• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Conserve

    Gem de zmeură aromat şi parfumat

    Publicat la 20 august 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta simplă și rapidă pentru un gem de zmeură 100% natural, aromat și parfumat și care se păstrează perfect în cămară chiar și 2 ani.

    Tare dezamăgită am fost anul ăsta de zmeura pe care am găsit-o în piaţă! Am tot cumpărat, ba pentru zmeurată (vezi aici reţeta), ba pentru îngheţată sau pentru vreo prăjitură şi cu toate că era mare, frumoasă şi destul de scumpă, nu avea niciun gust! 🙁

    Zilele trecute am avut norocul să găsesc de cumpărat la marginea unei păduri zmeură de munte, ecologică, bio, sălbatică, cum vreţi să-i spuneţi. E mai mărunţică decât cea de pe tarabele din piaţă dar e atât de parfumată şi de aromată! Este exact zmeura pe care o căutam de atâta timp!

    Am pus 2 caserole la congelator să le am pentru deserturi, iar restul le-am transformat în gem fin pentru dimineţi aromate 🙂 Vă povestesc mai jos ce şi cum!

    Gem de zmeură aromat şi parfumat

    Mod de preparare gem de zmeură aromat şi parfumat

    Modul de preparare nu e nici diferit, nici mai greu decât la alte gemuri. Am pus zmeura într-un vas, am presărat zahărul, sucul și coaja de lămâie şi am lăsat-o o oră deoparte. Am mai amestecat în vas de 2-3 ori, când am trecut pe lângă el. După o oră, fructele lăsaseră suficient sirop cât să nu fie nevoie să adaug apă la fiert.

    Am pus gemul la fiert, fără capac la început la foc iute, apoi l-am redus la moderat. Ideal ar fi să folosiţi o cratiţă scundă şi cât mai întinsă. În acest fel avem o suprafață mare prin care apa să se evapore şi nu va fi nevoie să fierbem gemul prea mult.

    În general la gemuri şi dulceţuri, cu cât scurtăm timpul de fierbere, cu atât se păstrează mai multe vitamine şi arome din fructe, iar gemul va avea o culoare vie şi frumoasă. Fierberea în exces duce la caramelizarea zahărului, ceea ce va afecta atât gustul, cât şi culoarea gemului.

    Am amestecat foarte des, nu cumva să se prindă de fundul cratiței şi am adunat mereu spuma care se forma deasupra.

    Gemul meu a fiert cam în 30 de minute. Puteţi pune 2-3 lingurițe de gem pe o farfurie și verificați dacă vă mulțumește consistența lui. Dacă da, atunci puteți opri focul. Dacă e încă prea lichid, atunci lăsați-l să mai fiarbă câteva minute.

    Dulceață de casă

    Țineți cont că întotdeauna gemul fierbinte e mai lichid decât va fi cel din borcan, după ce se va răci complet!

    Așezați borcanele într-o tavă sau pe alt suport metalic care să preia diferenţa de temperatură și le umpleți până aproape de gura borcanului. Puneţi capacele, înfiletaţi-le bine sau capsaţi-le şi întoarceţi borcanele pentru 15 minute cu fundul în sus. Acoperiţi-le în acest timp cu o prosop gros. Aduceţi borcanele în poziţia normală, înveliţi-le din nou cu prosopul şi lăsaţi-le să se răcească lent până a doua zi.

    borcan cu dulceata de zmeura

    Eu am scos borcanele din cuptor a doua zi, le-am şters cu o lavetă umedă să fiu sigură că sunt curate, le-am etichetat şi le-am dus în cămară, alături de suratele lor cu alte arome şi culori. Din cămara răcoroasă le vom lua unul câte unul, să ne parfumeze zilele friguroase de iarnă care vor urma 🙂

    Mic dejun cu paine, unt si dulceata

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Gem de zmeură aromat şi parfumat

    Gem de zmeură aromat şi parfumat

    5 from 4 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 40 minutes minutes
    Timp total: 50 minutes minutes
    Număr de porții: 2 borcane de 400 g
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    palnie pt. borcane
    pâlnie pt. borcane

    Ingrediente
     

    • 1 kg zmeură
    • 500 g zahăr
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
    • 2 linguri sucul de lămâie

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Zmeura se pune într-o sită şi se spală scurt sub jet de apă pentru a îndepărta praful şi eventualele impurităţi.
    • Se pune zmeura într-un vas, se presară cu zahăr, suc și coajă de lămâie şi se lasă deoparte o oră. Amestecați de 2-3 ori în vas în acest timp. Zmeura își va lăsa sirop și zahărul se va dizolva. În acest fel nu suntem nevoiți să adăugăm apă la fiert.
    • Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
    • Se răstoarnă zmeura în cratiţă, iar cratiță o punem pe foc. Focul trebuie să fie iute la început şi moderat după ce gemul începe să fiarbă.
    • Se amestecă constant în oală pentru a nu lăsa gemul să se lipească de fundul vasului şi se îndepărtează spuma care se formează deasupra.
    • Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute (de când a început să fiarbă!)
    • Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat iar siropul în care plutesc s-a legat.
    • Puneți 1-2 lingurițe de gem pe o farfurioară. Dacă sunteţi mulţumiţi de consistenţa gemului, îl puteţi turna în borcane. Dacă nu, lăsaţi-l să mai dea câteva clocote.
    • Borcanele și capacele trebuie să fie sterilizate înainte să turnăm gemul.
    • Așezați borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura și începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
    • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
    • Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le să se răcească complet, de pe o zi pe alta.
    • Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
    • Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2 ani într-o cămară de bloc, fără nicio problemă.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    În funcție de cât de mult fierbeți gemul, adică dacă îl faceți mai "bine legat" sau mai lichid, veți obține 2 sau 3 borcane.
    Dintr-un kilogram de zmeură, la consistența care se vede în video, eu am obținut 2 borcane și jumătate.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    IMPORTANT:

    Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

    Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

    gem de zmeura aromat si parfumat (1)

    Poftă bună la gem de zmeură aromat şi parfumat!

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.