Rețeta ușoară de ciocolată de casă cu lapte praf. Potrivit de dulce, cu textură perfectă și gust delicios de fiecare dată.
Credeți-mă, rețetă de ciocolată de casă mai simplă ca asta nu are cum să existe! Nu stai cu cronometrul în mână, nu numeri minutele, nu testezi dacă se întinde siropul, nu ai emoții că nu se întărește, că se lipește de cuțit sau că e prea sfărâmicioasă sau prea nu știu cum. Iese absolut perfect de fiecare dată! E ca o magie!
Și pentru mine a fost o revelație când am descoperit rețeta asta la Andreea de la Taste Bazaar. Mai făcusem ciocolată de casă de multe ori, găsiți aici rețeta mea de ciocolată de casă în foi de napolitane.
Dar trebuie să recunosc că nu mi-a ieșit de două ori la fel și mereu am dat vina ba pe zahăr, ba pe laptele praf, ba că n-am fiert suficient siropul, ba că l-am scăpat cu jumătate de minut în plus, etc. etc. Cred că vi s-a întâmplat și vouă.
Rețeta pe care v-o arăt azi am făcut-o deja de 4 ori și a ieșit de fiecare dată absolut identic. O pot face și cu ochii închiși de-acum și n-am nicio emoție. Nu există să nu iasă perfect!
În plus, textura ei îmi permite să o torn și să o rulez în folie alimentară, exact ca pe salamul de biscuiți. Mi se pare mai ușor de păstrat și mai comod de feliat exact atât cât mâncăm, nu trebuie să o bucățesc pe toată.
Mod de preparare ciocolată de casă cu lapte praf
Rețeta e atât de simplă că nu ridică nicio problemă, o pot face și copiii, veți vedea. Rețeta e mai jos, în ambele variante: atât scris, cât și video, ca să vă convingeți că nu e niciun secret la mijloc 🙂
Câteva precizări importante înainte să începem:
- Pentru aromă eu am folosit 25 ml de rom Stroh 40, este romul pe care îl folosesc în general la deserturi. Puteți folosi orice aromă vă place, cu condiția să fie 25 ml de lichid, pentru că aceștia fac parte din formula rețetei. Dacă doriți să folosiți o aromă uscată (pudră de vanilie, de exemplu), atunci suplimentați cantitatea de apă pentru sirop cu 30 ml.
- Am folosit lapte praf Rarăul. Cred că iese foarte bine și cu laptele praf de la Dr Oetker, care e special pentru prăjituri. Nu știu cum e cu alte variante și nu recomand: lapte praf de soia, lapte pentru bebeluși, lapte praf degresat, etc.
- La ciocolata de azi am folosit alune de pădure coapte, dar altădată am făcut-o și cu nuci de-ale noastre puțin rumenite în tigaie. Excelentă în orice variantă. Folosiți ce vă place sau ce aveți la îndemână.
- Puteți adăuga în compoziție și fructe uscate hidratate în prealabil și bine scurse înainte de a le pune în compoziție. De exemplu stafide, merișoare, aronia, etc.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciocolată de casă cu lapte praf
Rețeta Video
Ingrediente
- 350 g lapte praf
- 40 g cacao
- 70 g alune de pădure coapte (sau nuci, migdale, fistic, etc.)
siropul
- 100 ml apă
- 150 g zahăr
- 100 g unt cu 82% grăsime
- un praf de sare
- 25 ml rom (sau orice altă aromă lichidă)
Instrucțiuni de preparare
- Într-o crăticioară puneți: apa, zahărul, sarea și untul. Puneți crăticioara pe foc pentru 5-7 minute, până când untul este topit, iar zahărul s-a dizolvat.
- Lăsați siropul să se răcorească câteva minute. Amestecați din când în când să nu prindă pojghiță deasupra.
- Cât timp se răcorește siropul, într-un castron încăpător, cerneți laptele praf și pudra de cacao.
- Turnați siropul puțin câte puțin amestecând de fiecare dată ca să se umezească amestecul de lapte și cacao.
- După ce ați încorporat tot siropul, puneți și alunele și amestecați.
- Răsturnați compoziția pe folie alimentară și rulați ca la salamul de biscuiți. Aveți grijă să compactați bine compoziția ca să nu rămână goluri de aer.
- Lăsați ciocolata la frigider cel puțin 4 ore înainte să o tăiați.
- Puteți tăia doar atât cât doriți să serviți, iar restul o păstrați la frigider, învelită în folie alimentară ca să nu se usuce.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
retete simple si rapide a zis
Arata super si fac pariu ca este si foarte gustoasa! Multumesc pentru reteta
Iuliana a zis
Cu drag! Mulțumesc și eu! 🙂
Melania a zis
Buna ziua,am făcut și eu a ieșit super ,am o întrebare ce cacao ați folosit că ciocolata mea a ieșit mai închisă la culoare și tot 40 gr am pus.
Iuliana a zis
Mă bucur că v-a plăcut ciocolata!
Am pus cacao Van Houten dar nu din aceea dark.
Dar mai pot fi diferențe de culoare și de la fotografii, cum e setat monitorul meu, sau telefonul dumneavoastră, cine știe.
Monica Radu a zis
Bună seara, îmi puteți spune va rog frumos cu ce pot înlocui romul? Mulțumesc
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu esență de rom (nu are alcool) sau orice altă esență vă place, de exemplu esență de vanilie sau de portocale...