Rețeta tradițională de pască cu brânză dulce și stafide și aluat de cozonac. Cum se face pasca, ce brânză se folosește, cât timp se coace.
Trebuie să recunosc că am descoperit târziu pasca. În sudul țării, la Giurgiu, acolo unde am crescut eu nu se făcea pască. Bunica nu făcea, nici mama, nici rudele noastre, așa că târziu, după ce m-am mărit și ne-am mutat în Moldova am aflat despre ea și i-am dat de gust.
De multe ori, ca să nu avem un meniu prea greu după o perioadă lungă de post, prefer să fac o pască fără aluat (rețeta aici) pentru că e mai ușor și de făcut, dar și de digerat. Totuși, trebuie să recunoaștem: cum e pasca tradițională din aluat de cozonac cu cruce pe mijloc, nu-i niciuna!
Și până la urmă nu e nici ea greu de făcut, mai ales dacă o facem odată cu cozonacii și ne e ușor să frământăm mai mult aluat, din care să oprim cam 400-500 g de aluat pentru o pască mică.
Mie îmi place mult contrastul dintre aluatul de cozonac de pe margine, care e puțin crocant și umplutura de brânză, umedă și cremoasă din mijloc. Dacă mai are și stafide, cât mai multe stafide sunt și mai fericită.
De curând am făcut un cozonac cu maia naturală (rețeta aici) în care am pus doar stafide, nici o altă umplutură, atât de mult îmi plac! 🙂
Dacă nu aveți maia naturală, dar doriți să faceți un cozonac fin și deosebit, vă recomand cozonacul cu gem sau dulceață (rețeta aici). Eu l-am umplut cu dulceață de afine și a fost absolut mi-nu-nat! 🙂
Mod de preparare pască cu brânză dulce și stafide - rețeta tradițională
În formatul printabil pe care îl găsiți mai jos, am scris cantitățile necesare pentru o pască micuță, coaptă într-o formă cu diametrul de 18 cm.
Aluatul, așa cum vă spuneam este unul clasic, de cozonac. Pasca are o bază de aluat, iar de jur împrejur o sfoară împletită tot din aluat, așa cum se vede în fotografiile de mai jos.
Umplutura se face din brânză de vaci grasă și foarte bine scursă. Stafidele le-am hidratat înainte în apă caldă în care am pus o esență de rom. Le-am lăsat cam o oră la hidratat, apoi le-am scurs foarte bine pentru ca nu vrem să aducem lichid suplimentar în umplutură!
Umplutura mea a fost groasă, aproape solidă, așa că am putut pune crucea din aluat încă de la început, înainte să bag pasca în cuptor, fără riscul să se ducă la fund. Dacă folosiți o brânză mai umedă și umplutura este mai moale, mai lichidă, riscați să se scufunde crucea în umplutură. În acest caz, dați pasca la cuptor pentru 20 de minute, timp suficient să se închege umplutura, o scoateți, montați repede crucea, o ungeți cu ou și o băgați din nou în cuptor.
Înainte de a băga pasca în cuptor, o ungem cu gălbenuș de ou, atât peste aluat, cât și peste umplutură.
Din aceleași ingrediente și același mod de preparare, puteți face și păscuțe cu brânză dulce și stafide, un fel de pască în miniatură, ideale pentru a fi împărțite la biserică sau oferite celor dragi din familie
Așa arăta pasca mea atunci când am scos-o din cuptor, rumenă și aurie. Și ce frumos mirosea, a rom și a vanilie și a cozonac! Minunat!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pască cu brânză dulce și stafide - rețeta tradițională
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o formă cu diametrul de 18 cm
aluatul
- 200 g făină tip 000
- 2 gălbenușuri
- 70 ml lapte la temperatura camerei
- 20 g unt 82% grăsime topit și răcit
- 40 g zahăr
- 3 g drojdie uscată (am avut de la Dr Oetker)
- un praf de sare
- ½ linguriță coajă de lămâie
umplutura
- 150 g brânză de vaci grasă, bine scursă
- 80 g zahăr
- 2 ouă
- 40 g stafide
- ½ esență de rom sau vanilie pentru stafide
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
în plus
- 1 gălbenuș pentru uns deasupra
Instrucțiuni de preparare
aluat
- Bateți gălbenușurile împreună cu zahărul și laptele apoi adăugați sarea și coaja de lămâie
- Cerneți făina într-un bol încăpător, puneți și drojdia uscată peste ea și turnați componentele lichide de mai sus.
- Începeți să frământați aluatul cu mâna sau la robot. Încorporați untul topit și răcit în aluat, turnând puțin câte puțin și frământând continuu să se încorporeze bine înainte de a turna din nou.
- Lăsați aluatul la dospit la cald, pana își dublează volumul (cam 30 de minute, poate puțin mai mult).
- Când aluatul este dospit, îl răsturnați pe blatul de lucru presărat cu făină și îl împărțiți în 2 părți egale.
- O parte o întindeți în formă de cerc de dimensiunea tăvii și o așezați în formă, peste hârtia de copt.
- Partea rămasă o împărțiți din nou în 2 părți. Una din ele, împărțită din nou în două, va deveni sfoara pe care o așezați pe margine. Lăsați forma deoparte, acoperită cu un prosop ca să nu se usuce.
- Împărțiți și ultima bucată de aluat în două și modelați crucea așa cum vedeți în fotografii. Crucea trebuie să fie mai subțire, mai fină pentru că va crește la copt și nu vrem să acopere toată umplutura. Păstrați crucea deoparte, acoperită cu un prosop cât timp vă ocupați de umplutură.
umplutura, asamblare și coacere
- Lăsați stafidele la hidratat în apă caldă în care ați pus ½ de esența de rom sau vanilie, pentru cel puțin 30 de minute.
- Amestecați toate ingredientele din listă și omogenizați.
- Turnați umplutura în tava pregătită cu aluatul de la bază și sfoara de jur împrejur. Peste umplutură puneți crucea din aluat. Vezi nota de mai jos!!
- Ungeți pasca cu ou bătut, atât aluatul cât și umplutura.
- Cuptorul trebuie să fie preîncins la 180 de grade. Coaceți pasca pentru 20 min la 180 de grade și apoi încă 25 de minute la 170. Verificați cu o scobitoare să fie aluatul bine copt și umplutura închegată.
- Lăsați pasca să se răcească în formă, abia apoi o mutați pe un platou.
- Feliați pasca numai după ce s-a răcit.
Bine de știut:
- Atenție la drojdia pe care o folosiți! A mea a fost de la dr Oetker și se adaugă uscată, odată cu făina. Pentru drojdia de la alte firme (de exemplu Pakmaya) modul de preparare poate fi diferit. Dacă drojdia voastră trebuie hidratată în prealabil, folosiți laptele deja cântărit, ce din lista de ingrediente.
- Eu am folosit o brânză de vaci foarte grasă și bine uscată. Umplutura mea a fost groasă, solidă, așa că am putut pune crucea din aluat încă de la început, înainte să bag pasca în cuptor, fără riscul să se ducă la fund. Dacă folosiți o brânză mai umedă și vi se pare că umplutura este mai lichidă, riscați să se scufunde crucea în umplutură. În acest caz, dați pasca la cuptor pentru 20 de minute, timp suficient să se închege umplutura, o scoateți, montați repede crucea, o ungeți cu ou și o băgați din nou în cuptor.
- Dacă vi se pare că pasca se rumenește prea tare, dar încă nu este coaptă suficient, o acoperiți cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
adriana a zis
Care este procedeul pentru pasca cu aluat din maia? In care pas se pregătește blatul și cât se lasă apoi?
Mulțumesc.
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu am făcut pască cu maia încă și mi-ar fi greu să vă spun o rețetă.
Virgil a zis
Reteta e incorecta.
Laptele cu galbenus si zahar va intari aluatul incat nici nu se framanta.
Iuliana Sbîrnea a zis
Rețeta e foarte corectă. E un aluat de cozonac.
Ina a zis
Corect Virgil, am asteptat o noapte sa crească aluatul. Acum e la cuptor, la gust cred ca va fi bună!
Iuliana Sbîrnea a zis
Dacă aluatul a crescut greu, nu e din cauza zahărului și a gălbenușului, ci a drojdiei sau a temperaturii din cameră.
Ingredientele și proporțiile lor sunt aceleași ca la cozonac.
Roxy a zis
Reteta este total gresita. Aluatul era de piatra
Iuliana Sbîrnea a zis
Îmi pare rău că nu v-a ieșit pasca, dar rețeta e foarte bună și a fost făcută cu succes de mulți cititori și urmăritori de pe YouTube.
Mai bine v-ați gândi unde ați greșit dumneavoastră...poate nu ați cântărit ceva corect.
Emilia a zis
Bună ziua,
Vă rog să îmi spuneți, dacă folosesc robotul, cam cât timp ar trebui frământat aluatul?
Iuliana Sbîrnea a zis
Cam 10 minute e suficient la robot.
Adrian a zis
Salut. Unde se gaseste branza pt pasca? Multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Găsiți brânză de vaci in supermarketuri sau la țărani în piață.