Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete pentru Paște

Ouă vopsite natural pentru Paște și Înălțare

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 7 dec. 2024 · Publicată: 14 apr. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
570 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cum să faci ouă vopsite natural pentru Paște și Înălțare. Ouă vopsite cu ingrediente pe care le avem în casă: frunze de ceapă, varză roșie, turmeric.

Este prima dată când vopsesc ouăle natural, deși firește că știam că se poate și că așa e mai bine. Și pe mama, dar și pe bunica, mi le amintesc în preajma Paștelui, vopsind ouă roșii cu pliculețele mici de "Galus" care se găseau pe vremuri. Așa am făcut și eu când am ajuns la casa mea.

Oua vopsite natural

Anul ăsta mi-am propus să schimb lucrurile și am avut grijă să strâng din timp frunze de ceapă roșie și ceapă galbenă. Am mai cumpărat o varză roșie micuță, turmeric aveam în casă, așa că m-am pus pe experimentat.

Mi se pare minunat că am putut vopsi ouăle cu ceea ce aveam practic prin casă. În afară de varza care a fost "sacrificată", cojile de ceapă ar fi luat drumul gunoiului, iar turmericul stă cam demult în dulap și prea rar gătesc cu el, așa că cele 2 linguri folosite la ouă au fost chiar foarte bine folosite.

Oua vopsite natural

Sunt foarte mirată și încântată de rezultate. Sinceră să fiu, mă așteptam să fie mai dificil, să nu prindă culorile, să trebuiască ouăle lăsate peste noapte sau mai știu eu ce. Dimpotrivă, a fost foarte simplu, iar culorile sunt minunat de frumoase.

Aici găsești mai multe rețete pentru Paște. Cozonac, pască, drob și fripturi de miel și ied.

Parcă îmi plac mai mult nuanțele de roșu-cărămiziu obținute acum cu frunze de ceapă decât acel roșu viu din comerț. Iar cele albastre și cele verzulii atât de frumos pastelate, sunt preferatele mele.

Oua vopsite natural
Oua vopsite natural

Cred că a contat mult faptul că am avut ouă albe. Probabil pe ouă cu coaja deja roșie culorile nu ar fi ieșit atât de plăcute.

Eu am vopsit separat ouăle cu coji de ceapă roșie și pe cele cu coji de ceapă galbenă. Cele vopsite cu ceapă galbenă au roșul cel mai plăcut, iar cele cu ceapă roșie au o culoare mai închisă și mai maronie. De fapt inițial ieșiseră aproape negre și m-am speriat când le-am văzut. Le-am frecat puțin cu un burete de vase curat și s-au făcut așa cum le vedeți. Pe unul l-am lăsat cu pete, mi s-a părut că arată chiar drăguț așa.

Cred că iese o culoare foarte frumoasă și dacă amestecați ceapa roșie cu cea galbenă.

Oua de Paște

Ouăle galbene sunt fierte în apă cu turmeric, iar cele albastre în apă cu varză roșie tocată.

Așa cum știm de la școala primară albastru+galben=verde. Într-o cratiță am pus varză roșie și turmeric și am obținut ouăle verzi 🙂

Mod de preparare ouă vopsite natural pentru Paște și Înălțare

Modul de preparare este foarte simplu: punem frunzele de ceapă, varza și turmericul, fiecare într-o cratiță, adăugăm apa, oțet (de 9 grade am avut eu, cred că merge și de 5 grade) și sarea. Punem apoi ouăle și fiecare cratiță merge la fiert pentru 10-12 minute ca să avem ouă tari.

Lăsăm ouăle să se răcească în cratiță. Dacă nu vă mulțumește intensitatea culorii, puteți să le mai lăsați încă o oră, două.

Scoatem ouăle, le ungem cu un șervețel îmbibat în ulei sau cu puțină slănină, dacă avem și gata! Avem cele mai frumoase ouă, vopsite natural cu ce se găsește prin casă 🙂

ingrediente naturale pentru vopsit oua

Vă las mai jos cantitățile folosite de mine. Folosiți-le orientativ, că nu e chiar ca la farmacie. Firește că puteți vopsi mai multe sau mai puține ouă în aceeași apă. Citiți și notele de la finalul rețetei, sunt importante!

La final găsiți și rețeta în format video dacă vreți să vedeți exact cum am procedat. Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, click aici pentru abonare la canalul de YouTube Bucate Aromate! Postez rețete video noi, de 3 ori pe săptămână.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Oua vopsite natural

Ouă vopsite natural

5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

ouă roșii - cu frunze de ceapă

  • 5 ouă albe
  • frunze de ceapă galbenă, roșie (sau combinate) - de la aprox. 20 de cepe mari
  • 2 linguri oțet de 9 grade
  • 1 lingură de sare
  • 1 litru apă

ouă albastre - cu varză roșie

  • 5 ouă albe
  • ½ varză roșie micuță
  • 2 linguri oțet de 9 grade
  • 1 lingură de sare
  • 1 litru apă

ouă galbene - cu turmeric

  • 5 ouă albe
  • 1 lingură cu vârf de turmeric
  • 2 linguri oțet de 9 grade
  • 2 linguri de sare
  • 1 litru de apă

ouă verzi - cu varză roșie și turmeric

  • 5 ouă albe
  • ½ varză roșie
  • 1 lingură de turmeric
  • 2 linguri oțet de 9 grade
  • 1 lingură de sare
  • 1 litru de apă

în plus

  • ulei sau slănină pentru uns ouăle

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pentru culori frumoase, este de preferat să folosiți ouă albe.
  • Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, spălate și degresate.
  • Varza trebuie tocată ca să își lase mai bine culoarea.
  • Indiferent de culoarea dorită și de ingredientele folosite, acestea se pun într-o oală încăpătoare, se adaugă ouăle și se pune oala la fiert la foc mic.
  • Se lasă ouăle să fiarbă 10-12 minute (de când a început apa să clocotească), apoi se stinge focul și se lasă ouăle să se răcească în oală.
  • Dacă totuși nu vă mulțumește culoarea, strecurați apa colorată într-un alt vas, aruncați frunzele de ceapă sau varza și mai lăsați ouăle câteva ore. Le verificați din când în când.
  • Dacă culoarea obținută este prea închisă (am pățit eu cu cele fierte în frunze de ceapă roșie), frecați coaja ouălor foarte ușor cu un burete de vase curat.
  • După răcire, ungeți ouăle cu un șervețel îmbibat cu ulei sau cu puțină slănină.

Bine de știut:

Din cauză că am fiert ouăle împreună cu frunzele de ceapă și varza tocată, acestea au căpătat o culoare neuniformă. În locurile în care au avut frunze lipite, culoarea are altă intensitate. De fapt asta se vede cel mai bine la ouăle verzi și la cele albastre, care au fiert împreună cu bucățile de varză. Mie chiar îmi plac așa, parcă au model.
Dacă doriți o culoare uniformă, puteți fierbe ingredientele (cojile de ceapă, varza) separat, timp de aproximativ 20-30 de minute, apoi strecurați apa colorată și fierbeți ouăle în această apă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Spor la vopsit ouă cu ce aveți prin casă! Să mi le arătați și mie! 🙂

Iar dacă mai aveți și alte idei de cum am putea obține culori deosebite la ouă, lăsați-le în comentarii să le aflăm cu toții! 🙂

Oua vopsite natural

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
570 shares

Comentarii

  1. cora a zis

    aprilie 12, 2023 at 1:38 pm

    5 stars
    Nuantele sunt mai pastelate,dar sunt deosebite,au naturalete.
    P.S.Frumoasa postarea cu tema pascala(am notat) .
    Abonarea la urmatoarea postare e o confirmare a faptului ca urmarim ?Eu nu plec.:)

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 13, 2023 at 6:57 am

      Vă mulțumesc mult că sunteți aici!

      Răspunde
5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.