Rețeta clasică de cartofi franțuzești la cuptor. Cum să faci cartofi gratinați delicioși, o mâncare simplă, cu ingrediente la îndemână.
Rețeta aceasta de cartofi gratinați, cu ouă fierte, brânzeturi și smântână este pe cât de ușor de făcut, pe atât de gustoasă și de sățioasă. Aproape că e surprinzător ca din câteva ingrediente banale să iasă ceva atât de bun și de consistent.
Noi obișnuim să facem cartofi franțuzești mai ales în weekend, atunci când e toată familia acasă și ne putem aduna cu toții în jurul mesei exact atunci când scot tava din cuptor.
Cartofii gratinați sunt foarte buni atunci, pe loc, cât încă sunt calzi, iar brânzeturile sunt topite și se întind apetisant.
Nu-i vorbă, dacă mai rămâne vreo porție pentru a doua zi, se poate încălzi în cuptor sau la microunde și vă veți bucura din nou de un prânz sau o cină pe cinste.
Dacă și voi sunteți iubitori de cartofi gătiți în fel și chip, vă las mai jos câteva rețete în care cartofii sunt vedete. Neapărat să le încercați și pe acestea. Sunt convinsă că vor fi și pe gustul vostru! 🙂
- cartofi umpluți cu brânză de burduf și șunculiță
- cartofi la cuptor cu pesmet și usturoi
- salată de cartofi cu sos de iaurt, usturoi și mărar
- scordolea (piure de cartofi cu usturoi și ulei de măsline)
Mod de preparare cartofi franțuzești la cuptor
Modul de preparare pentru această rețetă este foarte simplu și rapid, cu condiția să aveți deja cartofii și ouăle fierte și răcite ca să se felieze mai ușor și mai frumos.
Mai departe nu rămâne decât să aprindem cuptorul și să alternăm delicios straturile de cartofi, ouă, brânză și sos de smântână.
Vă povestesc mai jos pas cu pas cum se procedează, iar la finalul rețetei scrise găsiți și rețeta în format video unde puteți vedea exact cum am procedat eu.
Iar dacă vă plac rețetele mele video, vă puteți abona la canalul de YouTube accesând acest link.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cartofi franțuzești
Rețeta Video
Ingrediente
- aprox. 1 kg cartofi roz, fierți și răciți
- 5 ouă fierte tari
- 120 g telemea
- 100 g cașcaval
- 80 g unt tăiat cuburi
- 2 linguri pesmet
- 450 g smântână 12% grăsime
- 100 ml lapte
- 2 ouă crude
- sare, piper, nucșoară - după gust
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade.
- Ungeți cu puțin unt moale o tavă care va merge la cuptor, apoi o tapetați cu pesmet.
- Curățați cartofii și tăiați-i în felii cam de 1 cm grosime. Procedați la fel și cu ouăle.
- Dați brânza și cașcavalul pe răzătoarea cu găuri mari.
- Într-un castron puneți smântâna. Dacă folosiți smântână grasă (20% grăsime) o puteți subția cu puțin lapte ca să devină mai maleabilă.
- Peste smântână puneți: sare, piper și nucșoară după gustul vostru. Amestecați.
- Pe fundul vasului tapetat cu unt și pesmet puneți ici, colo câteva cubulețe mici de unt.
- Așezați pe fundul tăvii un strat de felii de cartofi (cam ½ din cantitate). În funcție de cât e de sărată brânza pe care o folosiți, presărați peste cartofi sare după gust.
- Peste stratul de cartofi așezați ouăle tăiate felii.
- Peste ouă presărați telemeaua rasă, mai aruncați 3-4 cubulețe de unt, apoi puneți cam ⅔ din cantitatea de smântână. Nivelați.
- Din nou un strat de cartofi tăiați rondele, apoi ⅔ din cantitatea de cașcaval ras.
- Bateți puțin cu furculița cele 2 ouă crude. Turnați ouăle peste smântâna păstrată deoparte. Adăugați laptele și omogenizați
- Turnați amestecul de mai sus în tavă, peste cartofi și cașcaval.
- Deasupra presărați cașcavalul păstrat deoparte.
- Dați tava la cuptor pentru 30-40 de minute, până când cartofii sunt frumos rumeniți.
- Serviți cartofii gratinați cât sunt calzi.
- Dacă mai rămân pentru a doua zi, se pot încălzi în cuptor sau la microunde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu