• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 21 nov. 2021 · Publicată: 2 nov. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
132 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cauți o rețetă bună de papanași cu brânză de vaci? Vrei să fie pufoși, aromați și delicioși? Exact așa este această rețetă de papanași! Încerc-o chiar azi și spune-mi cum a ieșit! 🙂

Papanașii sunt poate cel mai iubit desert al românilor și probabil cel mai vândut în restaurantele din toată țara. Și mie îmi place să comand papanași atunci când merg în concediu.

E drept că am avut parte de multe dezamăgiri, dar am mâncat și papanași de-a dreptul memorabili! Totuși, nu vom găsi nicăieri papanași mai buni decât cei făcuți în casă, așa că astăzi vă arăt cum fac eu papanași cu crustă crocantă și frumos rumenită și cu interior moale și pufos 🙂

Papanasi cu branza de vaci

Pe blog și pe canalul de YouTube veți mai găsi și o altă rețetă de papanași din aluat cu griș . Folosesc rețeta acesta când vreau să fac papanași fierți sau când ne adunăm mai mulți în jurul mesei și vreau să acopăr gusturile tuturor. Din același aluat fac: papanași tăvăliți prin pesmet, papanași fierți, serviți cu smântână și dulceață sau papanași prăjiți, pe care îi servesc pudrați cu zahăr.

desert traditional romanesc

Papanașii sunt un desert simplu. Au nevoie de doar câteva ingrediente și se fac foarte ușor. În maxim 30 de minute familia se poate reuni în jurul mesei cu papanași calzi și fiecare îi poate servi cu exact atâta smântână și dulceață câtă dorește. Nu e ăsta farmecul tuturor deserturilor de casă? 🙂

Ce trebuie să știi pentru reușita rețetei

Ce fel de brânză folosim?

Folosim brânză de vaci grasă, cât mai uscată sau foarte bine scursă de zer. Brânza de vaci umedă și cremoasă nu este potrivită pentru rețeta de papanași pentru că ne forțează să adăugăm prea multă făină în aluat.

Fără zahăr în aluat?

Da, fără zahăr! Zahărul înmoaie brânza de vaci și papanașii nu își vor păstra forma la prăjit. Punem doar un plic de zahăr vanilat, dar nu mai mult.

Ce arome folosim în aluatul cu brânză de vaci?

Aluatul pentru papanași trebuie să fie intens aromatizat. Cel mai des se folosește vanilia (zahărul vanilat) și coaja rasă de lămâie. După preferințe puteți folosi și alte arome: coajă rasă de portocale, scorțișoară, etc.

Cum se prăjesc papanașii ca să iasă pufoși?

Papanașii se prăjesc în baie de ulei. Uleiul trebuie să fie bine încins atunci când punem papanașii în tigaie, apoi reducem imediat focul la moderat. Prăjim papanașii câte 2-3 minute pe fiecare parte până când devin aurii și sunt frumos rumeniți.

Papanașii se pot face și la cuptor?

Da, din același aluat puteți face și papanași copți. Cuptorul trebuie pre încins la 180 de grade și lăsați papanașii la copt timp de aprox. 25-30 de minute sau până când se rumenesc.

Aluatul se poate păstra la frigider?

Da, puteți păstra aluatul la frigider, împachetat în folie alimentară pentru 2 zile.

Cum se pot păstra papanașii? Se pot congela?

E de preferat să faceți atâția papanași cât puteți mânca pe loc, calzi. Dacă totuși ați făcut mai mulți, se pot încălzi a doua zi în cuptorul cu microunde. Papanașii se pot congela pentru 3 luni. Când doriți să îi mâncați, îi lăsați să se decongeleze la temperatura camerei, apoi îi încălziți puțin în cuptorul cu microunde.

Papanasi cu branza de vaci

Mod de preparare papanași cu brânză de vaci (VIDEO inclus)

Rețeta de papanași nu e deloc complicată, dimpotrivă. Se fac foarte ușor și rapid. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Papanasi cu branza de vaci

Papanași cu brânză de vaci

Cauți o rețetă de papanași cu brânză de vaci? Să fie pufoși, aromați și delicioși? Exact așa este această rețetă! Încerc-o chiar azi!
5 from 15 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 6 papanași
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie de fontă

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluat de papanași cu brânză de vaci

  • 275 g brânză de vaci grasă, bine scursă
  • 2 ouă
  • 10 g zahăr vanilat Bourbon
  • un praf de sare
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 220 g făină ((+1 lingură dacă mai este nevoie))
  • 1 linguriță praf de copt

pentru prăjit papanașii

  • aprox. 500 ml ulei

pentru servit papanașii

  • smântână fermentată
  • opțional - zahăr vanilat pentru îndulcit smântâna.
  • dulceață de afine, vișine, căpșuni, cireșe, etc.

Instrucțiuni de preparare
 

cum se face aluatul pentru papanași

  • Înainte să vă apucați de treabă, puneți brânza de vaci să se scurgă într-o sită.
    branza de vaci la scurs intr-o sita
  • Într-un castron puneți brânza de vaci, sarea, zaharul vanilat, coaja de lămâie și ouăle batute puțin cu o furculiță. Amestecați.
    puneti ingredientele intr-un castron
  • Puneți apoi făina și praful de copt. Amestecați la început cu o lingură.
    amestecati la inceput cu o lingura
  • Apoi începeți să frământați cu mâinile doar până când aluatul nu se mai lipește de castron. Nu frământați mai mult! Dacă totuși aluatul rămâne lipicios, adăugați încă o lingură de făină.
    framantati pana obtineti o bila de aluat
  • Dați aluatului o formă cilindrică. Tăiați câte 2 cm din fiecare capăt și dați-le deoparte. Restul aluatului îl împărțiți în 6 părți egale.
    taiati aluatul in 6 bucati egale
  • Din cele 6 bucăți de aluat modelați papanașii de forma unui inel sau a unei gogoși cu gaură în mijloc. Din capetele de aluat date deoparte modelați 6 biluțe.
    formati papanasii
  • Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare, cu fund mai gros. Uleiul trebuie să fie bine încins când puneți papanașii, apoi reduceți focul la moderat. Prăjiți papanașii și biluțele timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când sunt frumos rumeniți. Nu aglomerați tigaia, papanașii cresc la prăjit!
    prajiti papanasii
  • Scoateți papanașii pe un platou pe care ați pus prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
  • Serviți papanașii calzi, cu smântână și dulceață. Dacă doriți, puteți îndulci smântâna cu puțin zahăr vanilat.
    Papanasi cu branza de vaci
Nutrition Facts
Papanași cu brânză de vaci
Amount per Serving
Calorii
575
% Daily Value*
Grăsimi
 
35
g
54
%
Colesterol
 
152
mg
51
%
Carbohidrați
 
51
g
17
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
16
g
18
%
Proteine
 
13
g
26
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Papanasi cu branza de vaci

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
132 shares

Comentarii

  1. Fănuța Sorana a zis

    aprilie 19, 2023 at 10:55 am

    Cei mai reușiți iar gustul memorabil!
    Mulțumesc pentru toate explicațiile și pașii de urmat!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 19, 2023 at 2:00 pm

      Cu mare drag! Mă bucur mult că au ieșit bine și că v-au plăcut!

      Răspunde
  2. Loredana a zis

    noiembrie 02, 2021 at 11:13 pm

    Ce bine arată totul făcut de tine, Iuliana dragă! Ai mâini de aur!
    Papanași nu am făcut de ceva vreme. Mi-ai dat o idee bună!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 03, 2021 at 6:23 am

      Mulțumesc mult, Loredana! Te pup!

      Răspunde
    • Madalina a zis

      august 24, 2024 at 4:14 pm

      5 stars
      Buna ziua!
      Am incercat reteta azi. Au iesit foarte buni, desi era prima data. Multumesc pentru reteta.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        august 24, 2024 at 5:31 pm

        Tare mult mă bucur că au ieșit din prima! Felicitări! Să vă fie de bine!

        Răspunde
5 from 15 votes (14 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.