• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Conserve

    Sirop de cătină cu miere - rețeta la rece, 100% naturală

    Publicat la 2 noiembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Sirop de cătină cu miere, un elixir pentru imunitate, rețeta simplă și rapidă, preparată la rece. Sirop de cătină făcut acasă, 100% natural.

    Sirop de catina cu miere

    Despre cătină, numai de bine! Știți și voi câte beneficii are pentru sănătate și imunitate, că doar nu degeaba este numita "ginsengul românesc".

    La noi în familie se consumă cătină în fiecare toamnă, de ani de zile. Copilul meu a primit cătină cu miere sau sirop de cătină cu miere de pe la 3 ani, când am aflat eu de acest remediu și până la 19 ani când a plecat de lângă mine 😀

    Cel mai ușor îmi era să pun cătină cu miere la borcan. Luam câte o linguriță din acest amestec și i-o puneam copilului în cana cu ceai de dimineață. Când nu bea ceai dimineața, îi făceam câte un sirop de cătină în loc de suc după masa de prânz. Deci oricum ar fi fost, își lua zilnic doza de cătină. Acest "tratament" dura cam 2 luni pe an, în noiembrie și decembrie, suficient cât să ajutăm organismul să fie pregătit să facă față răcelilor de sezon.

    Click pe fotografia de mai jos dacă doriți să vedeți rețeta de cătină cu miere la borcan.

    Cătină cu miere la borcan

    Nu zic că după acest tratament anual, copilul n-a mai răcit niciodată, dar sunt convinsă că această plantă miraculoasă l-a ajutat și pe el, dar și pe noi, cei mari, să trecem mult mai ușor peste sezoanele reci .

    Sirop de catina cu miere

    Când se culege cătina, când se prepară siropul de cătină cu miere

    Din bătrâni se spune că cea mai bună perioadă de cules cătină este luna noiembrie, atunci când cade prima brumă. Abia atunci cătina este coaptă foarte bine, dulce și zemoasă și mai ales atunci ajunge la potențialul maxim de vitamine pe care îl poate conține.

    Cum am pășit deja în noiembrie, acum e cea mai bună perioadă să ne ocupăm de cătină, să o punem în borcane, la congelator sau să o facem sirop.

    Mod de preparare sirop de cătină cu miere la rece

    Cătina trebuie curățată, aleasă să avem doar bobițe sănătoase și spălată în câteva ape. O băgăm apoi în storcătorul de fructe, la blender sau la robot. De data aceasta eu am pus-o în cuva robotului de bucătărie și am mixat până am obținut o pastă.

    Nu veți reuși să scăpați de coji și semințe, dar o să vă arăt mai jos cum le folosesc eu și pe acestea.

    • Sirop de catina cu miere
    • Sirop de catina cu miere

    Pasta de cătină obținută, se pune într-un tifon și se stoarce foarte bine până reușim să scoatem și ultima picătură de sirop prețios. Dacă nu aveți tifon, puneți pasta într-o sită foarte deasă și apăsați-o cu o lingură ca să puteți extrage cât mai bine sucul de cătina.

    Amestecăm sucul cu miere de albine. De exemplu dacă am avut 1 kg de cătină (cântărită înainte de stoarcere), adăugăm 1 kg de miere, omogenizăm și turnăm siropul în sticle cu capac etanș.

    Cum se păstrează și cum se consumă siropul de cătină cu miere

    Siropul de cătină se păstrează la frigider, pentru că fermentează foarte repede. Acest sirop nu e o conservă pentru iarnă, nu se păstrează până în primăvară, ci se consumă cât mai repede, în noiembrie-decembrie.

    O altă variantă ar fi să păstrați cătina la congelator, o decongelați la nevoie și faceți sirop de cătină proaspăt. Pe măsură ce se termină o sticluță, faceți alta și tot așa.

    Siropul de cătină cu miere se consumă în fiecare dimineață, de preferat pe stomacul gol. Puneți 100 ml de sirop și diluați-l într-un pahar cu apă (150-200 ml). E bun, dulce-acrișor, o adevărată plăcere să îți începi ziua cu el.

    Sirop de catina cu miere

    Ce facem cu pulpa și semințele de cătină

    După stoarcere veți rămâne cu o mână bună de coji și semințe de cătină. E păcat să le aruncați.

    Eu le întind pe șervete de bucătărie, cât mai răsfirate, le acopăr cu un alt șervet ca să nu se așeze praful pe ele și le pun în balcon la uscat.

    După ce se usucă, le amestec cu alte plante pentru ceai: mușețel, tei, busuioc, etc. După infuzare, dau un gust tare bun, puțin acrișor ceaiului.

    Sirop de catina cu miere

    Vă las mai jos rețeta în formatul pe care îl puteți tipări. Am scris cantitățile folosite de mine, voi puteți adapta la cantitatea de cătină pe care o aveți.

    Sirop de catina cu miere

    Sirop de cătină cu miere preparat la rece

    5 from 10 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes
    Timp total: 15 minutes

    Ingrediente
     

    • 1 kg cătină
    • 1 kg miere de albine

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Curățați cătina, alegeți doar bobițele întregi și sănătoase și spălați-o sub jet de apă.
    • Puneți cătina în storcătorul de fructe, blender sau robot de bucătărie și mixați până când obțineți o pastă.
    • Puneți pasta de cătină într-un tifon sau o sită deasă și stoarceți cu putere să scoateți tot sucul de cătină.
    • Amestecați sucul obținut cu miere de albine, omogenizați și turnați siropul în sticle cu capac etanș.
    • Păstrați siropul de cătină cu miere la frigider.
    • Siropul de cătină de consumă dimineața, pe stomacul gol. Diluați 100 ml de sirop într-un pahar cu apă.
    • Cojile și semințele de cătină rămase le întindeți pe un prosop de hârtie, le uscați foarte bine și le folosiți iarna la ceaiuri în amestec cu alte plante uscate (mușețel, mentă, tei, etc.)

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Sirop de catina cu miere

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Gem de prune fără zahăr cu miez de nucă, rețeta simplă
    • Gem de struguri
    • Mere rase la borcan pentru iarnă - cu zahăr și scorțișoară
    • Vinete împănate, marinate în oțet cu mirodenii

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Doina

      noiembrie 29, 2019 at 11:40 am

      Într-adevăr, siropul de cătină este extraordinar! Și noi îl facem în familie de mulți ani încoace, toamna.
      Fructele de cătină spălate le trecem prin storcătorul de fructe modern, apoi prin unul mai vechi care reușește șă extragă tot sucul, iar cojile, semințele le punapoi în cuptor la circa 100 grade cu ventilator și le usuc câte 10 minute 3 zile la rând, pentru a le folosi în ceaiuri.

      Răspunde
    2. Vasile Filip

      ianuarie 15, 2021 at 8:14 am

      Foarte buna ideea cu resturile de catina uscate si puse in ceai. Da un gust foarte bun ceaiului in amestec cu alte plante.

      Răspunde
    3. Mariana

      octombrie 07, 2021 at 11:22 am

      Poate fi consumat si ca atare?fara a fi diluat?

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 07, 2021 at 1:54 pm

        Se poate, dar cred că are un gust pre concentrat, prea intens...

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.