• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Ciorbe

    Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian

    Publicat la 16 martie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 6 minute

    Când simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de vitamine, încearcă această rețetă de borș de sfeclă cu cartofi! Are multe legume și un gust delicios! Poate fi servită într-o zi de post alături de o mămăliguță sau oricând în timpul anului.

    bors de sfecla rosie cu cartofi

    Rețeta aceasta de borș de sfeclă roșie este inspirată de celebra rețetă ucraineană, dar este o ciorbă care se face în mod tradițional și în Moldova noastră, precum și în Bucovina.

    Ciorba de sfeclă roșie se face ușor, iar ingredientele sunt ieftine și la îndemâna oricui. Dacă vrei să încerci și alte rețete de acest gen, îți recomand ciorba de cartofi de post, acrită cu borș sau cu zeamă de varză sau ciorba de fasole verde îngroșată cu făină care este delicioasă și consistentă.

    Mergi direct la:
    • Ce ne trebuie
    • Cum se face
    • Ce puteți înlocui în rețetă
    • Cum se servește ciorba de sfeclă roșie?
    • Extra-sfaturi
    • Alte rețete cu sfeclă roșie
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce ne trebuie

    Ca în orice ciorbă de post, și în acest borș de sfeclă roșie găsim multe legume de sezon care pe lângă gust și culoare, aduc și cu un important aport de vitamine.

    Putem îmbogăți borșul de sfeclă roșie adăugându-i multe rădăcinoase, iar dacă este primăvară putem adăuga verdețuri ca: ștevie, lobodă, urzici, ceapă verde, etc.

    sfeclă roșie

    Iată mai jos ce legume am folosit eu în rețeta prezentată:

    • sfeclă roșie - am folosit o rădăcină mare, pentru că ea este vedeta acestei rețete, cea care dă o culoare superbă și un gust deosebit
    • rădăcinoase - ceapă uscată, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel, cartofi
    • alte legume - praz, ardei gras
    • verdețuri - lobodă și pătrunjel
    • suc de roșii - făcut în casă
    • borș 
    • sare
    • cimbru uscat

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. Tot acolo găsiți și varianta video.

    Cum se face

    legume calite

    Tăiați cuburi: ceapa, morcovul, țelina, rădăcina de pătrunjel și ardeiul. Puneți uleiul să se încingă într-o oală de 5-6 litri și căliți legumele pentru 4-5 minute până când se înmoaie puțin.

    bors de sfecla

    Puneți în oală 3 litri de apă și adăugați cartofii și sfecla roșie tăiată cuburi. Adăugați sare, piper și cimbru uscat după gust și lăsați legumele să fiarbă 20-30 de minute până când toate sunt fierte.

    ciorba de sfecla rosie cu cartofi_acrita cu bors

    Potriviți gustul de sare și puneți frunzele de lobodă tocate mărunt, sucul de roșii și borșul încălzit în prealabil. Lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute la foc mic.

    patrunjel

    Stingeți focul și presărați pătrunjel sau leuștean proaspăt tocat fin. Serviți borșul de sfeclă roșie cu ceapă verde și mămăliguță.

    Ce puteți înlocui în rețetă

    Ca la orice rețetă de ciorbă, puteți adapta ingredientele după ceea ce aveți la îndemână sau după gust. Important este însă să mențineți sfecla roșie, căci ea este vedeta acestei ciorbe.

    • Legume și verdețuri - bineînțeles, puteți omite sau înlocui orice legumă din rețetă. De exemplu puteți folosi rădăcină de păstârnac în loc de pătrunjel, puteți renunța la praz dacă nu îl aveți sau puteți pune în ciorbă și frunze de ștevie proaspătă.
    • Borș - îl puteți înlocui cu zeamă de varză sau de la murături. Dacă nu vă plac ciorbele acre, puteți omite borșul și puteți drege ciorba cu zdrențe de ou bătut sau cu smântână fermentată.
    • Dacă nu țineți post, puteți drege ciorba cu zdrențe de ou sau cu smântână fermentată.
    bors de sfecla rosie cu cartofi

    Cum se servește ciorba de sfeclă roșie?

    Fiind o ciorbă de post, la care am folosit doar foarte puțin ulei, aceasta se poate mânca atât rece, cât și caldă.

    Dacă e primăvară o puteți mânca cu ceapă verde. De asemenea merge de minune și ceapă uscată, cu praz sau cu ardei iute.

    O puteți servi cu mămăliguță caldă sau rece sau cu pâine proaspătă de casă.

    Extra-sfaturi

    • Eu am tăiat sfecla în cuburi un pic mai mic decât cartofii. Are o textură fibroasă și rămâne un pic mai tare decât restul legumelor. Dacă credeți că nu vă place, o puteți da pe răzătoarea cu găuri mari.

    Alte rețete cu sfeclă roșie

    Sfecla roșie este o legumă delicioasă și plină de beneficii pentru sănătate. Este bogată în nutrienți precum vitaminele și mineralele esențiale pentru organism, precum și în antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

    În plus, sfecla roșie este versatilă și poate fi utilizată într-o varietate de rețete, de la salate până la smoothies. Iată ce alte rețete cu sfeclă mai găsiți pe blog:

    • Salată de sfeclă roșie cu brânză
      Salată de sfeclă roșie cu brânză și migdale
    • Suc de sfeclă roșie cu morcov
      Suc de sfeclă roșie cu morcov și mandarine
    • Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan
      Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan
    • Pastă de avocado cu sfeclă roşie şi usturoi
      Pastă de avocado cu sfeclă roşie şi usturoi

    Rețete asemănătoare

    Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare de ciorbe sau supe de post? Iată ce mai găsești pe blog:

    • Ciorbă de lobodă roșie cu cartofi
      Ciorbă de lobodă roșie cu cartofi - rețeta tradițională
    • Ciorba de legume cu bors
      Ciorbă de legume cu borș și aromă de cimbru
    • Ciorbă de praz cu năut
      Ciorbă de praz cu năut
    • bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel
      Supă de chimen ardelenească - cea mai ieftină rețetă de post

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    bors de sfecla rosie cu cartofi

    Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian

    Când vrei o ciorbă gustoasă și plină de vitamine, încearcă această rețetă de borș de sfeclă cu cartofi! Are multe legume și un gust delicios.
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 45 minutes minutes
    Timp total: 55 minutes minutes
    Număr de porții: 6
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 1 ceapă uscată
    • 1 fir mare de praz
    • 1 morcov
    • 1 felie de țelină
    • 1 rădăcină de păstârnac sau pătrunjel
    • 1 ardei gras
    • 3 cartofi (aprox. 250 g)
    • 1 sfeclă roșie mare (aprox. 500 g)
    • 2 legături lobodă (sau ștevie, urzici)
    • 250 ml suc de roșii
    • 400 ml borș (sau după gust)
    • sare, piper, cimbru uscat (după gust)
    • leuștean sau pătrunjel proaspăt (pentru servit)
    • 3 litri apă

    opțional

    • smântână fermentată, ou bătut (pentru dres ciorba)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Tăiați cuburi: ceapa, morcovul, țelina, rădăcina de pătrunjel și ardeiul. Puneți uleiul să se încingă într-o oală de 5-6 litri și căliți legumele pentru 4-5 minute până când se înmoaie puțin.
    • Puneți în oală 3 litri de apă și adăugați cartofii și sfecla roșie tăiată cuburi. Adăugați sare, piper și cimbru uscat după gust și lăsați legumele să fiarbă 20-30 de minute până când toate sunt fierte.
    • Potriviți gustul de sare și puneți frunzele de lobodă tocate mărunt, sucul de roșii și borșul încălzit în prealabil. Lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
    • Stingeți focul și presărați pătrunjel sau leuștean proaspăt tocat fin. Serviți borșul de sfeclă roșie cu ceapă verde și mămăliguță.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • Eu am tăiat sfecla în cuburi un pic mai mic decât cartofii. Are o textură fibroasă și rămâne un pic mai tare decât restul legumelor. Dacă credeți că nu vă place, o puteți da pe răzătoarea cu găuri mari.
    Valori nutriționale
    Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
    Valori per porție
    Calorii
    55
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    0.4
    g
    1
    %
    Carbohidrați
     
    13
    g
    4
    %
    Fibre
     
    3
    g
    13
    %
    Zahăr
     
    5
    g
    6
    %
    Proteine
     
    2
    g
    4
    %
    Vitamina A
     
    2588
    IU
    52
    %
    Calciu
     
    40
    mg
    4
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • Ciorba de cartofi de post-reteta
      Ciorbă de cartofi, rețeta de post
    • ciorba de fasole verde cu afumatura
      Ciorbă de fasole verde cu afumătură
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.