Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Cum se face

Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică

14 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 11 minute

Doriți o rețetă dietetică de cârnați? Iată o rețetă gustoasă de cârnați de casă din carne de pasăre! Se pregătesc foarte simplu, din carne de pui sau de curcan și sunt extraordinar de fragezi și de suculenți.

carnati din carne de pasare

Rețeta de astăzi este alegerea perfectă pentru cei care, indiferent de motiv, nu pot consuma carne grasă de porc sau carne roșie.

Cârnații pregătiți în casă, din carne salbă de pasăre, bine condimentați vor fi nemaipomenit de buni și vă puteți bucura de ei chiar și la mesele de sărbătoare, de exemplu de Crăciun sau de Anul Nou.

Dacă nu există limitări, încercați și rețeta mea de cârnați tradiționali din carne de porc sau pe cea de cârnați de casă din carne amestec, porc și vită.

carnati din carne de pasare
Mergi direct la:
  • De ce să faci cârnați din carne de pasăre
  • Ingrediente pentru cârnați din carne de pasăre
  • Cum facem cârnați de casă dietetici - rețeta pas cu pas
  • Cum să servești cârnații de casă din carne de pasăre
  • Cum se păstrează
  • Alte rețete cu carne de pasăre
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce să faci cârnați din carne de pasăre

Cârnații din carne de pasăre sunt o alegere potrivită mai ales pentru persoanele în vârstă, pentru cei care au probleme digestie, dar și pentru cei preocupați de o alimentație sănătoasă. Această alternativă la cârnații tradiționali din carne de porc aduce numeroase beneficii prin conținutul mai mic de grăsimi și prin faptul că sunt mai ușor de digerat.

1. Conținut scăzut de grăsimi

Comparativ cu cârnații din carne de porc, cei din carne de pasăre conțin o cantitate semnificativ mai mică de grăsimi saturate. Grăsimile saturate pot contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rău") și la apariția unor afecțiuni cardiovasculare. Prin urmare, alegerea cârnaților din carne de pasăre poate fi o opțiune mai sănătoasă pentru inima ta.

2. Conținut redus de calorii

Dacă urmărești să reduci aportul caloric, cârnații din carne de pasăre pot fi o alegere excelentă. Aceștia conțin în general mai puține calorii decât cârnații din carne de porc. Acest lucru se datorează în principal conținutului scăzut de grăsimi și densității calorice mai reduse a cărnii de pasăre. Prin includerea cârnaților din carne de pasăre în dietă te poți bucura de un gust delicios fără a te îngrijora de aportul caloric.

3. Ușor de digerat

Carnea de pasăre este cunoscută pentru faptul că se digeră mai ușor în comparație cu carnea roșie, de porc, vită sau oaie. Carnea de pasăre este mai ușor asimilată de organism. Aceasta poate fi o veste bună pentru persoanele cu sensibilitate digestivă sau probleme gastrointestinale.

Ingrediente pentru cârnați din carne de pasăre

Ce fel de mațe se folosesc la cârnați?

Pentru prepararea cârnaților se utilizează intestine (mațe) subțiri de porc, care pot fi achiziționate din supermarketuri sau măcelării. Acestea sunt deja curățate și conservate în sare și vid. Pentru a le pregăti, este suficient să le înmuiați în apă rece timp de 20-30 de minute, adăugând 2-3 linguri de oțet. După înmuiere, clătiți-le bine și sunt gata de utilizat. În general, pentru aproximativ 5 kg de carne, se recomandă utilizarea a 10 metri de mațe de porc.

Care este cea mai bună carne de pasăre pentru cârnați de pasăre

După mai multe încercări aș zice că cea mai bună carne de pasăre pentru cârnați de pasăre este carnea de pui. Are un preț accesibil, este foarte versatilă și are o textură și un gust potrivite pentru prepararea cârnaților. Cu toate acestea și carnea de curcan este o opțiune excelentă.

Rața și gâsca pot fi, de asemenea, utilizate pentru a pregăti cârnați de pasăre, oferind o aromă și o consistență distincte dar cu o consistență mai grasă și sunt ceva mai greu digerabile.

Veți vedea în rețeta de mai jos că eu am ales pulpe dezosate de pui fără piele pentru rețeta de cârnați. Carnea de pe pulpe este foarte fragedă și cu o textură plăcută. Pieptul de pui e mai sărac în grăsimi și mai fad, dar se poate folosi dacă doriți cu adevărat cârnați foarte dietetici. O altă opțiune ar fi să combinați pulpele și pieptul de pui sau de curcan, în proporții egale.

Este important să alegeți carne proaspătă de pasăre, fără aditivi sau conservanți, pentru a obține cârnați de calitate superioară. Evitați să cumpărați carne tocată gata preparată, deoarece există riscul să conțină pielițe, zgârciuri sau resturi de carne de calitate inferioară.

Mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta dietetică de cârnați din carne de pasăre:

ingrediente reteta carnati din carne de pasare

Cantitățile exacte ale ingredientelor pe care le-am folosit eu la 5 kg de carne de pui, le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

Orientativ, la 1 kg de carne tocată, eu pun așa:

  • sare grunjoasă - 10 g
  • piper negru boabe, măcinat de mine (nu cumpăr piper gata măcinat) - 2 g
  • cimbru uscat de mine (cel cumpărat nu are aceeași aromă), bine mărunțit într-un tocător electric - 1 g
  • usturoi românesc (cel din import oxidează) - 30 g

Dacă vă plac cârnații mai picanți sau mai aromați, puteți adăuga: pudră de usturoi sau de ceapă, fulgi de ardei iute, fenicul, ienibahar, chimen, coriandru, etc.

Cum facem cârnați de casă dietetici - rețeta pas cu pas

Important: cum se toacă carnea pentru cârnați?

Pentru a prepara cârnați, este necesar să aveți o mașină de tocat carne, fie electrică, fie manuală, echipată cu un accesoriu special pentru cârnați. Înainte de a toca carnea, aceasta trebuie tăiată în bucăți potrivite pentru a se potrivi în mașina de tocat.

Este recomandat să utilizați sita cea mai mare disponibilă pe mașina de tocat. Chiar dacă doriți să cereți la măcelărie să vă toace carnea, este mai bine să alegeți voi bucățile de carne care urmează să fie tocate.

punem matele in apa cu otet

1. Spălați mațele în mai multe ape, apoi puneți-le într-un castron, acoperiți-le cu apă rece și puneți aici și 2-3 linguri de oţet. Lăsați-le deoparte măcar 30 de minute.

carne de pasare taiata

2. Dacă folosiți pulpe dezosate, îndepărtați cu un cuțit zgârciurile sau eventualele părți mai tari. Cercetați să nu fi rămas cumva bucățele de os. Dacă este nevoie, tăiați carnea în bucăți mai mici, ca să încapă bine în fanta mașinii de tocat carne.

carne tocata la masina electrica

3. Tocați carnea folosind sita cea mai mare a mașinii de tocat. La final treceți și usturoiul tot prin mașina de tocat. Treaba merge mai ușor dacă aveți o mașină electrică, dar vă veți descurca bine și cu una manuală.

framantam carnea

4. Peste carnea tocată puneți: sarea, piperul și condimentele, apoi turnați 400 ml de apă rece și frământați energic, cu mâinile 10-15 minute, până când obțineți o compoziție omogenă, pufoasă și ușor lipicioasă.

formam chiftelute

5. Formați 2-3 chifteluțe pe care le frigeți rapid într-o tigaie. Astfel puteți gusta și să decideți dacă amestecul este pe gustul vostru. Dacă e nevoie, acum adăugați ce mai lipsește: sare sau condimente.

punem matele pe teava pentru carnati

6. Scurgeți mațele de apa în care au stat și rulați primul maț pe accesoriul pentru cârnați al mașinii de tocat (cel în formă de pâlnie).

formam carnatii

7. Puneți carnea tocată înapoi în tava mașinii de tocat și începeți să umpleți mațele. Nu trebuie să fie nici prea îndesate, pentru că vor crăpa, dar nici prea moi. Încercați să le umpleți uniform, astfel încât să nu rămână goluri de aer.

formam carnatii cat dorim de lungi

8. După ce le-ați umplut pe toate, răsuciți mațele din loc în loc, formând cârnații cât de lungi îi doriți. Dimensiunea ideală e cam între 15 și 20 cm.

carnati la uscat

9. Înșirați cârnații pe un băț lung și puneți-i la zvântat pentru 2-3 zile într-un loc răcoros și bine ventilat, dar unde să fiți siguri că nu îngheață. Apoi sunt gata de consum.

cum se videaza carnatii

10. Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4 luni sau 6-8 luni dacă pungile sunt vidate. După preferințe și posibilități, cârnații se pot afuma.

carnati din carne de pasare

Cum să servești cârnații de casă din carne de pasăre

Cârnații din carne de pasăre pot fi serviți ca atare, alături murături, de o salată proaspătă sau de o garnitură mai consistentă, de exemplu cartofi natur sau cartofi la cuptor.

De asemenea cârnații pot fi folosiți și ca ingredient principal în alte preparate culinare. Iată mai jos câteva idei:

  • Placintă cu varză murată și cârnați
    Plăcintă cu varză murată și cârnați la cuptor
  • Orez cu cârnați și ardei kapia
    Orez cu cârnați și ardei kapia
  • Mancare de cartofi cu carnati
    Mâncare de cartofi cu cârnați - rețeta simplă și gustoasă
  • Paste cu carnati si branza de burduf
    Paste cu cârnați și brânză de burduf

Cum se păstrează

Cârnații pot fi păstrați în congelator pentru o perioadă îndelungată. În pungi normale, aceștia pot fi menținuți timp de 4 luni, în timp ce în pungi vidate pot fi păstrați până la 6 luni.

Alte rețete cu carne de pasăre

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Musaca de vinete cu carne de pui
    Musaca de vinete cu carne de pui
  • drob de pui cu ciuperci si smantana
    Cel mai fraged drob de pui cu ciuperci – se taie perfect, rămâne suculent
  • piept de pui cu cartofi si smantana la cuptor
    Piept de pui cu cartofi și smântână la cuptor - rețeta simplă, într-o singură tavă
  • Musaca de cartofi cu carne de pui
    Musaca cu carne de pui şi ciuperci

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

carnati din carne de pasare

Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică

Iată o rețetă gustoasă și dietetică de cârnați de casă din carne de pasăre! Se pregătesc simplu și sunt extraordinar de fragezi și suculenți.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
uscare: 2 days days
Timp total: 2 days days 1 hour hour
Număr de porții: 40 cârnați
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

Masina de tocat carne
masină tocat carne

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 5 kg pulpe dezosate de pui sau curcan (fără piele)
  • 50 g sare grunjoasă
  • 10 g piper boabe (măcinat proaspăt)
  • 150 g usturoi românesc
  • 5 g cimbru uscat
  • 10 metri mațe de porc
  • ~400 ml apă rece

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați mațele în mai multe ape, apoi puneți-le într-un castron, acoperiți-le cu apă rece și puneți aici și 2-3 linguri de oţet. Lăsați-le deoparte măcar 30 de minute.
    punem matele in apa cu otet
  • Dacă folosiți pulpe dezosate, îndepărtați cu un cuțit zgârciurile sau eventualele părți mai tari. Cercetați să nu fi rămas cumva bucățele de os. Dacă este nevoie, tăiați carnea în bucăți mai mici, ca să încapă bine în fanta mașinii de tocat carne.
    carne de pasare taiata
  • Tocați carnea folosind sita cea mai mare a mașinii de tocat. La final treceți și usturoiul tot prin mașina de tocat. Treaba merge mai ușor dacă aveți o mașină electrică, dar vă veți descurca bine și cu una manuală.
  • Peste carnea tocată puneți: sarea, piperul și condimentele, apoi turnați 400 ml de apă rece și frământați energic, cu mâinile 10-15 minute, până când oțineți o compoziție omogenă, pufoasă și ușor lipicioasă.
    framantam carnea pentru carnati de casa
  • Formați 2-3 chifteluțe pe care le frigeți rapid într-o tigaie. Astfel puteți gusta și să decideți dacă amestecul este pe gustul vostru. Dacă e nevoie, acum adăugați ce mai lipsește: sare sau condimente.
    formam chiftelute
  • Scurgeți mațele de apa în care au stat și rulați primul maț pe accesoriul pentru cârnați al mașinii de tocat (cel în formă de pâlnie).
    punem matele pe teava pentru carnati
  • Puneți carnea tocată înapoi în tava mașinii de tocat și începeți să umpleți mațele. Nu trebuie să fie nici prea îndesate, pentru că vor crăpa, dar nici prea moi. Încercați să le umpleți uniform, astfel încât să nu rămână goluri de aer.
    formam carnatii
  • După ce le-ați umplut pe toate, răsuciți mațele din loc în loc, formând cârnații cât de lungi îi doriți. Dimensiunea ideală e cam între 15 și 20 cm.
    formam carnatii cat dorim de lungi
  • Înșirați cârnații pe un băț lung și puneți-i la zvântat pentru 2-3 zile într-un loc răcoros și bine ventilat, dar unde să fiți siguri că nu îngheață. Apoi sunt gata de consum.
    carnati la uscat
  • Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4 luni sau 6-8 luni dacă pungile sunt vidate. După preferințe și posibilități, cârnații se pot afuma.
    cum se videaza carnatii
Valori nutriționale
Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
Valori per porție
Calorii
280
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
21
g
32
%
Colesterol
 
123
mg
41
%
Carbohidrați
 
2
g
1
%
Fibre
 
0.1
g
0
%
Zahăr
 
0.04
g
0
%
Proteine
 
21
g
42
%
Vitamina A
 
104
IU
2
%
Calciu
 
18
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • smantana vegetala de caju reteta de post
    Smântână de caju - rețeta de smântână sănătoasă de post sau vegetală
  • Sticla si cana cu lapte de migdale
    Cum să faci lapte de migdale acasă - 2 ingrediente și 10 minute!
14 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.