Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Cârnați de porc, rețeta tradițională explicată pas cu pas

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 21 nov. 2025 · Publicată: 8 dec. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 5 comentarii
81 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta tradițională de cârnați de porc, explicată pas cu pas, ca pentru începători. Veți obține simplu și ușor cârnați suculenți și gustoși.

Când vine vorba de cârnați, fiecare zonă a țarii are specificul ei și mai mult decât atât, fiecare familie are rețeta ei rezultată după un lung șir de încercări și perpetuată apoi cu sfințenie, de generații.

Oricât de buni ar fi alți cârnați, pe care îi încercăm, poate, în alte perioade ale anului, de Crăciun doar gustul unora anume, făcuți de bunicile și de mamele noastre, ne aduc în suflet sentimentul de sărbătoare și mai ales de "acasă".

Carnati de porc reteta traditionala

Așa e și la mine. Deși mă dau în vânt după afumături de orice fel, de la brânzeturi până la mezeluri, de Crăciun nu vreau decât cârnați de porc, proaspeți și suculenți, fără prea multe arome, cu gust blând, așa cum i-am pomenit eu acasă la bunica și la mama mea. Pe la noi, în sudul și sud-estul țării, cârnații tradiționali nu sunt prea picanți, se folosesc puține condimente și nici nu se afumă.

În alte perioade din an, mai facem și cârnați de casă din carne amestec, porc cu vită (rețeta aici) dar pe cei pentru Crăciun îi facem doar din carne grasă de porc, așa cum veți vedea în rețeta de mai jos.

Carnați pentru Craciun

Ce trebuie să știi pentru a prepara cei mai gustoși cârnați din carne porc

Care este cea mai bună carne pentru cârnați?

La cârnați se folosește carne de porc grasă, de exemplu: fleică (poală), piept de porc, spată sau ceafă. Foarte bune sunt și "căzăturile", adică bucățile de carne rămase în măcelării de la fasonare.
Dacă aveți o carne de porc mai slabă, de exemplu pulpă de porc, atunci va trebui să adăugați separat și niște slănină. Proporția ar trebui să fie cam de 20% . De exemplu la 1 kg de carne slabă de porc, adăugați 200 g slănină.

Cum se toacă carnea pentru cârnați?

Pentru cârnați trebuie să aveți o mașină de tocat carne - fie electrică, fie manuală - care să fie prevăzută și cu accesoriu (pâlnie) pentru cârnați.
Carnea va trebui mai întâi tăiată în bucăți potrivite, cât să încapă bine în mașina de tocat. Folosiți întotdeauna cea mai mare sită pe care o aveți în dotarea mașinii.
Puteţi solicita la măcelărie să vă toace carnea , dar mai întâi alegeți voi bucățile de carne care urmează a fi tocate. Nu cumpărați carne tocată gata pentru că foarte probabil va conține și pielițe, zgârciuri, resturi de carne de slabă calitate.

Ce fel de mațe se folosesc la cârnați?

Pentru cârnați se folosesc intestine (mațe) subțiri de porc. Acestea se găsesc în supermarketuri și la măcelăriile din piețe, sunt gata curățate și conservate în sare și în vid. Trebuie doar să le lăsați la înmuiat pentru 20-30 de minute în apă rece în care ați pus și 2-3 linguri de oțet. Apoi le clătiți bine și sunt gata de folosit.
Orientativ, la 5 kg de carne, avem nevoie de 10 metri de mațe de porc.

Ce condimente punem la carnea de porc pentru cârnați?

Condimentele pentru cârnați sunt o opțiune personală și depind foarte mult de specificul zonei. În zona mea la cârnați se pun doar sare, piper, cimbru uscat și usturoi.
În cazul cârnaților crud-uscați sau afumați, condimentele au și rol de conservant, dar cum noi păstrăm cârnații la congelator, condimentele se pun doar pentru gust, așa că putem face cârnații mai puțin sărați sau mai puțin piperați.
După preferințele familiei mele, la 1 kg de carne de porc tocată, eu pun așa:
- sare grunjoasă - 10 g
- piper negru boabe, măcinat de mine (nu cumpăr niciodată piper gata măcinat) - 2 g
- cimbru uscat, bine mărunțit - 1 g
- usturoi românesc (cel din import oxidează) - 30 g
Voi puneți condimente după gustul vostru. Dacă vă plac cârnații mai picanți sau mai aromați, puteți adăuga: pudră de usturoi sau de ceapă, fulgi de ardei iute, fenicul, ienibahar, chimen, coriandru, etc.
Cel mai bine vă dați seama de gustul cârnaților dacă formați 2-3 chifteluțe pe care le frigeți sau le prăjiți rapid în tigaie. Gustați chifteluțele și apoi adăugați ce mai trebuie.

Cât timp se lasă cârnații la uscat?

Înainte să îi conservăm (prin afumare sau congelare) cârnații se înșiră pe bețe lungi și trebuie lăsați "la zvântat" timp de 24 de ore într-un loc răcoros și bine ventilat, dar unde să fim siguri că nu îngheață. De exemplu: o magazie sau un garaj. Dacă locuiți la bloc, poate aveți un balcon închis, la care să lăsați geamurile deschise larg și plasele pentru insecte închise. Atenție la animalele de companie (câini, pisici) sau la păsărelele care adoră să ciugulească din cârnați! 😀

carnati la uscat

Cum se păstrează cârnații mai mult timp?

Cârnații se păstrează foarte bine la congelator, în pungi normale pentru 4 luni sau în pungi vidate pentru 6 luni.
Îi mai puteți păstra în untură: îi prăjiți, îi așezați într-un borcan și turnați peste ei untură topită. Sigilați borcanul cu capac înfiletat sau cu celofan legat cu sfoară.

cum se videaza carnatii

Mod de preparare cârnați de porc, rețeta tradițională explicată pas cu pas

Rețeta de cârnați de porc are puține ingrediente și chiar dacă mai are mici secrete, totuși este o rețetă care se face foarte ușor, mai ales dacă ai ajutoarele potrivite, atât electrice, cât și umane 😀

Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că de obicei, prin viu grai, mai beneficiezi și de câteva extra-sfaturi pentru reușita rețetei. Veți găsi mai jos varianta scrisă a rețetei, iar la final și varianta video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Carnati de porc reteta traditionala

Cârnați de porc, rețeta tradițională

Rețeta tradițională de cârnați de porc, explicată pas cu pas, ca pentru începători. Veți obține simplu și ușor cârnați suculenți și gustoși.
5 from 15 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 2 hours hours
Timp total: 2 hours hours
Număr de porții: 60 cârnați
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

Masina de tocat carne
masină tocat carne

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 5 kg fleică de porc (poală)
  • 50 g sare grunjoasă
  • 10 g piper boabe, măcinat proaspăt
  • 150 g usturoi românesc
  • 5 g cimbru uscat
  • 10 metri mațe de porc
  • 500 ml apă rece

opțional, alte condimente - la alegere

  • boia de ardei, semințe de chimen, fenicul, ienibahar, coriandru, fulgi de ardei iute, rozmarin, etc.

Instrucțiuni de preparare
 

  • Maţele le spălăm bine în mai multe ape, apoi le lăsăm să stea în apă rece în care am pus 2-3 linguri de oţet, în timp ce noi ne ocupăm de carne.
    punem matele in apa cu otet
  • Tăiem carnea în cuburi mici, cât să încapă în mașina de tocat carne.
    taiem carnea cuburi
  • Tocăm carnea de preferat la o masină electrică, dar și o mașină de tocat manuală face treabă foarte bună.
    carne tocata pentru carnati la masina electrica
  • Peste carnea tocată adăugăm sarea, piperul și condimentele, apoi turnăm 500 ml de apă rece și începem să frământăm energic, cu mâinile până când avem o compoziție omogenă, pufoasă și ușor lipicioasă de la proteinele din carne.
    framantam carnea pentru carnati de casa
  • Ca să ne dăm seama dacă am pus suficientă sare și condimente, formăm 2-3 chifteluțe pe care le frigem rapid într-o tigaie. Gustăm și decidem dacă trebuie să mai adăugăm ceva.
    formam chiftelute
  • Scurgem mațele de apă și rulăm primul maț pe accesoriul pentru cârnați al mașinii de tocat.
    punem matele pe teava pentru carnati
  • Punem carnea tocată înapoi în mașina de tocat și începem să umplem mațele ușor, lejer, să nu fie nici prea îndesate, dar nici prea moi.
    formam carnatii
  • La final, răsucim mațele din loc în loc, formând cârnații cât de mari dorim (15-20 cm).
    formam carnatii cat dorim de lungi
  • Punem cârnaţii la uscat într-o cămară răcoroasă, sau pe balcon pentru 2-3 zile, apoi sunt gata de consum.
    carnati la uscat
  • Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4 luni. Cârnații se pot păstra și mai mult timp dacă pungile sunt vidate.
    cum se videaza carnatii
  • După preferințe și posibilități, cârnații se pot afuma.
Nutrition Facts
Cârnați de porc, rețeta tradițională
Amount per Serving
Calorii
436
% Daily Value*
Grăsimi
 
44
g
68
%
Colesterol
 
60
mg
20
%
Carbohidrați
 
1
g
0
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
8
g
16
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Carnati de porc reteta traditionala

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Un platou plin cu biscuiți Zebra – desertul perfect pentru musafiri sau pauza de cafea.
    Biscuiți Zebra din aluat cu unt și cacao – fără praf de copt, aspect spectaculos!
81 shares

Comentarii

  1. Paul a zis

    aprilie 09, 2022 at 10:11 am

    5 stars
    Multumesc mult de reteta, foarte informativ si simplu explicat.
    Dat fiind faptul ca eu cumpar matzele de la magazin, care dimensiuni la matze se recomanda pt. carnatul de porc...?

    Multumesc anticipat pt. raspuns!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 11, 2022 at 7:35 am

      În magazine găsiți cam 3 tipuri de mațe: unele pe care scrie simplu "mațe de porc", altele pe care scrie "mațe pentru caltaboș" și unele pe care scrie "mațe de oaie".
      Pentru cârnați obișnuiți ca grosime, cum sunt cei prezentați în rețeta aceasta, trebuie să cumpărați mațe de porc. Din același amestec de carne puteți face însă și cârnăciori din aceia lungi și subțiri, numai buni de pus pe grătar. Pentru aceia vă trebuie mațe de oaie.
      Succes!

      Răspunde
      • Cosmin a zis

        decembrie 18, 2022 at 8:46 pm

        Procentul de 20% grasime e rezonabil (am intalnit si 30%, nu asta conteaza). Vroiam sa atrag atentia ca in textul retetei scrie ca la 1kg de carne se pun 200g slanina/grasime. Din asta rezulta o proportie de 1/6 (16.6%) slanina, nu 20%.
        Deci trebuia scris ca la 800g carne se adauga 200g slanina. Asta ar insemna, intr-adevar, 20% slanina.

        Răspunde
        • Gicu a zis

          decembrie 28, 2022 at 7:56 pm

          ...sau altfel spus, intr-un kilogram de carne pt carnați, 200 gr tre sa fie grasime! Cred ca asta a vrut sa spună doamna!

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea a zis

            decembrie 28, 2022 at 9:56 pm

            Exact! 🙂

5 from 15 votes (14 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.