Cum se face coliva tradițională din arpacaș de grâu. În câte ape se spală arpacașul pentru colivă. Cât timp se fierbe grâul pentru colivă. Ce arome se folosesc la colivă. Cum se decorează coliva cu biscuiți măcinați și bomboane. Cum se decorează coliva sau folosind un șablon de plastic pentru cruce.
Din păcate, vine o vreme când nu avem încotro şi trebuie să învăţăm să facem şi colivă.
Deşi mulţi se feresc să o facă acasă şi preferă să o comande la cofetărie, să ştiţi că reţeta de colivă este foarte uşoară şi conţine doar câteva ingrediente.
Dar aşa simplă cum este, cred că nu o face nimeni de plăcere, ci întotdeauna e o durere în suflet şi un mare dor de cineva drag, în spatele fiecărei colive.
Ingredientele care nu trebuie să lipsească din reţeta de colivă sunt arpacaşul şi nuca. În rest, fiecare adaugă ce îi place: stafide, nucă de cocos, cacao, scorţişoară, biscuiţi măcinaţi, coajă rasă de lămâie sau portocală, esenţă de rom sau vanilie, etc.
În mod tradițional, arpacașul se spală în 9 ape, simbolizând cele 9 cete îngerești. Eu îl pun într-o strecurătoare de paste și îl spăl sub jet de apă.
Arpacașul se pune la fiert într-o oală încăpătoare, în care ulterior să avem loc să punem toate aromele și să amestecăm cu ușurință coliva.
Proporția este: o măsură (cană) de arpacaș la 3 măsuri (căni) de apă. Chiar dacă e un desert, nu uitați să adăugați sare la fiert! Sarea potențează aromele, fără sare, coliva nu are gust.
Cât timp fierbe arpacașul, prăjiți nucile pentru câteva minute într-o tigaie, sau așezați-le într-o tavă și dați-le la cuptor până se rumenesc ușor. Vor deveni mai crocante și vor avea un gust mai bun în colivă. Măcinați nucile grosier folosind un chopper electric, sau tocați-le cu un cuțit.
După ce a fiert arpacașul, adăugați zahărul și stafidele uscate și amestecați până se dizolvă zahărul. Lăsați arpacașul să se răcească timp de câteva ore bune, sau de seara până dimineața.
Ca să nu prindă pojghiță deasupra, presărați miezul de nucă măcinat, sau acoperiți cratița cu un capac.
Cum se ornează coliva
Puteți așeza arpacașul pe o farfurie, ajutându-vă de un inel metalic de tort pentru a obține o formă frumoasă. Dar cel mai simplu, atât pentru ornat cât și pentru transport, este să puneți arpacașul într-un vas de plastic sau de sticlă cu capac.
În acest fel vă rămâne de ornat doar partea de deasupra, nu și lateralele, iar coliva va fi mai ușor de dus la biserică, fără riscul să se strice forma sau decorul.
Presărați coliva cu un strat de biscuiți măcinați fin, care va absorbi umiditatea de la suprafață. Stratul de zahăr pudră se presară peste cel de biscuiți. Dacă îl presărați direct peste arpacaș se va întări și se va crăpa.
Dacă folosiți un șablon de plastic pentru cruce, așezați-l peste stratul de zahăr și presărați cacao folosind o strecurătoare pentru ceai. Aveți grijă să nu depășiți marginile.
Amintiți-vă că facem coliva cu smerenie și cu rugăciune pentru sufletele celor dragi plecați de lângă noi, iar ăsta e cel mai important lucru. Păstrați lucrurile simple, folosiți ingrediente naturale și de calitate. Nu împopoțonați inutil coliva!
La biserică nu mergem să ne fălim cu ea și nici să ne luăm la întrecere cine are coliva mai dichisită. Nu folosiți la colivă trandafiri și alte decoruri din pastă de zahăr pe care știți bine că nu le mănâncă nimeni și ajung la gunoi!
În ceea ce mă privește, eu sunt de modă veche și de obicei fac coliva simplu, presărată doar cu biscuiți și cu o cruce făcută din bomboane. Nu prea agreez ideea crucilor din cacao făcute cu șabloane de plastic.
E drept că sunt, parcă, mai frumoase colivele decorate cu ajutorul șabloanelor, dar e destul de dificil să faci stratul de cacao să stea frumos la locul lui. Trebuie să lucrezi cu atenție și cu răbdare. În al doilea rând pudra crudă de cacao e indigestă, chiar dacă e în strat subțire. Nu e nici o plăcere să mesteci o linguriță de cacao, prefer bomboanele 🙂
Alături de colivă, veți mai duce la biserica și colăcei
Dacă ați ajuns să vă interesați cum se face coliva, atunci cu siguranță veți avea nevoie la biserică și de colăcei tradiționali, din aluat dospit. Eu îi fac foarte simplu și rapid, din aluat de pâine albă. Foarte pufoși, rumeniți frumos, au un model ușor de facut și sunt presarăți cu semințe de mac.
Vezi aici cum se fac colăceii de post pentru parastase, pomeni, sărindare.
Cum se face coliva din arpacaș de grâu pentru pomeni, parastase, sărindare
Vă las mai jos rețeta scrisă pas cu pas, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână sau să o păstrați la colecție.
Imediat sub rețeta scrisă veți găsi rețeta video unde veți putea vedea exact cum am făcut eu coliva, cum am decorat-o și cum o transport la biserică.
Dacă vă sunt utile rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube pentru că săptămânal postez acolo 2 sau 3 rețete noi. Ca să fiți siguri că nu le ratați, click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cum se face coliva
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o colivă de aprox.18 cm diametru sau 20x20 cm
- 1 cană de arpacaş
- 3 căni de apă
- 100 g de miez de nucă măcinat grosier
- 90 g de zahăr
- 50 g stafide
- un praf de sare
arome, după gust
- scorţişoară
- vanilie
- rom
- coajă rasă de lămâie/ portocală
pentru ornat
- 50 g biscuiţi simpli, măcinaţi
- 50 g zahăr pudră
- 3 linguri de cacao
- bomboane
- decoruri colorate din zahăr
Instrucțiuni de preparare
- Alegem miezul de nucă şi îl prăjim câteva minute într-o tigaie amestecând continuu să nu se ardă, sau mai sigur şi mai comod, îl putem băga la cuptor 8-10 minute.
- Lăsăm miezul de nucă să se răcească, apoi îl frecăm între palme ca să îndepărtăm cojile. Punem miezul de nucă într-o sită cu găuri mari (sita pentru paste) și îl cernem. Vor cădea doar cojile uscate și amare.
- Măcinăm grosier 100 g de miez de nuca sau îl tăiem grosier cu cuţitul.
- Este bine să fierbem arpacaşul cu o seară înainte şi să terminăm coliva a doua zi dimineaţa, înainte să plecăm la biserică.
- Tradiţia spune că arpacaşul, ales de eventualele impurităţi, trebuie spălat în 9 ape, reprezentând cele 9 cete îngereşti. Eu l-am pus într-o strecurătoare de paste şi l-am spălat sub jetul de la robinet.
- Se pune arpacaşul la fiert cu cantitatea corespunzătoare de apă (3 părţi de apă la o parte de arpacaş) și puțină sare, într-o cratiţă cu pereţi groşi.
- Se fierbe arpacaşul la foc mic, mişcând din când în când cratiţa să nu se lipească. Este gata când a absorbit toată apa şi boabele s-au umflat (aprox. 30 de minute)
- Se stinge focul, se adaugă zahărul şi stafidele spălate și se amestecă cu o lingură de lemn până când zahărul este complet dizolvat. Ca să nu facă pojghiță deasupra, se presară cu nuca pregătită mai sus. Se acoperă cu un capac şi se lasă să se răcească.
- Amestecăm arpacașul cu nuca presărată deasupra. Adăugăm toate aromele pe care vrem să le folosim, după gustul fiecăruia şi omogenizăm. Vă recomand să nu exageraţi cu esenţele folosite, mai ales dacă sunt esențe chimice (rom, vanilie, lămâie, etc) pentru că unele pot da un gust amar în funcţie de calitatea acestora.
- Dacă totuşi compoziţia vi se pare prea moale, adăugaţi câţiva biscuiţi măcinaţi care vor absorbi excesul de lichid. Dacă dimpotrivă, compoziția s-a închegat prea tare, adăugați puțină apă rece și amestecați.
Ornarea
- Dacă aveţi un inel detaşabil de la o formă de tort, îl aşezaţi pe farfurie, răsturnaţi compoziţia în interior şi nivelaţi foarte bine.
- Dacă nu aveţi inel detaşabil sau nu se potriveşte ca mărime, îmbrăcaţi cu folie alimentară o crăticioară, sau un castron potrivit ca mărime, răsturnaţi arpacaşul, presaţi şi nivelaţi, apoi răsturnaţi coliva pe platou şi îndepărtaţi folia. Veţi obţine astfel o formă dreaptă şi frumoasă.
- O altă variantă, mult mai simplă și mai comodă, este să puneți coliva într-un vas adânc, gen castron sau vas de Jena, eventual cu capac ca sa fie mai ușor de transportat. În acest fel vă rămâne de ornat doar partea superioară, nu și lateralele.
- Presărați biscuiţii măcinaţi folosind o sită pentru ceai şi îmbrăcați coliva cu acest amestec, inclusiv pe partea laterală. Dacă doriți să puneți și un strat de zahăr pudră sau nucă de cocos, acestea se pun peste stratul de biscuiți măcinați care are și rolul de a absorbi umiditatea.
- Decoraţi cu bomboane după îndemânare şi imaginaţie.
- Dacă folosiți un șablon pentru cruce, așezați șablonul peste stratul de zahăr și tot folosind o strecurătoare de ceai presărați cacao pentru a forma modelul. Ridicați cu grijă șablonul pentru a nu strica modelul.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă doriţi să împărţiti din colivă la biserică sau la cimitir, sau doriți să faceţi pachete pentru nevoiași, fierbeţi o cantitate mai mare de arpacaş, faceţi o colivă potrivită ca mărime pe un platou sau într-un vas, iar restul de compoziţie puneţi-o în cutiuţe mici de unică folosinţă pe care le decoraţi individual cu pudră de biscuiţi şi bomboane.
Cutiile le puteţi transporta la biserică într-un coş şi vor fi de asemenea binecuvântate de preot, apoi le puteţi împărţi.
Geta a zis
Crucea se face foarte ușor cernand printr-o sita mică putina cacao deasupra șablonului in strat subtire
Iuliana a zis
Draga Geta, daca ai fi citit reteta, ai fi vazut ca exact asta am scris, ba mai mult, apare si in fotografii sablonul si crucea din cacao.
Claudia a zis
Sa stii ca noi in casa am mai facut coliva si fara legatura religioasa, ca sa zic asa. Adica am facut grau fiert si amestecat apoi cu nuca si ce am mai avut. Mai ales in post facem asa. Incerc sa nu asociez cu un eveniment negativ pentru ca de altfel e ca un desert delicios 🙂
Iuliana a zis
Si mie mi-ar placea ca desert, dar nu reusesc sa scap de asocierea cu evenimentele triste 🙁
Mihaela a zis
Buna,
Iuliana, incearca din compozitia de coliva sa formezi gramajoare mici(gen:perisoare) si sa le imbraci in ciocolata sau nuca pisata. Aspectul nu are nicio legatura cu coliva si sunt un desert minunat. Plus ca poti inlocuii orezul din orice reteta cu arpacas...face minuni.
Exemplu: ardei umpluti de post
Iti trebuie:
•12 ardei mijlocii
•2 cepe
•1 ceasca arpacas
•2 linguri ulei
•1 legatura verdeata
•sare
•piper
Pentru sos iti trebuie:
•1 cana suc de rosii
•1 ceapa
•1 lingura ulei
•1 lingurita faina (optional->eu am renuntat la faina in mancare)
•1 lingurita zahar
Pregatesti asa:
1.Alegi arpacasul, il speli in mai multe ape si il pui la inmuiat de seara.
2.A doua zi, il fierbi pana ce infloreste.
3.Speli ardeii, le tai cate un capac in jurul coditei, ii speli in interior si ii lasi sa se scurga cu gura in jos.
4.Cureti ceapa, o toci si o calesti in ulei incins.
5.In arpacasul scurs, incorporezi verdeata tocata, 2/3 din ceapa, sare si piper dupa gust.
6.Cu acest amestec umpli ardeii si ii asezi intr-o cratita.
7.Pui pe foc tigaia cu ceapa, presari faina, zaharul si stingi cu sucul de rosii.
8.Torni sosul peste ardei si ii introduci in cuptor, la foc mediu, pentru 25 de minute.
P.S.: incearca orez cu lapte in care incorporezi "accidental" cateva boabe de arpacas..iese delicios (daca adaugi deasupra putina dulceata de ananas sau portocale iese divin)
Iuliana a zis
Wow, coliva aia in ciocolata chiar m-a convins sa-i dau arpacasului o sansa si in afara colivei 🙂
Orez cu lapte+arpacas as face chiar maine.
Iar ardeii umpluti i-am notat pentru cand Postul Pastelui.
Multumesc din suflet pentru idei, Mihaela! Sunt cu adevarat deosebite si foarte tentante.