Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Supe

Supă de legume cu găluşte de griş

Publicat la 2 ianuarie 2014 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

13 shares
Mergi la rețetă

Rețeta simplă de supă de legume cu găluşte de griş. O supă sănătoasă, foarte gustoasă și răcoritoare. Este la fel de bună și caldă, și rece.

O supă care mie îmi place foarte mult pentru că se face din ingrediente puţine, autohtone, pe care le găsim în grădină sau pe tarabele din pieţe şi este plină de vitamine. Supa de legume cu găluşte este ușoară, foarte răcoritoare într-o zi de vară sau numai bună de făcut după sărbători în care inevitabil am exagerat cu mâncărurile grele.

Majoritatea gospodinelor fac de obicei supă de pui cu găluște, dar mie îmi plac atât de mult și se fac atât de ușor, încât de multe ori le pun și în supele simple, de legume, cum este aceasta de astăzi.

Găluștele de griș îmbogățesc și dau consistență supelor de legume, iar cei mici le iubesc, așa că nu ezitați să le folosiți și voi.

Pentru a fi siguri că obțineți găluște pufoase, este de preferat să folosiți un cântar de bucătărie (eu am unul foarte ieftin, ca acesta de aici ). Cântăriți ouăle întregi, și pregătiți exact aceeași cantitate de griș. Dacă proporția dintre cantitatea de lichid (adică ouăle bătute) și cea de griș este corectă, nu aveți cum să greșiți la această rețetă.

Pentru că nu conține aproape deloc grăsimi, cu excepția celor din ouă, supa de legume cu găluşte de griş este un preparat dietetic și se poate servi atât rece, cât și caldă.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

upă de legume cu găluşte de griş

Supă de legume cu găluşte de griş

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 20 minutes minutes
Număr de porții: 6 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 2 morcovi mijlocii
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ţelină nu foarte mare
  • 3 cepe mici
  • 2 ardei graşi
  • 400 ml suc de roşii sau o conservă de roşii tocate
  • sare/piper
  • pătrunjel

pentru găluste:

  • 2 ouă cântărite (ale mele au avut 120 g împreună)
  • 120 g de griş (sau cât cântăresc ouăle)
  • un vârf de cuţit de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se curăţă şi se spală legumele. Morcovii, ţelina, rădăcina de pătrunjel şi ardeii le-am tăiat în două sau în bucăţi mai mari, doar ceapa am lăsat-o întreagă.
  • Eu pun poate ceva mai multă ceapă şi mai mulţi ardei graşi la supele sau ciorbele de zarzavat în primul rând pentru că-mi place mie să le găsesc în farfurie 🙂 şi în al doilea rând pentru că mi se pare că ceapa şi ardeiul dau gust bun şi o "dulceaţă" aparte unei ciorbe.
  • Legumele se pun la fiert în 3-4 litri de apă cu puţină sare şi se lasă să fiarbă încet, pe foc mic. Când legumele sunt aproape gata fierte, se potriveşte supa de sare şi se adaugă sucul de roşii sau conserva de roşii şi se continuă fierberea la foc mic.
  • Între timp pregătim găluştile: cântărim ouăle cu tot cu coajă și aceeași cantitate de griș. Batem ouăle spumă tare cu un vârf de cuţit de sare. Turnăm griş în ploaie amestecând cu o furculiţă foarte uşor, cu mişcări de jos în sus până când obţinem o consistenţă ca o smântână mai groasă. Lăsăm compoziţia să se odihnească 15 minute, timp în care grişul începe să se umfle.
  • Când supa clocoteşte, se adaugă găluştile, folosindu-ne de o lingură. Ca să nu se lipească şi să se desprindă uşor, înainte de a lua din compoziţie, băgaţi lingura câteva secunde în supă.
  • După ce aţi pus toate găluştile, turnaţi în oală o jumătate de cană de apă rece pentru a reduce temperatura, altfel oul din găluşte se coagulează prea repede şi găluştile nu mai cresc. Puneţi capacul şi lăsaţi să fiarbă acoperit la foc foarte mic încă 10 minute, apoi lăsaţi supa să se odihnească încă 10-15 minute acoperită cu capac. În acest fel găluştile se vor umfla şi vor deveni pufoase.
  • Presăraţi cu generozitate pătrunjel proaspăt tocat (asta dacă nu cumva aveţi mofturoşi la masa 🙂 ) şi serviţi.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
DSCN5733 (1)

Sper să vă placă rețeta mea de astăzi și să o includeți și voi, cât de curând, în meniul familiei voastre. Vă doresc poftă bună la supa de legume cu găluște de griș!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • supa crema de telina
    Supă cremă de țelină - rețeta ieftină, de post
  • supa de dovlecei a la grec
    Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
13 shares

Comentarii

  1. Flavia a zis

    ianuarie 16, 2017 at 5:09 pm

    Mulțumesc pentru reteta ;*

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 16, 2017 at 5:24 pm

      Cu drag! 🙂

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x