Rețeta de fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac copt şi scorţişoară, numai bune de pus lângă un pahar cu lapte sau o ceașcă de cafea.
Vorba cântecului: "a venit, a venit toamna... " Ştiu, ştiu, nu-s deloc originală! 😀 Dar de fapt, ce vroiam să vă întreb: voi aţi avut răgaz în agitaţia şi nebunia cotidiană să băgaţi de seamă că a venit toamna? Că eu n-am avut!
Am aflat că a venit toamna abia atunci când am dat cu ochii peste grămada de dovleci la raionul de legume-fructe de la Selgros. Intrasem acolo cu alte gânduri. Căutam fructe de vară: zmeură, mure sau afine pentru un desert de duminică. Dar când am văzut plăcintarii durdulii tronând pe rafturi, mi-am pierdut uzul raţiunii, toate planurile mi s-au dat peste cap, iar lista de cumpărături făcută de acasă nu mi-a mai folosit la nimic.
Dacă iubesc necondiționat vreo leguminoasă urâtă de pe lumea asta, atunci aceea e dovleacul plăcintar! Zic leguminoasă pentru că nu ştiu dacă-i legumă sau fruct şi nici nu cred că e chiar aşa important. Orice-ar fi, eu îi iubesc culoarea, gustul, mirosul atunci când e copt, dar mai ales felul în care se complimentează cu toate aromele de toamnă care-mi plac la nebunie: scorţişoara, nucşoara şi cuişoarele.
Cu plăcintarul aşezat ca un obiect de preţ în coşul de cumpărături am început să ţes idei dulci printre rafturi. Să fie plăcintă sau să-l mâncăm copt, simplu? Sau să fac un piure pe care să-l ascund într-o prăjitură cu foi? Până şi la un tort cu mousse dovleac m-am gândit! Dar pentru că îmi era greu să mă decid, am pus de toate-n coş: foi de plăcintă şi unt şi ouă şi frişcă, scorţişoară şi zahăr de melasă şi cuişoare. Să fiu sigură că am de toate, indiferent ce reţetă o fi să aleg atunci când ajung acasă.
Odată ajunsă acasă am votat cu nişte crinkles, adică fursecurile alea învelite în mult zahăr pudră, cu înveliş crăpat şi mijloc moale şi aromat.
Crinkles le fac americanii în preajma Crăciunului, mai ales cu ciocolată. Dar am văzut şi variante cu vanilie sau lămâie. Eu am adaptat reţeta şi le-am făcut cu piure de dovleac copt şi scorţişoară. Crinkles aurii de toamnă.
Reţeta e la fel de uşoară ca orice reţetă de fursecuri, doar că totul pleacă de la dovleacul copt.
Mod de preparare fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac copt şi scorţişoară
Pentru fursecurile astea avem nevoie de 120 g piure de dovleac copt pentru care ar fi suficient să coacem o jumătate dintr-un dovleac micuţ. De obicei coc tot dovleacul. Cealaltă jumătate fie o mâncam ca atare, fie transform totul în piure şi îl păstrez la frigider într-un borcan cu capac sau îl congelez.
Dovleacul îl putem coace la microunde dacă ne grăbim, dar eu prefer să îl coc în cuptorul aragazului pentru că nu vreau sa obţin o pulpă de dovleac fadă şi apoasă. Presar dovleacul cu zahăr brut de melasă şi scorţişoară, apoi îl coc încet, ca să aibă timp să se întrepătrundă toate aromele şi să se rumenească puţin. aroma aia de caramel care se formează la suprafața lui e nemaipomenită!
Piureul de dovleac păstrat la frigider îl folosesc ca să mă alint cu câte un pumpkin spice latte făcut ad-hoc, după modelul celor care se vând în cafenelele celebre. Încercaţi şi voi, o să vă placă! 😉
Înainte de a le băga la cuptor, fursecurile trebuie să fie foarte bine, chiar excesiv, tăvălite prin zahăr pudră. Vor arăta practic ca nişte bulgăraşi de zahăr. O parte din zahăr se va scutura în tavă, dar va rămâne la suprafaţa fursecurilor exact cât trebuie ca să formeze o crustă crocantă, dulce şi delicioasă.
Deşi în mai toate reţetele recomand zahărul pudră făcut în casă, de data asta vă sugerez să folosiţi zahăr pudră cumpărat. Este mai fin decât îl putem obţine noi acasă, conţine puţin amidon şi aderă mai bine la suprafaţa aluatului.
Un alt pont: nu folosiţi ventilaţia la cuptor! O să vă sufle zahărul pudră şi rămân fursecurile dezbrăcate! 😀 Acestea fiind zise, să ne suflecăm mânecile şi să trecem la treabă!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac copt şi scorţişoară
Ingrediente
piure de dovleac copt
- 500 g dovleac crud ((cam ½ de dovleac micuţ))
- 100 g zahăr brut de melasă (sau zahăr alb)
- 2 linguriţe de scorţişoară
fursecuri
- 150 g unt cu 82% grăsime (la temperatura camerei)
- 120 g piure de dovleac copt ((din cel pregătit mai sus))
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 300 g făină
- 1 linguriţă rasă praf de copt
- ½ linguriţă bicarbonat
- 1 linguriţă scorţişoară măcinată
- ½ linguriţă nucşoară măcinată
- ¼ linguriţă cuişoare măcinate
- un praf de sare
- 100 g zahăr pudră - pentru tăvălit fursecurile
Instrucțiuni de preparare
piure de dovleac copt
- Curăţaţi dovleacul de coajă, feliaţi-l sau tăiaţi-l cuburi. Presăraţi zahărul brut şi scorţişoara şi daţi dovleacul la cuptor până se înmoaie foarte bine, începe chiar să se rumenească, iar zaharul s-a topit.
- Lăsaţi dovleacul să se răcească, apoi transformaţi-l în piure fin şi cremos cu ajutorul blenderului.
- La fursecuri folosim 120 de grame de piure de dovleac. Dacă aţi făcut mai mult, îl puteţi păstra 3-4 zile la frigider într-un borcan cu capac sau îl puteţi congela pentru altădată.
fursecuri
- Mixaţi untul cu zahărul până obţineţi o cremă, iar zahărul este dizolvat complet.
- Adăugaţi ouăle, piureul de dovleac, sarea şi condimentele şi omogenizaţi.
- Încorporaţi făina cernută împreună cu praful de copt şi bicarbonatul. E suficient să amestecaţi cu o spatulă sau cu o lingură, acest aluat nu are nevoie de frământare.
- Acoperiţi aluatul cu o folie alimentară şi lăsaţi-l la frigider cel puţin 30 de minute. Este nevoie să fie rece când formăm fursecurile.
- Aprindeţi cuptorul la 190 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava aragazului.
- Formaţi biluţe din aluat pe care le tăvăliţi foarte bine prin zahărul pudră în aşa fel încât să fie uniform acoperite.
- Aşezaţi fursecurile în tavă lăsând suficient spaţiu între ele pentru că se vor lăţi la copt. Mie mi-au încăput 20 de fursecuri într-o tavă. Am copt pe rând 2 tăvi.
- Coaceţi fursecurile timp de 12 minute. Deşi par moi, se vor întări după ce se răcesc.
- Cât timp se coace prima serie de fursecuri, păstraţi restul de aluat la frigider, abia apoi le formaţi şi le coaceţi.
- Lăsaţi fursecurile să se răcească pe un grătar. Nu încercaţi să le manevraţi prea mult când sunt calde pentru că sunt foarte fragede şi se deformează uşor.
- Fursecurile se păstrează foarte bine într-un loc uscat timp de 5-6 zile dacă le puneţi într-o cutie de carton cu capac sau pe un platou acoperit cu hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Fursecurile astea aromate şi frumoase merg de minune oricând şi cu orice: la cafeaua de dimineaţă, la desertul de prânz, la pachetul de la şcoală, la picnic, sau la ceaiul de la ora 5. Sau cu lapte proaspăt la gustarea de după-amiază, aşa cum le-am mâncat eu chiar în timp ce le făceam poze 🙂
Ingrid a zis
Din ce motiv ar putea sa nu crape? 😔 Sa le fi tinut prea putin la frigider (au stat vreo 40 min)? Sau oi fi pus mai putina faina decat in reteta (faina alba, normala) ? Au iesit bune, dar nu au crapat... 😔
Iuliana a zis
Praf de copt ați pus? Poate le-ați ținut prea mult la cald înainte să le băgați la cuptor?
Ca să crape trebuie să crească și să aibă șoc termic. Adică să le formați foarte repede ca să fie reci când intră în cuptor.
Dar nu-i nimic, până la urmă gustul contează cel mai mult! 🙂
Ingrid a zis
Pentru a evita problema asta, nu pot fi facute bilute de la inceput, apoi bagate minim 30 min la frigider, apoi scoase, tavalite repede prin zahar si bagate la cuptor? Sau daca e aluatul prea moale la inceput, lasat aluatul 30 min la frigider, apoi facut bilute pe care le mai lasi 20 min la frigider sa zicem (aluatul totusi se incalzeste cat il modelezi si pana termini restul de bilute) si apoi le scoti, le tavalesti prin zahar si le bagi la cuptor. Asta daca problema craparii e doar de la temperatura, nu de la ingrediente. 😁
Iuliana a zis
Ba da, puteți pune biluțele la frigider înainte să le băgați la cuptor, deși eu nu am procedat așa niciodată și tot au crăpat. E posibil totuși să fi fost prea puțină făină în aluat. Uitați aici rețeta video pentru crinkles cu ciocolată ca să vedeți consistența aluatului scos din frigider și cum am format biluțele: https://youtu.be/PLuljvSf7x4
Mihaela Newton a zis
Excelente - textura, culoarea, aroma, proportia ingredientelor, totul foarte bine gandit si cantarit. Desi ne plac in formula originala, data viitoare poate voi scoate nucsoara si voi adauga piper negru proaspat macinat, pentru un pic de zvac. Va multumesc mult pentru reteta.
Iuliana a zis
Mă bucur că v-au plăcut! Mulțumesc pentru feedback!
Cu un pic de "zvâc" vor fi și mai și! 😀
Mirela a zis
Sigur! Te îmbrățișez!
Iuliana a zis
Eu cred ca nu va refuza sotul tau crapacioasele cu dovleac. Au o aroma de dovleac dar nu atat de pregnanta incat sa deranjeze. Cred ca o sa-i placa 🙂
Multumesc Mirela! Spor la gatit! Te astept cu impresii daca le incerci!
Mirela a zis
Știi, la crapacioase cu dovleac 🎃 nu m-am gândit până acum. Dar de ce nu? Iubesc dovleacul, mai puțin il iubește soțul, dar asta e. Până acum, l-am făcut să-l mănânce, oricum, în plăcinte, ștrudele și chiar într-un gem de dovleac cu scorțișoară și cardamom. Dar la crapacioase nu mă gândeam. Vezi Iuliana, de asta îmi place să fac rețetele tale. Mă surprinzi mereu în mod plăcut. ❤️