Rețeta simplă și rapidă pentru un gem de zmeură 100% natural, aromat și parfumat și care se păstrează perfect în cămară chiar și 2 ani.
Tare dezamăgită am fost anul ăsta de zmeura pe care am găsit-o în piaţă! Am tot cumpărat, ba pentru zmeurată (vezi aici reţeta), ba pentru îngheţată sau pentru vreo prăjitură şi cu toate că era mare, frumoasă şi destul de scumpă, nu avea niciun gust! 🙁
Zilele trecute am avut norocul să găsesc de cumpărat la marginea unei păduri zmeură de munte, ecologică, bio, sălbatică, cum vreţi să-i spuneţi. E mai mărunţică decât cea de pe tarabele din piaţă dar e atât de parfumată şi de aromată! Este exact zmeura pe care o căutam de atâta timp!
Am pus 2 caserole la congelator să le am pentru deserturi, iar restul le-am transformat în gem fin pentru dimineţi aromate 🙂 Vă povestesc mai jos ce şi cum!
Mod de preparare gem de zmeură aromat şi parfumat
Modul de preparare nu e nici diferit, nici mai greu decât la alte gemuri. Am pus zmeura într-un vas, am presărat zahărul, sucul și coaja de lămâie şi am lăsat-o o oră deoparte. Am mai amestecat în vas de 2-3 ori, când am trecut pe lângă el. După o oră, fructele lăsaseră suficient sirop cât să nu fie nevoie să adaug apă la fiert.
Am pus gemul la fiert, fără capac la început la foc iute, apoi l-am redus la moderat. Ideal ar fi să folosiţi o cratiţă scundă şi cât mai întinsă. În acest fel avem o suprafață mare prin care apa să se evapore şi nu va fi nevoie să fierbem gemul prea mult.
În general la gemuri şi dulceţuri, cu cât scurtăm timpul de fierbere, cu atât se păstrează mai multe vitamine şi arome din fructe, iar gemul va avea o culoare vie şi frumoasă. Fierberea în exces duce la caramelizarea zahărului, ceea ce va afecta atât gustul, cât şi culoarea gemului.
Am amestecat foarte des, nu cumva să se prindă de fundul cratiței şi am adunat mereu spuma care se forma deasupra.
Gemul meu a fiert cam în 30 de minute. Puteţi pune 2-3 lingurițe de gem pe o farfurie și verificați dacă vă mulțumește consistența lui. Dacă da, atunci puteți opri focul. Dacă e încă prea lichid, atunci lăsați-l să mai fiarbă câteva minute.
Țineți cont că întotdeauna gemul fierbinte e mai lichid decât va fi cel din borcan, după ce se va răci complet!
Așezați borcanele într-o tavă sau pe alt suport metalic care să preia diferenţa de temperatură și le umpleți până aproape de gura borcanului. Puneţi capacele, înfiletaţi-le bine sau capsaţi-le şi întoarceţi borcanele pentru 15 minute cu fundul în sus. Acoperiţi-le în acest timp cu o prosop gros. Aduceţi borcanele în poziţia normală, înveliţi-le din nou cu prosopul şi lăsaţi-le să se răcească lent până a doua zi.
Eu am scos borcanele din cuptor a doua zi, le-am şters cu o lavetă umedă să fiu sigură că sunt curate, le-am etichetat şi le-am dus în cămară, alături de suratele lor cu alte arome şi culori. Din cămara răcoroasă le vom lua unul câte unul, să ne parfumeze zilele friguroase de iarnă care vor urma 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gem de zmeură aromat şi parfumat
Tipărește Salvează pe PinterestEchipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg zmeură
- 500 g zahăr
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 2 linguri sucul de lămâie
Instrucțiuni de preparare
- Zmeura se pune într-o sită şi se spală scurt sub jet de apă pentru a îndepărta praful şi eventualele impurităţi.
- Se pune zmeura într-un vas, se presară cu zahăr, suc și coajă de lămâie şi se lasă deoparte o oră. Amestecați de 2-3 ori în vas în acest timp. Zmeura își va lăsa sirop și zahărul se va dizolva. În acest fel nu suntem nevoiți să adăugăm apă la fiert.
- Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
- Se răstoarnă zmeura în cratiţă, iar cratiță o punem pe foc. Focul trebuie să fie iute la început şi moderat după ce gemul începe să fiarbă.
- Se amestecă constant în oală pentru a nu lăsa gemul să se lipească de fundul vasului şi se îndepărtează spuma care se formează deasupra.
- Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute (de când a început să fiarbă!)
- Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat iar siropul în care plutesc s-a legat.
- Puneți 1-2 lingurițe de gem pe o farfurioară. Dacă sunteţi mulţumiţi de consistenţa gemului, îl puteţi turna în borcane. Dacă nu, lăsaţi-l să mai dea câteva clocote.
- Borcanele și capacele trebuie să fie sterilizate înainte să turnăm gemul.
- Așezați borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura și începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
- Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
- Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le să se răcească complet, de pe o zi pe alta.
- Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
- Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2 ani într-o cămară de bloc, fără nicio problemă.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Lasă un comentariu