Singura dată când am fost într-o vacanță la Cluj, se întâmpla acum 3 ani, deși am stat acolo aproape o săptămână, am mâncat orice altceva numai varză a la Cluj, nu. Să zic drept, nici nu m-am gândit să cer undeva celebrul fel de mâncare, am uitat complet de el pentru că m-au îmbiat restaurantele și terasele orașului cu multe alte bunătăți irezistibile, chiar dacă netradiționale.
Așa că vă spun drept că nu știu cum se face rețeta asta la Cluj, dar din ce am mai frunzărit pe internet bag seama că vorba aia cu "câte bordeie, atâtea obiceiuri" se aplică perfect și în cazul ei. Deci câte rețete de sarmale cu varză sunt pe lume, tot atâtea rețete și de varză a la Cluj, care în fond și la urma urmei nu sunt decât niște sarmale împrăștiate după metoda fiecăruia. Unii amesteca varza cu carnea tocată, alții le așează în straturi, unii pun orez, alții nu, dar mâncarea asta reușește cumva să fie excelentă oricum ai găti-o. Eu, așa cum ma știți, am ales ca de obicei, calea cea mai simplă, mai rapidă și cu cât mai puține grăsimi 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 4 porții
- 1 varză micuţă (eu am folosit ½ dintr-o varză mare)
- 250 g carne tocată amestec porc+vită
- o ceapă mare
- 250 g roşii tocate (sau o conservă)
- 100 ml de ulei
- o linguriță boia de ardei dulce
- un vârf de linguriţă de nucşoară
- o linguriţă de cimbru uscat
- sare şi piper după gust
- smântână (ardei iute și pătrunjel sau mărar verde pentru servit (opţional))
Instrucțiuni de preparare
- Se călește ceapa în 50 ml de ulei timp de 2-3 minute până devine sticloasă, apoi se adaugă carnea tocată, sare, piper și nucșoară.
- Se lasă la călit amestecând din când în când să nu se lipească.
- Când carnea începe să își schimbe culoarea se adaugă jumătate din cantitatea de roșii tocate și se mai lasă 10 minute pe foc, apoi se dă deoparte cât timp ne ocupam de varză.
- Tocăm varza fideluţă, o frecăm cu puţină sare și o lăsăm sa se odihnească 15 minute ca să își lase apa.
- Scurgem varza, presând-o între palme și o punem la călit în restul de ulei pana se înmoaie. Adăugăm restul de roșii, cimbrul uscat, puțin piper și boia de ardei și o lăsăm să mai dea câteva clocote.
- Ungem cu puţin ulei o formă în care vom pune varza a la Cluj și care merge la cuptor. Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade.
- Amestecăm varza cu carnea tocată călită și o mai condimentăm dacă este nevoie. Apoi o punem în formă și o dăm la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute sau până când este rumenită cât de mult ne place.
- Se servește presărată cu mărar sau pătrunjel proaspăt tocat și este excelentă cu smântână și un ardei iute alături.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Varza a la Cluj se poate face și cu varză murată, trebuie doar să o lăsați puţin la desărat și să aveți în vedere că va fierbe mai greu decât varza proaspătă. Dacă doriți un gust mai bogat și nu țineți vreun regim, strecurați câteva bucatele de kaiser,cârnaţi sau șunculiță afumata printre fâșiile de varză 😉
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de varză a la Cluj pentru a o avea la îndemână atunci când o preparați sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete aromate pentru mai târziu.
Poftă bună!
Florina Tucanu a zis
off de cand ma chinui sa fac si eu (pt prima oara), poate reusesc peste o luna!! :)) o reteta noua in casa noua!! :))))
Iuliana a zis
Sa vezi tu ca in casa noua toate au gust mai bun 😉
adrianastildeviata a zis
Si mie imi place mult varza a la Cluj! Eu o prepar in straturi: varza, carne, orez iar deasupra pun o cantitate generoasa de smantana.
Iuliana a zis
Sunt convinsa ca e foarte buna reteta ta, mai ales ca tu esti mult mai aproape decat mine de sursa acesteia 🙂
Kőry Ibolya a zis
atzi uitat din varzá a la Cluj, orezul si círnatzul de casá afumat,
Iuliana a zis
Nu le-am uitat, dar eu am ales sa o fac asa, mai usoara si cu mai putine grasimi, exact asta am scris si in introducere. Ardelenii au o bucatarie un pic mai grea si fac retetele cu mai multe grasimi pe care nu toata lumea le tolereaza din motive medicale.
Claudia a zis
Bine mai arata 😉
Nu stiu de ce dar aveam impresia ca varza a la Cluj e in combinatie cu ceva orez. Daca-s moldoveaca.... :))
Iuliana a zis
Pai am si zis ca nici eu n-o fac ca la Cluj si ca nu stiu de fapt cum e la Cluj :))))