Turte cu julfă pentru Crăciun sau pelincile Domnului. Straturi de turte subțiri bine însiropate, unse cu o cremă fină din semințe de cânepă.
Am tot auzit despre turtele cu julfă că sunt un desert aproape uitat și că se fac din ce în ce mai rar și că doar temerarii se încumetă la așa ceva și asta din 2 motive principale: se fac foarte greu și nu se mai găsesc semințe de cânepă
Norocul meu e că sunt curioasă din fire și mai ales când e vorba de mâncare nu mă dau bătută cu una, cu două. Așa că am luat-o pe firul rețetei și pot să demontez toate miturile:
- Turtele cu julfă nu sunt deloc greu de făcut, dimpotrivă! Se fac mai ușor decât multe prăjituri și torturi pe care le facem de obicei de sărbători. Avem toate mijloacele moderne la dispoziție, nu mai batem semințele cu piua și nu le mai frecăm cu lingura de lemn! Avem roboți și mixere fel de fel care muncesc pentru noi!
- Semințe de cânepă se găsesc foarte ușor mai ales în magazinele naturiste. Ba chiar le poți comanda online și le primești la ușă, super curate și gata decorticate. Minunate!
Dacă merită "efortul"? Cu siguranță DA! Turtele umplute cu cremă de cânepă sunt un desert inedit, de o finețe la care nu te-ai aștepta de la un preparat rustic care în linii mari are doar 3 ingrediente de bază: făină, semințe de cânepă și zahăr (sau miere).
Julfa este cremoasă, cu o textură fină și aerată și cu o aromă simplă, dar absolut superbă. Trebuie neapărat să încercați acest desert, chiar și dacă nu ați avut bunici în Moldova sau Bucovina și nu ați crescut cu el.
Întrebări frecvente despre rețeta de turte cu julfă (semințe de cânepă)
Termenul de "julfă" este întotdeauna pus în legătură cu cânepa și are mai multe înțelesuri. În funcție de context poate însemna:
- semințe de cânepă
- crema obținută din semințele de cânepă care se folosește la umplerea turtelor de Crăciun,
- mâncare de post din semințe de cânepă
Așadar, atunci când spunem "turte cu julfă" ne referim doar la turtele umplute cu cremă din semințe de cânepă, și nu la cele cu miez de nucă.
Turtele cu julfă sunt un desert ritualic în zona de nord a Moldovei și în Bucovina Se mai numesc Pelincile Domnului, Pelincuțele lui Iisus sau Scutecele lui Iisus cu referire la perioada în care Maica Domnului căuta un loc potrivit în care să îl nască pe Iisus și pentru asta avea nevoie de scutece.
Foile pentru turte se fac din aluat nedospit, care are în compoziție doar făină, apă și sare, fără drojdie sau praf de copt. Se întind cu sucitorul, de formă rotundă și trebuie să fie foarte subțiri. La țară foile se coc pe plita sobei. La oraș, se pot coace într-o tigaie sau în cuptor.
Foile pentru turte se pregătesc cu câteva zile înainte de Ajunul Crăciunului și se lasă câteva zile să se usuce foarte bine. Cu cât vor fi mai uscate, cu atât mai bine vor absorbi siropul delicios de cânepă.
Avem nevoie de semințe de cânepă decorticate. Le găsim în magazinele naturiste sau se pot comanda online. Eu am folosit la rețeta de astăzi 500 g de semințe de cânepă de la Solaris. Au fost foarte curate și foarte bune.
Procedeul este mai simplu decât pare, iar cu aparatura modernă de care dispune acum orice gospodărie, totul este cu mult mai ușor decât le-a fost bunicilor noastre.
Semințele decorticate de cânepă se pun mai întâi la uscat. Dacă locuiți la țară, le puteți usca pe sobă. Dacă locuiți la bloc, le puneți într-o tavă și le uscați la cuptor, la 160 de grade pentru 15 minute.
După uscare, semințele se macină în piuă sau mai simplu și mai modern, la robot. Peste făina obținută se toarnă apă clocotită și se freacă foarte bine până când se obține un lichid alb, numit popular "lapte de bou" sau "lapte de buhai".
Acest lapte se pune la fiert. Spuma care se ridică deasupra se colectează cu o spumieră. Aceasta este julfa, adică crema de cânepă cu care se umplu turtele.
Cânepa are o aromă proprie, delicioasă și foarte delicată. De aceea, la turtele cu julfă nu se folosesc arome puternice, care să acopere aroma fină a julfei.
Eu am folosit doar vanilie naturală Bourbon și foarte puțin rom. Nu aș folosi coajă rasă de lămâie sau portocală și nici scorțișoară pentru că aromele lor puternice ar domina gustul acestui desert atât de fin.
Turtele cu julfă se pregătesc cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului pentru a avea timp să stea la înmuiat. Conform tradiției, în dimineața de Ajun, turtele sunt binecuvântate de preot, apoi se împart cu săracii, cu vecinii și cu familia.
Alt desert tradițional pe care veți dori să îl încercați - Turte de Crăciun cu nucă
Dacă turtele cu julfă se fac în nordul țării, în zona de sud-est se fac - tot pentru Ajunul Crăciunului - turte însiropate, umplute cu miez de nucă și multe arome.
Găsiți rețeta acestor turte de Crăciun cu nucă atât în format scris, pe blog (aici), cât și în format video pe canalul de YouTube (aici).
În funcție de zona unde locuiți sau de amintirile pe care le aveți din copilărie, sper să încercați una dintre cele două rețete. Sau poate pe amândouă, de ce nu! 🙂
Se fac la fel de ușor, iar eu una, chiar nu aș ști să vă spun care variantă e mai bună. Deși sunt asemănătoare și au aceeași semnificație, totuși, atât gustul cât și texturile sunt foarte diferite și orice comparație ar fi nedreaptă.
Mod de preparare turte cu julfă (cânepă) pentru Ajunul Crăciunului
SCRIS și VIDEO
În ciuda aparențelor, aceste turte de Crăciun cu julfă se fac foarte ușor. Mai ușor, poate decât orice altă prăjitură sau tort pentru Crăciun, așa că eu vă încurajez să vă suflecați mânecile și să le faceți acasă de la zero. Adică inclusiv foile.
Veți găsi mai jos varianta scrisă a rețetei, iar la final și varianta video postată pe canalul de YouTube unde puteți vedea exact cum am copt eu foile, cum le-am însiropat și cum am făcut crema de julfă.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat pentru turte
- 500 g făină (tip 000 sau 650)
- 300 ml apă călduţă
- un praf de sare
julfă - crema de cânepă
- 500 g semințe de cânepă de la Solaris
- 80 g zahăr pudră
- 30 g zahăr Bourbon
- 10 ml rom
- un praf de sare
pentru însiropat turtele - sirop din lapte de cânepă
- 120 g zahăr tos
- 20 g zahăr Bourbon
- 10 ml rom
- 1.5 litri apă
Instrucțiuni de preparare
turte - aprox. 20 de foi cu diametrul de 25 cm
- Cerneți făina într-un bol încăpător. Puneţi un praf de sare peste făină, apoi adăugaţi puţin câte puţin apa călduţă până când aluatul începe să se lege şi poate fi frământat. Frământaţi aluatul până când îl simţiţi moale, dar elastic şi nu se mai lipeşte de mâini (aprox. 15 minute).
- Lăsaţi aluatul să se odihnească jumătate de oră acoperit cu o folie alimentară.
- Presăraţi făină pe blatul de lucru. Împărțiți aluatul în 20 de bucăți egale. Întindeţi cu sucitorul foi cât mai subţiri cu diametrul de aprox. 25 cm.
- Coaceţi foile pe o plită, o tablă sau în tigaie. Se pot coace și în cuptor. În acest caz le întindeți la dimensiunea tăvii de la cuptor. Foile trebuiesc coapte pe ambele părţi la foc mediu spre mare (180 de grade)
- Turtele trebuie coapte cu măcar 3-4 zile înainte de umplere ca să aibă timp să se usuce foarte bine. Cu cât se usucă mai bine, cu atât vor absorbi mai mult sirop aromat. Păstraţi turtele acoperite cu un prosop de bumbac, într-un loc uscat, până când vă hotărâţi să le însiropaţi şi să le umpleţi.
lapte de cânepă
- Aprindeți cuptorul la 160 de grade (mediu spre mic la cuptoarele mai vechi). Puneți semințele de cânepă în tava cuptorului și lăsați-le în cuptor să se usuce timp de 15 minute. Semințele nu trebuie să se rumenească deloc, ci doar să se usuce puțin. Lăsați-le să se răcească.
- Dați semințele de cânepă la robot (sau chopper, blender, râșniță de cafea, mașină de tocat, etc.)
- Puneți 1,5 litri de apă la fiert. Puneți făina de cânepă în apa clocotită și mixați cu mixerul la viteză mare timp de 2-3 minute. Trebuie să obțineți un lichid ca un lapte alb și spumos.
- Strecurați lichidul printr-o sită foarte deasă. Ar trebui să obțineți aprox. 1,3 litri de lapte de cânepă. Cânepa care rămâne în sită nu ne mai trebuie. O puteți folosi la smoothies sau la prăjituri.
cum se obține julfa (crema de cânepă)
- Puneți laptele de cânepă la fiert și amestecați continuu pentru că are tendința să se lipească de fundul cratiței.
- Pe măsură ce laptele se încălzește se formează deasupra un fel de spumă. Aceasta este julfa. Colectați această spumă cu o spumieră și puneți-o într-un vas separat. Eu am obținut cam 900 g de julfă.
- Peste julfă puneți zahăr pudră, zahăr Bourbon și rom. Amestecați cu o lingură de lemn până obțineți o cremă spumoasă, omogenă.
sirop de cânepă pentru înmuiat turtele
- Când laptele nu mai formează spumă și are aspect de zer, stingeți focul și strecurați laptele rămas în cratiță.
- În laptele strecurat adăugați zahăr tos, zahăr Bourbon și rom. Cu acest sirop aromat vom înmuia turtele. Eu am obținut aprox. 900 ml de sirop.
cum se înmoaie și cum se umplu turtele cu julfă
- Înmuiați fiecare turtă în siropul de cânepă fierbinte. În funcție de cât de uscate sunt, e nevoie de 30 de secunde sau chiar 1 minut ca să se înmoaie suficient.
- Puneți pe fiecare turtă înmuiată cam 2 linguri de julfă și așezați-le într-un recipient adânc (vas de Jena, cutie de plastic, cratiță, etc). Procedați la fel până când terminați foile și crema. Ultima foaie nu o ungeți cu cremă.
- Dacă mai rămâne sirop, turnați-l în vas, turtele îl vor absorbi. Dați vasul la frigider până a doua zi.
- Turtele se binecuvântează de către preot în dimineața din Ajunul Crăciunului, apoi se împart cu săracii și familia.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Prodan Mitica a zis
O sa o incerc neaparat. Sper numai sa nu ma trezesc cu mascatii la usa pt ca consum droguri....😊😊😊
Iuliana a zis
Dacă apar, le explicați mascaților cu atlasul botanic în mână că drogurile se produc din alt tip de cânepă 😉
Prodan a zis
Chiar credeti ca o sa am cui sa explic? Atlas...? Astia nu stiu cum ii cheama cu buletinul in mana, dar sa citeasca ceva, mai ales in atlas, si botanic....
Giania a zis
Turta cu julfa se face din seminte coapte si apoi facute marunt im rasnita... acolo ii aroma, astea decorticate nu mai au niciun gust din pacate...
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, că gustul stă fix în cojile alea pe care le strecori și le arunci...
Stela a zis
Am mancat asa ceva acum 4 ani pt prima oara aduse de o cunostinta din Galati facute de mama ei ,dar nu stia cum se numesc Intamplator la ceva timp cautand ceva am dat peste ele si am aflat denumirea Pot spune ca sunt o delicatesa si acum parca simt gustul lor
Iuliana a zis
Exact! Aroma cânepei e foarte delicată dar foarte pregnantă, parcă te urmărește în timp, nu o uiți cu una, cu două.
Iustina a zis
Foarte bine ați explicat rețeta. Felicitări!
Iuliana a zis
Mulțumesc mult!
Bolobite Elena a zis
Bună ziua o întrebare: în loc de semințe decorticate și apoi transformate în faina, nu se poate cumpara direct faina și folosită ca atare. Am vazut ca exista la naturiste și faina de cumpărat. Mulțumesc
Iuliana Sbîrnea a zis
Teoretic, aș zice că se poate. Practic însă, nu am încercat ca să pot spune cum iese. Dar eu una nici nu aș risca pentru că până la urmă măcinăm semințele alea în 5 minute la blender sau chopper sau robot, nu asta e partea dificilă a rețetei.
Bolobite Elena a zis
Ok. Mulțumesc mult. Succes în activitate și sărbători cu bine!!!❤️
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mult drag! Sărbători fericite!