Rețeta de pâine cu făină integrală și semințe de in pe care v-o arăt astăzi, respectă aceeași formula 1:2:3 ca și prima mea pâine cu maia naturală. Mi-a plăcut foarte mult cum a ieșit pâinea după rețeta asta, așa că înainte de a încerca altă formulă, eventual cu un aluat mai puțin umed, parcă m-aș mai juca puțin experimentând combinații de făinuri, semințe și ierburi aromatice.
Mod de preparare pâine cu făină integrală și semințe de in (cu maia naturală)
Pentru că la pâinea de azi am folosit și făină integrală, am obținut o culoare mai frumoasă și un aspect mai apetisant, de pâine rustică. In plus, a fost și mai gustoasă decât cea făcută doar cu făină albă.
Vezi aici cum se face maiaua naturală pentru pâine de casă.
Modul de lucru este același: autoliză 30 de minute, dospire 2.5 ore cu 2 întinderi și împăturiri la intervale de 50 de minute, preformare, formare și dospire la rece peste noapte.
M-am apucat de treabă la ora 18 când am venit de la serviciu, la 22.30 terminasem tot și am băgat aluatul la frigider, iar a doua zi dimineața la ora 6.30 am aprins cuptorul să coc pâinea. La ora 8.30 puneam masa pentru micul dejun și în bucătărie era cald și bine și mirosea a cafea proaspătă și a pâine caldă. Momentele astea sunt foarte prețioase într-o familie, iar beneficiile nu constau doar în gust și miros 😉
Știu că pare lung și complicat procesul și asta sperie pe mulți, dar deja după 2-3 pâini făcute, devine rutină, nu mai stai să calculezi, să notezi, să te uiți la ceas. Doar pun timerul mobil (am unul ca acesta) să sune pentru următoarea operațiune și în rest îmi văd de treabă. Eventual, dacă am treabă în altă parte a casei decât în bucătărie, iau timerul cu mine să îl aud când sună.
Dacă merită efortul? Pentru mine da, merită. Pur și simplu îmi place să fac asta și îmi place pâinea pe care o obțin. Aș putea să cumpăr pâine cu maia de la brutăria franțuzească din oraș. Recunosc că a lor arată mai bine și e mai pufoasă, a mea e mai îndesată un pic. Dar nu pot renunța la mirosul de pâine caldă care îmi inundă casa în diminețile de week-end și la sentimentul că minunea asta frumoasă și bună e făcută de mine, de la zero 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pâine cu făină integrală și semințe de in (cu maia naturală)
Tipărește Salvează pe PinterestEchipamente necesare
Ingrediente
- 150 g maia naturală cu 100% hidratare
- 300 g apă plată sau filtrată
- 270 g făină albă tip 650
- 180 g făină integrală
- 30 g semințe de in
- 10 g sare neiodată
Instrucțiuni de preparare
- Clătiți semințele de in în 1-2 ape, apoi puneți-le la înmuiat cu apă cât să le depășească cu un deget. Până e gata autoliza, vor absorbi toată apa.
- Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi cele două tipuri de făină. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 30 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
- Presăraţi sarea şi semințele de in și frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
- Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
- Lăsaţi aluatul să dospească 2,5 ore la temperatura camerei.
- In acest timp, la intervale de 50 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch & Fold de împăturire a aluatului (detalii aici), direct în cutie.
- Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi cu aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească 20 de minute ca să se relaxeze glutenul.
- După cele 20 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
- Bagaţi forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o oră la temperatura camerei.
- Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore.
- Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
- Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
- Răsturnaţi pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit) şi băgaţi-o în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
- După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
- Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
- Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
- Păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.
Giorgi a zis
Mi-au iesit cel mai bine retetele dvs.Multumesc mult!
Iuliana a zis
Mă bucur tare mult! Vă mulțumesc pentru mesaj! Numai bine!
Roxana Toader a zis
Ti-a iesit perfecta cu multe alveole si ce culoare frumoasa! Felicitari!!
Iuliana a zis
Multumesc 🙂