Sorbet de căpșuni și banane, un desert simplu, rapid şi plin de savoare. Avem nevoie doar de 4 ingrediente şi 5 minute. Atât!
La ce temperaturi de vară am avut la sfârşitul lui aprilie, era aproape firesc să deschidem sezonul îngheţatelor şi sorbeturilor ceva mai devreme în acest an.
Pentru că ne-au ajutat şi căpşunile timpurii, primul pe lista de deserturi reci din acest an a fost un sorbet de căpşuni şi banane. A fost exact ce ne trebuia: răcoritor, aromat şi delicios, cu puţine ingrediente şi gata cât ai bate din palme dacă ai deja fructele puse la congelator.
Da, asta trebuie să specific din capul locului: pentru reţeta asta fructele se folosesc congelate! Nu aveţi nevoie de o maşină de îngheţată, dar aveţi în schimb nevoie de un blender puternic, capabil practic să spargă, sau să pulverizeze mai bine spus fructele îngheţate, dar să nu se încălzească pentru a nu topi sorbetul.
Eu am folosit pentru sorbet blenderul performant G21, cel despre care vă tot povestesc de ceva vreme încoace. Intuisem eu că voi obţine sorbeturi minunate cu el încă de când am făcut reţeta de budincă din făină de ovăz cu fructe. Acolo am folosit 3 tipuri de fructe congelate şi am văzut că s-a descurcat perfect cu toate, aşa că mă aşteptam să se descurce bine şi acum, chiar dacă am folosit cantităţi ceva mai mari.
Mod de preparare sorbet de căpșuni și banane
Singura "problemă" a fost că am tăiat fructele puţin cam mari şi că iniţial le-am pus în cuva blenderului lipite între ele. Degeaba aveam parte de motor puternic cu 38.000 rotatii/minut, dacă fructele mele se blocaseră în cuvă şi nu ajungeau jos, la lamele, ca să poată fi spulberate. Am rezolvat problema cu puţina răbdare şi mi-am promis că data viitoare voi fi mai atentă, voi tăia fructele în bucăţele mai mici şi voi avea grijă să nu le mai introduc în blender lipite între ele.
Dar cu toată această mică problemă apărută din neatenţia mea, să ştiţi că sorbetul meu tot în câteva minute a fost gata. Am pus fructele în cuvă, am pus iaurtul peste ele, 3 frunzuliţe de busuioc roşu (e opţional, dar face toţi banii!) şi îndulcitorul. Am apăsat butonul de "Pulse" de câteva ori, până când am auzit că a spart toate fructele, apoi am mai învârtit de câteva ori să se omogenizeze sorbetul şi gata!
Am obţinut o textură perfectă, o culoare fabuloasă şi un gust de vis! Sincer, a fost cel mai bun sorbet pe care l-am mâncat eu vreodată! Făcut de mine, acasă, pe gustul meu, doar din fructe, iaurt şi un îndulcitor natural. Ca îndulcitor eu am folosit sirop de curmale, dar se poate folosi orice îndulcitor doriţi: zahăr pudră, miere, sirop de arţar, etc.
Vă scriu mai jos reţeta, dar cu siguranţă aţi intuit deja cât de uşor se face. Puteţi schimba fructele, puteţi schimba proporţiile sau puteţi renunţa la iaurt dacă doriţi un desert vegan.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Sorbet de căpșuni și banane. Doar 4 ingrediente, gata în 5 minute
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 300 g căpşuni
- 2 banane micuţe
- 150 g iaurt (am folosit iaurt cu 3,5% grăsime)
- îndulcitorul preferat (după gust (eu am spus cam 30 ml sirop de curmale))
- opţional - 2-3 frunze de busuioc (de preferat busuioc roşu)
Instrucțiuni de preparare
- Fructele spălate şi curăţate după caz, se taie bucăţi mici, se pun pe o farfurie întinsă, pe cât posibil fără să se suprapună şi se bagă la congelator.
- Se pun fructele congelate în cuva blenderului, cu atenţie să nu fie lipite între ele.
- Se adaugă iaurtul, busuiocul şi îndulcitorul.
- Se apasă de 3-4 ori butonul "Pulse" până se aude că s-au spart toate fructele, apoi se mixează la putere medie să se omogenizeze sorbetul.
- Nu mixaţi mai mult decât e nevoie, pentru că e posibil, în fincţie de bender, să se încălzească lamele şi să se topească fructele.
- Serviţi sorbetul imediat sau păstraţi-l la congelator într-o caserolă de plastic.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailDragii mei, vă doresc zile răcoroase şi aromate alături de un sorbet de căpşuni si banane! 🙂
Relutza a zis
Bun, bun, buuun sorbetul ăsta! L-am făcut și eu de câteva ori dar nu l-am făcut niciodată cu busuioc. E o idee minunată!! Poți pune menta în loc de busuioc și, dacă dorești poți să-l faci și în varianta 'ghiacciolo'. Adică pus în forme sau paharute de plastic și servit ca o înghețată pe bat.E foarte răcoritor și bun..BRAVO !!
Iuliana a zis
Da, si cu menta merge, dar pentru mine combinatia de capsuni, de fapt orice fructe de padure si busuioc e suprema. Pun busuioc si la gemurile de capsuni, mure, afine, etc.
Data viitoare il pun si eu in paharute, trebuie doar sa vad unde gasesc bete din alea de lemn pentru inghetata.
Relutza a zis
Bună Iuliana! Eu sunt în Italia și aici am o forma de plastic care are deja bețișoare.Oricum,am uitat să precizez că folosesc aceleași ingrediente pentru 'ghiaccioli , dar nu congelata înainte ci după ce o pun în formă E procedeul invers Dar rezultatul e la fel de bun și răcoritor Mulțumesc pentru varianta cu busuioc.O voi încerca fără doar și poate
Iuliana a zis
Da, stiu formele acelea de inghetata pe bat. Am cautat anul trecut dar la mine in oras nu le-am gasit, iar ca sa le comand pe interent ma costa mai mult transportul decat formele.
Am vazut pe Pinterest sorbet (sau ghiaccioli?) turnat in formele de briose din silicon sau in pahare de plastic de unica folosinta si doar betisorul de lemn infipt in ele. De aceea ma gandeam ca poate gasesc betisoarele pe undeva si rezolv problema.
Georgeta a zis
BUNAAAA,
Multumim , Iuliana! Am printat si aceasta reteta. Exceptionala pentru nepotica mea, ( nu de la fiu, el inca nu se prea gabreste-ha, ha ,ci de la fiica) Inca de la inceput am printat retele alcatuind o ”Carte de bucate-Iulina””Am vrut sa stii cat de ..”utila” esti!
Cu drag,
georgeta
Iuliana a zis
Ma bucur ca ti-a placut reteta mea. Baietii nu prea se grabesc sa se aseze, stiu 🙂
La inceput blogul se numea chiar asa: Cartea de Bucate Aromate. Pe parcurs i-am mai scurtat numele :))
Iti doresc o zi frumoasa si numai bine, draga Georgeta!