În copilăria mea, în vacanţele petrecute la bunici, la ţară, într-un sat de pe malul Dunării, am auzit foarte des o vorbă care mă enerva teribil la vremea aia. Cică: o fată e bună de măritat doar atunci când ştie să facă o mămăligă ca lumea!
N-aş putea spune acum ce anume nu-mi plăcea mie la vorba asta bătrânească. Ori mica feministă în devenire era deja de părere că valoarea unei femei nu stă în dexteritatea cu care învârte făcăleţul, ori poate a face o mămăligă nu mi se părea mare greutate, sincer nu mai ştiu exact.
Cert este, că acum, la maturitate, nu că aş condiţiona măritişul de calitatea mămăligii, dar tare e bine ca o femeie să ştie a face o mămăliguţă cum se cuvine. Nu de alta, dar oricât am bântui noi prin prin alte bucătării internaţionale, delicioase de ce să nu recunoaştem, vine o vreme când totuşi ni se face aşa un dor de o mămăliguţă de am mânca-o şi goală, numai să fie!
Şi chiar nu-i mare filosofie, ia să vedem noi cum stă treaba cu mămăliga asta! 🙂
Cum se face mămăliga?
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cum se face mămăliga?
Instrucțiuni de preparare
- Se pune apa la fiert împreună cu sarea, de preferat într-un ceaun de fontă sau un vas cu pereţi groşi.
- Când apa clocoteşte, începeţi să turnaţi mălaiul în ploaie, amestecând continuu cu un tel în formă de pară. În acest fel vă asiguraţi că mălaiul nu va face cocoloaşe atunci când ajunge în apa fierbinte.
- Când simţiti că mălaiul începe să se umfle şi mămăliga se îngroaşă, daţi focul la minim. Renunțați la telul metalic şi amestecaţi în continuare din când în când cu o lingură de lemn.
- Lăsaţi-o să fiarbă cam 10-15 minute în funcţie de cât de "vârtoasă" vreţi să iasă. O veţi simţi la mână. Dacă încă vi se pare prea moale, mai lăsaţi-o câteva minute.
- Când e gata, înainte de a o răsturna, presaţi bine cu dosul lingurii pentru ca mămăliga să ia frumos forma rotundă a vasului în care aţi fiert-o. Insistaţi pe margini.
- Răsturnaţi mămăliga cu o mişcare rapidă pe un fund gros de lemn sau pe o farfurie întinsă. Dacă fundul vasului a rămas uscat, acoperit doar de o pojghiţă subţire de mălai, înseamnă că aţi făcut o mămăliguţă ca la carte.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
La mine la ţară, imediat după ce se răsturna mămăliga, se turna în ceaun lapte rece cu puţină sare. Laptele se încălzea în contact cu vasul fierbinte şi era numai bun de mâncat cu mămăliga rasă de pe pereţii ceaunului.
Puteţi printa reţeta de mămăligă pentru a o păstra la colecţia voastră de reţete şi să o aveţi la îndemână atunci când doriţi să o preparaţi.
Vasile a zis
Draga Iuliana,
Imi place foarte mult site-ul tau si nu incerc nici o reteta fara sa verific si varianta din site-ul tau.
Tu gatesti ca si mama mea: Fara fitze, fara scoala pentru "chefi", dar cu un gust SUPER, ca al bunicii.
Din nefericire, am ramas singur - desi am fost casatorit de doua ori - dar, in ambele casnicii EU ERAM
CEL CE FACEA MAMALIGUTZA !!! Le-am convins pe ambele ca reteta mea, mostenire de la bunica este cea mai buna !
(ca si reteta de varza acra !!!).
Dupa ce ai terminat mamaliga, trebuie sa poti s-o tai cu ata (alba, din papiota = eu tin o bucata de ata in
servetul cu care acopar mamaliga dupa ce e gata - pentru min 1/2 ora).
Pentru mine (De gustibus non est disputandum ... desi aici unde lociesc, provincia Quebec din Canada, compania
care vinde alcool- SAQ - a rastalmacit zicala in "LES GOÛTS, ÇA SE DISCUTE" = "Gusturile se discuta"; dar intelegeti
interesul comercial!) mamaliga ce nu poate fi taiata cu ata atunci cand e terminata, ..., nu e mamaliga !!!
Asa am pomenit (am 69 ani) si asa imi place cel mai mult.
Malaiul pentru mamaliga este foarte important. Nici prea fin dar nici prea grunjos/granule mari. Aici la mine,
a trebuit desori sa amestec cele doua categorii. Dar cel mai bun era malaiul de la moara din sat, pe care bunica
il cernea cu o sita potrivita (mai mare decat cea pentru faina de grau).
Reteta? Simpla ! Iat-o:
1. Aleg o masura = o cana
2. Voi folosi la o masura de malai, trei masuri de apa (evident: 2 malai + 6 apa etc etc)
3. Pun apa masurata in vasul in care voi mesteca mamaliga (bunica folosea tuciul pus pe durile plitei de la soba
din bucatarie/casa, eu fac intr-o oala Carrera cu fundul gros dar plat, asa cum am nevoie pe aragazul meu electric
3. Pun apa masurata in oala in care va fierbe/voi mesteca mamaliga. Am ramas cu tic-ul de a presara un pic de
malai deasupra, ca sa vad mai usor cand va incepe apa sa fiarba in clocot.
4. Trag un pic oala de pe ochiul aragazului si adaug malaiul (cand apa nu mai bolboroseste) in shuvoi (nu in ploaie)
5. Cu facaletzul, despart malaiul desertat in oala/ceaun/tuci in doua parti si astept sa clocoteasca cu clocote mici.
6. PENTRU 30 MIN las sa fiarba !!! Nu- mai ating nimic !!!
7. Cu un polonic, scot o cana sau doua de zeama (terci) cu care voi regla densitatea mamaligii (cat de uscata sau
moale va fi)
8. Incep sa mestec cu facaletul si mai adaug - la nevoie - un pic din terciul scos in cani.
9. Cand mamaliga este destul de consistenta cresc un pic focul ca sa se rascoaca la fund (doar cateva minute)
10. Opresc focul si rastorn mamaliga pe un fund de lemn, apoi o acopar cu un prosop/servet pt cca 30 min sau un
pic mai mult
Acum o puteti taia cu ata!!! In felii, ca pe paine !!!
vasilet@hotmail.com = Contacteaza-ma daca vrei !!!
P.S. Terciul rams, in care adaugati un pic de unt sau ulei + miere si amestecati = ... sanatate curata pentru gat
in perioadele reci !!!
Iuliana Sbîrnea a zis
Vă mulțumesc din suflet pentru cuvintele frumoase și pentru că ați împărtășit povestea și rețeta dumneavoastră de mămăligă! Este o adevărată plăcere să citesc despre tradițiile și metodele care v-au rămas întipărite în memorie de la bunica dumneavoastră.
Mămăliga făcută de dumneavoastră sună absolut minunat, iar detaliile pe care le-ați oferit sunt neprețuite. Faptul că păstrați tradițiile și rețetele de familie este cu adevărat special și sunt sigură că gustul este pe măsură. Aveți dreptate, mămăliga care poate fi tăiată cu ață are o textură perfectă!
Într-adevăr, alegerea mălaiului este esențială și, cum spuneți, combinația între mălaiul mai fin și cel mai grunjos poate face minuni. Și eu prefer mălaiul de la moară, de la țară, pentru că are un gust și o textură inegalabile.
Vă mulțumesc și pentru sugestia legată de terciul rămas. Ideea de a adăuga unt sau ulei și miere sună delicioasă și reconfortantă, mai ales în sezonul rece.
Sper să continuați să gătiți cu drag și să păstrați aceste minunate tradiții culinare. Vă mulțumesc încă o dată pentru mesajul cald și pentru rețetă!
Vasile a zis
La punctul 3, am uitat sa adaug: Acum se pune si sarea. Eu sunt cam zgarcit la sare; la ratia 1 malai/3 apa, pun numai o lingurita rasa cu sare.
Dar nu-i nici un bai daca ai uitat sa pui sare, nu? Se zice ca te iubeste soacra !!!
Vasile a zis
La punctul 3, am uitat sa adaug: Acum se pune si sarea. Eu sunt cam zgarcit la sare; la ratia 1 malai/3 apa, pun numai o lingurita rasa cu sare.
Dar nu-i nici un bai daca ai uitat sa pui sare, nu? Se zice ca te iubeste soacra !!!
Iar la punctul 10, cred ca toata lumea o stie, ..., dupa ce am rasturnat mamaliga, imediat adaugam lapte dulce. Il lasam in tuci/oala etc chiar pana a doua zi. Mamaliga arsa de pe pereti (laterali + fund) cu lapte are un gust Dumnezeiesc !!! Noi copiii nu ne mai saturam !!! Si totdeauna mai ceream in plus !!!
P.S. Nu e de loc idioata ideea ca "Tot ce e simplu este si placut" !!!
ANDREI a zis
Din pacate in ziua de astazi esti buna de maritat numai daca ai calitati de vedeta xxx,eu inca prefer o buna bucatareasa
cu aptitudini de vedeta xxx decat o vedeta xxx fara nici un talent in bucatarie.
PS sper ca asta nu ma face sexist sau misogin
Maria a zis
Raluca,încearcă așa, este un truc invatat de la soacra mea.Masoara apa si pune sarea si pune la fiert jumatate din apa in apa rece rămasă incorporeaza faina, cand apa a început să fiarbă adaugă faina amestecaă in prealabil cu apa rece si amestecă in acelas timp, si ai sa vezi ca ai scapat de cocoloase.Acelasi truc il poti folosi si la griș cu lapte.
Geta a zis
Sigur, si eu fac mamaliga exact asa cum ai povestit tu ! am zis de d-nul Teofanescu care a introdus termenul de "faina de malai" si tu i-ai raspuns ca nu vezi rostul făinii, de aici pornind aceasta confuzie intre malai si faina. Referitor la "asa - zisii lianti" bunica si mama foloseau acest tertip pentru ca pe vremuri exista un singur fel de malai si ala cam facea cocoloase mai ales ca la ţară se facea mamaliga cu făcăleţul ! De aici si vorba cu maritisul fetelor pentru ca pe vremuri nu era chiar asa simplu de facut o mamaliga fara cocoloase. Sper ca nu te-am plictisit cu povestile mele.
Iuliana a zis
Ah, si mama face tot asa, dar cand am intrebat-o care e rostul operatiunii mi-a spus ca nu stie, asa a vazut la bunica, asa face si ea. Numai eu sunt Gica-contra al familiei si fac altfel :))
Malaiul de tara e mai umed si intr-adevar, fara tel probabil ca face cocoloase. Ca sa nu mai zic ca pe vremuri mamaliga trebuia fiarta mult timp ca sa fii sigur ca nu iese "cruda".
Malaiul pe care il gasim acum prin magazine, cred ca e atat de prelucrat incat fierbe aproape instant si cred ca e "programat" nici cocoloase sa nu faca. Viata ar trebui sa ne fie din ce in ce mai usoara, doar ca nu stiu cum de se intampla exact pe dos :))
Imbratisari, Geta, draga!
Geta a zis
Buna Iuliana !
Da, unele persoane prefera sa faca mamaliga in lapte fiert sau jumatate lapte si jumatate apa . Altele adauga in apa o lingura de ulei ca sa luceasca mamaliga. Unele persoane spun "faina de malai" deci, cind pui apa la fiert pui si un praf/doua de "faina de malai" acesta se transforma in "liant" adica ingroasa putin apa si evita formarea cocoloaselor cind se toarna malaiul.
Iuliana a zis
Buna Geta,
La urma urmei mamaliga se poate face in fel si chip, unii o fac dulce de exemplu. Eu am scris reteta de baza, cea mai simpla, restul sunt variatiuni dupa gustul fiecaruia: cu lapte, cu unt, cu ulei, cu zahar, etc. Daca nu stii sa faci o mamaliga simpla, dupa reteta de baza, n-o sa-ti iasa nici derivatele.
Raman la parerea ca mamaliga nu are nevoie de nici un liant si ca daca amesteci cu telul cand torni malaiul nu se fac cocoloase. De ce sa complicam lucrurile cu asa-zisii lianti cand nu e nevoie?
Teofanescu Nicolae a zis
E bine sa o rastorni pe fund de lemn, astfel nu se flescaieste daca mai ramâne si sta mai mult; lemnul suge umiditatea. deasemenea se pune o amorsa de putina faina inca de la început, care va constitui un fel de liant.
slaba îndrumarea
Iuliana a zis
Haideti sa nu inducem in eroare oamenii care mai citesc pe aici! Mamaliga nu are nevoie de alt liant in afara malaiului. Daca ai pus proportia corecta de apa si malai, nu vad rostul fainii, care ii poate schimba si gustul, si consistenta. Iar cand dai astfel de indicatii, e bine sa argumentezi si sa spui cata faina pui, o lingura? 10 linguri?
Iar daca mai ramane mamaliga, conform tuturor legilor fizicii, in nici un caz nu se flescaieste, dimpotriva, se usuca.
Nu am vazut niciodata mamaliga flescaita daca a ramas nemancata.
Alexandra a zis
Bunica mea fierbea mai întâi laptele și după făcea mămăliguța,mereu delicioasă!
Iuliana a zis
Alexandra, adica facea mamaliguta in lapte, sau cum? 🙂
Felix a zis
Mulțumesc pentru rețetă! Mămăliga e mâncarea mea preferată, şi acum pot să o mănâ când vreau eu, nu când vine mama acasă. 😀
Iuliana a zis
:)))) Ma bucur! Pofta buna!
Raluca Popescu a zis
Mie imi apar doua probleme cand incerc sa fac mamaliga. Una este reprezentata de cocoloase si cealalta de uscarea si lipirea resturilor de mamaliga pe oala. Problema cu oala am rezolvat-o, mi-am cumparat ceva super fain de aici : http://www.raki.ro/oala-pentru-gatit-cu-aburi-20x155cm_27309/. Cu oala asta fierb si la aburi iar mamaliga se desprinde cu degetul chiar si uscata. De cocoloase nu am reusit sa scap nici pana in ziua de azi orice as face. Fac mamaliga doar cu malai grisat, folosesc tel , urmez pasii care trebuie ......tot timpul gasesc cocoloase in mamaliga. Am inceput sa ne obisnuim ::)))
Iuliana a zis
Bine ai venit, Raluca.
Daca amesteci repede-repede cu telul chiar in timp ce torni malaiul nu au cum sa se mai formeze cocoloase.
Nu am incercat sa fac mamaliga la aburi dar e interesanta ideea ta 🙂
Raluca Popescu a zis
Nu fac mamaliga la aburi......:) . Abia imi iese in oala normala, nu mai am curaj de experimente. Oala respectiva o folosesc pentru fiert legume la aburi !
Iuliana a zis
Ahh, am inteles acum! Cred ca citisem eu aiurea, scuze! 🙂
Cucicea Roland a zis
O mica problema..ce fac daca pun prea multa apa?
Iuliana a zis
Ori mai versi din ea inainte sa pui malaiul, ori suplimentezi proportional cantitatea de malai si te alegi cu o mamaliga mai mare 🙂
loredana a zis
Mi-a iesit o mamaliga perfecta! Sunt buna de maritat sau nu?
Iuliana a zis
Esti! 🙂
O fata nemaritata a zis
Cred ca daca o fata e buna de maritat sau nu depaseste scopul acestui articol.
Iuliana a zis
Draga mea, din fericire pentru toată lumea, pe acest blog eu si numai eu hotărăsc care este scopul fiecărui articol 🙂
Dana Bodea a zis
Bravo ai un blog minunat !!
Iuliana a zis
Multumesc, Dana! 🙂
reparatii parbrize a zis
eu o mai fac si cu lapte
Claudia a zis
Mamaliga o fi cum o fi, buna, rea, cu cocolosi sau fara, sarata, nesarata. Dar ce ramane pe ceaun dupa ce rastorni mamaliga, plus laptele incalzit acolo "face toti banii" :))))))
Deci maritam fara oricum ar fi :p
Iuliana a zis
O sa ajungem sa facem mamaliga doar ca sa razuim ceaunul :))
Nelu a zis
Pentru aceasta mamaliga reteta este urmatoarea :200mililitri de apa ,70grame de malai,sare dupa gust (cam 20% dintr-o lingurita de sare ).Dupa ce a fiert se roteste ciaunul (cam ca si la zaharul topit de la crema de zahar ars ) si se lasa sa se formeze crusta . P.S. Luati-o ca gluma ,pentru stimularea bunei dispozitii.Daca gluma nu a fost oportuna ,i-mi cer scuze .
Iuliana a zis
🙂
Claudia a zis
eu si acum o rog pe soacra mea sa fiarba laptele in urma mamaligii din ceaun. si doar eu rad ceaunul cu lingura!:)
Iuliana a zis
Si eu, si eu! 🙂
M.G a zis
Ești "gospodina". Am stricat o pungă de malai. Du-te și lasă-mă.
Iuliana Sbîrnea a zis
Vai de mine, dar câtă mămăligă ai vrut să faci dintr-o pungă întreagă, pentru un batalion?
E clar că făcutul mămăligii nu e pentru toată lumea :))
Vio a zis
Si eu !!! ...
Iuliana a zis
🙂