Rețeta de pască fără aluat, cu brânză de vaci, smântână și stafide. O pască ușoară, cremoasă care înlocuiește cu succes pasca tradițională.
Nu știu cum e la voi, dar la noi în familie veșnica problemă cu care ne confruntăm de sărbători e mâncarea prea grea, prea diversificată și pofta noastră nestăpânită de a le gusta pe toate.
De câțiva ani îmi propun ca de Paște să fac mâncăruri cât mai ușoare în așa fel încât să nu trecem brusc, după câteva săptămâni de post la o alimentație greoaie și prea bogată în grăsimi.
Mda, ușor de zis, greu de pus în practică când totuși avem atâtea tradiții culinare care ne sunt dragi și pe care vrem să le respectăm.
O primă victorie am obținut-o totuși cu tradiționala pască de Paște. De vreo 2-3 ani o fac mereu fără aluat și folosesc brânză de vaci și smântână cu conținut mai mic de grăsimi. Îi pun în schimb multe, multe stafide 🙂
Pasca mea fără aluat are puțină făină, e foarte cremoasă, are o textură fină și seamănă mai mult cu un sufleu. E delicioasă!
Dar marea ei calitate e faptul că se face foarte repede și ușor, ceea ce nu e deloc puțin lucru când avem atât de multe de făcut, așa cum se întâmplă de obicei în prag de sărbători.
O altă variantă de pască ceva mai ușoară decât cea clasică, este pasca cu blat de pandișpan (rețeta aici). Este delicioasă și aceasta și se face aproape la fel de ușor ca și rețeta noastră de astăzi. Vă recomand să o încercați, o să vă placă sigur!
Trebuie să recunosc că uneori mi se face dor și de pasca tradițională (rețeta aici), cu aluat de cozonac bun și cruce răsucită pe mijloc. Pentru pasca aceasta, atunci când fac cozonacii de Paște, dau deoparte puțin aluat și fac o pască mică. Are farmecul ei pe masa de sărbătoare.
Alteori, când vreau să împart pască la biserică sau celor dragi din familie, fac rețeta de păscuțe cu brânză dulce și stafide. Obțin 6 păscuțe în miniatură, frumoase și delicioase!
Mod de preparare pască fără aluat cu brânză de vaci și multe stafide
Revenind la rețeta noastră de pasca fără aluat, așa cum vă spuneam textura ei este ca de sufleu: fină și cremoasă. Având puțină făină și fiind făcută fără praf de copt, trebuie să vă așteptați ca atunci când o scoateți din cuptor să se lase și să crape puțin, așa cum se întâmplă de obicei cu aluaturile de acest fel.
Dar vă promit că gustul și cremozitatea ei compensează acest mic "neajuns" și că va fi pe gustul tuturor membrilor familiei.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pască fără aluat cu brânză de vaci și multe stafide
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o forma de 26 cm
- 500 g brânză de vaci grasă
- 4 ouă
- 200 g smântână 12% grăsime
- 100 g unt topit
- 100 g zahăr
- 70 g făină tip 000
- 100 g de stafide
- 1 lingură extract de vanilie
- opțional-zahăr pudră pentru ornat
Instrucțiuni de preparare
- Spălăm stafidele sub un jet scurt de apă și le punem la scurs într-o sită.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și punem hârtie de copt în tavă. Eu am pus hârtie doar pe fundul tăvii, marginile le-am uns cu unt moale.
- Separăm ouăle: albușurile într-un castron, gălbenușurile în alt castron.
- Mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul până când se albesc și își măresc volumul.
- Adăugăm brânza de vaci, smântâna, extractul de vanilie și mixăm din nou să omogenizăm compoziția.
- În amestecul de mai sus, încorporăm puțin câte puțin untul topit și răcit, apoi punem făina cernută și amestecăm ușor.
- La final punem și stafidele.
- Batem albușurile spumă tare, până nu mai cad de pe teluri și le încorporăm cu mișcări ușoare, de jos în sus în compoziția de mai sus.
- Turnăm aluatul în tavă și nivelăm.
- Coacem pasca în cuptorul încins la 180 de grade timp de aproximativ 50 de minute, până se rumenește frumos.
- Va fi foarte fragilă, poate părea chiar moale în mijloc, așa că e bine să o lăsăm să se răcească în tavă și abia apoi să o scoatem pe un platou.
- Se servește rece și dacă vă place, pudrată cu zahăr.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mai jos avem exact aceeași rețetă, dar fotografii mai vechi. Pasca fără aluat din fotografiile de mai jos a fost coaptă într-o formă de 26 cm de aceea este puțin mai înaltă.
Ella Enache a zis
Se pot pune fructe proaspete ?
Iuliana a zis
Da, dar sa nu fie fructe prea zemoase.
Andrada c a zis
Am facut-o sambata, ca sa vad cum iese sa nu risc sa nu iasa si sa raman fara pasca de sarbatori. Vreau sa zic ca a iesit perfecta, i-a placut si sotului foarte mult, asa ca o refac acum de Paste. Poate doar putin mai dulce ar fi fost buna.
Claudia a zis
Mmm, ce fain, fara aluat 🙂 Am sa incerc si eu varianta asta acum de Paste. Merci de idee 🙂
Iuliana a zis
Se face usor de tot 🙂