Sirop de cătină cu miere, un elixir pentru imunitate, rețeta simplă și rapidă, preparată la rece. Sirop de cătină făcut acasă, 100% natural.

Despre cătină, numai de bine! Știți și voi câte beneficii are pentru sănătate și imunitate, că doar nu degeaba este numita "ginsengul românesc".
La noi în familie se consumă cătină în fiecare toamnă, de ani de zile. Copilul meu a primit cătină cu miere sau sirop de cătină cu miere de pe la 3 ani, când am aflat eu de acest remediu și până la 19 ani când a plecat de lângă mine 😀
Cel mai ușor îmi era să pun cătină cu miere la borcan. Luam câte o linguriță din acest amestec și i-o puneam copilului în cana cu ceai de dimineață. Când nu bea ceai dimineața, îi făceam câte un sirop de cătină în loc de suc după masa de prânz. Deci oricum ar fi fost, își lua zilnic doza de cătină. Acest "tratament" dura cam 2 luni pe an, în noiembrie și decembrie, suficient cât să ajutăm organismul să fie pregătit să facă față răcelilor de sezon.
Click pe fotografia de mai jos dacă doriți să vedeți rețeta de cătină cu miere la borcan.
Nu zic că după acest tratament anual, copilul n-a mai răcit niciodată, dar sunt convinsă că această plantă miraculoasă l-a ajutat și pe el, dar și pe noi, cei mari, să trecem mult mai ușor peste sezoanele reci .

Când se culege cătina, când se prepară siropul de cătină cu miere
Din bătrâni se spune că cea mai bună perioadă de cules cătină este luna noiembrie, atunci când cade prima brumă. Abia atunci cătina este coaptă foarte bine, dulce și zemoasă și mai ales atunci ajunge la potențialul maxim de vitamine pe care îl poate conține.
Cum am pășit deja în noiembrie, acum e cea mai bună perioadă să ne ocupăm de cătină, să o punem în borcane, la congelator sau să o facem sirop.
Mod de preparare sirop de cătină cu miere la rece
Cătina trebuie curățată, aleasă să avem doar bobițe sănătoase și spălată în câteva ape. O băgăm apoi în storcătorul de fructe, la blender sau la robot. De data aceasta eu am pus-o în cuva robotului de bucătărie și am mixat până am obținut o pastă.
Nu veți reuși să scăpați de coji și semințe, dar o să vă arăt mai jos cum le folosesc eu și pe acestea.
Pasta de cătină obținută, se pune într-un tifon și se stoarce foarte bine până reușim să scoatem și ultima picătură de sirop prețios. Dacă nu aveți tifon, puneți pasta într-o sită foarte deasă și apăsați-o cu o lingură ca să puteți extrage cât mai bine sucul de cătina.
Amestecăm sucul cu miere de albine. De exemplu dacă am avut 1 kg de cătină (cântărită înainte de stoarcere), adăugăm 1 kg de miere, omogenizăm și turnăm siropul în sticle cu capac etanș.
Cum se păstrează și cum se consumă siropul de cătină cu miere
Siropul de cătină se păstrează la frigider, pentru că fermentează foarte repede. Acest sirop nu e o conservă pentru iarnă, nu se păstrează până în primăvară, ci se consumă cât mai repede, în noiembrie-decembrie.
O altă variantă ar fi să păstrați cătina la congelator, o decongelați la nevoie și faceți sirop de cătină proaspăt. Pe măsură ce se termină o sticluță, faceți alta și tot așa.
Siropul de cătină cu miere se consumă în fiecare dimineață, de preferat pe stomacul gol. Puneți 100 ml de sirop și diluați-l într-un pahar cu apă (150-200 ml). E bun, dulce-acrișor, o adevărată plăcere să îți începi ziua cu el.

Ce facem cu pulpa și semințele de cătină
După stoarcere veți rămâne cu o mână bună de coji și semințe de cătină. E păcat să le aruncați.
Eu le întind pe șervete de bucătărie, cât mai răsfirate, le acopăr cu un alt șervet ca să nu se așeze praful pe ele și le pun în balcon la uscat.
După ce se usucă, le amestec cu alte plante pentru ceai: mușețel, tei, busuioc, etc. După infuzare, dau un gust tare bun, puțin acrișor ceaiului.

Vă las mai jos rețeta în formatul pe care îl puteți tipări. Am scris cantitățile folosite de mine, voi puteți adapta la cantitatea de cătină pe care o aveți.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 1 kg cătină
- 1 kg miere de albine
Instrucțiuni de preparare
- Curățați cătina, alegeți doar bobițele întregi și sănătoase și spălați-o sub jet de apă.
- Puneți cătina în storcătorul de fructe, blender sau robot de bucătărie și mixați până când obțineți o pastă.
- Puneți pasta de cătină într-un tifon sau o sită deasă și stoarceți cu putere să scoateți tot sucul de cătină.
- Amestecați sucul obținut cu miere de albine, omogenizați și turnați siropul în sticle cu capac etanș.
- Păstrați siropul de cătină cu miere la frigider.
- Siropul de cătină de consumă dimineața, pe stomacul gol. Diluați 100 ml de sirop într-un pahar cu apă.
- Cojile și semințele de cătină rămase le întindeți pe un prosop de hârtie, le uscați foarte bine și le folosiți iarna la ceaiuri în amestec cu alte plante uscate (mușețel, mentă, tei, etc.)
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Iulia
Eu am amestecat cojile rămase cu ulei și le-am pus la macerat pentru o lună, sau chiar mai mult. Apoi le-am strecurat și am pus uleiul obținut în sticluță la frigider. Când am dureri de stomac (chiar la genunchi l-am folosit), îmi fac masaj și chiar îmi trece foarte repede. Folosesc acest ulei de câțiva ani cu succes. Îmi amintesc că am citit această rețetă și am încercat-o fără prea mare încredere, dar acum o recomand.
Iuliana Sbîrnea
Interesant!
ion
Foarte utile informatiile. De anul acesta incep sa folosesc si eu produse din catina . Sper sa ma ajute la combaterea fumatului !
Mariana
Poate fi consumat si ca atare?fara a fi diluat?
Iuliana
Se poate, dar cred că are un gust pre concentrat, prea intens...
Vasile Filip
Foarte buna ideea cu resturile de catina uscate si puse in ceai. Da un gust foarte bun ceaiului in amestec cu alte plante.
Doina
Într-adevăr, siropul de cătină este extraordinar! Și noi îl facem în familie de mulți ani încoace, toamna.
Fructele de cătină spălate le trecem prin storcătorul de fructe modern, apoi prin unul mai vechi care reușește șă extragă tot sucul, iar cojile, semințele le punapoi în cuptor la circa 100 grade cu ventilator și le usuc câte 10 minute 3 zile la rând, pentru a le folosi în ceaiuri.