V-am mai povestit eu despre scordolea sau skordalia, cum îi spun grecii, la rețeta de rasol de șalău scordolea și nuci. Până la urmă, scordoleaua nu e altceva decât un piure de cartofi simplu, aromat cu usturoi.
Odată ce ai descoperit scordoleaua - dacă nu o știai deja din vacanța în Grecia 😉 - o vei iubi și îți vei face propriile variante după gusturile familiei tale: cu consistență mai groasă sau mai subțire, cu diferite adaosuri: nuci, măsline, roșii uscate, frunze de ceapă verde, etc.
Scordoleaua este excelentă drept garnitură lângă pește sau altă carne. Pentru că la scordolea nu folosim unt și lapte ca la piureul de cartofi obișnuit, este o rețetă potrivită și pentru cei care au un regim de viață vegan sau în zilele de post, alături de o porție de legume la grătar sau trase la tigaie.
Varianta pe care v-o arăt eu astăzi este, ca să zic așa, cea de bază, cea mai simplă. Plecând de la ea, totul e permis atâta timp cât vă place. Dacă e să mă întrebați pe mine, eu o prefer cu câteva cubulețe mici-mici de roșii uscate ascunse prin ea. Soțul meu o preferă simplă, iar părinții mei presărată cu rondele de măsline Kalamata. Le-a mai plăcut și varianta cu nuci crocante (uscate puțin în tigaie).
Pentru mine e foarte simplu să împac toate gusturile la o masă în familie: fac varianta de bază și îi presar fiecăruia toppingul preferat 😉
Mod de preparare scordolea (skordalia) - piure de cartofi aromat cu usturoi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Scordolea (skordalia) - piure de cartofi aromat cu usturoi
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 400 g cartofi (de preferat cartofi albi, făinoși)
- 2-3 căței de usturoi
- 40 ml ulei de măsline extravirgin
- suc de lămâie proaspăt stors - după gust
- sare (piper alb - după gust)
- opțional - mărar sau pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați cartofii felii sau cuburi și îi fierbeți în apă cu puțină sare, exact ca pentru piure.
- Când cartofii sunt gata, scurgeți apa în care au fiert, dar păstrați deoparte cam 150-200 ml.
- Pasați cartofii cu mixerul, blenderul vertical sau cu presa de cartofi. Treceți și usturoiul prin presă.
- Adăugați sucul de lămâie, uleiul de măsline și omogenizați.
- Subțiați piureul cât de mult vă place, folosind apa în care au fiert cartofii păstrată deoparte.
- Potriviți gustul de sare și piper și serviți scordoleaua cât e caldă, simplă, ca fel principal sau garnitură la pește, carne sau legume la grătar.
- După preferințe îi puteți adăuga: nuci, bucățele de măsline, roșii uscate, frunze de ceapă verde tocate mărunt, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu