Știți serile acelea în care trebuie să pregătești cina și aceasta trebuie să fie și bună, și hrănitoare, și multă, să sature toată familia, chiar și prietenii veniți în vizită, ba eventual să mai rămână ceva și pentru pachetul de a doua zi? Ei bine, rețeta asta de focaccia cu ton și măsline este fix pentru acele seri!
Focaccia, cu siguranță o știți, este pâinea aceea, italiană la origine, foarte subțire de doar 2-3 cm înălțime și care suportă diverse toppinguri mediteraneene. Rețeta mea de azi probabil că nu se încadrează nicăieri în tradiția italienilor. E, într-un pur stil românesc, un fel de "focaccia cu de toate" 😀 Dar e atât de bună cu toate câte le-am pus pe ea, încât eu una nu aș renunța la nici unul dintre ingrediente, ci aș reface rețeta exact la fel de fiecare dată.
Am primit de curând pentru testare, o gamă nouă de conserve de pește de la Eva-Podravka. Nouă pentru mine, căci de altfel, istoria Podravka începe în Croația cam pe la 1940, iar produsele lor sunt de mult timp prezente și pe piața din România. Doar că eu, deși sunt mare consumatoare de pește, inclusiv din conservă, nu știu cum se face, că nu le încercasem până acum.
Mi-a fost greu să aleg din abundența asta de bunătăți care au poposit în cămara mea, pe care anume să o folosesc în rețeta de azi. Am optat în cele din urmă pentru conserva de ton în ulei de măsline și vă spun și de ce. Uleiul de măsline scurs din conservă are o aromă minunată de ton, așa că a fost excelent de folosit în blatul de focaccia pentru a-i da o aromă mai intensă. Să nu cumva să îl aruncați, e la fel de bun și în salate sau în sosurile pentru paste 😉
Mod de preparare focaccia cu ton și măsline
Să faci focaccia nu e greu deloc, doar că trebuie să te aștepți că vei lucra cu un aluat mult mai hidratat decât cel de pâine. O focaccia bine făcută și bine dospită trebuie ca la final să fie aerată, plină de găurele și cu o culoare frumoasă a crustei. Așa arata focaccia mea înainte să intre la cuptor.
Și așa arăta când era aproape gata și îmi umpluse bucătăria de arome îmbietoare 🙂
Am pus pe focaccia mea tot ce mi-a plăcut: tonul din conservă, câteva felii de roșie, măsline, porumb, ceapă roșie și am presărat-o cu sare grunjoasă, busuioc uscat și câteva ace de rozmarin.
De obicei fac focaccia pentru cină sau când știu că avem musafiri seara. E o tratație lejeră și foarte potrivită în astfel de situații. O porționez și o aduc la masă pe un platou de unde se servește fiecare în voie. O fac în tava mare a cuptorului, iar dacă mai rămân câteva porții, este excelentă și a doua zi la micul dejun sau la pachetul de la serviciu.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Focaccia cu ton și măsline
Ingrediente
- 350 g făină tip 000
- 250 ml apă călduță
- 7 g drojdie uscată
- ½ linguriță zahăr
- ½ linguriță sare
- 1 lingură ulei de măsline
topping
- 1 conservă de ton în ulei de măsline
- 1 ceapă roșie micuță
- boabe de porumb din conservă
- măsline
- busuioc uscat
- rozmarin
- sare grunjoasă
- piper
Instrucțiuni de preparare
- Într-un vas, sau în bolul robotului, amestecați uleiul de măsline, apa călduță și zahărul
- Adăugați făina amestecată cu drojdia uscată și spre final, sarea.
- Frământați la mână sau la robot, cam 10 minute, apoi acoperiți vasul și lăsați aluatul să dospească timp de 30 de minute.
- Puneți hârtie de copt sau ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
- Aprindeți cuptorul la 220 de grade. Cuptorul trebuie să fie bine încins când băgăm focaccia.
- Răsturnați aluatul în tavă și cu mâinile puțin unse cu ulei, începeți să îl aplatizați ușor cu palmele, din aproape în aproape până când îl întindeți uniform, în toată tava.
- Faceți din loc în loc gropițe cu degetul în aluat, apoi acoperiți tava cu folie alimentară sau cu o pungă de plastic și lăsați aluatul să mai dospească încă 15 minute, timp în care vă pregătiți ingredientele pentru topping.
- Stropiți cu ulei de măsline. Îl puteți folosi pe cel din conservă, dacă v-a mai rămas. Puneți ingredientele pentru topping peste aluat și dați tava la cuptor pentru 15 minute.
- Focaccia e bună și caldă, dar și rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă imaginați gustul și aromele din feliile astea aerate de focaccia? Sper să încercați și voi rețeta mea și să reveniți pe blog să îmi spuneți cum v-a ieșit și cum v-a plăcut! Poftă bună! 🙂
Lasă un comentariu