Anul ăsta, având de sărbători musafiri care ţin regim, a trebuit să adaptez reţetele, să evit carnea de porc şi să fac meniul cât mai uşor cu putinţă. Astfel că nu am mai făcut tradiționala noastră ciorbă de perişoare la care foloseam carne de porc şi de vită, ci am tocat frumos la robot cam un sfert dintr-un piept de curcan şi am făcut o bunătate de ciorbă dietetică, dar foarte gustoasă.
Mod de preparare ciorbă cu perişoare de curcan
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Pentru ciorbă
- 1 ceapă
- 1 morcov
- ½ ardei gras
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 feliuţă de telină
- 200 ml de roşii tocate
- 200 ml de borş sau zeamă de la murături
- sare - după gust
- leuştean verde
Pentru perişoare
- 250 g piept de curcan tocat
- 1 ou
- 1 lingură de orez
- sare şi piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Se pun legumele la fiert în 2 litri de apă cu puţină sare.
- Când legumele sunt aproape fierte, ne ocupăm rapid de perişoare.
- Amestecăm carnea tocată cu orezul spălat bine, oul bătut, sare şi piper după gustul fiecăruia.
- Cu palmele umede formăm perişoarele cât ne dorim de mari (să fiu sinceră, mie îmi plac mai zdravene, dar cele mai micuţe sunt mai elegante 😉 ) şi le dăm uşurel drumul în oală. Timp de 2-3 minute nu amestecăm ciorba pentru a le lăsa timp să se închege şi să nu cumva să le zdrobim sau să se desfacă.
- Perişoarele sunt fierte când încep să se ridice singure la suprafaţă. Atunci e momentul să adăugăm borşul şi roşiile tocate şi să potrivim gustul supei de sare.
- O mai lăsăm să dea 2-3 clocote, apoi stingem focul şi presărăm deasupra leuştean proaspăt tocat.
- Dacă nu ţineţi vreun regim, puteţi servi ciorba cu o lingură-două de smântână. Îi va îmbogăţi gustul şi îi va da o savoare specială.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pentru că deja am pus orez la perişoare, eu am preferat să nu mai pun în ciorbă nici orez, nici fidea sau altceva. Dar dacă doriţi, puteţi bate un ou sau două şi să faceţi câteva zdrenţe ca la ciorba de legume cu zdrenţe de ou.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de ciorbă cu perişoare de curcan pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
pomi a zis
Foarte buna idea, multumesc, am luat curcan pt masa de anul nou si am incercat si ciorba, a iesit exceptional.
Incerca sa faci si pulpe de curcan bucati cu legume, in stil oriental cu Thai dulce acrisor. nu vei regreta
Simona a zis
Bună ziua! Ingredientele din rețetă in ce cantitate de apa se pun? As vrea sa urmez si aceasta reteta, până acum mi-au ieșit foarte bine rețetele incercate. Mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
În 2 litri de apă.
Claudia a zis
As ce bine mi-ar prinde si mie acum, pe vremea asta o ciorbita fierbinte 🙂
Pana fac eu o sa ma multumesc sa o admir pe a ta de la distanta 😉