V-am povestit cu puțin timp în urmă despre săptămână delicioasă petrecută la Hamburg în vacanța noastră de toamnă. V-am arătat ce am mâncat, ce am gustat, ce mi-a plăcut și ce nu prea mi-a plăcut. Dar ce nu v-am mărturisit atunci a fost faptul că în acea săptămână am făcut o adevărată cură de Pumpkin Sice Latte la Starbucks. Fiind început de toamnă, era exact sezonul potrivit pentru cafeaua cu arome amețitoare de dovleac.
Deși niciun cafengiu cu ștaif nu mi-ar aproba preferințele, eu sunt mare amatoare de cafea americană de la Starbucks. Am băut-o prima dată acum vreo 9-10 ani la București și a fost dragoste la prima degustare. Tin minte și acum că era un caramel macchiato pe care l-am savurat până la ultima picătură și dacă nu aș fi avut o minimă doză de decență, tare aș mai fi luat încă unul, în ciuda prețului care la vremea aia mi se părea exorbitant.
Din ce zice internetul, Starbucks a început sa producă cafeaua cu arome de dovleac în 2003 și de la lansare până în prezent, a rămas cea mai populară băutură de sezon, fiind vândute peste 200 milioane de cești. Deci 200 de mi-li-oa-ne!!! Dintre care vreo 20 cred, le-am cumpărat numai eu, iar 5-6 dintre ele în această toamnă la Hamburg! 😀
Cred că o parte din succes se datorează și caracterului sezonier al latte-ului de dovleac. Fiind considerat o băutură de toamnă, acesta se vinde doar din septembrie până la începutul lui decembrie. Aparent asta e o strategie de neînțeles, dat fiind faptul că până în 2015, cafeaua asta se făcea cu arome și coloranți artificiali, deci nici urmă de sezonierul dovleac în compoziție. Ar fi putut să o producă bine-merci tot timpul anului. Dar în acest fel ești cumva foarte tentat să îl cauți și să îl preferi în această perioadă, știind că nu durează mult și va dispărea din cafenele până anul viitor. Un fel de "oferta limitată", o strategie de marketing care e mereu câștigătoare 😉 Abia din 2015 Starbucks a început, la presiunea publicului, să folosească piure natural de dovleac la prepararea cafelei.
Desigur, există voci care acuză Starbucks că ar folosi în produsele lor prea mult zahăr sau ceva combinații de mirodenii mai mult sau mai puțin naturale care dau dependență. Adevarul nu cred că e prea departe, dar zic să nu mă lansez eu în speculații la care nu mă pricep...
Mă pricep însă foarte bine să fac acasă un Pumpkin Spice Latte - Starbucks style numai și numai din ingrediente naturale: dovleac adevărat, lapte, arome naturale, frișcă din smântână 🙂 Dependența de Starbucks despre care se vorbește, dacă e reală, atunci are și o parte bună: odată întoarsă acasă de la Hamburg, nu m-am lăsat până nu mi-am găsit o metodă de a reproduce acasă celebra băutură americană!
E o adevărată încântare întreg procesul de preparare. Începe cu coptul dovleacului, care va umple casa cu miros de toamnă dulce, apoi frișca naturală, cremoasă și untoasă, apoi cafeaua preferată. Totul culminează spre final cu mirodeniile care desăvârșesc capodopera: scorțișoară, nucșoară, cuișoare și ghimbir, toate după gustul fiecăruia, reunite într-o cafea personalizată.
Ce e foarte fain la rețeta asta, e faptul că poți coace un dovleac micuț și dulce, alegi pulpa pe care o blenduiești bine-bine-bine pană obții un piure fin, pe care apoi îl poți păstra la frigider 3-4 zile pentru cafelele viitoare. Cafeaua cu aromă de dovleac e densă, cremoasă și nemaipomenit de aromată. Un adevarat răsfăț pentru zilele de toamnă. Si e tot...ediție limitată, că dovlecii nu-s chiar veșnici în piață, spre primăvară încep să dispară. Deci nu mai amânați, răsfățați-vă cu Pumpkin Spice Latte chiar acum! Ce ziceți, v-am convins?
Dacă nu vă daţi în vânt după dovleac, cu siguranţă o să vă placă o ceaşcă de lapte cu caramel, miere şi scorţişoară. Dacă nici scorţişoara nu vă place, atunci vă invit la un ceai de ghimbir. Asta trebuie să vă placă, că e sănătos şi fără calorii! 😀
Mod de preparare Pumpkin Spice Latte - Starbucks style
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 dovleac mic (copt)
- cafea expresso (la filtru, la ibric, după preferință)
- lapte
- miere de albine
- frișcă naturală
- 1-2 batoane de scorțișoară
- nucșoară pudră
- cuișoare
- scorțișoară pudră
- ghimbir pudră
Instrucțiuni de preparare
- Se alege pulpa dovleacului care trebuie să fie copt în prealabil în cuptor sau la microunde, apoi se mixează cu blenderul vertical până obținem un piure cât mai fin.
- Amestecați laptele adus la temperatura de fierbere cu cafeaua fierbinte. Dacă folosiți cafea la ibric ar fi bine sa o strecurați. Zațul ar strica și aspectul, dar și gustul cremos.
- Adăugați după gustul propriu: nucșoară pudră, ghimbir, batoanele de scorțișoară rupte în bucăți mai mici ca să își elibereze mai ușor aroma, cuișoare (depinde cât de mult vă plac, pentru mine unul singur a fost de ajuns) și lăsați amestecul acoperit cu un capac timp de 2-3 minute, ca să se infuzeze aromele.
- Îndepărtați cuișoarele și batoanele de scorțișoară.
- Puneți într-o cana 2-3 lingurițe de piure de dovleac.
- Turnați în fir subțire cafeaua cu lapte aromat, amestecând cu lingurița să se desfacă piureul.
- Decorați cu frișcă naturală (obținută din smântână cu 32-35% grăsime, bătută cu putin zahăr pudră) și presărați cu pudră de scorțișoară și serviți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
ganduridelamare
wow, deja pozele tale sunt la un nivel profesionist! extraordinare ....felicitari
sunt ingrijorata cu blogul tau personal, mai exista? nu l mai gasesc ....il citeam cu atata drag, ma linistea f mult ...nu stiu de ce.
Iuliana
Buna Irina, multumesc pentru mesaj. Cu pozele...ma straduiesc, uneori ies mai bine, alteori mai modest...depinde cat timp am, ce dispozitie, stii tu cum e. Nu mai exista blogul personal... e mai bine asa. Te imbratisez.
Claudia
Mai, eu pe la Starbucks nu am fost dar laptele asta stiu sigur ca imi place. In varianta homemade 🙂
Asa ca ma servesc si eu cu o cescuta?Pot,pot? 🙂
Iuliana
Poti, poti! :))
doina
Ei uite si o reteta pe care nu o stiam . Inedita , interesanta si delicioasa pentru cei care iubesc dovleacu. Eu gatesc dovleacul in multe moduri dulce sau sarat dar reteta asta nu e de ratat. Multumesc am s-o trec la favorite. Avand in vedere ca am pus la congelator pireu de dovleac am sa ma rasfat toata iarna cu cate o cana de Pumpink Spicde Latte ! Pup.
Iuliana
Sper sa-ti placa,draga mea! Mi-ai dat o idee, cred ca am sa pun si eu niste piure la congelator.
Mihaela Damaceanu
Nici nu stiu daca sa fac azi sau maine. Dar mai bine las pe weekend, ca sa imi timiti danteluta aceea pentru cana 🙂 Interesanta reteta, frumoasa povestea ei si minunate pozele! Si te pup!
Iuliana
Mai bine vii la mine si fac cinste cu un latte mare cu tot cu danteluta. Ce zici? 🙂 Pup si eu!
Mihaela Damaceanu
Nu ma asteptam la invitatie, chiar am scris despre bloggeritile cu care m-am intalnit si aveam un mare regret. Noi atâta am încercat si tot nu a iesit ☺
Iuliana
O sa iasa, draga mea. Cand nici nu ne asteptam! 🙂
Cristina
Uau, ce idee faina! Felicitari pentru poze, sunt mortale! Eu nu am starbacks in oras dar stiu ca sunt pline de e-uri produsele lor. Mai bine imi fac eu un dovleac copt si frisca si gata cafeaua.
Iuliana
Multumesc Cristina! Asa e, facut acasa e cel mai bun 🙂
Elena
Am vazut aseara reteta iar acuma ghici ce am in fata? :))
Am copt o felie de dovleac la microunde si nici nu am asteptat sa se raceasca. Nici nu e nevoie ca dovleacul sa fie rece. Nu am pus cuisoare si ghimbir pentru ca nu aveam dar e superbun doar cu scortisoara. Esti nemaipomenita multumesc de idee!!!
Iuliana
Ma bucur ca ti-a placut, Elena! Intr-adevar, nu e neaparat nevoie ca piure-ul de dovleac sa fie rece 🙂
Dia
pur si simplu, minunat! eu chiar am incercat acest latte la Starbucks si alergia mea la E-uri si-a spus imediat cuvantul! ma bucur acum ca pot sa mi-l fac acasa, dovleacul e una din iubirile mele declarate!
Iuliana
Multumesc, Dia! 🙂
Din fericire, sau din nefericire, nici nu stiu cum sa zic, eu n-am alergie la E-uri, asa ca am baut pumpkin spice de la Starbucks zilnic timp de o saptamana. Cam mult, cam exagerat de mult. Ceva trebuie sa fi fost in el, ca eram ca drogata, nu vroiam decat sa ajung mai repede la cafenea sa-mi iau doza.
Silvia
Superba reteta cat si fotografiile!
M-am abonat de putin timp si imi place ca mereu ma surprinzi cu retete deosebite. Pur si simplu m-am indragostit de blogul tau care e o adevarata sursa de idei bune si frumoase. Felicitari pentru tot ce faci!
Iuliana
Multumesc mult, Silvia! Te mai asptept pe la mine. Sper sa nu te dezamagesc, nu reusesc sa performez chiar mereu 🙂