Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Supe

Supă cremă de țelină - rețeta ieftină, de post

Publicat la 4 aprilie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

11 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Această rețetă de supă cremă de țelină este atât de ușor de făcut, cremoasă și ușoară. E gata în mai puțin de 30 de minute, e o mâncare de post ieftină și sănătoasă.

supa crema de telina

Suntem mari amatori de supe cremă și le fac foarte des în zilele sau oricând vrem o supă ușoară care să se facă ușor și rapid.

Rădăcina de țelină nu ne lipsește niciodată din casă pentru că este regina tuturor rețetelor de ciorbe și supe. Fără ea, nu se poate! Prin fierbere lasă o aromă atât de fină și de plăcută, așa că e leguma ideală pentru o supă cremă delicată și mătăsoasă, servită alături de câteva crutoane crocante din pâine.

Țelina este bogată în fibre și săracă în calorii, așa că iată leguma ideală care trebuie inclusă în meniu dacă sunteți la dietă. O porție din supa cremă de țelină are doar 180 kcal!

supa crema de telina
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem supă cremă de țelină - rețeta pas cu pas
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Pentru a face această supă delicioasă, aveți nevoie doar de câteva ingrediente simple și ieftine. Pentru o supă cu adevărat cremoasă e nevoie de un ingredient care să o îngroașe puțin. Putem folosi smântâna vegetală de caju sau pur și simplu să punem la fiert și un cartof mare, de preferat alb pentru că e mai "făinos". Amidonul din cartof va fi cel care va lega și va îngroșa supa de țelină.

ingrediente listate cu etichete pentru 
reteta de supa de telina

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

Câteva cuvinte despre ingrediente:

  • țelina - eu am folosit două rădăicni mari de țelină. Pentru și mai multă aromă, puteți adăuga și tije de țelină apio.
  • alte legume - eu folosesc doar rădăcinoase albe la această supă: ceapă, rădăcină de pătrunjel sau păstârnac și eventual cartofi. Firește că puteți adăuga și alte legume, după preferințe, de exemlu morcovi sau dovlecei.
  • usturoi - scoate în evidență aroma țelinei
  • smântână (cremă) de caju - se poate înlocui cu cartofi
  • ulei de măsline - adaug foarte puțin în oală, după ce pasez legumele și după dorință, fiecare își poate adăuga în farfurie
  • suc de lămâie - reglează aciditatea și potențează aromele

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem supă cremă de țelină - rețeta pas cu pas

Deși la alte supe încep prin a căli legumele în puțin ulei, de data aceasta am dorit o supă cât mai dietetică și mai ușor de făcut, așa că am sărit peste pasul acesta și am pus pur și simplu legumele la fiert în apă cu sare.

rădăcină de țelină tăiată cu cuțitul în cuburi pe un tocător de lemn

1. Curățați legumele și le tăiați cuburi de dimensiuni egale. Puneți toate legumele, inclusiv usturoiul întreg, într-o oală, turnați 2 litri de apă și adăugați frunzele de dafin și un praf de sare.

supă albă în oală, pasată cu un blender de mână

2. Fierbeți legumele 20-35 de minute la foc mediu până când țelina este moale. Îndepăratați frunzele de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o cremă omogenă.

smântână de caju adăugătă cu lingurița în oala cu supă

3. Adăugați smântâna de caju, suc de lămâie, oregano și puțin ulei de măsline. Potriviți gustul de sare și piper și amestecați să se combine.

supa albă în castron gri servita cu crutoane si verdeturi

4. Serviți supa caldă, cu crutoane de pâine, fulgi de chilli și pătrunjel proaspăt.

Cum se servește

Supa cremă de țelină este minunată ușor călduță, alături de câteva crutoane și verdeață proaspătă. Totuși, pentru că nu e deloc o supă grasă, o puteți servi și rece. E delicioasă și reconfortantă.

O puteți mânca cu focaccia, cu chifle, cu pâine proaspătă de casă sau cu lipii (turte) făcute la tigaie.

  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
  • Focaccia cu masline Kalamata si busuioc
    Focaccia cu măsline Kalamata și busuioc uscat
  • Japoneze coapte în tavă.
    Chifle împletite cu lapte - rețeta de japoneze pufoase
  • Turte subţiri şi crocante la tigaie
    Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)

Cum se păstrează

Pentru a-și menține calitățile și a vă bucura de toate beneficiile țelinei , păstrați supa cremă de țelină la frigider, într-un recipient cu capac etanș până la 3 zile.

Dacă doriți, puteți face mai o cantitate mai mare și după ce se răcește congelați o parte pentru mai târziu. O puteți păstra la congelator până la 4 luni.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Dacă doriți o supă cu gust mai bogat și cu mai multe vitamine, puteți folosi pentru fierbere un stock de legume în loc de apă. Dacă nu țineți post, puteți folosi chiar și un stock de pui, de exemplu.
  • De asemenea, dacă nu țineți post, puteți înlocui smântâna de caju cu o smântână lichidă pentru gătit sau cu smântână fermentată (acră) mai grasă, cu peste 25% grăsime.
  • Tot pentru cei care nu țin post, supa de țelină se poate servi cu cuburi de brânză sau cu fâșii de bacon sau șunculiță crocantă, ca la supa cremă de năut.
supa crema de telina

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel
    Supă de chimen ardelenească - cea mai ieftină rețetă de post
  • Supa de rosii cu orez
    Supă de roșii cu orez și busuioc. Deliciu în orice anotimp!
  • supa crema de usturoi reteta de post
    Supă cremă de usturoi, rețetă delicioasă de post
  • Supa crema de linte
    Supă cremă de linte roşie, cea mai bună rețetă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

supa crema de telina

Supă cremă de țelină - rețeta de post

Această rețetă de supă cremă de țelină este atât de ușor de făcut, cremoasă și ușoară. E gata în mai puțin de 30 de minute, e o mâncare de post ieftină și sănătoasă.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

blender de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg țelină rădăcină
  • 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac
  • 1 ceapă uscată (mare)
  • 4-5 caței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 100 g smântână de caju
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linuriță oregano uscat
  • sucul de la ½ de lămâie
  • fulgi de chilli - opțional
  • sare și piper - după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați legumele și le tăiați cuburi de dimensiuni egale. Puneți toate legumele, inclusiv usturoiul întreg, într-o oală, turnați 2 litri de apă și adăugați frunzele de dafin și un praf de sare.
    rădăcină de țelină tăiată cu cuțitul în cuburi pe un tocător de lemn
  • Fierbeți legumele 20-35 de minute la foc mediu până când țelina este moale. Îndepăratați frunzele de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o cremă omogenă.
    supă albă în oală, pasată cu un blender de mână
  • Adăugați smântâna de caju, suc de lămâie, oregano și puțin ulei de măsline. Potriviți gustul de sare și piper și amestecați să se combine.
    smântână de caju adăugătă cu lingurița în oala cu supă albă de țelină
  • Serviți supa caldă, cu crutoane de pâine, fulgi de chilli și pătrunjel proaspăt.
    supa crema de telina

Bine de știut:

  • Dacă doriți o supă cu gust mai bogat și cu mai multe vitamine, puteți folosi pentru fierbere un stock de legume în loc de apă. Dacă nu țineți post, puteți folosi chiar și un stock de pui, de exemplu.
  • De asemenea, dacă nu țineți post, puteți înlocui smântâna de caju cu o smântână lichidă pentru gătit sau cu smântână fermentată (acră) mai grasă, cu peste 25% grăsime.
  • Tot pentru cei care nu țin post, supa de țelină se poate servi cu cuburi de brânză sau cu fâșii de bacon sau șunculiță crocantă, ca la supa cremă de năut.
Valori nutriționale
Supă cremă de țelină - rețeta de post
Valori per porție
Calorii
175
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
8
g
12
%
Carbohidrați
 
23
g
8
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
6
g
12
%
Vitamina A
 
1
IU
0
%
Calciu
 
86
mg
9
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • supa de dovlecei a la grec
    Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
  • reteta supa de tortellini cu pui si spanac
    Supă de tortellini cu pui și spanac - rețeta 3 în 1
11 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x