Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Cârnați de porc, rețeta tradițională explicată pas cu pas

Publicat la 8 decembrie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 5 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

74 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta tradițională de cârnați de porc, explicată pas cu pas, ca pentru începători. Veți obține simplu și ușor cârnați suculenți și gustoși.

Când vine vorba de cârnați, fiecare zonă a țarii are specificul ei și mai mult decât atât, fiecare familie are rețeta ei rezultată după un lung șir de încercări și perpetuată apoi cu sfințenie, de generații.

Oricât de buni ar fi alți cârnați, pe care îi încercăm, poate, în alte perioade ale anului, de Crăciun doar gustul unora anume, făcuți de bunicile și de mamele noastre, ne aduc în suflet sentimentul de sărbătoare și mai ales de "acasă".

Carnati de porc reteta traditionala

Așa e și la mine. Deși mă dau în vânt după afumături de orice fel, de la brânzeturi până la mezeluri , de Crăciun nu vreau decât cârnați de porc, proaspeți și suculenți, fără prea multe arome, cu gust blând, așa cum i-am pomenit eu acasă la bunica și la mama mea. Pe la noi, în sudul și sud-estul țării, cârnații tradiționali nu sunt prea picanți, se folosesc puține condimente și nici nu se afumă.

În alte perioade din an, mai facem și cârnați de casă din carne amestec, porc cu vită (rețeta aici) dar pe cei pentru Crăciun îi facem doar din carne grasă de porc, așa cum veți vedea în rețeta de mai jos.

Carnați pentru Craciun

Ce trebuie să știi pentru a prepara cei mai gustoși cârnați din carne porc

Care este cea mai bună carne pentru cârnați?

La cârnați se folosește carne de porc grasă, de exemplu: fleică (poală), piept de porc, spată sau ceafă. Foarte bune sunt și "căzăturile", adică bucățile de carne rămase în măcelării de la fasonare.
Dacă aveți o carne de porc mai slabă, de exemplu pulpă de porc, atunci va trebui să adăugați separat și niște slănină. Proporția ar trebui să fie cam de 20% . De exemplu la 1 kg de carne slabă de porc, adăugați 200 g slănină.

Cum se toacă carnea pentru cârnați?

Pentru cârnați trebuie să aveți o mașină de tocat carne - fie electrică, fie manuală - care să fie prevăzută și cu accesoriu (pâlnie) pentru cârnați.
Carnea va trebui mai întâi tăiată în bucăți potrivite, cât să încapă bine în mașina de tocat. Folosiți întotdeauna cea mai mare sită pe care o aveți în dotarea mașinii.
Puteţi solicita la măcelărie să vă toace carnea , dar mai întâi alegeți voi bucățile de carne care urmează a fi tocate. Nu cumpărați carne tocată gata pentru că foarte probabil va conține și pielițe, zgârciuri, resturi de carne de slabă calitate.

Ce fel de mațe se folosesc la cârnați?

Pentru cârnați se folosesc intestine (mațe) subțiri de porc. Acestea se găsesc în supermarketuri și la măcelăriile din piețe, sunt gata curățate și conservate în sare și în vid. Trebuie doar să le lăsați la înmuiat pentru 20-30 de minute în apă rece în care ați pus și 2-3 linguri de oțet. Apoi le clătiți bine și sunt gata de folosit.
Orientativ, la 5 kg de carne, avem nevoie de 10 metri de mațe de porc.

Ce condimente punem la carnea de porc pentru cârnați?

Condimentele pentru cârnați sunt o opțiune personală și depind foarte mult de specificul zonei. În zona mea la cârnați se pun doar sare, piper, cimbru uscat și usturoi.
În cazul cârnaților crud-uscați sau afumați, condimentele au și rol de conservant, dar cum noi păstrăm cârnații la congelator, condimentele se pun doar pentru gust, așa că putem face cârnații mai puțin sărați sau mai puțin piperați.
După preferințele familiei mele, la 1 kg de carne de porc tocată, eu pun așa:
- sare grunjoasă - 10 g
- piper negru boabe, măcinat de mine (nu cumpăr niciodată piper gata măcinat) - 2 g
- cimbru uscat, bine mărunțit - 1 g
- usturoi românesc (cel din import oxidează) - 30 g
Voi puneți condimente după gustul vostru. Dacă vă plac cârnații mai picanți sau mai aromați, puteți adăuga: pudră de usturoi sau de ceapă, fulgi de ardei iute, fenicul, ienibahar, chimen, coriandru, etc.
Cel mai bine vă dați seama de gustul cârnaților dacă formați 2-3 chifteluțe pe care le frigeți sau le prăjiți rapid în tigaie. Gustați chifteluțele și apoi adăugați ce mai trebuie.

Cât timp se lasă cârnații la uscat?

Înainte să îi conservăm (prin afumare sau congelare) cârnații se înșiră pe bețe lungi și trebuie lăsați "la zvântat" timp de 24 de ore într-un loc răcoros și bine ventilat, dar unde să fim siguri că nu îngheață. De exemplu: o magazie sau un garaj. Dacă locuiți la bloc, poate aveți un balcon închis, la care să lăsați geamurile deschise larg și plasele pentru insecte închise. Atenție la animalele de companie (câini, pisici) sau la păsărelele care adoră să ciugulească din cârnați! 😀

carnati la uscat

Cum se păstrează cârnații mai mult timp?

Cârnații se păstrează foarte bine la congelator, în pungi normale pentru 4 luni sau în pungi vidate pentru 6 luni.
Îi mai puteți păstra în untură: îi prăjiți, îi așezați într-un borcan și turnați peste ei untură topită. Sigilați borcanul cu capac înfiletat sau cu celofan legat cu sfoară.

cum se videaza carnatii

Mod de preparare cârnați de porc, rețeta tradițională explicată pas cu pas

Rețeta de cârnați de porc are puține ingrediente și chiar dacă mai are mici secrete, totuși este o rețetă care se face foarte ușor, mai ales dacă ai ajutoarele potrivite, atât electrice, cât și umane 😀

Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că de obicei, prin viu grai, mai beneficiezi și de câteva extra-sfaturi pentru reușita rețetei. Veți găsi mai jos varianta scrisă a rețetei, iar la final și varianta video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Carnati de porc reteta traditionala

Cârnați de porc, rețeta tradițională

Rețeta tradițională de cârnați de porc, explicată pas cu pas, ca pentru începători. Veți obține simplu și ușor cârnați suculenți și gustoși.
5 from 15 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 2 hours hours
Timp total: 2 hours hours
Număr de porții: 60 cârnați
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

Masina de tocat carne
masină tocat carne

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 5 kg fleică de porc (poală)
  • 50 g sare grunjoasă
  • 10 g piper boabe, măcinat proaspăt
  • 150 g usturoi românesc
  • 5 g cimbru uscat
  • 10 metri mațe de porc
  • 500 ml apă rece

opțional, alte condimente - la alegere

  • boia de ardei, semințe de chimen, fenicul, ienibahar, coriandru, fulgi de ardei iute, rozmarin, etc.

Instrucțiuni de preparare
 

  • Maţele le spălăm bine în mai multe ape, apoi le lăsăm să stea în apă rece în care am pus 2-3 linguri de oţet, în timp ce noi ne ocupăm de carne.
    punem matele in apa cu otet
  • Tăiem carnea în cuburi mici, cât să încapă în mașina de tocat carne.
    taiem carnea cuburi
  • Tocăm carnea de preferat la o masină electrică, dar și o mașină de tocat manuală face treabă foarte bună.
    carne tocata pentru carnati la masina electrica
  • Peste carnea tocată adăugăm sarea, piperul și condimentele, apoi turnăm 500 ml de apă rece și începem să frământăm energic, cu mâinile până când avem o compoziție omogenă, pufoasă și ușor lipicioasă de la proteinele din carne.
    framantam carnea pentru carnati de casa
  • Ca să ne dăm seama dacă am pus suficientă sare și condimente, formăm 2-3 chifteluțe pe care le frigem rapid într-o tigaie. Gustăm și decidem dacă trebuie să mai adăugăm ceva.
    formam chiftelute
  • Scurgem mațele de apă și rulăm primul maț pe accesoriul pentru cârnați al mașinii de tocat.
    punem matele pe teava pentru carnati
  • Punem carnea tocată înapoi în mașina de tocat și începem să umplem mațele ușor, lejer, să nu fie nici prea îndesate, dar nici prea moi.
    formam carnatii
  • La final, răsucim mațele din loc în loc, formând cârnații cât de mari dorim (15-20 cm).
    formam carnatii cat dorim de lungi
  • Punem cârnaţii la uscat într-o cămară răcoroasă, sau pe balcon pentru 2-3 zile, apoi sunt gata de consum.
    carnati la uscat
  • Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4 luni. Cârnații se pot păstra și mai mult timp dacă pungile sunt vidate.
    cum se videaza carnatii
  • După preferințe și posibilități, cârnații se pot afuma.
Valori nutriționale
Cârnați de porc, rețeta tradițională
Valori per porție
Calorii
436
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
44
g
68
%
Colesterol
 
60
mg
20
%
Carbohidrați
 
1
g
0
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
8
g
16
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Carnati de porc reteta traditionala

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
74 shares

Comentarii

  1. Paul a zis

    aprilie 09, 2022 at 10:11 am

    5 stars
    Multumesc mult de reteta, foarte informativ si simplu explicat.
    Dat fiind faptul ca eu cumpar matzele de la magazin, care dimensiuni la matze se recomanda pt. carnatul de porc...?

    Multumesc anticipat pt. raspuns!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 11, 2022 at 7:35 am

      În magazine găsiți cam 3 tipuri de mațe: unele pe care scrie simplu "mațe de porc", altele pe care scrie "mațe pentru caltaboș" și unele pe care scrie "mațe de oaie".
      Pentru cârnați obișnuiți ca grosime, cum sunt cei prezentați în rețeta aceasta, trebuie să cumpărați mațe de porc. Din același amestec de carne puteți face însă și cârnăciori din aceia lungi și subțiri, numai buni de pus pe grătar. Pentru aceia vă trebuie mațe de oaie.
      Succes!

      Răspunde
      • Cosmin a zis

        decembrie 18, 2022 at 8:46 pm

        Procentul de 20% grasime e rezonabil (am intalnit si 30%, nu asta conteaza). Vroiam sa atrag atentia ca in textul retetei scrie ca la 1kg de carne se pun 200g slanina/grasime. Din asta rezulta o proportie de 1/6 (16.6%) slanina, nu 20%.
        Deci trebuia scris ca la 800g carne se adauga 200g slanina. Asta ar insemna, intr-adevar, 20% slanina.

        Răspunde
        • Gicu a zis

          decembrie 28, 2022 at 7:56 pm

          ...sau altfel spus, intr-un kilogram de carne pt carnați, 200 gr tre sa fie grasime! Cred ca asta a vrut sa spună doamna!

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea a zis

            decembrie 28, 2022 at 9:56 pm

            Exact! 🙂

5 from 15 votes (14 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x