Citește rețeta în 8 minute
Dacă ar fi să aleg un desert festiv, dar totuși ușor de preparat, acest tort cu mascarpone și vișine ar fi printre primele pe listă. Elegant, răcoros, cu un echilibru perfect între blatul pufos de cacao, crema fină de mascarpone și vișinele acrișoare, acest tort cucerește orice invitat.

L-am făcut de multe ori pentru aniversări sau când voiam un tort festiv cu fructe care să arate spectaculos, dar să nu mă țină ore în șir în bucătărie.
Pe scurt: e simplu, versatil și perfect pentru orice sezon. Vara, când vișinele sunt în sezon, le punem proaspete. Iarna, varianta cu vișine congelate, din compot sau din vișinată aduce aroma copilăriei pe masa de Crăciun sau de Revelion.

Dacă sunteți iubitori de torturi cu fructe, va recomand să încercați și tortul Paradis cu fructe din compot sau torul cu cremă de lămâie și fructe de pădure.
Mergi direct la:
- Ingrediente
- Cum facem cel mai ușor tort cu mascarpone și vișine - rețeta video
- Mod de preparare pas cu pas (cu fotografii)
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se servește tortul cu mascarpone și vișine
- Sfaturi profesioniste pentru cel mai bun tort
- Întrebări frecvente
- Alte rețete de tort pentru ocazii festive
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Pentru blatul pufos cu cacao (tavă 30x40 cm)
- 5 ouă mari (XL)
- 120 g zahăr tos
- 2 linguri ulei
- 100 g făină (tip 000)
- 25 g cacao
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
Pentru crema de mascarpone cu frișcă naturală
- aprox. 200 g vișine fără sâmburi (proaspete, congelate, din vișinată sau compot)
- 500 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 500 ml smântână pentru frișcă (minim 32% grăsime, foarte rece)
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 200 g zahăr pudră
Notă: pe blog găsești explicată detaliat rețeta scrisă și video pentru crema de mascarpone cu frișcă și vișine.
Pentru decor
decor de ciocolată sau pesmet de cacao obținut din marginile blatului
Cum facem cel mai ușor tort cu mascarpone și vișine - rețeta video
Vedeți exact cum pregătesc blatul, textura ideală a cremei și modul de rulare a blaturilor în spirală în videoclipul de mai jos. Nu uitați să vă abonați la canalul meu pentru mai multe rețete și sfaturi utile: Abonează-te aici.
Mod de preparare pas cu pas (cu fotografii)

1. Separați ouăle. Bateți gălbenușurile cu zahărul, sarea și vanilia până devin spumoase și deschise la culoare, apoi încorporați uleiul.

2. Bateți albușurile spumă tare, apoi adăugați-le treptat în compoziția de gălbenușuri, amestecând delicat.

3. Încorporați făina cernută împreună cu cacaua, amestecând cu mișcări largi, de jos în sus.

4. Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade căldură sus/jos fără ventilație (trapta medie pe gaz) pentru 15-20 minute. Lăsați blatul să se răcească complet în tavă.

5. Tăiați marginile pentru a uniformiza blatul, apoi porționați blatul în 4 fâșii egale (la mine au avut 7,5 cm lățime fiecare)

6. Într-un bol, puneți mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixați până obțineți o cremă fermă și stabilă.

7. Puneți deoparte cca 350 g pentru decor, iar în restul de cremă adăugați vișinele și amestecați ușor cu o spatulă.

8. Întindeți crema cu vișine uniform pe toate fâșiile de blat.

9. Rulați prima fâșie și așezați-o vertical pe platou, apoi continuați cu celelalte, formând spirala.

10. Acoperiți tortul cu crema păstrată și decorați după preferință cu pesmet obținut din măcinarea marginilor de blat sau decoruri de ciocolată.
Ce puteți înlocui în rețetă
- În loc de mascarpone, se poate folosi cremă de brânză Philadelphia sau urdă pentru varianta dietetică. Vezi aici un tabel comparativ cu brânzeturile potrivite pentru deserturi.
- Vișinele pot fi înlocuite cu orice alte fructe. Vă recomand cireșe, mure, afine sau zmeură. Puteți încerca și cu portocale sau mandarine decojite și tăiate cuburi.
- Blatul pentru acest tort este practic un blat de ruladă, deci un pandișpan subțire, copt în tava cuptorului. Îl puteți face simplu, doar cu făină, fără cacao pentru un gust diferit.
Cum se servește tortul cu mascarpone și vișine
- Tortul se servește rece, după ce a stat la frigider cel puțin 4 ore, ideal peste noapte.
- Merge perfect cu o cafea, un cappuccino sau chiar un pahar de vișinată.
- Pentru un plus de efect, îl puteți decora cu fructe proaspete, frunze de mentă sau ciocolată rasă.
- Se potrivește de minune pe mesele de sărbători, la zile de naștere sau la mesele festive de weekend.

Sfaturi profesioniste pentru cel mai bun tort
- Mascarpone trebuie să fie la temperatura camerei pentru o textură fină.
- Frișca trebuie să fie foarte rece, altfel nu se va bate corect.
- Nu bateți excesiv crema după ce începe să se îngroașe, ca să nu se taie.
- Tăiați marginile blatului după ce se răcește complet și lăsati-le deoparte să se usuce ca să le puteți transforma mai ușor în pesmet pentru decor.
- Dacă folosiți vișine congelate, decongelați-le și scurgeți-le bine de zeamă.
Întrebări frecvente
Da, dar scurgeți-le bine, altfel crema se va subția.
Nu, zahărul pudră se încorporează mai bine în cremă.
Sigur, dar păstrați-l bine învelit în folie alimentară, să nu se usuce.
Alte rețete de tort pentru ocazii festive
Ca alternativă la tortul spirală cu mascarpone și vișine, mai găsiți pe blog și alte torturi ușor de pregătit și perfecte pentru sărbători. Cu siguranță unul dintre ele va fi pe gustul vostru.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
Echipamente necesare
Ingrediente
blat - pentru o tavă de aprox. 30x40cm
- 5 ouă (mari, XL)
- 120 g zahăr tos
- 2 linguri ulei
- 100 g făină (tip 000)
- 25 g cacao
- 1 linguriţă extract de vanilie
- un praf de sare
crema de mascarpone
- aprox. 200 g vişine fără sâmburi (proaspete, congelate, din vișinată sau din compot )
- 500 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 500 ml smântână pentru frişcă, min 32% grăsime (foarte rece)
- 2 linguriţe extract de vanilie
- 200 g zahăr pudră
pentru decor
- decor de ciocolată sau pesmet de cacao obținut din marginile blatului
Instrucțiuni de preparare
- Separați ouăle. Bateți gălbenușurile cu zahărul, sarea și vanilia până devin spumoase și deschise la culoare, apoi încorporați uleiul.
- Bateți albușurile spumă tare, apoi adăugați-le treptat în compoziția de gălbenușuri, amestecând delicat.
- Încorporați făina cernută împreună cu cacaua, amestecând cu mișcări largi, de jos în sus.
- Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade căldură sus/jos fără ventilație (trapta medie pe gaz) pentru 15-20 minute. Lăsați blatul să se răcească complet în tavă.
- Tăiați marginile pentru a uniformiza blatul, apoi porționați blatul în 4 fâșii egale (la mine au avut 7,5 cm lățime fiecare)
- Într-un bol, puneți mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixați până obțineți o cremă fermă și stabilă.
- Puneți deoparte cca 350 g pentru decor, iar în restul de cremă adăugați vișinele și amestecați ușor cu o spatulă.
- Întindeți crema cu vișine uniform pe toate fâșiile de blat.
- Rulați prima fâșie și așezați-o vertical pe platou, apoi continuați cu celelalte, formând spirala.
- Acoperiți tortul cu crema păstrată și decorați după preferință cu pesmet obținut din măcinarea marginilor de blat sau decoruri de ciocolată.
- Lăsați tortul la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire, ideal peste noapte pentru a se înmuia bine blatul.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailDacă vă plac torturile cu fructe și creme fine, acest tort cu mascarpone și vișine o să intre rapid pe lista preferatelor. Este exact genul de desert festiv care arată spectaculos, dar se face fără stres, perfect pentru sărbători sau aniversări.
Dacă ați încercat rețeta, lăsați-mi un comentariu cum v-a ieșit și nu uitați să distribuiți rețeta și prietenilor — poate îi inspirăm și pe ei pentru următorul desert festiv. 💛
👩🍳 Îți plac rețetele mele?
Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.
🍪 Abonează-te aici
Claudia a zis
Wow! Ce mai pot zice? Ca tot zic ca vreau dar ajung prea tarziu ca sa mai si gust din bunatatile tale. :))))
Ramane doar sa ma apuc de treaba ca sa il fac si eu singura desi... mai bine vin in vizita :p
Iuliana a zis
Nee, mai bine fa-l tu si vin eu in vizita :))