Timp estimat pentru citit: 6 minute
Când simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de vitamine, încearcă această rețetă de borș de sfeclă cu cartofi! Are multe legume și un gust delicios! Poate fi servită într-o zi de post alături de o mămăliguță sau oricând în timpul anului.
Rețeta aceasta de borș de sfeclă roșie este inspirată de celebra rețetă ucraineană, dar este o ciorbă care se face în mod tradițional și în Moldova noastră, precum și în Bucovina.
Ciorba de sfeclă roșie se face ușor, iar ingredientele sunt ieftine și la îndemâna oricui. Dacă vrei să încerci și alte rețete de acest gen, îți recomand ciorba de cartofi de post, acrită cu borș sau cu zeamă de varză sau ciorba de fasole verde îngroșată cu făină care este delicioasă și consistentă.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Ca în orice ciorbă de post, și în acest borș de sfeclă roșie găsim multe legume de sezon care pe lângă gust și culoare, aduc și cu un important aport de vitamine.
Putem îmbogăți borșul de sfeclă roșie adăugându-i multe rădăcinoase, iar dacă este primăvară putem adăuga verdețuri ca: ștevie, lobodă, urzici, ceapă verde, etc.
Iată mai jos ce legume am folosit eu în rețeta prezentată:
- sfeclă roșie - am folosit o rădăcină mare, pentru că ea este vedeta acestei rețete, cea care dă o culoare superbă și un gust deosebit
- rădăcinoase - ceapă uscată, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel, cartofi
- alte legume - praz, ardei gras
- verdețuri - lobodă și pătrunjel
- suc de roșii - făcut în casă
- borș
- sare
- cimbru uscat
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. Tot acolo găsiți și varianta video.
Cum se face
Tăiați cuburi: ceapa, morcovul, țelina, rădăcina de pătrunjel și ardeiul. Puneți uleiul să se încingă într-o oală de 5-6 litri și căliți legumele pentru 4-5 minute până când se înmoaie puțin.
Puneți în oală 3 litri de apă și adăugați cartofii și sfecla roșie tăiată cuburi. Adăugați sare, piper și cimbru uscat după gust și lăsați legumele să fiarbă 20-30 de minute până când toate sunt fierte.
Potriviți gustul de sare și puneți frunzele de lobodă tocate mărunt, sucul de roșii și borșul încălzit în prealabil. Lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
Stingeți focul și presărați pătrunjel sau leuștean proaspăt tocat fin. Serviți borșul de sfeclă roșie cu ceapă verde și mămăliguță.
Ce puteți înlocui în rețetă
Ca la orice rețetă de ciorbă, puteți adapta ingredientele după ceea ce aveți la îndemână sau după gust. Important este însă să mențineți sfecla roșie, căci ea este vedeta acestei ciorbe.
- Legume și verdețuri - bineînțeles, puteți omite sau înlocui orice legumă din rețetă. De exemplu puteți folosi rădăcină de păstârnac în loc de pătrunjel, puteți renunța la praz dacă nu îl aveți sau puteți pune în ciorbă și frunze de ștevie proaspătă.
- Borș - îl puteți înlocui cu zeamă de varză sau de la murături. Dacă nu vă plac ciorbele acre, puteți omite borșul și puteți drege ciorba cu zdrențe de ou bătut sau cu smântână fermentată.
- Dacă nu țineți post, puteți drege ciorba cu zdrențe de ou sau cu smântână fermentată.
Cum se servește ciorba de sfeclă roșie?
Fiind o ciorbă de post, la care am folosit doar foarte puțin ulei, aceasta se poate mânca atât rece, cât și caldă.
Dacă e primăvară o puteți mânca cu ceapă verde. De asemenea merge de minune și ceapă uscată, cu praz sau cu ardei iute.
O puteți servi cu mămăliguță caldă sau rece sau cu pâine proaspătă de casă.
Extra-sfaturi
- Eu am tăiat sfecla în cuburi un pic mai mic decât cartofii. Are o textură fibroasă și rămâne un pic mai tare decât restul legumelor. Dacă credeți că nu vă place, o puteți da pe răzătoarea cu găuri mari.
Alte rețete cu sfeclă roșie
Sfecla roșie este o legumă delicioasă și plină de beneficii pentru sănătate. Este bogată în nutrienți precum vitaminele și mineralele esențiale pentru organism, precum și în antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
În plus, sfecla roșie este versatilă și poate fi utilizată într-o varietate de rețete, de la salate până la smoothies. Iată ce alte rețete cu sfeclă mai găsiți pe blog:
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare de ciorbe sau supe de post? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 ceapă uscată
- 1 fir mare de praz
- 1 morcov
- 1 felie de țelină
- 1 rădăcină de păstârnac sau pătrunjel
- 1 ardei gras
- 3 cartofi (aprox. 250 g)
- 1 sfeclă roșie mare (aprox. 500 g)
- 2 legături lobodă (sau ștevie, urzici)
- 250 ml suc de roșii
- 400 ml borș (sau după gust)
- sare, piper, cimbru uscat (după gust)
- leuștean sau pătrunjel proaspăt (pentru servit)
- 3 litri apă
opțional
- smântână fermentată, ou bătut (pentru dres ciorba)
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați cuburi: ceapa, morcovul, țelina, rădăcina de pătrunjel și ardeiul. Puneți uleiul să se încingă într-o oală de 5-6 litri și căliți legumele pentru 4-5 minute până când se înmoaie puțin.
- Puneți în oală 3 litri de apă și adăugați cartofii și sfecla roșie tăiată cuburi. Adăugați sare, piper și cimbru uscat după gust și lăsați legumele să fiarbă 20-30 de minute până când toate sunt fierte.
- Potriviți gustul de sare și puneți frunzele de lobodă tocate mărunt, sucul de roșii și borșul încălzit în prealabil. Lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
- Stingeți focul și presărați pătrunjel sau leuștean proaspăt tocat fin. Serviți borșul de sfeclă roșie cu ceapă verde și mămăliguță.
Bine de știut:
- Eu am tăiat sfecla în cuburi un pic mai mic decât cartofii. Are o textură fibroasă și rămâne un pic mai tare decât restul legumelor. Dacă credeți că nu vă place, o puteți da pe răzătoarea cu găuri mari.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ion mihalcea
Foarte buna. Eu folosesc zeama de la o lamiie…
Iuliana Sbîrnea
Foarte bună și cu lămâie!!