Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aperitive

Focaccia cu ton și măsline

Publicat la 4 decembrie 2018 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

6428 shares
Mergi la rețetă

Știți serile acelea în care trebuie să pregătești cina și aceasta trebuie să fie și bună, și hrănitoare, și multă, să sature toată familia, chiar și prietenii veniți în vizită, ba eventual să mai rămână ceva și pentru pachetul de a doua zi? Ei bine, rețeta asta de focaccia cu ton și măsline este fix pentru acele seri!

Focaccia cu ton și măsline

Focaccia, cu siguranță o știți, este pâinea aceea, italiană la origine, foarte subțire de doar 2-3 cm înălțime și care suportă diverse toppinguri mediteraneene. Rețeta mea de azi probabil că nu se încadrează nicăieri în tradiția italienilor. E, într-un pur stil românesc, un fel de "focaccia cu de toate" 😀 Dar e atât de bună cu toate câte le-am pus pe ea, încât eu una nu aș renunța la nici unul dintre ingrediente, ci aș reface rețeta exact la fel de fiecare dată.

Focaccia cu ton și măsline

Am primit de curând pentru testare, o gamă nouă de conserve de pește de la Eva-Podravka. Nouă pentru mine, căci de altfel, istoria Podravka începe în Croația cam pe la 1940, iar produsele lor sunt de mult timp prezente și pe piața din România. Doar că eu, deși sunt mare consumatoare de pește, inclusiv din conservă, nu știu cum se face, că nu le încercasem până acum.

Mi-a fost greu să aleg din abundența asta de bunătăți care au poposit în cămara mea, pe care anume să o folosesc în rețeta de azi. Am optat în cele din urmă pentru conserva de ton în ulei de măsline și vă spun și de ce. Uleiul de măsline scurs din conservă are o aromă minunată de ton, așa că a fost excelent de folosit în blatul de focaccia pentru a-i da o aromă mai intensă. Să nu cumva să îl aruncați, e la fel de bun și în salate sau în sosurile pentru paste 😉

Focaccia cu ton și măsline

Mod de preparare focaccia cu ton și măsline

Să faci focaccia nu e greu deloc, doar că trebuie să te aștepți că vei lucra cu un aluat mult mai hidratat decât cel de pâine. O focaccia bine făcută și bine dospită trebuie ca la final să fie aerată, plină de găurele și cu o culoare frumoasă a crustei. Așa arata focaccia mea înainte să intre la cuptor.

Focaccia cu ton și măsline

Și așa arăta când era aproape gata și îmi umpluse bucătăria de arome îmbietoare 🙂

Focaccia cu ton și măsline

Am pus pe focaccia mea tot ce mi-a plăcut: tonul din conservă, câteva felii de roșie, măsline, porumb, ceapă roșie și am presărat-o cu sare grunjoasă, busuioc uscat și câteva ace de rozmarin.

De obicei fac focaccia pentru cină sau când știu că avem musafiri seara. E o tratație lejeră și foarte potrivită în astfel de situații. O porționez și o aduc la masă pe un platou de unde se servește fiecare în voie. O fac în tava mare a cuptorului, iar dacă mai rămân câteva porții, este excelentă și a doua zi la micul dejun sau la pachetul de la serviciu .

Focaccia cu ton și măsline

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Focaccia cu ton și măsline

Focaccia cu ton și măsline

Focaccia, cu siguranță o știți, este pâinea aceea, italiană la origine, foarte subțire de doar 2-3 cm înălțime și care suportă diverse toppinguri mediteraneene.
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Așteptare: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 350 g făină tip 000
  • 250 ml apă călduță
  • 7 g drojdie uscată
  • ½ linguriță zahăr
  • ½ linguriță sare
  • 1 lingură ulei de măsline

topping

  • 1 conservă de ton în ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie micuță
  • boabe de porumb din conservă
  • măsline
  • busuioc uscat
  • rozmarin
  • sare grunjoasă
  • piper

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un vas, sau în bolul robotului, amestecați uleiul de măsline, apa călduță și zahărul
  • Adăugați făina amestecată cu drojdia uscată și spre final, sarea.
  • Frământați la mână sau la robot, cam 10 minute, apoi acoperiți vasul și lăsați aluatul să dospească timp de 30 de minute.
  • Puneți hârtie de copt sau ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
  • Aprindeți cuptorul la 220 de grade. Cuptorul trebuie să fie bine încins când băgăm focaccia.
  • Răsturnați aluatul în tavă și cu mâinile puțin unse cu ulei, începeți să îl aplatizați ușor cu palmele, din aproape în aproape până când îl întindeți uniform, în toată tava.
  • Faceți din loc în loc gropițe cu degetul în aluat, apoi acoperiți tava cu folie alimentară sau cu o pungă de plastic și lăsați aluatul să mai dospească încă 15 minute, timp în care vă pregătiți ingredientele pentru topping.
  • Stropiți cu ulei de măsline. Îl puteți folosi pe cel din conservă, dacă v-a mai rămas. Puneți ingredientele pentru topping peste aluat și dați tava la cuptor pentru 15 minute.
  • Focaccia e bună și caldă, dar și rece.
Valori nutriționale
Focaccia cu ton și măsline
Valori per porție
Calorii
235
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Colesterol
 
6
mg
2
%
Carbohidrați
 
44
g
15
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
11
g
22
%
Vitamina A
 
11
IU
0
%
Calciu
 
15
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Vă imaginați gustul și aromele din feliile astea aerate de focaccia? Sper să încercați și voi rețeta mea și să reveniți pe blog să îmi spuneți cum v-a ieșit și cum v-a plăcut! Poftă bună! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
6428 shares
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.