Caisată, zmeurată, trandafirată. Cum se face lichiorul de casă. O reţetă simplă pe care o poţi aplica pentru a face lichior din orice fructe şi flori.
Că omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie, e lucru ştiut din moşi-strămoşi. Aşa şi eu. Gospodină, vreau să zic! Avangardistă cum mă ştiti, chiar acum, în toiul caniculei (sau tocmai din pricina ei) m-am dus deja cu gândul la sărbătorile de iarnă ce vor să vie şi la mesele îmbelşugate cu cei dragi ai mei. Şi la cadourile de sub brad, cadouri care anul ăsta mi-am propus să fie făcute exclusiv de mânuţele astea două ale mele.
Am stat şi-am cugetat vreo câteva zile şi-am ajuns la concluzia că unul dintre cele mai neaşteptate, apreciate şi utile cadouri pentru oricine ar fi o sticlă de lichior dulce şi aromat, 100% natural, făcut cu drag în casă. Da, cu drag, că tare drag mi-a fost să fac licorile astea colorate de le vedeţi în poze!
Pentru asta a trebuit să mă mobilizez încă de pe acum, când sunt fructele şi florile în toi. Eu am ales să fac lichioruri aromate cu petale de trandafiri, caise şi zmeură., dar reţeta e în mare cam aceeaşi, aşa că puteţi folosi orice alte fructe sau flori vă inspiră.
Şi dacă din întâmplare ajungeţi să citiţi aceste rânduri după ce vara cu bogăţia ei s-a dus, nu disperaţi! Ştiu eu sigur unde găsiţi fructe aromate tot timpul anului: la Selgros! 😉 Acolo mergeţi oricând la sigur pentru că veţi găsi mereu zmeură, afine, mure, coacăze, caise şi alte fructe proaspete din care se poate face lichior.
Să faci lichior acasă, nu e mare greutate, se face aproape singur. Ştiţi ce e greu? Să-l ambalezi frumos pentru a fi oferit cadou. Sau pentru a-l servi la o masă de sărbătoare. Că doar n-o să faci lichior delicat şi aromat şi să-l pui în peturi de plastic!!! Din fericire, nici asta nu e o problemă pentru că tot la Selgros, când vă duceţi după vodka şi eventual după fructe, veţi găsi sticle frumoase de diferite forme şi de diferite mărimi. Eu am cumpărat pentru fiecare tip de lichior o formă diferită şi greu m-am hotărât ce să aleg pentru că erau multe sticle frumoase acolo, pe raft. Mi-a mai rămas gândul la una în fomă de vioară, pe care neapărat merg să o cumpăr pentru vişinata care urmează. Serios, oamenii ăştia de la Selgros, chiar se gândesc la toate!
Cât de uşor se prepară caisata, zmeurata şi trandafirata?
Foarte uşor! Dar până să ajungi la licorile elegante, aromate şi colorate din fotografiile de mai sus, totul începe prozaic în bucătărie, cu un borcan gol (au la Selgros şi de-astea, am văzut eu!), fructe sau flori şi ceva zahăr. Ca în fotografia de mai jos.
Fenomenul e simplu: fructele sau florile, puse în straturi alternative cu zahărul, se lasă la macerat câteva zile, timp în care agităm borcanele cel puţin o dată pe zi ca să ajutăm zahărul să se topească. Borcanele nu trebuiesc acoperite cu capac etanş în această perioadă pentru că are loc un proces de fermentaţie acolo, iar gazele rezultate trebuie să poată ieşi afară. Fie le acoperiţi cu un tifon pus în mai multe straturi, fie cu o farfurioară.
Fructele şi florile vor lăsa sirop. Mai mult sau mai puţin, fiecare după puterile sale. Evident că zmeura sau nişte caise bine coapte vor lăsa mai mult sirop decât petalele de trandafiri. Orice fruct zemos lasă mai mult sirop decât cele uscate, gândiţi-vă de exemplu la vişine versus gutui.
Peste acest sirop turnăm fără milă...alcool. O vodka de 40 de grade e perfectă. Cândva mama mea punea peste vişinată alcool dublu rafinat pe care îl îndoia cu apă. Eu am preferat o vodka bună, distilată din secară şi "ne-botezată" ulterior. Se mai lasă borcanele în cămară câteva zile, să se combine aromele, apoi se strecoară licorile printr-o sită deasă şi se pun în sticle frumoase, cu capac sau dop etanş. Cu cât e sita mai deasă, cu atât licorile vor ieşi mai limpezi. Eventual le puteţi trece şi printr-un tifon pus în mai multe straturi. Eu nu m-am chinuit, îmi plac lichiorurile mai grosuţe. Se păstrează la răcoare, în camară de exemplu, şi din ce stau, se fac tot mai bune.
Vă las mai jos rețeta video pentru vișinată. Până la urmă orice lichior are cam același mod de preparare, așa că sigur vă ajută să vedeți cum am făcut vișinata. Și dacă tot ajungeți pe YouTube, vă sugerez să vă și abonați la canal pentru că avem acolo multe rețete grozave. Click aici pentru abonare.
Pentru rețeta de vișinată, click pe fotografia de mai jos.
Dintre cele trei lichioruri pe care le-am făcut, preferatul meu este cel de trandafiri. E cel mai limpede, e uşor uleios, foarte aromat şi cu o culoare delicată. Cel de zmeură e roşu ca focul, iar cel de caise are o culoare vie, minunată şi e mai "grosuţ" decât celelalte două.
Pe acelaşi principiu puteţi face lichior din orice fructe sau flori comestibile: mere, pere, gutui, banane, flori de salcâm, flori de soc sau chiar lichior de mentă sau de busuioc. Procedeul e acelaşi. Lăsaţi-vă creativitatea să zburde şi duceţi lichiorurile la un alt nivel adăugând în borcan, odată cu fructele, câteva din mirodeniile voastre preferate: batoane de vanilie, seminţe de cardamon, anason stelat, beţe de scorţişoară, etc. Eu am pus la lichiorul de caise câteva seminţe de cardamon care au completat superb aroma caiselor.
Vă las mai jos ingredientele folosite de mine şi cantitatea de lichior obţinută. Diminuaţi-le sau multiplicaţi-le în funcţie de fructele şi florile pe care le aveţi la îndemână.
Fac precizarea că nu sunt cantităţi bătute în cuie, dar în linii mari trebuiesc respectate nişte proporţii. Dacă puneţi mai puţin zahăr, veţi obţine mai puţin sirop în borcan, deci şi cantitatea de alcool va trebui ajustată. Dacă puneţi un pic mai multă sau mai puţină vodka, nu e greşit. Lichiorul vostru va ieşi doar mai alcoolizat sau mai puţin alcoolizat, mai aromat sau mai puţin aromat...înţelegeţi voi ideea.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Lichior de trandafiri (trandafirată) - 1300 ml
- 300 g petale de trandafiri (soiul Rosa Damascena)
- 500 g zahăr
- 1200 ml de vodka (40 grade)
Lichior de zmeură (zmeurată) - 1000 ml
- 500 g zmeură
- 250 g zahăr
- 500 ml de vodka (40 grade)
Lichior de caise (caisată) - 2000 ml
- 1 kg de caise bine coapte (cântărite fără sâmburi)
- 600 g zahăr
- 1200 kg vodka (40 grade)
- opţional 4-5 păstăi de cardamom
Instrucțiuni de preparare
- Fructele sau florile se aşează într-un borcan împreună cu cantitatea de zahăr corespunzătoare. Tot acum puneţi şi alte mirodenii, dacă folosiţi: cardamom, vanilie, scorţişoară, etc. Borcanul nu trebuie închis cu capac etanş, ci se leagă gâtul borcanului cu un tifon sau se aşează o farfurioară deasupra.
- Se lasă 3-4 zile la macerat la temperatura camerei. În acest timp se agită zilnic borcanul pentru a ajuta dizolvarea zahărului. Fructele vor lăsa sirop.
- Se toarnă peste fructele şi siropul din borcan cantitatea potrivită de vodka, se acoperă borcanul cu un capac etanş şi se lasă deoparte timp de o săptămână. Agitaţi din când în când borcanul.
- Strecuraţi lichiorul printr-o sită cât mai deasă şi puneţi-l în sticle cu capac sau dop etanş.
- Păstraţi sticlele cu lichior în loc răcoros (cămară sau beci, nu la frigider!) până la servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vladimir Semianu a zis
Buna! Eu am in curte cativa ....lamai,asa ca am facut lichior de lamaie.(Hai sa spunem limoncello,ca sa nu fiu considerat chiar modest din cale-afara)Este ,intr-adevar f.f.bun si ,mai ales nu da arsuri ca cele din comert(candva socialist)
Multumesc si mai continua
Cu respectVladimir
Iuliana a zis
Limoncello de casa, cu lamai din curte....trebuie sa fie de vis! 🙂
Beatrice a zis
Superbe idei... acum m-am apucat de afinata, dar tare ma bate gândul sa ma apuc cât de curând și de o trandafirata și zmeurata... e chiar o frumusețe și o arta (culinara) in prepararea acestor delicate lichioruri... Mulumesc foarte mult pt rețetele de mai sus. Abia aștept sa ma apuc de treaba, nu mai zic de sorbit... 🤗🍸
Iuliana a zis
Multumesc Beatrice! Spor la mesterit lichioruri de casa! 🙂
Geta a zis
Nu am incercat cred ca pentru mine ar fi prea puternic, menta imi place la un ceai, in ciocolata sau putin la o prajitura, cred ca vei ceda tentatiei. Abia astept sa vad poza si reteta.
Geta a zis
Voi incerca si anul acesta caisata, nu i-as pune nici o esenta. Ca tarie voi pune tuica trasa de doua ori.
Sticla in care ai pus caisata o am si eu, am pus siropul de soc si am cumparat-o tot din Selgros.
Iuliana a zis
Lichior de menta ai incercat vreodata, Geta? Ma bate un gand si nu stiu daca sa cedez tentatiei sau nu :))
Rulada de cacao cu crema de branza si zmeura a zis
Buna Iuliana, anul trecut am facut pe linga visinata si porumbata si caisata dar nu mi-a placut cum a iesit s-a inchis la culoare si nu avea nici gust bun, cred ca l-am lasat cam mult la macerat.
Iuliana a zis
Da, e posibil. Poate ai turnat alcoolul prea tarziu.
A mea are culoare tare frumoasa si e foarte aromata. Surprinzator, e chiar mai aromata decat cea de zmeura.
Lucia a zis
Mi-ai facut pofta de visinata. Poti, te rog, sa-mi spui ce sortiment de vodka ai folosit?
La visine folosesti mai mult zahar decat la caise, dat fiind ca sunt mai acrisoare?
Iuliana a zis
Buna Lucia
Sincer, nu mai stiu cum se chema, ca parca toate numele de vodka suna in acelasi fel, cu accente slave :)) Oricum, stiu ca era o vodka poloneza, cu 40% alcool, iar pe eticheta scria ca e distilata din secara.
Nu pun mai mult zahar la visinata, la 2 kg de visine am pus 1 kg de zahar. Nu vreau sa fie prea dulce, ci dimpotriva, sa pastreze gustul acrisor al visinelor.
Lucia a zis
Multumesc mult.
Anca a zis
Na ca abia astept sa ma duc sa mi iau sticla n forma de vioara:)). De caise am sa fac si eu, n am facut, n am baut, dar te cred ca e bun, trandafiri n am gasit anul acesta sau or fi la ore la care eu nu frecventez piata:))
Iuliana a zis
Si eu ma duc dupa ea zilele astea. Imi pare rau ca n-am luat-o odata cu celelalte, de fapt era cea mai frumoasa :))
Eu am avut noroc de petale din belsug anul asta. Poate gasesti sa cumperi niste puieti sa iti pui vreo 2 tufe in gradina.
Andrada a zis
Unde se gasesc petalele? Nu am vazut in comert soiul de trandafiri din care se face trandafirata, dulceata de trandafiri etc.
Iuliana a zis
Buna Andrada, se gasesc petale comestibile mai ales prin piete, dar si in Carrefour am vazut, in iunie-iulie, cand infloresc trandafirii.