Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Varză a la Cluj

Publicat la 24 februarie 2015 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

457 shares
Mergi la rețetă

Varză a la Cluj

Singura dată când am fost într-o vacanță la Cluj, se întâmpla acum 3 ani, deși am stat acolo aproape o săptămână, am mâncat orice altceva numai varză a la Cluj, nu. Să zic drept, nici nu m-am gândit să cer undeva celebrul fel de mâncare, am uitat complet de el pentru că m-au îmbiat restaurantele și terasele orașului cu multe alte bunătăți irezistibile, chiar dacă netradiționale.

Așa că vă spun drept că nu știu cum se face rețeta asta la Cluj, dar din ce am mai frunzărit pe internet bag seama că vorba aia cu "câte bordeie, atâtea obiceiuri" se aplică perfect și în cazul ei. Deci câte rețete de sarmale cu varză sunt pe lume, tot atâtea rețete și de varză a la Cluj, care în fond și la urma urmei nu sunt decât niște sarmale împrăștiate după metoda fiecăruia. Unii amesteca varza cu carnea tocată, alții le așează în straturi, unii pun orez, alții nu, dar mâncarea asta reușește cumva să fie excelentă oricum ai găti-o. Eu, așa cum ma știți, am ales ca de obicei, calea cea mai simplă, mai rapidă și cu cât mai puține grăsimi 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Varză a la Cluj

Varză a la Cluj

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru 4 porții

  • 1 varză micuţă (eu am folosit ½ dintr-o varză mare)
  • 250 g carne tocată amestec porc+vită
  • o ceapă mare
  • 250 g roşii tocate (sau o conservă)
  • 100 ml de ulei
  • o linguriță boia de ardei dulce
  • un vârf de linguriţă de nucşoară
  • o linguriţă de cimbru uscat
  • sare şi piper după gust
  • smântână (ardei iute și pătrunjel sau mărar verde pentru servit (opţional))

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se călește ceapa în 50 ml de ulei timp de 2-3 minute până devine sticloasă, apoi se adaugă carnea tocată, sare, piper și nucșoară.
  • Se lasă la călit amestecând din când în când să nu se lipească.
  • Când carnea începe să își schimbe culoarea se adaugă jumătate din cantitatea de roșii tocate și se mai lasă 10 minute pe foc, apoi se dă deoparte cât timp ne ocupam de varză.
  • Tocăm varza fideluţă, o frecăm cu puţină sare și o lăsăm sa se odihnească 15 minute ca să își lase apa.
  • Scurgem varza, presând-o între palme și o punem la călit în restul de ulei pana se înmoaie. Adăugăm restul de roșii, cimbrul uscat, puțin piper și boia de ardei și o lăsăm să mai dea câteva clocote.
  • Ungem cu puţin ulei o formă în care vom pune varza a la Cluj și care merge la cuptor. Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade.
  • Amestecăm varza cu carnea tocată călită și o mai condimentăm dacă este nevoie. Apoi o punem în formă și o dăm la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute sau până când este rumenită cât de mult ne place.
  • Se servește presărată cu mărar sau pătrunjel proaspăt tocat și este excelentă cu smântână și un ardei iute alături.

Bine de știut:

Dacă doriți, puteți să nu amestecați varza cu carnea tocată așa cum am făcut eu, ci să împărțiți în două cantitatea de varză, puneți în forma un strat de varză, apoi carnea tocată și deasupra încă un strat de varză. După cum spuneam, fiecare o face după cum îi place mai mult sau cum i se pare mai simplu.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Varză a la Cluj

Varza a la Cluj se poate face și cu varză murată, trebuie doar să o lăsați puţin la desărat și să aveți în vedere că va fierbe mai greu decât varza proaspătă. Dacă doriți un gust mai bogat și nu țineți vreun regim, strecurați câteva bucatele de kaiser,cârnaţi sau șunculiță afumata printre fâșiile de varză 😉

Varză a la Cluj

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de varză a la Cluj pentru a o avea la îndemână atunci când o preparați sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete aromate pentru mai târziu.

Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
  • ceafa de porc cu cartofi prajiti la air fryer
    Cum faci ceafă de porc fragedă și cartofi crocanți la air fryer, în același timp!
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • o felie de lasagna bolognese servita pe farfurie alba
    Lasagna bolognese cu carne tocată și Bechamel – rețeta italiană clasică
457 shares

Comentarii

  1. Florina Tucanu a zis

    martie 06, 2015 at 11:19 am

    off de cand ma chinui sa fac si eu (pt prima oara), poate reusesc peste o luna!! :)) o reteta noua in casa noua!! :))))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 06, 2015 at 11:22 am

      Sa vezi tu ca in casa noua toate au gust mai bun 😉

      Răspunde
  2. adrianastildeviata a zis

    februarie 25, 2015 at 8:53 am

    Si mie imi place mult varza a la Cluj! Eu o prepar in straturi: varza, carne, orez iar deasupra pun o cantitate generoasa de smantana.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 25, 2015 at 11:49 am

      Sunt convinsa ca e foarte buna reteta ta, mai ales ca tu esti mult mai aproape decat mine de sursa acesteia 🙂

      Răspunde
  3. Kőry Ibolya a zis

    februarie 24, 2015 at 7:02 pm

    atzi uitat din varzá a la Cluj, orezul si círnatzul de casá afumat,

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 25, 2015 at 9:28 am

      Nu le-am uitat, dar eu am ales sa o fac asa, mai usoara si cu mai putine grasimi, exact asta am scris si in introducere. Ardelenii au o bucatarie un pic mai grea si fac retetele cu mai multe grasimi pe care nu toata lumea le tolereaza din motive medicale.

      Răspunde
  4. Claudia a zis

    februarie 24, 2015 at 4:26 pm

    Bine mai arata 😉
    Nu stiu de ce dar aveam impresia ca varza a la Cluj e in combinatie cu ceva orez. Daca-s moldoveaca.... :))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 24, 2015 at 8:17 pm

      Pai am si zis ca nici eu n-o fac ca la Cluj si ca nu stiu de fapt cum e la Cluj :))))

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x