• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Conserve

    Sirop de cătină cu miere - rețeta la rece, 100% naturală

    Publicat la 2 noiembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 7 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Sirop de cătină cu miere, un elixir pentru imunitate, rețeta simplă și rapidă, preparată la rece. Sirop de cătină făcut acasă, 100% natural.

    Sirop de catina cu miere

    Despre cătină, numai de bine! Știți și voi câte beneficii are pentru sănătate și imunitate, că doar nu degeaba este numita "ginsengul românesc".

    La noi în familie se consumă cătină în fiecare toamnă, de ani de zile. Copilul meu a primit cătină cu miere sau sirop de cătină cu miere de pe la 3 ani, când am aflat eu de acest remediu și până la 19 ani când a plecat de lângă mine 😀

    Cel mai ușor îmi era să pun cătină cu miere la borcan. Luam câte o linguriță din acest amestec și i-o puneam copilului în cana cu ceai de dimineață. Când nu bea ceai dimineața, îi făceam câte un sirop de cătină în loc de suc după masa de prânz. Deci oricum ar fi fost, își lua zilnic doza de cătină. Acest "tratament" dura cam 2 luni pe an, în noiembrie și decembrie, suficient cât să ajutăm organismul să fie pregătit să facă față răcelilor de sezon.

    Click pe fotografia de mai jos dacă doriți să vedeți rețeta de cătină cu miere la borcan.

    Cătină cu miere la borcan

    Nu zic că după acest tratament anual, copilul n-a mai răcit niciodată, dar sunt convinsă că această plantă miraculoasă l-a ajutat și pe el, dar și pe noi, cei mari, să trecem mult mai ușor peste sezoanele reci .

    Sirop de catina cu miere

    Când se culege cătina, când se prepară siropul de cătină cu miere

    Din bătrâni se spune că cea mai bună perioadă de cules cătină este luna noiembrie, atunci când cade prima brumă. Abia atunci cătina este coaptă foarte bine, dulce și zemoasă și mai ales atunci ajunge la potențialul maxim de vitamine pe care îl poate conține.

    Cum am pășit deja în noiembrie, acum e cea mai bună perioadă să ne ocupăm de cătină, să o punem în borcane, la congelator sau să o facem sirop.

    Mod de preparare sirop de cătină cu miere la rece

    Cătina trebuie curățată, aleasă să avem doar bobițe sănătoase și spălată în câteva ape. O băgăm apoi în storcătorul de fructe, la blender sau la robot. De data aceasta eu am pus-o în cuva robotului de bucătărie și am mixat până am obținut o pastă.

    Nu veți reuși să scăpați de coji și semințe, dar o să vă arăt mai jos cum le folosesc eu și pe acestea.

    • Sirop de catina cu miere
    • Sirop de catina cu miere

    Pasta de cătină obținută, se pune într-un tifon și se stoarce foarte bine până reușim să scoatem și ultima picătură de sirop prețios. Dacă nu aveți tifon, puneți pasta într-o sită foarte deasă și apăsați-o cu o lingură ca să puteți extrage cât mai bine sucul de cătina.

    Amestecăm sucul cu miere de albine. De exemplu dacă am avut 1 kg de cătină (cântărită înainte de stoarcere), adăugăm 1 kg de miere, omogenizăm și turnăm siropul în sticle cu capac etanș.

    Cum se păstrează și cum se consumă siropul de cătină cu miere

    Siropul de cătină se păstrează la frigider, pentru că fermentează foarte repede. Acest sirop nu e o conservă pentru iarnă, nu se păstrează până în primăvară, ci se consumă cât mai repede, în noiembrie-decembrie.

    O altă variantă ar fi să păstrați cătina la congelator, o decongelați la nevoie și faceți sirop de cătină proaspăt. Pe măsură ce se termină o sticluță, faceți alta și tot așa.

    Siropul de cătină cu miere se consumă în fiecare dimineață, de preferat pe stomacul gol. Puneți 100 ml de sirop și diluați-l într-un pahar cu apă (150-200 ml). E bun, dulce-acrișor, o adevărată plăcere să îți începi ziua cu el.

    Sirop de catina cu miere

    Ce facem cu pulpa și semințele de cătină

    După stoarcere veți rămâne cu o mână bună de coji și semințe de cătină. E păcat să le aruncați.

    Eu le întind pe șervete de bucătărie, cât mai răsfirate, le acopăr cu un alt șervet ca să nu se așeze praful pe ele și le pun în balcon la uscat.

    După ce se usucă, le amestec cu alte plante pentru ceai: mușețel, tei, busuioc, etc. După infuzare, dau un gust tare bun, puțin acrișor ceaiului.

    Sirop de catina cu miere

    Vă las mai jos rețeta în formatul pe care îl puteți tipări. Am scris cantitățile folosite de mine, voi puteți adapta la cantitatea de cătină pe care o aveți.

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Sirop de catina cu miere

    Sirop de cătină cu miere preparat la rece

    5 from 15 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Timp total: 15 minutes minutes
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 1 kg cătină
    • 1 kg miere de albine

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Curățați cătina, alegeți doar bobițele întregi și sănătoase și spălați-o sub jet de apă.
    • Puneți cătina în storcătorul de fructe, blender sau robot de bucătărie și mixați până când obțineți o pastă.
    • Puneți pasta de cătină într-un tifon sau o sită deasă și stoarceți cu putere să scoateți tot sucul de cătină.
    • Amestecați sucul obținut cu miere de albine, omogenizați și turnați siropul în sticle cu capac etanș.
    • Păstrați siropul de cătină cu miere la frigider.
    • Siropul de cătină de consumă dimineața, pe stomacul gol. Diluați 100 ml de sirop într-un pahar cu apă.
    • Cojile și semințele de cătină rămase le întindeți pe un prosop de hârtie, le uscați foarte bine și le folosiți iarna la ceaiuri în amestec cu alte plante uscate (mușețel, mentă, tei, etc.)

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Sirop de catina cu miere

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Iulia

      noiembrie 09, 2022 at 9:29 pm

      Eu am amestecat cojile rămase cu ulei și le-am pus la macerat pentru o lună, sau chiar mai mult. Apoi le-am strecurat și am pus uleiul obținut în sticluță la frigider. Când am dureri de stomac (chiar la genunchi l-am folosit), îmi fac masaj și chiar îmi trece foarte repede. Folosesc acest ulei de câțiva ani cu succes. Îmi amintesc că am citit această rețetă și am încercat-o fără prea mare încredere, dar acum o recomand.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        noiembrie 09, 2022 at 9:41 pm

        Interesant!

        Răspunde
    2. ion

      octombrie 03, 2022 at 7:59 am

      Foarte utile informatiile. De anul acesta incep sa folosesc si eu produse din catina . Sper sa ma ajute la combaterea fumatului !

      Răspunde
    3. Mariana

      octombrie 07, 2021 at 11:22 am

      Poate fi consumat si ca atare?fara a fi diluat?

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 07, 2021 at 1:54 pm

        Se poate, dar cred că are un gust pre concentrat, prea intens...

        Răspunde
    4. Vasile Filip

      ianuarie 15, 2021 at 8:14 am

      Foarte buna ideea cu resturile de catina uscate si puse in ceai. Da un gust foarte bun ceaiului in amestec cu alte plante.

      Răspunde
    5. Doina

      noiembrie 29, 2019 at 11:40 am

      Într-adevăr, siropul de cătină este extraordinar! Și noi îl facem în familie de mulți ani încoace, toamna.
      Fructele de cătină spălate le trecem prin storcătorul de fructe modern, apoi prin unul mai vechi care reușește șă extragă tot sucul, iar cojile, semințele le punapoi în cuptor la circa 100 grade cu ventilator și le usuc câte 10 minute 3 zile la rând, pentru a le folosi în ceaiuri.

      Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.