Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fursecuri

Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac copt şi scorţişoară

Publicat la 10 septembrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 9 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

956 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac copt şi scorţişoară, numai bune de pus lângă un pahar cu lapte sau o ceașcă de cafea.

Vorba cântecului: "a venit, a venit toamna... " Ştiu, ştiu, nu-s deloc originală! 😀 Dar de fapt, ce vroiam să vă întreb: voi aţi avut răgaz în agitaţia şi nebunia cotidiană să băgaţi de seamă că a venit toamna? Că eu n-am avut!

Am aflat că a venit toamna abia atunci când am dat cu ochii peste grămada de dovleci la raionul de legume-fructe de la Selgros . Intrasem acolo cu alte gânduri. Căutam fructe de vară: zmeură, mure sau afine pentru un desert de duminică. Dar când am văzut plăcintarii durdulii tronând pe rafturi, mi-am pierdut uzul raţiunii, toate planurile mi s-au dat peste cap, iar lista de cumpărături făcută de acasă nu mi-a mai folosit la nimic.

Dacă iubesc necondiționat vreo leguminoasă urâtă de pe lumea asta, atunci aceea e dovleacul plăcintar! Zic leguminoasă pentru că nu ştiu dacă-i legumă sau fruct şi nici nu cred că e chiar aşa important. Orice-ar fi, eu îi iubesc culoarea, gustul, mirosul atunci când e copt, dar mai ales felul în care se complimentează cu toate aromele de toamnă care-mi plac la nebunie: scorţişoara, nucşoara şi cuişoarele.

Cu plăcintarul aşezat ca un obiect de preţ în coşul de cumpărături am început să ţes idei dulci printre rafturi. Să fie plăcintă sau să-l mâncăm copt, simplu? Sau să fac un piure pe care să-l ascund într-o prăjitură cu foi? Până şi la un tort cu mousse dovleac m-am gândit! Dar pentru că îmi era greu să mă decid, am pus de toate-n coş: foi de plăcintă şi unt şi ouă şi frişcă, scorţişoară şi zahăr de melasă şi cuişoare. Să fiu sigură că am de toate, indiferent ce reţetă o fi să aleg atunci când ajung acasă.

Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac

Odată ajunsă acasă am votat cu nişte crinkles, adică fursecurile alea învelite în mult zahăr pudră, cu înveliş crăpat şi mijloc moale şi aromat.

Crinkles le fac americanii în preajma Crăciunului, mai ales cu ciocolată. Dar am văzut şi variante cu vanilie sau lămâie. Eu am adaptat reţeta şi le-am făcut cu piure de dovleac copt şi scorţişoară. Crinkles aurii de toamnă.

Reţeta e la fel de uşoară ca orice reţetă de fursecuri , doar că totul pleacă de la dovleacul copt.

Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac

Mod de preparare fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac copt şi scorţişoară

Pentru fursecurile astea avem nevoie de 120 g piure de dovleac copt pentru care ar fi suficient să coacem o jumătate dintr-un dovleac micuţ. De obicei coc tot dovleacul. Cealaltă jumătate fie o mâncam ca atare, fie transform totul în piure şi îl păstrez la frigider într-un borcan cu capac sau îl congelez.

Dovleacul îl putem coace la microunde dacă ne grăbim, dar eu prefer să îl coc în cuptorul aragazului pentru că nu vreau sa obţin o pulpă de dovleac fadă şi apoasă. Presar dovleacul cu zahăr brut de melasă şi scorţişoară, apoi îl coc încet, ca să aibă timp să se întrepătrundă toate aromele şi să se rumenească puţin. aroma aia de caramel care se formează la suprafața lui e nemaipomenită!

Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac

Piureul de dovleac păstrat la frigider îl folosesc ca să mă alint cu câte un pumpkin spice latte făcut ad-hoc, după modelul celor care se vând în cafenelele celebre. Încercaţi şi voi, o să vă placă! 😉

Înainte de a le băga la cuptor, fursecurile trebuie să fie foarte bine, chiar excesiv, tăvălite prin zahăr pudră. Vor arăta practic ca nişte bulgăraşi de zahăr. O parte din zahăr se va scutura în tavă, dar va rămâne la suprafaţa fursecurilor exact cât trebuie ca să formeze o crustă crocantă, dulce şi delicioasă.

Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac

Deşi în mai toate reţetele recomand zahărul pudră făcut în casă, de data asta vă sugerez să folosiţi zahăr pudră cumpărat. Este mai fin decât îl putem obţine noi acasă, conţine puţin amidon şi aderă mai bine la suprafaţa aluatului.

Un alt pont: nu folosiţi ventilaţia la cuptor! O să vă sufle zahărul pudră şi rămân fursecurile dezbrăcate! 😀 Acestea fiind zise, să ne suflecăm mânecile şi să trecem la treabă!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac

Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac copt şi scorţişoară

Rețeta de fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac copt şi scorţişoară, numai bune de pus lângă un pahar cu lapte sau o ceașcă de cafea.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 12 minutes minutes
Timp total: 42 minutes minutes
Număr de porții: 40 fursecuri
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

piure de dovleac copt

  • 500 g dovleac crud ((cam ½ de dovleac micuţ))
  • 100 g zahăr brut de melasă (sau zahăr alb)
  • 2 linguriţe de scorţişoară

fursecuri

  • 150 g unt cu 82% grăsime (la temperatura camerei)
  • 120 g piure de dovleac copt ((din cel pregătit mai sus))
  • 2 ouă
  • 150 g zahăr
  • 300 g făină
  • 1 linguriţă rasă praf de copt
  • ½ linguriţă bicarbonat
  • 1 linguriţă scorţişoară măcinată
  • ½ linguriţă nucşoară măcinată
  • ¼ linguriţă cuişoare măcinate
  • un praf de sare
  • 100 g zahăr pudră - pentru tăvălit fursecurile

Instrucțiuni de preparare
 

piure de dovleac copt

  • Curăţaţi dovleacul de coajă, feliaţi-l sau tăiaţi-l cuburi. Presăraţi zahărul brut şi scorţişoara şi daţi dovleacul la cuptor până se înmoaie foarte bine, începe chiar să se rumenească, iar zaharul s-a topit.
  • Lăsaţi dovleacul să se răcească, apoi transformaţi-l în piure fin şi cremos cu ajutorul blenderului.
  • La fursecuri folosim 120 de grame de piure de dovleac. Dacă aţi făcut mai mult, îl puteţi păstra 3-4 zile la frigider într-un borcan cu capac sau îl puteţi congela pentru altădată.

fursecuri

  • Mixaţi untul cu zahărul până obţineţi o cremă, iar zahărul este dizolvat complet.
  • Adăugaţi ouăle, piureul de dovleac, sarea şi condimentele şi omogenizaţi.
  • Încorporaţi făina cernută împreună cu praful de copt şi bicarbonatul. E suficient să amestecaţi cu o spatulă sau cu o lingură, acest aluat nu are nevoie de frământare.
  • Acoperiţi aluatul cu o folie alimentară şi lăsaţi-l la frigider cel puţin 30 de minute. Este nevoie să fie rece când formăm fursecurile.
  • Aprindeţi cuptorul la 190 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava aragazului.
  • Formaţi biluţe din aluat pe care le tăvăliţi foarte bine prin zahărul pudră în aşa fel încât să fie uniform acoperite.
  • Aşezaţi fursecurile în tavă lăsând suficient spaţiu între ele pentru că se vor lăţi la copt. Mie mi-au încăput 20 de fursecuri într-o tavă. Am copt pe rând 2 tăvi.
  • Coaceţi fursecurile timp de 12 minute. Deşi par moi, se vor întări după ce se răcesc.
  • Cât timp se coace prima serie de fursecuri, păstraţi restul de aluat la frigider, abia apoi le formaţi şi le coaceţi.
  • Lăsaţi fursecurile să se răcească pe un grătar. Nu încercaţi să le manevraţi prea mult când sunt calde pentru că sunt foarte fragede şi se deformează uşor.
  • Fursecurile se păstrează foarte bine într-un loc uscat timp de 5-6 zile dacă le puneţi într-o cutie de carton cu capac sau pe un platou acoperit cu hârtie.
Valori nutriționale
Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac copt şi scorţişoară
Mărimea porției
 
1 fursec
Valori per porție
Calorii
83
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
3
g
5
%
Colesterol
 
16
mg
5
%
Carbohidrați
 
12
g
4
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
1
g
2
%
Vitamina A
 
573
IU
11
%
Calciu
 
4
mg
0
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac

Fursecurile astea aromate şi frumoase merg de minune oricând şi cu orice: la cafeaua de dimineaţă, la desertul de prânz, la pachetul de la şcoală, la picnic, sau la ceaiul de la ora 5. Sau cu lapte proaspăt la gustarea de după-amiază, aşa cum le-am mâncat eu chiar în timp ce le făceam poze 🙂

Fursecuri crăpate (crinkles) cu dovleac

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
  • cornulete semiluna cu nuca si unt pudrate cu zahar
    Cornulețe semilună cu nucă – rețetă tradițională pentru sărbători
  • fursecuri cu stafide pe farfurie alaturi de o ceasca de ceai
    Fursecuri cu stafide - cum să le faci simplu și repede
  • biscuiti spritati cu unt
    Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
956 shares

Comentarii

  1. Ingrid a zis

    octombrie 08, 2021 at 11:15 pm

    Din ce motiv ar putea sa nu crape? 😔 Sa le fi tinut prea putin la frigider (au stat vreo 40 min)? Sau oi fi pus mai putina faina decat in reteta (faina alba, normala) ? Au iesit bune, dar nu au crapat... 😔

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 09, 2021 at 7:37 am

      Praf de copt ați pus? Poate le-ați ținut prea mult la cald înainte să le băgați la cuptor?
      Ca să crape trebuie să crească și să aibă șoc termic. Adică să le formați foarte repede ca să fie reci când intră în cuptor.
      Dar nu-i nimic, până la urmă gustul contează cel mai mult! 🙂

      Răspunde
      • Ingrid a zis

        octombrie 09, 2021 at 10:27 am

        Pentru a evita problema asta, nu pot fi facute bilute de la inceput, apoi bagate minim 30 min la frigider, apoi scoase, tavalite repede prin zahar si bagate la cuptor? Sau daca e aluatul prea moale la inceput, lasat aluatul 30 min la frigider, apoi facut bilute pe care le mai lasi 20 min la frigider sa zicem (aluatul totusi se incalzeste cat il modelezi si pana termini restul de bilute) si apoi le scoti, le tavalesti prin zahar si le bagi la cuptor. Asta daca problema craparii e doar de la temperatura, nu de la ingrediente. 😁

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          octombrie 09, 2021 at 2:08 pm

          Ba da, puteți pune biluțele la frigider înainte să le băgați la cuptor, deși eu nu am procedat așa niciodată și tot au crăpat. E posibil totuși să fi fost prea puțină făină în aluat. Uitați aici rețeta video pentru crinkles cu ciocolată ca să vedeți consistența aluatului scos din frigider și cum am format biluțele: https://youtu.be/PLuljvSf7x4

          Răspunde
  2. Mihaela Newton a zis

    decembrie 03, 2020 at 4:24 pm

    Excelente - textura, culoarea, aroma, proportia ingredientelor, totul foarte bine gandit si cantarit. Desi ne plac in formula originala, data viitoare poate voi scoate nucsoara si voi adauga piper negru proaspat macinat, pentru un pic de zvac. Va multumesc mult pentru reteta.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 03, 2020 at 4:54 pm

      Mă bucur că v-au plăcut! Mulțumesc pentru feedback!
      Cu un pic de "zvâc" vor fi și mai și! 😀

      Răspunde
  3. Mirela a zis

    octombrie 01, 2018 at 4:53 pm

    Sigur! Te îmbrățișez!

    Răspunde
  4. Iuliana a zis

    octombrie 01, 2018 at 4:04 pm

    Eu cred ca nu va refuza sotul tau crapacioasele cu dovleac. Au o aroma de dovleac dar nu atat de pregnanta incat sa deranjeze. Cred ca o sa-i placa 🙂
    Multumesc Mirela! Spor la gatit! Te astept cu impresii daca le incerci!

    Răspunde
  5. Mirela a zis

    octombrie 01, 2018 at 3:54 pm

    Știi, la crapacioase cu dovleac 🎃 nu m-am gândit până acum. Dar de ce nu? Iubesc dovleacul, mai puțin il iubește soțul, dar asta e. Până acum, l-am făcut să-l mănânce, oricum, în plăcinte, ștrudele și chiar într-un gem de dovleac cu scorțișoară și cardamom. Dar la crapacioase nu mă gândeam. Vezi Iuliana, de asta îmi place să fac rețetele tale. Mă surprinzi mereu în mod plăcut. ❤️

    Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x