Rețeta tradițională de cârnați de porc, explicată pas cu pas, ca pentru începători. Veți obține simplu și ușor cârnați suculenți și gustoși.
Când vine vorba de cârnați, fiecare zonă a țarii are specificul ei și mai mult decât atât, fiecare familie are rețeta ei rezultată după un lung șir de încercări și perpetuată apoi cu sfințenie, de generații.
Oricât de buni ar fi alți cârnați, pe care îi încercăm, poate, în alte perioade ale anului, de Crăciun doar gustul unora anume, făcuți de bunicile și de mamele noastre, ne aduc în suflet sentimentul de sărbătoare și mai ales de "acasă".
Așa e și la mine. Deși mă dau în vânt după afumături de orice fel, de la brânzeturi până la mezeluri, de Crăciun nu vreau decât cârnați de porc, proaspeți și suculenți, fără prea multe arome, cu gust blând, așa cum i-am pomenit eu acasă la bunica și la mama mea. Pe la noi, în sudul și sud-estul țării, cârnații tradiționali nu sunt prea picanți, se folosesc puține condimente și nici nu se afumă.
În alte perioade din an, mai facem și cârnați de casă din carne amestec, porc cu vită (rețeta aici) dar pe cei pentru Crăciun îi facem doar din carne grasă de porc, așa cum veți vedea în rețeta de mai jos.
Ce trebuie să știi pentru a prepara cei mai gustoși cârnați din carne porc
La cârnați se folosește carne de porc grasă, de exemplu: fleică (poală), piept de porc, spată sau ceafă. Foarte bune sunt și "căzăturile", adică bucățile de carne rămase în măcelării de la fasonare.
Dacă aveți o carne de porc mai slabă, de exemplu pulpă de porc, atunci va trebui să adăugați separat și niște slănină. Proporția ar trebui să fie cam de 20% . De exemplu la 1 kg de carne slabă de porc, adăugați 200 g slănină.
Pentru cârnați trebuie să aveți o mașină de tocat carne - fie electrică, fie manuală - care să fie prevăzută și cu accesoriu (pâlnie) pentru cârnați.
Carnea va trebui mai întâi tăiată în bucăți potrivite, cât să încapă bine în mașina de tocat. Folosiți întotdeauna cea mai mare sită pe care o aveți în dotarea mașinii.
Puteţi solicita la măcelărie să vă toace carnea , dar mai întâi alegeți voi bucățile de carne care urmează a fi tocate. Nu cumpărați carne tocată gata pentru că foarte probabil va conține și pielițe, zgârciuri, resturi de carne de slabă calitate.
Pentru cârnați se folosesc intestine (mațe) subțiri de porc. Acestea se găsesc în supermarketuri și la măcelăriile din piețe, sunt gata curățate și conservate în sare și în vid. Trebuie doar să le lăsați la înmuiat pentru 20-30 de minute în apă rece în care ați pus și 2-3 linguri de oțet. Apoi le clătiți bine și sunt gata de folosit.
Orientativ, la 5 kg de carne, avem nevoie de 10 metri de mațe de porc.
Condimentele pentru cârnați sunt o opțiune personală și depind foarte mult de specificul zonei. În zona mea la cârnați se pun doar sare, piper, cimbru uscat și usturoi.
În cazul cârnaților crud-uscați sau afumați, condimentele au și rol de conservant, dar cum noi păstrăm cârnații la congelator, condimentele se pun doar pentru gust, așa că putem face cârnații mai puțin sărați sau mai puțin piperați.
După preferințele familiei mele, la 1 kg de carne de porc tocată, eu pun așa:
- sare grunjoasă - 10 g
- piper negru boabe, măcinat de mine (nu cumpăr niciodată piper gata măcinat) - 2 g
- cimbru uscat, bine mărunțit - 1 g
- usturoi românesc (cel din import oxidează) - 30 g
Voi puneți condimente după gustul vostru. Dacă vă plac cârnații mai picanți sau mai aromați, puteți adăuga: pudră de usturoi sau de ceapă, fulgi de ardei iute, fenicul, ienibahar, chimen, coriandru, etc.
Cel mai bine vă dați seama de gustul cârnaților dacă formați 2-3 chifteluțe pe care le frigeți sau le prăjiți rapid în tigaie. Gustați chifteluțele și apoi adăugați ce mai trebuie.
Înainte să îi conservăm (prin afumare sau congelare) cârnații se înșiră pe bețe lungi și trebuie lăsați "la zvântat" timp de 24 de ore într-un loc răcoros și bine ventilat, dar unde să fim siguri că nu îngheață. De exemplu: o magazie sau un garaj. Dacă locuiți la bloc, poate aveți un balcon închis, la care să lăsați geamurile deschise larg și plasele pentru insecte închise. Atenție la animalele de companie (câini, pisici) sau la păsărelele care adoră să ciugulească din cârnați! 😀
Cârnații se păstrează foarte bine la congelator, în pungi normale pentru 4 luni sau în pungi vidate pentru 6 luni.
Îi mai puteți păstra în untură: îi prăjiți, îi așezați într-un borcan și turnați peste ei untură topită. Sigilați borcanul cu capac înfiletat sau cu celofan legat cu sfoară.
Mod de preparare cârnați de porc, rețeta tradițională explicată pas cu pas
Rețeta de cârnați de porc are puține ingrediente și chiar dacă mai are mici secrete, totuși este o rețetă care se face foarte ușor, mai ales dacă ai ajutoarele potrivite, atât electrice, cât și umane 😀
Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că de obicei, prin viu grai, mai beneficiezi și de câteva extra-sfaturi pentru reușita rețetei. Veți găsi mai jos varianta scrisă a rețetei, iar la final și varianta video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cârnați de porc, rețeta tradițională
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 5 kg fleică de porc (poală)
- 50 g sare grunjoasă
- 10 g piper boabe, măcinat proaspăt
- 150 g usturoi românesc
- 5 g cimbru uscat
- 10 metri mațe de porc
- 500 ml apă rece
opțional, alte condimente - la alegere
- boia de ardei, semințe de chimen, fenicul, ienibahar, coriandru, fulgi de ardei iute, rozmarin, etc.
Instrucțiuni de preparare
- Maţele le spălăm bine în mai multe ape, apoi le lăsăm să stea în apă rece în care am pus 2-3 linguri de oţet, în timp ce noi ne ocupăm de carne.
- Tăiem carnea în cuburi mici, cât să încapă în mașina de tocat carne.
- Tocăm carnea de preferat la o masină electrică, dar și o mașină de tocat manuală face treabă foarte bună.
- Peste carnea tocată adăugăm sarea, piperul și condimentele, apoi turnăm 500 ml de apă rece și începem să frământăm energic, cu mâinile până când avem o compoziție omogenă, pufoasă și ușor lipicioasă de la proteinele din carne.
- Ca să ne dăm seama dacă am pus suficientă sare și condimente, formăm 2-3 chifteluțe pe care le frigem rapid într-o tigaie. Gustăm și decidem dacă trebuie să mai adăugăm ceva.
- Scurgem mațele de apă și rulăm primul maț pe accesoriul pentru cârnați al mașinii de tocat.
- Punem carnea tocată înapoi în mașina de tocat și începem să umplem mațele ușor, lejer, să nu fie nici prea îndesate, dar nici prea moi.
- La final, răsucim mațele din loc în loc, formând cârnații cât de mari dorim (15-20 cm).
- Punem cârnaţii la uscat într-o cămară răcoroasă, sau pe balcon pentru 2-3 zile, apoi sunt gata de consum.
- Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4 luni. Cârnații se pot păstra și mai mult timp dacă pungile sunt vidate.
- După preferințe și posibilități, cârnații se pot afuma.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Paul a zis
Multumesc mult de reteta, foarte informativ si simplu explicat.
Dat fiind faptul ca eu cumpar matzele de la magazin, care dimensiuni la matze se recomanda pt. carnatul de porc...?
Multumesc anticipat pt. raspuns!
Iuliana Sbîrnea a zis
În magazine găsiți cam 3 tipuri de mațe: unele pe care scrie simplu "mațe de porc", altele pe care scrie "mațe pentru caltaboș" și unele pe care scrie "mațe de oaie".
Pentru cârnați obișnuiți ca grosime, cum sunt cei prezentați în rețeta aceasta, trebuie să cumpărați mațe de porc. Din același amestec de carne puteți face însă și cârnăciori din aceia lungi și subțiri, numai buni de pus pe grătar. Pentru aceia vă trebuie mațe de oaie.
Succes!
Cosmin a zis
Procentul de 20% grasime e rezonabil (am intalnit si 30%, nu asta conteaza). Vroiam sa atrag atentia ca in textul retetei scrie ca la 1kg de carne se pun 200g slanina/grasime. Din asta rezulta o proportie de 1/6 (16.6%) slanina, nu 20%.
Deci trebuia scris ca la 800g carne se adauga 200g slanina. Asta ar insemna, intr-adevar, 20% slanina.
Gicu a zis
...sau altfel spus, intr-un kilogram de carne pt carnați, 200 gr tre sa fie grasime! Cred ca asta a vrut sa spună doamna!
Iuliana Sbîrnea a zis
Exact! 🙂