Brioșe aperitiv cu iaurt și șunculiță, o rețetă atât de ușoară, care permite destul de multe abateri, adăugiri și interpretări, dar care iese mereu gustoasă și care te salvează la orice masă a zilei. Asta e marea calitate a brioșelor, fie ele dulci sau sărate: sunt bune oriunde și oricând 🙂
Pentru brioșele astea puteți face orice combinație dictată de resturile de prin frigider și vă spun din experiență că vor fi un deliciu! În plus, fiind așa micuțe și simpatice, sunt și foarte versatile. Le puteți servi ca aperitiv în deschiderea unei mese de sărbătoare, ca gustare la un pahar de bere cu prietenii, ca fel principal dacă le puneți o salată alături sau ca mic dejun lângă un pahar cu lapte bătut.
Cam aceeași rețetă o folosesc și pentru a face chec aperitiv. Dacă vă tentează ideea găsiți rețeta aici: chec aperitiv cu iaurt.
Dacă rămâneți la ideea brioșelor, ideal ar fi să turnați de la început compoziția în hârtiuțe speciale. Eu m-am trezit cam târziu că le-am terminat, dar nu m-am descurajat. Am uns forma cu puțin unt, iar după ce s-au răcit brioșele le-am ambalat frumos ca să le pot lua la serviciu. Nu vă împiedicați nici voi de amănunte, da? 🙂
Mod de preparare brioșe aperitiv cu iaurt și șunculiță
Ziceam că rețeta permite abateri și așa este, atâta timp cât aveți grijă să păstrați proporția între ingredientele lichide și cele solide. De exemplu puteți înlocui șunculița cu bacon sau cu bucățele de mușchiuleț, piept de pui la grătar, rondele de cârnaciori, etc. Puteți înlocui brânza telemea pe care am folosit-o eu cu o altă brânză uscată care să nu aducă umiditate suplimentară în compoziție. Puteți renunța la șunculiță și să o înlocuiți cu măsline sau cu ciuperci. Ați prins ideea, nu-i așa? 🙂
Rețeta brioșelor de azi seamănă în mare măsură cu o rețetă de sufleu, așa că să nu fiți dezamăgiți dacă veți vedea că brioșele se lasă după ce le scoateți din cuptor. Compoziția nu conține praf de copt, așa că e oarecum firesc să dea puțin înapoi.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 120 g iaurt
- 2 ouă
- 50 g telemea rasă
- 80 g șunculiță tăiată cuburi (de curcan am avut eu)
- 150 g făină
- 20 ml ulei de măsline
- sare și piper după gust
- un vârf de linguriță boia de ardei
- un vârf de linguriță semințe de chimen - opțional
în plus
- 2 linguri de telemea rasă pentru presărat deasupra
- unt pentru uns formele sau hârtiuțe speciale pentru brioșe
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt sau puneți hârtiuțe speciale în forma pentru brioșe.
- Bateți ouăle la mixer timp de 5-7 minute până se albesc și își măresc volumul.
- Adăugați iaurtul, telemeaua, șunca, uleiul de măsline și condimentele și omogenizați.
- La final încorporați făina.
- Turnați compoziția în formă, presărați deasupra puțină telemea rasă și dați brioșele la cuptor pentru 30 de minute sau până sunt frumos rumenite.
- Dacă nu ați folosit hârtiuțe speciale, lăsați brioșele să se răcească în formă, abia apoi le scoateți folosindu-vă de o spatulă îngustă sau de vârful unui cuțit. Fiind foarte fragede, se vor rupe dacă încercați să le scoateți din forme cât sunt încă calde.
- Se servesc ca atare, cu un pahar de iaurt sau lapte bătut sau alături de o salată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă doresc spor la meșterit brioșe aperitiv cu iaurt și șunculiță și apoi poftă bună! Să-mi spuneți cum v-au ieșit, da? 🙂
Lasă un comentariu