Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Ardei umpluți fără carne, la cuptor- rețeta vegană cu bulgur și ciuperci

261 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Poftă de ardei umpluți? Se rezolvă simplu și rapid! Încearcă această rețetă de ardei umpluți fără carne, cu bulgur și ciuperci și vei descoperi o mâncare de post extraordinar de gustoasă , sănătoasă și cu puține calorii!

caserola transparenta cu ardei umpluti si lingura de lemn

Bulgurul este unul dintre ingredientele valoroase și pe nedrept ignorate. De câte ori postez vreo rețetă cu bulgur pe rețelele sociale, mă minunez cât de mulți oameni mă întreabă ce este bulgurul și unde se găsește.

Eu gătesc foarte mult cu bulgur și din ce în ce mai des am început să înlocuiesc cu el chiar și orezul din rețetele clasice, de exemplu la pilaful de pui sau în sarmale.

Dar știți de ce este extraordinară rețeta de ardei umpluți cu bulgur pe care v-o arăt astăzi? Pentru că am folosit doar 2 linguri de ulei la toată tava cu 13 ardei umpluți pe care o vedeți în fotografii, astfel că un ardei umplut după această rețetă are sub 70 kcal! În plus, pe lângă bulgurul bogat în fibre și ciupercile bogate în antioxidanți, am folosit și alte super-alimente, precum turmericul (curcuma) și drojdia nutritivă (inactivă).

Haideți să vă arăt și vouă cum să faceți cei mai buni și cei mai dietetici ardei umpluți fără carne!

ardei umplut cu bulgur și ciuperci desfăcut
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem ardei umpluți fără carne - rețeta pas cu pas
  • Cum servim acești ardei umpluți fără carne
  • Cum se păstrează
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

Dar acum vreau să vă spun câte ceva despre ingredientele principale și cele opționale. Iată ce ne trebuie:

  • ardei gras - eu am folosit ardei mici, verzi, dar puteți folosi orice fel de ardei gras, roșu, galben, sau chiar și ardeii kapia
  • ulei - am folosit de de floarea soarelui, dar puteți folosi și ulei de măsline
  • ceapă uscată - este cea care dă gust ardeilor. Eu am pus ceapă roșie, pentru că asta am avut la îndemână, cea galbenă e la fel de bună
  • morcov - aduce gust și culoare în umplutura de ardei
  • ciuperci - eu am folosit ciuperci Champignon, dar puteți folosi și ciuperci Pleurotus sau ciuperci de pădure, de exemplu gălbiori sau hribi
  • bulgur - bineînțeles că puteți folosi orez, dacă așa doriți, dar ar fi păcat să nu încercați ardeii cu bulgur
  • pătrunjel - pentru o notă de prospețime în umplutură
  • suc de roșii - pentru sosul în care fierb ardeii în cuptor
  • condimente - sare, piper, cimbru, dafin, toate după gust

opțional, mai puteți adăuga:

  • turmeric - îl folosesc din ce în ce mai mult pentru proprietățile lui puternic antiinflamatoare
  • drojdie nutritivă - eu am adăugat pentru a îngroșa sosul pe care l-am turnat în tavă. La alte rețete de ardei umpluți de post am îngroșat sosul cu puțină făină. De data aceasta am vrut o rețetă cu mai puține glucide, așa că am înlocuit, practic, făina cu drojdie inactivă și mi-a plăcut foarte mult rezultatul
  • cuburi "magice" din legume, bineînțeles, vorbim despre cele făcute în casă - aduc foarte mult gust și îmbogățesc atât umplutura, cât și sosul în care fierb ardeii. Dacă le aveți, nu ezitați să le folosiți!

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem ardei umpluți fără carne - rețeta pas cu pas

legume calite in tigaie

1. Puneți o lingură de ulei într-o tigaie și căliți aici ciupercile tăiate cubulețe presărate cu un praf de sare, până când își reduc volumul și se evaporă apa pe care au lăsat-o.

ciuperci calite in tigaie

2. În altă tigaie puneți o lingură de ulei și căliți ceapa taiată cubulețe, morcovul dat pe răzătoare și un ardei gras tăiat cubulețe mici. Adaugați de la început un praf de sare și puțină apă. Nu vrem să prajim legumele, ci doar să le înăbușim 3-4 minute.

adaugare bulgur in umplutura pentru ardei

3. După ce legumele se înmoaie, stingeți focul și adăugați bulgurul. Amestecați ca să se îmbibe cu aroma legumelor.

pregatire umplutura pentru ardei fara carne

4. Dacă aveți, puteți pune acum și 1 sau 2 cuburi "magice" din legume congelate făcute în casă.

apa turnata in tigaia cu legume pentru ardei umpluti fara carne

5. Turnați aprox. 120 ml apă și amestecați să se dizolve cuburile.

umplutura cu bulgur pentru ardei umpluti

6. Puneți ciupercile călite peste legume. Tot acum puneți pătrunjelul, turmericul, sare, piper și cam 2-3 linguri de suc de roșii.

ardei pregatiti pentru umplut

7. Îndepărtați cotoarele și spălați ardeii atât la interior, cât și la exterior. Dacă vreți să îi gătiți cu cotoare, atunci și acestea trebuiesc curățate de semințe.

cum se umplu ardeii pentru gatit

8. Umpleți ardeii ajutându-vă de o linguriță, dar nu îndesați prea tare compoziția. Bulgurul trebuie să aibă loc să se umfle la cuptor.

sos turnat in tava peste ardei umpluti

9. Într-un vas puneți: sucul de roșii rămas, 400 ml de apă, sare, piper, cimbru și drojdia nutritivă. Dacă aveți, puteți pune și aici 1-2 cuburi de legume pentru un gust mai bogat. Așezați ardeii într-un vas potrivit ca mărime și turnați peste ei amestecul de suc de roșii.

ardei umpluti fara carne inveliti cu folie de aluminiu

10. Acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau cu un capac sau cu hârtie de copt) și dați tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30 de minute.

ardei umpluti fara carne gatiti in tava la cuptor

11. După cele 30 de minute, îndepărtați folia de aluminiu și lăsați ardeii să se mai gătească încă 30 de minute sau până când se îmnoaie bine și se rumenesc ușor deasupra.

ardei umpluti fara carne la cuptor

12. Lăsați ardeii să se răcorească 10-15 minute, apoi sunt gata de servit.

Cum servim acești ardei umpluți fără carne

Vă recomand să puneți pe masă, alături de ardeii umpluți și o pâine proaspătă de casă, fie că e dospită cu maia sălbatică, fie că e dospită cu drojdie.

Dacă simțiți nevoia să puneți ceva peste ardei, vă recomand smântâna de caju dacă sunteți vegani sau țineți post sau un iaurt de casă dacă sunteți vegetarieni.

Vă las toate rețetele mai jos:

  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
  • smantana vegetala de caju reteta de post
    Smântână de caju - rețeta de smântână sănătoasă de post sau vegetală
  • Pâine cu făină de secară și semințe
    Pâine cu făină de secară și semințe - rețeta mea preferată (cu maia naturală)
  • Cum se face iaurtul de casă
    Cum se face iaurtul de casă, simplu, cremos, 100% natural

Cum se păstrează

Păstrați ardeii umpluți la frigider, într-o caserolă cu capac. Când vreți să îi mâncați, se încălzesc ușor în 2-3 minute la microunde sau în aprox. 15 minute în cuptorul mare, la 180 de grade.

ardei umpluti in caserola de sticla cu sos

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
    Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post
  • reteta orez sarbesc sau pilaf sarbesc
    Orez sârbesc cu sos de roșii - rețeta de pilaf de post cu legume
  • ciulama de post cu ciuperci
    Ciulama de post cu ciuperci îngroșată cu făină - o rețetă simplă și ieftină
  • Musaca de post cu ciuperci
    Musaca de post cu ciuperci

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

ardei umpluti fara carne la cuptor

Ardei umpluți fără carne - rețeta vegană cu bulgur și ciuperci

Încearcă acești ardei umpluți fără carne, cu bulgur și ciuperci și vei descoperi o rețetă vegană simplă și gustoasă, cu puține calorii.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 20 minutes minutes
Număr de porții: 13 ardei umpluti
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 10-15 buc ardei gras (depinde de mărime)
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă uscată mare (eu am avut ceapă roșie)
  • 1 morcov mare
  • 500 g ciuperci
  • 100 g bulgur
  • ½ legătură pătrunjel
  • 400 ml suc de roșii
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 frunză de dafin
  • ½ linguriță turmeric (opțional)
  • 3 linguri drojdie nutritivă (opțional)
  • 2-4 cuburi "magice" din legume făcute în casă (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți o lingură de ulei într-o tigaie și căliți aici ciupercile tăiate cubulețe presărate cu un praf de sare, până când își reduc volumul și se evaporă apa pe care au lăsat-o.
    ciuperci calite in tigaie
  • În altă tigaie puneți o lingură de ulei și căliți ceapa taiată cubulețe, morcovul dat pe răzătoare și un ardei gras tăiat cubulețe mici. Adaugați de la început un praf de sare și puțină apă. Nu vrem să prajim legumele, ci doar să le înăbușim 3-4 minute.
    legume calite in tigaie
  • După ce legumele se înmoaie, stingeți focul și adăugați bulgurul. Amestecați ca să se îmbibe cu aroma legumelor.
    adaugare bulgur in umplutura pentru ardei
  • Dacă aveți, puteți pune acum și 1 sau 2 cuburi "magice" din legume congelate făcute în casă.
    pregatire umplutura pentru ardei fara carne
  • Turnați aprox. 120 ml apă și amestecați să se dizolve cuburile.
    apa turnata in tigaia cu legume pentru ardei umpluti fara carne
  • Puneți ciupercile călite peste legume. Tot acum puneți pătrunjelul, turmericul, sare, piper și cam 2-3 linguri de suc de roșii.
    umplutura cu bulgur pentru ardei umpluti
  • Îndepărtați cotoarele și spălați ardeii atât la interior, cât și la exterior. Dacă vreți să îi gătiți cu cotoare, atunci și acestea trebuiesc curățate de semințe.
    ardei pregatiti pentru umplut
  • Umpleți ardeii ajutându-vă de o linguriță, dar nu îndesați prea tare compoziția. Bulgurul trebuie să aibă loc să se umfle la cuptor.
    cum se umplu ardeii pentru gatit
  • Într-un vas puneți: sucul de roșii rămas, 400 ml de apă, sare, piper, cimbru și drojdia nutritivă. Dacă aveți, puteți pune și aici 1-2 cuburi de legume pentru un gust mai bogat. Așezați ardeii într-un vas potrivit ca mărime și turnați peste ei amestecul de suc de roșii.
    sos turnat in tava peste ardei umpluti
  • Acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau cu un capac sau cu hârtie de copt) și dați tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30 de minute.
    ardei umpluti fara carne inveliti cu folie de aluminiu
  • După cele 30 de minute, îndepărtați folia de aluminiu și lăsați ardeii să se mai gătească încă 30 de minute sau până când se îmnoaie bine și se rumenesc ușor deasupra.
    ardei umpluti fara carne gatiti in tava la cuptor
  • Lăsați ardeii să se răcorească 10-15 minute, apoi sunt gata de servit.
    ardei umpluti fara carne la cuptor
Valori nutriționale
Ardei umpluți fără carne - rețeta vegană cu bulgur și ciuperci
Valori per porție
Calorii
68
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
3
g
5
%
Carbohidrați
 
10
g
3
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
3
g
6
%
Vitamina A
 
1451
IU
29
%
Calciu
 
12
mg
1
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
261 shares

Comentarii

  1. Geanina a zis

    octombrie 09, 2024 at 8:43 am

    5 stars
    A fost conform așteptărilor, mulțumesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 09, 2024 at 7:33 pm

      Mă bucur foarte mult că v-a plăcut! Să va fie de bine și vă aștept cu drag și la alte rețete!

      Răspunde
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.