Cheesecake cu vișine la cuptor, un desert extraordinar de fin și de cremos. Se poate servi și de Paște. Rețeta de pască fără aluat cu vișine.
Astăzi v-am adus o rețetă deosebită care se poate servi la desert în orice altă perioadă a anului : cheesecake cu vișine la cuptor, extraordinar de fin și de cremos. La fel de bine, acest desert poate sta la loc de cinste printre mâncărurile specifice de Paște pentru că este de fapt o rețetă de pască cu vișine în loc de stafide, fără aluat.
De mulți ani prefer ca de Paște să fac mai degrabă o pască fără aluat cu brânză dulce și multe stafide, decât rețeta tradițională de pască cu aluat de cozonac. Ai mei o mănâncă cu mai multă plăcere, iar pentru mine e minunat pentru că se face mult mai repede și mai ușor.
Dacă stăm să ne gândim mai bine, pasca fără aluat nu este doar un preparat ritualic, ci este, de fapt, un cheesecake la cuptor. E un desert moale, cremos, absolut încântător! Și cum brânza se potrivește minunat cu orice fructe acrișoare, sunt convinsă că această rețetă de cheesecake cu vișine sau de pască fără aluat cu vișine, va fi și pe gustul vostru.
Mergi direct la:
Ingrediente cheesecake cu vișine
Ingredientele sunt simple și la îndemâna oricui și e foarte posibil să le aveți în casă chiar acum, așa că vă puteți apuca direct de treabă 🙂
Iată mai jos care sunt cele mai importante ingrediente și ce trebuie să aveți în vedere referitor la acestea:
- brânza - puteți folosi brânză dulce de vaci, cu cât mai grasă, cu atât mai bine. Dacă țineți la numărul caloriilor, puteți folosi și brânzeturi cu mai puține grăsimi, cum ar fi urdă sau ricotta.
- vișine - dacă e sezonul lor, puteți folosi vișine sau cireșe proaspete, firește, fără sâmburi. Merg foarte bine și vișinele din compot sau cele păstrate la congelator. Vișinele congelate vor trebui lăsate la dezghețat înainte de folosire.
- griș - oricât am lăsa brânza și vișinele la scurs, acestea conțin inevitabil multă apă. De aceea avem nevoie de puțin griș în compoziție care să absoarbă umiditatea în exces din umplutură.
- praf de copt - în general nu folosesc praf de copt la pasca fără aluat, dar aici compoziția are nevoie de puțin ajutor ca să poată susține vișinele grele și apoase, așa că sfatul meu este să nu renunțați la el.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Ce puteți schimba în rețetă
Dacă sunteți dintre cei cărora le place să se joace cu ingredientele și să își pună amprenta asupra oricărui preparat, iată ce adaptări puteți face la rețetă:
- zahăr - puteți mări sau micșora cantitatea de zahăr din rețetă ca să adaptați acest cheesecake cu vișine la gusturile voastre.
- fructe - puteți înlocui vișinele cu fructe uscate: merișoare, stafide, agrișe etc. sau cu fructe proaspete de sezon: zmeură, căpșuni, caise tăiate cubulețe, afine, coacăze, etc.
- smântâna - dă un plus de cremozitate în compoziție, dar puteți renunța fără probleme la ea dacă nu o aveți în casă.
- făina - puteți folosi o făină fără gluten, dacă aveți probleme de sănătate, iar grișul se poate omite în acest caz sau se poate înlocui cu un pesmet fin fără gluten.
Echipamente necesare
Un mixer de mână e de mare ajutor pentru că avem de bătut ouăle până când se deschid la culoare, dar cu puțin efort și răbdare, vă puteți descurca și doar cu un tel de mână.
Pentru copt aveți nevoie de o formă rotundă cu diametrul de aprox. 22 cm. Poate fi o cratiță emailată simplă, așa cum am folosit eu sau o formă cu inel detașabil.
Orice ați folosi, forma va trebui tapetată cu hârtie de copt sau puteți folosi un spray antiaderent pentru prăjituri, dacă aveți.
Cum se servește
Cât este încă fierbinte sau călduț, acest cheesecake cu vișine este greu de scos din formă și de tăiat felii frumoase, care să arate bine pe farfurie. De aceea este de preferat să îl faceți cu o zi sau cu o seară înainte de servire pentru a avea timp să se răcească foarte bine.
Se servește simplu, doar pudrat cu un strat fin de zahăr.
Totuși, dacă faceți acest cheesecake pentru sărbătorile pascale și doriți un decor specific, ar fi drăguț să îl decorați cu câteva ouă mici de ciocolată.
Cum se păstrează
Acest cheesecake la cuptor cu vișine se păstrează foarte bine la frigider pentru 2-3 zile, într-un recipient acoperit ca să nu împrumute mirosuri de la alte alimente.
Nu necesită încălzire înainte de servire, este minunat servit rece.
Extra-sfaturi pentru cel mai reușit cheesecake cu vișine
- Indiferent dacă folosiți vișine proaspete, din compot sau congelate, după ce îndepărtați sâmburii, lăsați-le la scurs într-o sită ca să eliminați siropul în exces.
- Dacă folosiți vișine din compot sau congelate, cumpărate din supermarket, chiar dacă pe etichetă scrie că nu au sâmburi, e bine să le verificați pentru că mie mi s-a întâmplat de multe ori să mai găsesc, totuși, 2-3 sâmburi rătăciți.
- Adaptați cantitatea de griș la tipul de brânză pe care îl folosiți. Pentru o brânză de vaci umedă puneți o lingură de griș, dar de exemplu dacă folosiți urdă sau ricotta, acestea vor fi mai uscate și veți putea să folosiți doar o linguriță de griș.
- Dacă folosiți brânză de vaci mai umedă, lăsați-o să se scurgă într-o sită cel puțin o oră.
- Lăsați pasca cu vișine sau cheesecake-ul să se răcească în formă și abia apoi o transferați sau o răsturnați pe un platou. Cât este călduță încă, e foarte moale și există riscul să se rupă.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pască cu vișine sau cheesecake cu vișine la cuptor
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o formă rotundă cu diametrul de 22 cm
- 5 ouă (mari XL)
- 120 g zahăr
- un praf de sare
- 140 g unt 82% grăsime (foarte moale)
- 500 g brânză de vaci (grasă, bine scursă)
- 100 g smântână (12-20% grăsime)
- 1 lingură extract de vanilie
- 150 g făină (tip 000)
- 60 g griș
- 5 g praf de copt
- 350 g vișine (fără sâmburi)
în plus
- 1 lingură făină (pentru tăvălit vișinele)
- 1 lingură zahăr pudră (pentru decor)
Instrucțiuni de preparare
- Îndepărtați sâmburii vișinelor dacă este cazul, și lăsați-le să se scurgă într-o sită.
- Puneți ouăle într-un castron încăpător și peste ele puneți sarea și zahărul. Mixați până când ouăle își măresc volumul și se deschid la culoare.
- Încorporați apoi untul moale, smântâna, brânza și vanilia.
- Amestecați făina cu praful de copt și le turnați împreună peste compoziția din castron. Tot acum puneți și grișul. Încorporați cu un tel de mână.
- Puneti vișinele scurse într-un castron și presărați peste ele o lingură de făină. Amestecați pentru ca toate vișinele să fie îmbrăcate într-un strat de făină. În acest fel ele vor rămâne în aluat și nu se vor duce la fund.
- Încorporați vișinele în aluat și turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu un spray antiaderent. Nivelați.
- Dați tava la cuptor, la 160 de gade pentru aproximativ 1 oră, sau până când pasca e bine închegată și rumenită ușor. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că este bine coaptă și în mijloc.
- Lăsați pasca să se răcească în formă înainte să o transferați sau să o răsturnați pe un platou.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Costachescu Constanta
Buna ziua! Se poate congela? As vrea sa o pregatesc înainte de Paste, și să o sevesc atunci? Multumesc!
Iuliana Sbîrnea
Nu am încercat să o congelez, dar cred că ar merge. Totuși, la cât de ușor se face, nu știu dacă merită riscul.