Cauți o rețetă de pască fără făină, ușor de făcut, cremoasă și delicioasă? Această pască "3 linguri" cu brânză dulce și mute stafide nu te va ține mult în bucătărie! În schimb este cremoasă, fină și atât de gustoasă!
De ce îmi place rețeta de pască "3 linguri"? Pentru că e atât de simplu de făcut și o poți face și fără cântar. Toate ingredientele principale au legătură cu cifra 3, fie că vorbim despre 3 ouă sau despre câte 3 linguri din ingredientele principale. Chiar și cantitatea de brânză e multiplu de 3, așa că nu ai cum să dai greș.
În plus, o pască fără făină și implicit fără aluat, nu te ține prea mult în bucătărie. Nu durează decât 10-15 minute să amesteci ingredientele, apoi pasca crește frumos la cuptor în timp ce tu te poți ocupa de altceva.
Cu doar câteva ingrediente, cu puține grăsimi și cu foarte puțin efort, chiar și începătorii pot obține un desert delicios, perfect pentru a fi așezat pe masa de Paște alături de ouă roșii, drob și cozonac tradițional.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Avem nevoie de doar câteva ingrediente pentru a face o pască fără făină, moale și pufoasă. Poate că le aveți în cămară chiar acum, așa că vă puteți apuca de treabă.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
- brânză dulce - sau brânză de vaci grasă, bine scursă de zer
- ouă
- zahăr tos și zahăr vanilat Bourbon
- smântână - cu 15-20% grăsime
- griș
- stafide
- sare
- extract de vanilie
- coajă rasă de lămâie - sau puteți folosi și coajă confiată de portocală
- opțional - zahăr pudră pentru servit
Preparare
V-am promis o rețetă ușoară și mă țin de cuvânt! Iată mai jos rețeta pas cu pas pentru cea mai simplă pască fără făină:
Într-un vas încăpător puneți: brânza de vaci, smântâna, gălbenușurile, zahărul, grișul, sarea și coaja rasă de lămâie sau portocală. Mixați să se omogenizeze.
Încorporați extractul de vanilie și stafidele. Nu este nevoie să le hidratați în prealabil.
Mixați albușurile până devin spumă fermă, care nu cade de pe teluri.
Cu un tel de mână sau cu o spatulă, încorporați spuma de albușuri în amestecul de mai sus.
Turnați compoziția într-o tavă sau cratiță unsă cu ulei și tapetată cu făină sau cu hârtie de copt.
Coaceți pasca în cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru 45-50 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
Ce puteți înlocui în rețetă
Rețeta de pască "3 linguri" se poate adapta preferințelor sau nevoilor voastre. Iată ce puteți schimba în rețetă:
- Brânza de vaci grasă - se poate înlocui cu urdă sau cu ricotta, totuși acestea sunt brânzeturi mai slabe, cu puține grăsimi, iar pasca nu va fi la fel de cremoasă.
- Stafide - le puteți înlocui cu alte fructe proaspete, uscate sau congelate, așa cum am făcut eu la pasca cu vișine.
- Gris de grâu - pentru varianta fără gluten puteți folosi un gris de orez sau un gris de hrișcă
- Smântâna - se poate înlocui cu iaurt grecesc
Echipamente necesare
Este o rețetă simplă, dar a cărei reușită se bazează pe albușurile bătute spumă. Ele sunt cele care fac pasca să crească în cuptor și care ne dau textura moale și aerată. Iar pentru albușuri bine bătute, e de mare ajutor un mixer de mână. La rețeta asta chiar și cel mai ieftin model face treabă la fel de bună că și aparatele scumpe 😉
Cum se servește
Pasca fără făină are un aspect rustic, va fi ușor rumenită și crescută frumos. O puteți servi ca atare, după ce o răsturnați pe un platou sau o puteți presăra cu zahăr pudră dacă doriți să mascați anumite crăpături sau imperfecțiuni 😉
Pasca fără făină se servește simplă, dar dacă îi puneți alături un sos de fructe sau o lingură de gem acrișor sau de dulceață veți obține un desert de excepție!
Cum se păstrează
Lăsați pasca să se răcească, apoi o păstrați la temperatura camerei până a doua zi sau la frigider pentru 2-3 zile.
Nu vă recomand să congelați această pască fără făină pentru că își va pierde textura.
Extra-sfaturi
- Puneți brânza la scurs într-o sită de seara până dimineața. Dacă are prea mult zer, pasca se va lăsa în cuptor.
- Dacă brânza voastră are o textură mai grosieră, adică e mai granulată, o puteți trece prin sită ca să obțineți o brânză mai fină, sau și mai simplu, o puteți pasa1-2 minute cu un blender de mână până ajungeți la consistența care vă place.
- Dacă pasca se rumenește prea tare dar încă nu este suficient de coaptă, acoperiți-o cu o hârtie de copt la suprafață și continuați coacerea.
- Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că este bine coaptă și în mijloc.
- Lăsați pasca să se răcească în vasul în care ați copt-o, pentru că atunci câne e fierbinte este foarte fragedă și se rupe ușor.
- Feliați pasca doar după ce s-a răcit complet.
Întrebări frecvente
Pentru a obține aceeași textură și consistență, este recomandat să folosiți brânza dulce, însă dacă nu locuiți în România puteți încerca și alte tipuri de brânză, cum ar fi ricotta sau cottage cheese.
Da, puteți să omiteți stafidele sau să le înlocuiți cu alte fructe uscate, proaspete sau congelate.
Da, puteți adăuga nuci, picături de ciocolată sau alte ingrediente în locul stafidelor. Dacă folosiți ciocolată, asigurați-vă că este termostabilă, altfel se va topi și va curge în cuptor.
Nu, această rețetă nu are nevoie de praf de copt deoarece avem în compoziție albușuri bătute spumă care ajută aluatul să crească și să fie pufos.
Alte rețete pentru Paște
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pască fără făină, cu brânză dulce și stafide - rețeta "3 linguri"
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
tavă rotundă de 20 cm diametru
- 600 g brânză de vaci grasă, bine scursă (brânză dulce)
- 3 ouă
- 3 linguri zahăr
- 3 linguri smântână (15-20% grăsime)
- 3 linguri griș
- 3 linguri stafide
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de portocale (sau lămâie)
- 1 plic zahăr Bourbon
- opțional - zahăr pudră (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Într-un vas încăpător puneți: brânza de vaci, smântâna, gălbenușurile, zahărul, grișul, sarea și coaja rasă de lămâie sau portocală. Mixați să se omogenizeze.
- Încorporați extractul de vanilie și stafidele. Nu este nevoie să le hidratați în prealabil.
- Mixați albușurile până devin spumă fermă, care nu cade de pe teluri.
- Cu un tel de mână sau cu o spatulă, încorporați spuma de albușuri în amestecul de mai sus.
- Turnați compoziția într-o tavă sau cratiță unsă cu ulei și tapetată cu făină sau cu hârtie de copt.
- Coaceți pasca în cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru 45-50 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
Bine de știut:
- Puneți brânza la scurs într-o sită de seara până dimineața. Dacă are prea mult zer, pasca se va lăsa în cuptor.
- Dacă brânza voastră are o textură mai grosieră, adică e mai granulată, o puteți trece prin sită ca să obțineți o brânză mai fină, sau și mai simplu, o puteți pasa1-2 minute cu un blender de mână până ajungeți la consistența care vă place.
- Dacă pasca se rumenește prea tare dar încă nu este suficient de coaptă, acoperiți-o cu o hârtie de copt la suprafață și continuați coacerea.
- Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că este bine coaptă și în mijloc.
- Lăsați pasca să se răcească în vasul în care ați copt-o, pentru că atunci câne e fierbinte este foarte fragedă și se rupe ușor.
- Feliați pasca doar după ce s-a răcit complet.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Luminita
Hristos a inviat! Am pregatit-o de Paste.Este cea mai buna pasca pe care am mancat-o vreodata!! Multumim pentru reteta.
Iuliana Sbîrnea
Adevărat a Înviat! Mă bucur tare mult că v-a plăcut pasca! ????
Elena
Am să o fac de paste.Multumesc pt.reteta.Imi plac rețetele simple.Sarbatori fericite.
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur că v-am dat o idee de meniu. Sărbători binecuvântate vă doresc și eu!