Că doar nu era să las postul Crăciunului să treacă fără să fac câteva sărmăluţe de post cu varză dulce! Fierte cu puţin borş şi bine condimentate cu de toate: mărar, cimbru, foi de dafin, boabe de coriandru...ce să vă mai zic...oricât de carnivor ai fi, pur şi simplu nu se poate să nu-ţi placă sărmăluţele de post. N-are cum! Mai ales dacă le faci şi o mămăliguţă caldă alături!
Vezi aici cum se face mămăliga!
De fapt dacă e pe alese, mie îmi place să fie ori sarmalele calde şi mămăliga rece, ori invers, mămăliga caldă şi sarmalele reci. Nah. fiecare cu gărgăunii lui 😀 Ciuperci nu prea pun la sarmale, dar dacă voi doriţi, strecuraţi-le şi pe ele în reţetă, sigur vor da un gust bun de tot.
Vezi şi reţeta de ardei umpluţi cu orez şi legume!
Mod de preparare sărmăluţe de post cu varză dulce
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 varză proaspătă
- 2 cepe
- 1 morcov mare
- 2 buc ardei gras
- 70 ml ulei
- 200 g orez
- 2 linguri de bulion
- 150 ml pulpă de roşii
- mărar proaspăt (sau congelat)
- 2-3 frunze de dafin
- boabe de piper
- boabe de coriandru
- cimbru uscat
- 200 ml de borş (sau apă caldă)
- sare şi piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Se îndepărtează frunzele de varză de la exterior. De obicei acestea sunt pătate şi ofilite. Se aleg frunze cât mai subţiri, potrivite ca mărime care se opăresc 1-2 minute în apă clocotită în care am pus puţină sare. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie şi să devină maleabile, să le putem răsuci uşor.
- Frunzele care rămân, se toacă şi le vom aşeza pe fundul cratiţei, ca pat pentru sărmăluţe.
- Ceapa se taie cubuleţe, la fel şi ardeiul gras, iar morcovul se dă pe răzătoarea cu găuri mari.
- Se călesc legumele în uleiul încins timp de 4-5 minute, apoi se adaugă bulionul, orezul ales şi spălat şi puţină apă. Se lasă compoziţia să dea câteva clocote până când orezul începe să se umfle.
- Se dă compozitia deoparte, se lasă să se răcorească puţin, cât să putem lucra cu ea, apoi se pune mărarul, puţin cimbru uscat, sare şi piper după gust.
- Se pune umplu foile de varză cu compoziţia de mai sus şi se rulează cu capete înăuntru ca să nu se desfacă. Nu le rulaţi prea strâns, pentru că orezul se va mai umfla la fiert şi trebuie să îi lăsăm un pic de loc.
- Se alege o cratiţă cu capac şi pereţi mai groşi pe fundul căreia se pune un strat de varză tocată, apoi se aşează sarmalele în cercuri concentrice dinspre margine către centru.
- Deasupra presărăm din nou varză tocată.
- Turnăm borşul încălzit cât să acopere bine sarmalele (sau apă caldă dacă nu aveţi borş), şi condimentăm cu boabe de piper şi coriandru, 2-3 frunze de dafin şi crenguţe de cimbru uscat. Deasupra punem pulpa de roşii.
- Punem capacul peste oală şi le lăsăm să fiarbă cam o oră la foc mic. Dacă scade prea mult lichidul se mai adaugă puţină apă caldă sau puţin borş.
- După o oră, aprindem cuptorul la 180 de grade şi dăm cratiţa la cuptor pentru încă o oră. Umplutura fierbe mai repede, dar depinde foarte mult de soiul de varză cât de repede va fierbe. Sărmăluţele sunt gata când varza s-a înmuiat şi se rupe uşor cu furculiţa.
- Sunt bune şi calde, şi reci, de preferat alături de o mămăliguţă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alexandra - Bucuresti a zis
Buna ziua si La multi ani!
Sunt in concediu si rasfoiam netul asa ca am descoperit blogul dvs. Doresc sa va felicit pentru retetele pe care le-ati postat, desigur ca voi incerca si eu unele, cele cu peste mai ales dar si salvia pane pe care eu o am din abundenta in gradina.
Pentru ca m-am uitat la reteta de sarmale de post cu varza cruda as dori sa va vand un pont. Spalati varza si puneti-o intr-o punga la congelator de pe o zi pe alta, apoi o scoateti si o lasati sa se decongeleze lent, o sa fiti surprinsa ce frunze minunate de impachetat sarmalele o sa aveti.
o zi buna , Alexandra.
Iuliana a zis
Buna Alexandra,
Multumesc pentru vizita si pentru pont! Cu siguranta il voi aplica, mai ales ca nu am reusit sa pun varza la murat anul asta, deci voi face sarmalele tot cu varza dulce 🙂
Viorica palermitani a zis
Multumesc pt raspuns. Vreau sa le fac azi. De obicei eu pun apa sa le acopere. Azi o sa le incerc asa. O zi buna.
Viorica palermitani a zis
Cu 200 ml apa se acopera sarmalele? Nu e cam putina?
Iuliana a zis
Depinde de cantitatile celorlalte ingrediente. 200 ml inseamna un pahar cu apa. Vrem sa le inabusim, nu sa le fierbem.
Oricum, asa cum scrie si in reteta, daca lichidul scade prea mult, sau in functie de forma vasului tau ti se pare prea putin, mai poti adauga.
Viorica palermitani a zis
Multumesc pt raspuns. Voi incerca asa. Eu am varza murata, sper ca o sa iasa bune si asa.
Iuliana a zis
Si mai bune ies cu varza murata!
Succes! Te astept cu vesti delicioase 🙂