Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață

Publicat la 2 noiembrie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

111 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cauți o rețetă bună de papanași cu brânză de vaci? Vrei să fie pufoși, aromați și delicioși? Exact așa este această rețetă de papanași! Încerc-o chiar azi și spune-mi cum a ieșit! 🙂

Papanașii sunt poate cel mai iubit desert al românilor și probabil cel mai vândut în restaurantele din toată țara. Și mie îmi place să comand papanași atunci când merg în concediu.

E drept că am avut parte de multe dezamăgiri, dar am mâncat și papanași de-a dreptul memorabili! Totuși, nu vom găsi nicăieri papanași mai buni decât cei făcuți în casă, așa că astăzi vă arăt cum fac eu papanași cu crustă crocantă și frumos rumenită și cu interior moale și pufos 🙂

Papanasi cu branza de vaci

Pe blog și pe canalul de YouTube veți mai găsi și o altă rețetă de papanași din aluat cu griș . Folosesc rețeta acesta când vreau să fac papanași fierți sau când ne adunăm mai mulți în jurul mesei și vreau să acopăr gusturile tuturor. Din același aluat fac: papanași tăvăliți prin pesmet, papanași fierți, serviți cu smântână și dulceață sau papanași prăjiți, pe care îi servesc pudrați cu zahăr.

desert traditional romanesc

Papanașii sunt un desert simplu. Au nevoie de doar câteva ingrediente și se fac foarte ușor. În maxim 30 de minute familia se poate reuni în jurul mesei cu papanași calzi și fiecare îi poate servi cu exact atâta smântână și dulceață câtă dorește. Nu e ăsta farmecul tuturor deserturilor de casă? 🙂

Ce trebuie să știi pentru reușita rețetei

Ce fel de brânză folosim?

Folosim brânză de vaci grasă, cât mai uscată sau foarte bine scursă de zer. Brânza de vaci umedă și cremoasă nu este potrivită pentru rețeta de papanași pentru că ne forțează să adăugăm prea multă făină în aluat.

Fără zahăr în aluat?

Da, fără zahăr! Zahărul înmoaie brânza de vaci și papanașii nu își vor păstra forma la prăjit. Punem doar un plic de zahăr vanilat, dar nu mai mult.

Ce arome folosim în aluatul cu brânză de vaci?

Aluatul pentru papanași trebuie să fie intens aromatizat. Cel mai des se folosește vanilia (zahărul vanilat) și coaja rasă de lămâie. După preferințe puteți folosi și alte arome: coajă rasă de portocale, scorțișoară, etc.

Cum se prăjesc papanașii ca să iasă pufoși?

Papanașii se prăjesc în baie de ulei. Uleiul trebuie să fie bine încins atunci când punem papanașii în tigaie, apoi reducem imediat focul la moderat. Prăjim papanașii câte 2-3 minute pe fiecare parte până când devin aurii și sunt frumos rumeniți.

Papanașii se pot face și la cuptor?

Da, din același aluat puteți face și papanași copți. Cuptorul trebuie pre încins la 180 de grade și lăsați papanașii la copt timp de aprox. 25-30 de minute sau până când se rumenesc.

Aluatul se poate păstra la frigider?

Da, puteți păstra aluatul la frigider, împachetat în folie alimentară pentru 2 zile.

Cum se pot păstra papanașii? Se pot congela?

E de preferat să faceți atâția papanași cât puteți mânca pe loc, calzi. Dacă totuși ați făcut mai mulți, se pot încălzi a doua zi în cuptorul cu microunde. Papanașii se pot congela pentru 3 luni. Când doriți să îi mâncați, îi lăsați să se decongeleze la temperatura camerei, apoi îi încălziți puțin în cuptorul cu microunde.

Papanasi cu branza de vaci

Mod de preparare papanași cu brânză de vaci (VIDEO inclus)

Rețeta de papanași nu e deloc complicată, dimpotrivă. Se fac foarte ușor și rapid. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Papanasi cu branza de vaci

Papanași cu brânză de vaci

Cauți o rețetă de papanași cu brânză de vaci? Să fie pufoși, aromați și delicioși? Exact așa este această rețetă! Încerc-o chiar azi!
5 from 15 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 6 papanași
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie de fontă

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluat de papanași cu brânză de vaci

  • 275 g brânză de vaci grasă, bine scursă
  • 2 ouă
  • 10 g zahăr vanilat Bourbon
  • un praf de sare
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 220 g făină ((+1 lingură dacă mai este nevoie))
  • 1 linguriță praf de copt

pentru prăjit papanașii

  • aprox. 500 ml ulei

pentru servit papanașii

  • smântână fermentată
  • opțional - zahăr vanilat pentru îndulcit smântâna.
  • dulceață de afine, vișine, căpșuni, cireșe, etc.

Instrucțiuni de preparare
 

cum se face aluatul pentru papanași

  • Înainte să vă apucați de treabă, puneți brânza de vaci să se scurgă într-o sită.
    branza de vaci la scurs intr-o sita
  • Într-un castron puneți brânza de vaci, sarea, zaharul vanilat, coaja de lămâie și ouăle batute puțin cu o furculiță. Amestecați.
    puneti ingredientele intr-un castron
  • Puneți apoi făina și praful de copt. Amestecați la început cu o lingură.
    amestecati la inceput cu o lingura
  • Apoi începeți să frământați cu mâinile doar până când aluatul nu se mai lipește de castron. Nu frământați mai mult! Dacă totuși aluatul rămâne lipicios, adăugați încă o lingură de făină.
    framantati pana obtineti o bila de aluat
  • Dați aluatului o formă cilindrică. Tăiați câte 2 cm din fiecare capăt și dați-le deoparte. Restul aluatului îl împărțiți în 6 părți egale.
    taiati aluatul in 6 bucati egale
  • Din cele 6 bucăți de aluat modelați papanașii de forma unui inel sau a unei gogoși cu gaură în mijloc. Din capetele de aluat date deoparte modelați 6 biluțe.
    formati papanasii
  • Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare, cu fund mai gros. Uleiul trebuie să fie bine încins când puneți papanașii, apoi reduceți focul la moderat. Prăjiți papanașii și biluțele timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când sunt frumos rumeniți. Nu aglomerați tigaia, papanașii cresc la prăjit!
    prajiti papanasii
  • Scoateți papanașii pe un platou pe care ați pus prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
  • Serviți papanașii calzi, cu smântână și dulceață. Dacă doriți, puteți îndulci smântâna cu puțin zahăr vanilat.
    Papanasi cu branza de vaci
Valori nutriționale
Papanași cu brânză de vaci
Valori per porție
Calorii
575
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
35
g
54
%
Colesterol
 
152
mg
51
%
Carbohidrați
 
51
g
17
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
16
g
18
%
Proteine
 
13
g
26
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Papanasi cu branza de vaci

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
111 shares

Comentarii

  1. Fănuța Sorana a zis

    aprilie 19, 2023 at 10:55 am

    Cei mai reușiți iar gustul memorabil!
    Mulțumesc pentru toate explicațiile și pașii de urmat!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 19, 2023 at 2:00 pm

      Cu mare drag! Mă bucur mult că au ieșit bine și că v-au plăcut!

      Răspunde
  2. Loredana a zis

    noiembrie 02, 2021 at 11:13 pm

    Ce bine arată totul făcut de tine, Iuliana dragă! Ai mâini de aur!
    Papanași nu am făcut de ceva vreme. Mi-ai dat o idee bună!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 03, 2021 at 6:23 am

      Mulțumesc mult, Loredana! Te pup!

      Răspunde
    • Madalina a zis

      august 24, 2024 at 4:14 pm

      5 stars
      Buna ziua!
      Am incercat reteta azi. Au iesit foarte buni, desi era prima data. Multumesc pentru reteta.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        august 24, 2024 at 5:31 pm

        Tare mult mă bucur că au ieșit din prima! Felicitări! Să vă fie de bine!

        Răspunde
5 from 15 votes (14 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.