Timp estimat pentru citit: 9 minute
Poftă de ardei umpluți? Se rezolvă simplu și rapid! Încearcă această rețetă de ardei umpluți fără carne, cu bulgur și ciuperci și vei descoperi o mâncare de post extraordinar de gustoasă, sănătoasă și cu puține calorii!
Bulgurul este unul dintre ingredientele valoroase și pe nedrept ignorate. De câte ori postez vreo rețetă cu bulgur pe rețelele sociale, mă minunez cât de mulți oameni mă întreabă ce este bulgurul și unde se găsește.
Eu gătesc foarte mult cu bulgur și din ce în ce mai des am început să înlocuiesc cu el chiar și orezul din rețetele clasice, de exemplu la pilaful de pui sau în sarmale.
Dar știți de ce este extraordinară rețeta de ardei umpluți cu bulgur pe care v-o arăt astăzi? Pentru că am folosit doar 2 linguri de ulei la toată tava cu 13 ardei umpluți pe care o vedeți în fotografii, astfel că un ardei umplut după această rețetă are sub 70 kcal! În plus, pe lângă bulgurul bogat în fibre și ciupercile bogate în antioxidanți, am folosit și alte super-alimente, precum turmericul (curcuma) și drojdia nutritivă (inactivă).
Haideți să vă arăt și vouă cum să faceți cei mai buni și cei mai dietetici ardei umpluți fără carne!
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
Dar acum vreau să vă spun câte ceva despre ingredientele principale și cele opționale. Iată ce ne trebuie:
- ardei gras - eu am folosit ardei mici, verzi, dar puteți folosi orice fel de ardei gras, roșu, galben, sau chiar și ardeii kapia
- ulei - am folosit de de floarea soarelui, dar puteți folosi și ulei de măsline
- ceapă uscată - este cea care dă gust ardeilor. Eu am pus ceapă roșie, pentru că asta am avut la îndemână, cea galbenă e la fel de bună
- morcov - aduce gust și culoare în umplutura de ardei
- ciuperci - eu am folosit ciuperci Champignon, dar puteți folosi și ciuperci Pleurotus sau ciuperci de pădure, de exemplu gălbiori sau hribi
- bulgur - bineînțeles că puteți folosi orez, dacă așa doriți, dar ar fi păcat să nu încercați ardeii cu bulgur
- pătrunjel - pentru o notă de prospețime în umplutură
- suc de roșii - pentru sosul în care fierb ardeii în cuptor
- condimente - sare, piper, cimbru, dafin, toate după gust
opțional, mai puteți adăuga:
- turmeric - îl folosesc din ce în ce mai mult pentru proprietățile lui puternic antiinflamatoare
- drojdie nutritivă - eu am adăugat pentru a îngroșa sosul pe care l-am turnat în tavă. La alte rețete de ardei umpluți de post am îngroșat sosul cu puțină făină. De data aceasta am vrut o rețetă cu mai puține glucide, așa că am înlocuit, practic, făina cu drojdie inactivă și mi-a plăcut foarte mult rezultatul
- cuburi "magice" din legume, bineînțeles, vorbim despre cele făcute în casă - aduc foarte mult gust și îmbogățesc atât umplutura, cât și sosul în care fierb ardeii. Dacă le aveți, nu ezitați să le folosiți!
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem ardei umpluți fără carne - rețeta pas cu pas
1. Puneți o lingură de ulei într-o tigaie și căliți aici ciupercile tăiate cubulețe presărate cu un praf de sare, până când își reduc volumul și se evaporă apa pe care au lăsat-o.
2. În altă tigaie puneți o lingură de ulei și căliți ceapa taiată cubulețe, morcovul dat pe răzătoare și un ardei gras tăiat cubulețe mici. Adaugați de la început un praf de sare și puțină apă. Nu vrem să prajim legumele, ci doar să le înăbușim 3-4 minute.
3. După ce legumele se înmoaie, stingeți focul și adăugați bulgurul. Amestecați ca să se îmbibe cu aroma legumelor.
4. Dacă aveți, puteți pune acum și 1 sau 2 cuburi "magice" din legume congelate făcute în casă.
5. Turnați aprox. 120 ml apă și amestecați să se dizolve cuburile.
6. Puneți ciupercile călite peste legume. Tot acum puneți pătrunjelul, turmericul, sare, piper și cam 2-3 linguri de suc de roșii.
7. Îndepărtați cotoarele și spălați ardeii atât la interior, cât și la exterior. Dacă vreți să îi gătiți cu cotoare, atunci și acestea trebuiesc curățate de semințe.
8. Umpleți ardeii ajutându-vă de o linguriță, dar nu îndesați prea tare compoziția. Bulgurul trebuie să aibă loc să se umfle la cuptor.
9. Într-un vas puneți: sucul de roșii rămas, 400 ml de apă, sare, piper, cimbru și drojdia nutritivă. Dacă aveți, puteți pune și aici 1-2 cuburi de legume pentru un gust mai bogat. Așezați ardeii într-un vas potrivit ca mărime și turnați peste ei amestecul de suc de roșii.
10. Acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau cu un capac sau cu hârtie de copt) și dați tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30 de minute.
11. După cele 30 de minute, îndepărtați folia de aluminiu și lăsați ardeii să se mai gătească încă 30 de minute sau până când se îmnoaie bine și se rumenesc ușor deasupra.
12. Lăsați ardeii să se răcorească 10-15 minute, apoi sunt gata de servit.
Cum servim acești ardei umpluți fără carne
Vă recomand să puneți pe masă, alături de ardeii umpluți și o pâine proaspătă de casă, fie că e dospită cu maia sălbatică, fie că e dospită cu drojdie.
Dacă simțiți nevoia să puneți ceva peste ardei, vă recomand smântâna de caju dacă sunteți vegani sau țineți post sau un iaurt de casă dacă sunteți vegetarieni.
Vă las toate rețetele mai jos:
Cum se păstrează
Păstrați ardeii umpluți la frigider, într-o caserolă cu capac. Când vreți să îi mâncați, se încălzesc ușor în 2-3 minute la microunde sau în aprox. 15 minute în cuptorul mare, la 180 de grade.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ardei umpluți fără carne - rețeta vegană cu bulgur și ciuperci
Ingrediente
- 10-15 buc ardei gras (depinde de mărime)
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 ceapă uscată mare (eu am avut ceapă roșie)
- 1 morcov mare
- 500 g ciuperci
- 100 g bulgur
- ½ legătură pătrunjel
- 400 ml suc de roșii
- sare și piper după gust
- 1 linguriță cimbru
- 1 frunză de dafin
- ½ linguriță turmeric (opțional)
- 3 linguri drojdie nutritivă (opțional)
- 2-4 cuburi "magice" din legume făcute în casă (opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți o lingură de ulei într-o tigaie și căliți aici ciupercile tăiate cubulețe presărate cu un praf de sare, până când își reduc volumul și se evaporă apa pe care au lăsat-o.
- În altă tigaie puneți o lingură de ulei și căliți ceapa taiată cubulețe, morcovul dat pe răzătoare și un ardei gras tăiat cubulețe mici. Adaugați de la început un praf de sare și puțină apă. Nu vrem să prajim legumele, ci doar să le înăbușim 3-4 minute.
- După ce legumele se înmoaie, stingeți focul și adăugați bulgurul. Amestecați ca să se îmbibe cu aroma legumelor.
- Dacă aveți, puteți pune acum și 1 sau 2 cuburi "magice" din legume congelate făcute în casă.
- Turnați aprox. 120 ml apă și amestecați să se dizolve cuburile.
- Puneți ciupercile călite peste legume. Tot acum puneți pătrunjelul, turmericul, sare, piper și cam 2-3 linguri de suc de roșii.
- Îndepărtați cotoarele și spălați ardeii atât la interior, cât și la exterior. Dacă vreți să îi gătiți cu cotoare, atunci și acestea trebuiesc curățate de semințe.
- Umpleți ardeii ajutându-vă de o linguriță, dar nu îndesați prea tare compoziția. Bulgurul trebuie să aibă loc să se umfle la cuptor.
- Într-un vas puneți: sucul de roșii rămas, 400 ml de apă, sare, piper, cimbru și drojdia nutritivă. Dacă aveți, puteți pune și aici 1-2 cuburi de legume pentru un gust mai bogat. Așezați ardeii într-un vas potrivit ca mărime și turnați peste ei amestecul de suc de roșii.
- Acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau cu un capac sau cu hârtie de copt) și dați tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30 de minute.
- După cele 30 de minute, îndepărtați folia de aluminiu și lăsați ardeii să se mai gătească încă 30 de minute sau până când se îmnoaie bine și se rumenesc ușor deasupra.
- Lăsați ardeii să se răcorească 10-15 minute, apoi sunt gata de servit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu