Timp estimat pentru citit: 6 minute
Această rețetă de supă cremă de țelină este atât de ușor de făcut, cremoasă și ușoară. E gata în mai puțin de 30 de minute, e o mâncare de post ieftină și sănătoasă.
Suntem mari amatori de supe cremă și le fac foarte des în zilele sau oricând vrem o supă ușoară care să se facă ușor și rapid.
Rădăcina de țelină nu ne lipsește niciodată din casă pentru că este regina tuturor rețetelor de ciorbe și supe. Fără ea, nu se poate! Prin fierbere lasă o aromă atât de fină și de plăcută, așa că e leguma ideală pentru o supă cremă delicată și mătăsoasă, servită alături de câteva crutoane crocante din pâine.
Țelina este bogată în fibre și săracă în calorii, așa că iată leguma ideală care trebuie inclusă în meniu dacă sunteți la dietă. O porție din supa cremă de țelină are doar 180 kcal!
Mergi direct la:
Ingrediente
Pentru a face această supă delicioasă, aveți nevoie doar de câteva ingrediente simple și ieftine. Pentru o supă cu adevărat cremoasă e nevoie de un ingredient care să o îngroașe puțin. Putem folosi smântâna vegetală de caju sau pur și simplu să punem la fiert și un cartof mare, de preferat alb pentru că e mai "făinos". Amidonul din cartof va fi cel care va lega și va îngroșa supa de țelină.
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
Câteva cuvinte despre ingrediente:
- țelina - eu am folosit două rădăicni mari de țelină. Pentru și mai multă aromă, puteți adăuga și tije de țelină apio.
- alte legume - eu folosesc doar rădăcinoase albe la această supă: ceapă, rădăcină de pătrunjel sau păstârnac și eventual cartofi. Firește că puteți adăuga și alte legume, după preferințe, de exemlu morcovi sau dovlecei.
- usturoi - scoate în evidență aroma țelinei
- smântână (cremă) de caju - se poate înlocui cu cartofi
- ulei de măsline - adaug foarte puțin în oală, după ce pasez legumele și după dorință, fiecare își poate adăuga în farfurie
- suc de lămâie - reglează aciditatea și potențează aromele
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem supă cremă de țelină - rețeta pas cu pas
Deși la alte supe încep prin a căli legumele în puțin ulei, de data aceasta am dorit o supă cât mai dietetică și mai ușor de făcut, așa că am sărit peste pasul acesta și am pus pur și simplu legumele la fiert în apă cu sare.
1. Curățați legumele și le tăiați cuburi de dimensiuni egale. Puneți toate legumele, inclusiv usturoiul întreg, într-o oală, turnați 2 litri de apă și adăugați frunzele de dafin și un praf de sare.
2. Fierbeți legumele 20-35 de minute la foc mediu până când țelina este moale. Îndepăratați frunzele de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o cremă omogenă.
3. Adăugați smântâna de caju, suc de lămâie, oregano și puțin ulei de măsline. Potriviți gustul de sare și piper și amestecați să se combine.
4. Serviți supa caldă, cu crutoane de pâine, fulgi de chilli și pătrunjel proaspăt.
Cum se servește
Supa cremă de țelină este minunată ușor călduță, alături de câteva crutoane și verdeață proaspătă. Totuși, pentru că nu e deloc o supă grasă, o puteți servi și rece. E delicioasă și reconfortantă.
O puteți mânca cu focaccia, cu chifle, cu pâine proaspătă de casă sau cu lipii (turte) făcute la tigaie.
Cum se păstrează
Pentru a-și menține calitățile și a vă bucura de toate beneficiile țelinei, păstrați supa cremă de țelină la frigider, într-un recipient cu capac etanș până la 3 zile.
Dacă doriți, puteți face mai o cantitate mai mare și după ce se răcește congelați o parte pentru mai târziu. O puteți păstra la congelator până la 4 luni.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Dacă doriți o supă cu gust mai bogat și cu mai multe vitamine, puteți folosi pentru fierbere un stock de legume în loc de apă. Dacă nu țineți post, puteți folosi chiar și un stock de pui, de exemplu.
- De asemenea, dacă nu țineți post, puteți înlocui smântâna de caju cu o smântână lichidă pentru gătit sau cu smântână fermentată (acră) mai grasă, cu peste 25% grăsime.
- Tot pentru cei care nu țin post, supa de țelină se poate servi cu cuburi de brânză sau cu fâșii de bacon sau șunculiță crocantă, ca la supa cremă de năut.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Supă cremă de țelină - rețeta de post
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg țelină rădăcină
- 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac
- 1 ceapă uscată (mare)
- 4-5 caței de usturoi
- 2 foi de dafin
- 100 g smântână de caju
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linuriță oregano uscat
- sucul de la ½ de lămâie
- fulgi de chilli - opțional
- sare și piper - după gust
Instrucțiuni de preparare
- Curățați legumele și le tăiați cuburi de dimensiuni egale. Puneți toate legumele, inclusiv usturoiul întreg, într-o oală, turnați 2 litri de apă și adăugați frunzele de dafin și un praf de sare.
- Fierbeți legumele 20-35 de minute la foc mediu până când țelina este moale. Îndepăratați frunzele de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o cremă omogenă.
- Adăugați smântâna de caju, suc de lămâie, oregano și puțin ulei de măsline. Potriviți gustul de sare și piper și amestecați să se combine.
- Serviți supa caldă, cu crutoane de pâine, fulgi de chilli și pătrunjel proaspăt.
Bine de știut:
- Dacă doriți o supă cu gust mai bogat și cu mai multe vitamine, puteți folosi pentru fierbere un stock de legume în loc de apă. Dacă nu țineți post, puteți folosi chiar și un stock de pui, de exemplu.
- De asemenea, dacă nu țineți post, puteți înlocui smântâna de caju cu o smântână lichidă pentru gătit sau cu smântână fermentată (acră) mai grasă, cu peste 25% grăsime.
- Tot pentru cei care nu țin post, supa de țelină se poate servi cu cuburi de brânză sau cu fâșii de bacon sau șunculiță crocantă, ca la supa cremă de năut.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu