Să vă spun un secret: nu sunt mare consumatoare de smoothie-uri. Mda, recunosc și eu că poate părea ciudat să spun asta chiar în timp ce scriu o rețetă de smoothie cu mango și semințe de chia! 😀
Smoothie-urile sunt delicioase! Cu greu îmi pot imagina o combinație de fructe și/sau legume care să nu-mi placă. Știu multe persoane care își încep ziua cu un smoothie, dar eu nu reușesc să îi găsesc timpul potrivit în programul meu.
Dimineața la micul dejun am alte obiceiuri, pe urmă sunt la birou unde uneori nu am timp nici să beau apă, darămite smoothie, iar seara, când ajung acasă, parca e prea târziu pentru o asemenea infuzie de energie. În week-end am de asemenea alte obiceiuri și alte răsfățuri preferate și uit cu totul că aș putea să-mi fac un smoothie.
Nici după mango nu mă omoram prea tare până de curând. După ce am descoperit cât de mare e diferența între un mango bine copt și unul aproape verde, așa cum găsim de cele mai multe ori în magazine, am început să îmi reconsider părerea pe care o aveam despre acest fruct.
Ca și la avocado, semnul că mango e perfect pentru a fi consumat imediat, e atunci când la apăsarea cu degetul rămâne o urmă ușoară, ca la piersici. Mango nu trebuie să fie nici tare ca piatra, dar nici atât de moale încât să îți intre degetul în el. Ca o comparație, un mango bine copt e ca un avocado maro "ready to eat" fața de unul verde.
Un alt semn pentru un mango bine copt, e faptul că e parfumat. Nu vă sfiiți să mirosiți fructele de mango în magazin! La urma urmei nu sunt chiar ieftine, așa că e bine să ne folosim de toate simțurile atunci când facem "investiția".
Am citit că dacă ai cumpărat, totuși, un mango necopt, e bine să îl ții 3-4 zile înfășurat în hârtie și se va coace. Nu am încercat, dar e o informație care poate prinde bine cândva, așa că e de ținut minte!
Fiind exact perioada când începem să găsim în magazine mango coapte numai bine, am venit într-o zi acasă cu 3 bucăți, hotărâtă să le transform în sorbet cu banane ca în această rețetă. La un moment dat, chiar când curățam fructele și le feliam pentru a le băga la congelator, mi-am dat seama că din martie, de când am primit pentru testare blenderul G21 Perfect Smoothie Vitality am măcinat, tocat, mixat, blenduit de toate cu el, numai smoothie n-am făcut! 😀
N-a fost o sarcină prea grea pentru blenderul meu. Din două apăsări pe buton, mango a fost pasat perfect. I-am mai adăugat puțină pudră de vanilie Bourbon, lapte de ovăz și la final câteva semințe de chia. La fel de bine, puteți să puneți lapte normal, sau iaurt. Eu nu am vrut și nici nu am simțit nevoia să adaug îndulcitor, dar voi puteți să puneți orice îndulcitor doriți, fiecare după gustul lui.
Mod de preparare smoothie de mango cu seminţe de chia
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 mango bine copt
- 150 ml lapte sau iaurt (eu am folosit lapte de ovăz)
- 1 linguriță de semințe de chia
- o aromă la alegere: ghimbir (cardamom, vanilie, scorțișoară (eu am pus vanilie))
- orice îndulcitor (după gust (eu nu am folosit))
- mentă proaspătă pentru decor
Instrucțiuni de preparare
- Mango curățat și tăiat cuburi se pune în cuva blenderului și se pasează.
- Se adaugă semințele de chia, laptele (sau iaurtul), vanilia și îndulcitorul, dacă folosiți.
- Se omogenizează băutura și se lasă deoparte timp de 10 minute să se hidrateze semințele de chia, apoi se poate servi.
- Se decorează cu frunze proaspete e mentă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Georgiana a zis
Smoothie ul meu preferat este cu mango(pe care îl tai bucatele și îl pun la congelator sa înghețe), sucul de la o portocala, lapte de cocos, vanilie și semințe de chia. Uneori mai adaug 1-2 linguri de iaurt grecesc 0% grăsime.
Iuliana a zis
Sună foarte bine! 🙂