Multe tradiţii are poporul român de Crăciun, iar pe lângă ele, fiecare familie are obiceiurile, preferinţele şi bucuriile ei gastronomice. Şi la noi în familie se respectă tradiţiile, iar pe lângă preparatele specifice din carne de porc, eu şi mama ne întrecem în făcut prăjiturele şi alte dulciuri.
Specialitatea mea, fără de care nu pot să concep cafeaua din dimineaţa de Crăciun, băută lângă bradul împodobit, este... ciocolata de casă cu multă nucă 🙂

Cu siguranţă nu e un desert tradiţional, dar să fim serioşi, de Crăciun se vând şi se oferă în dar mii de tone de ciocolată cu diverse arome sau umpluturi, sub formă de tablete, de bomboane, de Moş Crăciuni, de globuleţe, de orice... deci, ce ar fi totuşi Crăciunul fără ciocolată? Şi ce cadou poate fi mai frumos şi primit cu mai multă bucurie pentru cineva drag, decât o cutiuţă frumos ambalată cu ciocolată de casă? 😉
Mod de preparare ciocolată de casă în foi de napolitană


Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 500 g lapte praf
- 200 g de unt cu 85% grăsime
- 400 g zahăr
- 90 g cacao de bună calitate
- 2 foi de napolitane
- 200 g nuci/migdale/alune de pădure/ stafide
- 2 sticluţe esenţă de rom/vanilie
- 150 ml de apă
Instrucțiuni de preparare
- Dacă faceţi ciocolata cu nuci sau migdale, atunci acestea trebuiesc întâi prăjite. Se pun în tavă peste hârtia de copt şi se bagă în cuptorul încins mişcând tava din când în când, ca să se prăjească uniform. Sunt gata cam în 15 minute, sau depinde cât de prăjită vă place să fie nuca.
- Apoi cernem laptele praf şi pudra de cacao, pentru că au tendinţa să facă cocoloaşe şi nu ne dorim o ciocolată cu cocoloaşe, fie ele şi de cacao, nu-i aşa?
- Punem la fiert apa împreună cu zahărul. Când siropul începe să clocotească îl mai lăsăm fix 5 minute, apoi îl dăm deoparte şi adăugăm untul. Amestecăm uşor până când untul este topit integral. Turnăm peste acest sirop amestecul de lapte praf şi cacao, nucile măruntite şi amestecăm până când obţinem o compoziţie omogenă.
- Turnăm ciocolata între foile de napolitane, o presăm aşezând deasupra o tava cu o greutate şi când s-a răcit o băgam la frigider pentru minim 4-5 ore, după care o porționăm cu un cuţit bine ascuţit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Consumaţi pe cât posibil fără să număraţi caloriile. Şi la urma urmei, ce-s alea calorii? Si dacă vă mai rămân foi de napolitană, păstrați-le și faceți cu ele prăjitura rapida în foi de napolitane. E ușor de făcut, frumoasa foc și delicioasa!

Teodora
imi spui te rog ce cacao ai folosit? (firma). am avut rezultate diferite in functie de ce cacao am folosit si as vrea sa merg la sigur.. mersi!
Iuliana
De obicei folosesc cacao de Zaan, dar in ultima vreme am gasit si Van Houten, foarte buna si ea.
Claudia Larisa Damian
Dintre multe, multe retete de ciocolata de casa, aceasta pregatita de tine este chiar reusita. De aceea vreau sa o incerc si eu.
Livia
Buna,
Te rog sa inlocuiesti in lista din articol la Didi Food Design vechiul link, cu acesta la care ai aprobat ping-back http://rouavision.ro/2013/12/20/biscuiti-cu-lamaie-christmas-lemon-cookies/ Multumesc!
vavaly
draga mea iti multumesc mult pentru reteta asta. a facut deliciul mesei de revelion si a celor de dupa. nici nu ne a mai trebuit alt dulce. a iesit perfecta, s a facut repede si sotul a fost mai mult decat incantat :). cu siguranta voi mai face.
Iuliana
Multumesc mult pentru feed-back, Vali!
Ma bucur mult ca a iesit bine si ca v-a placut 🙂
Drept sa zic, am avut ceva emotii cand mi-ai spus ca o faci 😀
vavaly
stii ce mi a traznit acu prin minte? sa ne intalnim odata la o provocare culinara :). habar n am cum si ce fel dar tare mi-ar placea. cred ca ar iesi o bucatareala de pomina.
Iuliana
Oricând de acord! Poate punem la cale o formulă şi mai găsim şi alte amatoare de provocări şi o facem! 🙂
vavaly
ce frumos ar fi ... daca ne propunem reusim 🙂
Ingrid
Hm...nu pare deloc complicat...Mereu mi-a fost frica de ciocolata de casa, mi se parea nu stiu ce complicatie....As zice ca merita incercat.
Iuliana
Nu este complicat si merita!
Eu sunt o mare mancatoare de ciocolata, dar dintre toate cea de casa imi place cel mai si cel mai mult 🙂
Food and Beyond
Nu contează caloriile. Nici măcar Joulii. Ciocolată să fie! Cu multă nucă, evident.
Iuliana
Asa este, cand e vorba de ciocolata, nimic nu mai conteaza 😀
Multumesc pentru vizita! 🙂