Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fără carne

Cartofi franțuzești la cuptor - rețeta de cartofi gratinați

Publicat la 22 ianuarie 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

407 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta clasică de cartofi franțuzești la cuptor. Cum să faci cartofi gratinați delicioși, o mâncare simplă, cu ingrediente la îndemână.

Rețeta aceasta de cartofi gratinați, cu ouă fierte, brânzeturi și smântână este pe cât de ușor de făcut, pe atât de gustoasă și de sățioasă. Aproape că e surprinzător ca din câteva ingrediente banale să iasă ceva atât de bun și de consistent.

Cartofi franțuzești

Noi obișnuim să facem cartofi franțuzești mai ales în weekend, atunci când e toată familia acasă și ne putem aduna cu toții în jurul mesei exact atunci când scot tava din cuptor.

Cartofii gratinați sunt foarte buni atunci, pe loc, cât încă sunt calzi, iar brânzeturile sunt topite și se întind apetisant.

Nu-i vorbă, dacă mai rămâne vreo porție pentru a doua zi, se poate încălzi în cuptor sau la microunde și vă veți bucura din nou de un prânz sau o cină pe cinste.

Cartofi gratinati

Dacă și voi sunteți iubitori de cartofi gătiți în fel și chip, vă las mai jos câteva rețete în care cartofii sunt vedete. Neapărat să le încercați și pe acestea. Sunt convinsă că vor fi și pe gustul vostru! 🙂

  • cartofi umpluți cu brânză de burduf și șunculiță
  • cartofi la cuptor cu pesmet și usturoi
  • salată de cartofi cu sos de iaurt, usturoi și mărar
  • scordolea (piure de cartofi cu usturoi și ulei de măsline)
Cartofi franțuzești

Mod de preparare cartofi franțuzești la cuptor

Modul de preparare pentru această rețetă este foarte simplu și rapid, cu condiția să aveți deja cartofii și ouăle fierte și răcite ca să se felieze mai ușor și mai frumos.

Mai departe nu rămâne decât să aprindem cuptorul și să alternăm delicios straturile de cartofi, ouă, brânză și sos de smântână.

Vă povestesc mai jos pas cu pas cum se procedează, iar la finalul rețetei scrise găsiți și rețeta în format video unde puteți vedea exact cum am procedat eu.

Iar dacă vă plac rețetele mele video, vă puteți abona la canalul de YouTube accesând acest link.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cartofi franțuzești

Cartofi franțuzești

Rețeta clasică de cartofi franțuzești la cuptor. Cum să faci cei mai buni cartofi gratinați, o mâncare simplă, cu ingrediente la îndemâna tuturor.
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 6 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • aprox. 1 kg cartofi roz, fierți și răciți
  • 5 ouă fierte tari
  • 120 g telemea
  • 100 g cașcaval
  • 80 g unt tăiat cuburi
  • 2 linguri pesmet
  • 450 g smântână 12% grăsime
  • 100 ml lapte
  • 2 ouă crude
  • sare, piper, nucșoară - după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 200 de grade.
  • Ungeți cu puțin unt moale o tavă care va merge la cuptor, apoi o tapetați cu pesmet.
  • Curățați cartofii și tăiați-i în felii cam de 1 cm grosime. Procedați la fel și cu ouăle.
  • Dați brânza și cașcavalul pe răzătoarea cu găuri mari.
  • Într-un castron puneți smântâna. Dacă folosiți smântână grasă (20% grăsime) o puteți subția cu puțin lapte ca să devină mai maleabilă.
  • Peste smântână puneți: sare, piper și nucșoară după gustul vostru. Amestecați.
  • Pe fundul vasului tapetat cu unt și pesmet puneți ici, colo câteva cubulețe mici de unt.
  • Așezați pe fundul tăvii un strat de felii de cartofi (cam ½ din cantitate). În funcție de cât e de sărată brânza pe care o folosiți, presărați peste cartofi sare după gust.
  • Peste stratul de cartofi așezați ouăle tăiate felii.
  • Peste ouă presărați telemeaua rasă, mai aruncați 3-4 cubulețe de unt, apoi puneți cam ⅔ din cantitatea de smântână. Nivelați.
  • Din nou un strat de cartofi tăiați rondele, apoi ⅔ din cantitatea de cașcaval ras.
  • Bateți puțin cu furculița cele 2 ouă crude. Turnați ouăle peste smântâna păstrată deoparte. Adăugați laptele și omogenizați
  • Turnați amestecul de mai sus în tavă, peste cartofi și cașcaval.
  • Deasupra presărați cașcavalul păstrat deoparte.
  • Dați tava la cuptor pentru 30-40 de minute, până când cartofii sunt frumos rumeniți.
  • Serviți cartofii gratinați cât sunt calzi.
  • Dacă mai rămân pentru a doua zi, se pot încălzi în cuptor sau la microunde.
Valori nutriționale
Cartofi franțuzești
Mărimea porției
 
374 g
Valori per porție
Calorii
565
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
35.08
g
54
%
Carbohidrați
 
39.61
g
13
%
Fibre
 
3.38
g
14
%
Proteine
 
22.91
g
46
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Cartofi la cuptor

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
407 shares
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x