Rețeta tradițională pentru vișine la borcan, conservate la rece, cu aspirină (salicilat). Vișinele astfel conservate sunt minunate în prăjituri, checuri, ștrudele, etc.
Poate vă veți întreba de ce să conservăm vișinile în acest fel, ba să mai punem și chimicale în borcane, când putem foarte simplu să le băgăm la congelator.
Așa este, doar că așa cum sunt vișinile astea stafidite în suc propriu, nimic nu e! Sunt dulci-acrișoare, lipicioase, delicioase! Merg de minune aruncate în orice aluat, de exemplu într-un chec. Un ștrudel cu brânză și vișine din borcan e un vis, iar o cremă de tort cu mascarpone și vișine se va face la rece, în doar 5 minute. Nu e grozav?
Firește că sunt extraordinare și vișinele congelate și că le putem folosi cu succes în orice desert....dacă ne aducem aminte să le scoatem la dezghețat din timp 😀
Vișinele la borcan sunt gata de folosit în orice moment ne vine vreo idee delicioasă și avem nevoie de ele. Plus că putem folosi, eventual, și siropul delicios din borcan, nu doar fructele 😉
În ceea ce privește aspirina (acid acetilsalicilic), aceasta este în cantitate foarte mică și are rolul de conservant. Eu am pus o singură pastilă de aspirină la cele 3 borcane pe care le vedeți în fotografii. Vă dați seama cât de puțină a ajuns în fiecare borcan. Gustul ei nici nu se simte.
De altfel, aspirina este cunoscută nu doar pentru proprietățile ei curative, cât și ca agent de conservare. Substanța activă din aspirină, acidul salicilic a fost izolat din plante (coajă de salcie și crețușcă). Față de această substanță activă naturală, aspirina din farmacii mai conține anumite substanțe care previn problemele digestive.
Mod de preparare vișine la borcan pentru prăjituri
La rețeta aceasta, operațiunea cea mai plictisitoare - cel puțin pentru mine - este îndepărtarea sâmburilor. Dar merge repede dacă aveți un clește special.
Apoi, vișinele se amestecă cu zahărul și se lasă câteva ore la rece pentru ca acesta să se dizolve, iar fructele să își lase în mod natural siropul. Aspirina se pune zdrobită, înainte de a pune vișinele în borcane.
Avem și rețetă video pas cu pas, foarte explicită, o găsiți mai jos.
Iar dacă nu v-ați abonat încă la canalul meu de YouTube, o puteți face cu un click pe acest link. Sunt deja multe rețete frumoase și interesante acolo și multe altele vor urma. Nu le ratați! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Vișine la borcan pentru prăjituri
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
2 borcane x 300g și 1 borcan x 200g
- 750 g vișine (cântărite cu sâmburi)
- 400 g zahăr
- 1 pastilă aspirină simplă (500 mg)
Instrucțiuni de preparare
- Spălați vișinele și îndepărtați sâmburii.
- Alegeți doar vișine proaspete și perfect sănătoase.
- Puneți visinele într-o caserolă încăpătoare cu capac și turnați peste ele zaharul.
- Dați caserola la frigider pentru cel puțin 4 ore, de preferat ar fi să o lăsați peste noapte.
- Fructele vor lăsa mult sirop. Amestecați să fiți siguri că zahărul s-a topit.
- Zdrobiți o pastilă de aspirină (500 mg) și puneți pudra peste vișine. Amestecați.
- Turnați vișinele în borcane sterilizate (vezi nota de mai jos) cu tot cu sirop. Înfiletați capacele.
- Păstrați borcanele cu vișine într-o cămară răcoroasă. Rezistă foarte bine chiar și 2 ani.
- Vișinele astfel conservate se folosesc la prăjituri, checuri, ștrudele, creme, brioșe, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cati a zis
Toate bune si frumoase, dar ce cantitate de zahar se pune si la ce cantitate de vișine. De asemeni aspirina se pune numai una, indiferent cate kg de vișine avem?
Iuliana Sbîrnea a zis
Aveți cantitățile în rețetă. Dacă aveți o cantitate mai mare de vișine, puneți zahăr și aspirină proporțional.