Rețeta de pilaf de hrișcă cu legume, simplă și delicioasă. Ce este hrișca, cum se gătește hrișca. Rețetă de post cu hrișcă.
Mărturisesc că nu știam mai nimic despre hrișcă. Auzisem despre ea, dar nu o gătisem niciodată. Aveam o punguță de hrișcă la care mă tot uitam și nu știam deloc ce să fac cu ea.
Am cerut ajutor celor care mă urmăresc pe contul de Instagram și cum pilaful a avut cele mai multe recomandări, iată că l-am făcut! Pilaful de hrișcă cu legume, așa cum l-am gătit eu, este o mâncare de post simplă și hrănitoare. Sper să îl încercați și voi!
Mergi direct la:
Ce este hrișca
Hrișca este deseori confundată cu o cereală, dar de fapt este o plantă ierboasă care produce semințe mici, maronii. Se înrudește cu ștevia, măcrişul și rubarba.
Din câte vuiește internetul, se pare că hrișca are o mulțime de beneficii pentru sănătate, are puține calorii și de aceea este inclusă în multe cure de slăbire. Puteți citi despre beneficiile ei aici și aici.
De unde cumpărăm hrișcă?
Hrișca se găsește în magazinele naturiste, în supermarketuri sau o puteți comanda online de la Vegis.ro.
Cum se gătește hrișca?
Hrișca se poate consuma fiartă, înmuiată timp 12-24 de ore sau încolțită. Este gustoasă, are o aromă plăcută, ca de nuci și este foarte bogată în fibre. Se gătește în mod similar orezului, de exemplu: la pilaf, în ciorbe, ardei umpluți, cu iaurt sau fiartă în lapte.
Am gătit pilaful de hrișcă la fel ca pilaful de orez sau ca pilaful de bulgur, singura diferență fiind că am lăsat hrișca să se hidrateze cam 2 ore înainte să mă apuc de gătit.
M-am folosit din nou de multicooker (vezi aici modelul pe care îl am eu) pentru că îmi e foarte comod să gătesc la el, dar voi, dacă nu aveți un astfel de aparat, puteți face aceeași treabă și în mod clasic, pe aragaz.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- 100 g semințe de hrișcă
- 50 ml ulei
- 1 ceapă mică
- 1 morcov
- 1 ardei gras de preferat roșu
- 3-4 ciuperci mici
- 250 ml supă de legume (sau apă)
- sare, piper, cimbru uscat - după gust
- pătrunjel pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Cam cu 2 ore înainte sa vă apucați de gătit, puneți hrișca la înmuiat în apă cât să o acopere bine.
- Tăiați legumele cuburi și căliți-le câteva minute în ulei.
- Adăugați hrișca, supa de legume (sau apa), apoi sare, piper și cimbru uscat, după gust.
- Lăsați pilaful să fiarbă la foc mic. Nu amestecați decât la început. După ce încep să fiarbă, semințele de hrișcă devin foarte fragile și dacă amestecați mai energic e posibil să se transforme în piure 🙂
- Când semințele de hrișcă sunt aproape fierte (durează cam 30 de minute), stingeți focul și mai lăsați pilaful acoperit cu capac încă 15 minute.
- Pilaful de hrișcă se poate servi cald sau rece. Îl puteți folosi și drept garnitură lângă orice carne sau cârnați, de exemplu.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihai a zis
Cat timp ai lasat sa fiarba hrisca ? 15 minute ... mai mult ... Timpul de gatire de 30 minute nu inteleg daca include si cel 15-20 dupa ce se stinge focul.
Multumesc.
Iuliana a zis
Bună Mihai! 30 de minute pe foc, încă 15 acoperită, cu focul stins.
O să precizez mai clar și în rețetă. Nu mi-am dat seama că se poate înțelege greșit.