Cartofi noi la cuptor cu pesmet și usturoi. O rețetă de post, sau o garnitură excelentă, acești cartofi noi făcuți la cuptor sunt aurii, crocanți și aromați, mult mai sănătoși decât cartofii prăjiți.
Bucurie mare: a venit primăvara, au apărut cartofii noi! 🙂 Nu știu pe nimeni care să nu-i iubească. Sunt delicioși, moi, fragezi și se pot găti atât de ușor și în atât de multe feluri.
Ne plac mult cartofii prăjiți la ceaun, serviți cu usturoi și mărar. Ce aurii și ce buni sunt! Aici găsiți rețeta cartofilor noi la ceaun cu usturoi și mărar.
Dar de obicei, prefer să fac cartofii la cuptor din mai multe motive: la copt folosesc mult mai puțin ulei decât la prăjit, deci cartofii gătiți astfel vor fi mai dietetici și mai sănătoși. În al doilea rând, nu miroase în toată casa a ulei încins și a prăjeală. Și în al treilea rând, cât timp se gătesc cartofii, pot face multe alte lucruri, nu trebuie să stau lângă ei să îi supraveghez. Suficiente avantaje, nu-i așa? 🙂
O rețetă asemănătoare cu cea pe care v-o propun astăzi este cea de cartofi noi la cuptor cu sos de iaurt. Simplu și gustos!
Dar cartofii noi se pot găti și cu sos, dacă doriți. Eu îi fac uneori cu sos de roșii și îi mâncăm fie cu salată, fie cu ultimele murături, dacă cumva au mai rămas 😉
Vă las aici rețeta de cartofi noi la cuptor cu sos de roșii și cimbru, sper să o încercați. Sunt convinsă că o să vă placă. Cartofii sunt foarte aromați și atât de moi că se topesc în gură. O minune!
Rețeta de astăzi nu e cu mult deosebită de celelalte rețete de cartofi noi la cuptor, dar cartofii tăvăliți prin pesmet, capătă un plus de textură. Sunt mai rumeni, crocanți la exterior și moi, aproape cremoși la interior. În plus, pesmetul care îi îmbracă reține minunat aromele de usturoi, paprika și rozmarin.
Mod de preparare cartofi noi la cuptor cu pesmet și usturoi
Modul de preparare e la fel de ușor ca la orice rețetă de acest fel. Eu am avut cartofi tare inegali. Unii erau cât un ou de porumbel, alții cât aproape cât pumnul. Astfel că a trebuit să îi tai ca să egalizez dimensiunile și să aibă toți același timp de gătire.
I-am aromatizat cu sare grunjoasă, usturoi și rozamarin, apoi am turnat peste ei pesmetul amestecat cu boia de ardei (paprika).
Eu mi-am făcut într-un borcănel un amestec de boia iute, dulce și afumată, în proporțiile care ne plac nouă, dar voi puteți folosi de care aveți sau de care vă place mai mult.
Am pus cartofii în tava cuptorului, cât mai răsfirați. Când fac cartofi la cuptor nu pun hârtie de copt. Am constatat că se fac mai bine, se rumenesc mai frumos și devin mai crocanți în contact cu tabla încinsă. Hârtia de copt reține umezeala. Prefer să muncesc puțin să curăț tava, dar să am cartofi buni și cu exterior crocant 🙂
Cartofii noi la cuptor sunt minunați alături de o salată de primăvară sau lângă un sos de iaurt gras, aromatizat cu puțin usturoi și mărar proaspăt.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cartofi noi la cuptor cu pesmet și usturoi
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 1 kg cartofi noi
- 2 linguri de ulei
- sare grunjoasă după gust
- 3 linguri pesmet
- ½ linguriță boia de ardei (iute, dulce sau afumată)
- 4-5 căței de usturoi
- rozmarin proaspăt sau uscat
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade și pregățiți o tavă întinsă (tava mare a cuptorului e perfectă). Puteți pune hârtie de copt în tavă. Eu prefer să nu pun atunci când fac cartofi la cuptor, pentru că în contact cu metalul fierbinte, se rumenesc mai bine și devin mai crocanți.
- Spălați bine cartofii. Nu este nevoie să le îndepărtați coaja fină. Se va găti în cuptor. Dacă aveți cartofi de mărimi diferite, e bine să îi tăiați pe cei mari în jumătăți sau sferturi. Dacă au dimensiuni apropiate, se vor găti toți în același timp.
- Turnați uleiul peste cartofi, presărați sare și câteva ace de rozmarin, precum și usturoiul trecut prin presă. Amestecați bine să ajungă sarea și usturoiul peste tot.
- Amestecați pesmetul cu boiaua de ardei și turnați-l peste cartofi. Amestecați să se îmbrace toți cartofii în pesmet.
- Puneți cartofii în tavă și dați tava la cuptor pentru 45-50 de minute, după cât de rumeniți îi doriți. La jumătatea timpului (deci cam după 25 de minute) întoarceți cartofii cu o spatulă pentru a se rumeni pe toate părțile.
- Serviți cartofii la cuptor cu pesmet și usturoi cât sunt calzi, alături de o salată sau cu un sos de iaurt gras, cu usturoi și mărar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu