• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Cum se face coliva - rețeta tradițională de colivă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 nov. 2025 · Publicată: 28 mai 2015 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
1129 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cum se face coliva tradițională din arpacaș de grâu. În câte ape se spală arpacașul pentru colivă. Cât timp se fierbe grâul pentru colivă. Ce arome se folosesc la colivă. Cum se decorează coliva cu biscuiți măcinați și bomboane. Cum se decorează coliva sau folosind un șablon de plastic pentru cruce.

Din păcate, vine o vreme când nu avem încotro şi trebuie să învăţăm să facem şi colivă.

Deşi mulţi se feresc să o facă acasă şi preferă să o comande la cofetărie , să ştiţi că reţeta de colivă este foarte uşoară şi conţine doar câteva ingrediente.

Dar aşa simplă cum este, cred că nu o face nimeni de plăcere, ci întotdeauna e o durere în suflet şi un mare dor de cineva drag, în spatele fiecărei colive.

Cum se face coliva

Ingredientele care nu trebuie să lipsească din reţeta de colivă sunt arpacaşul şi nuca. În rest, fiecare adaugă ce îi place: stafide, nucă de cocos, cacao, scorţişoară, biscuiţi măcinaţi, coajă rasă de lămâie sau portocală, esenţă de rom sau vanilie, etc.

În mod tradițional, arpacașul se spală în 9 ape, simbolizând cele 9 cete îngerești. Eu îl pun într-o strecurătoare de paste și îl spăl sub jet de apă.

Cum se spală grâul pentru colivă

Arpacașul se pune la fiert într-o oală încăpătoare, în care ulterior să avem loc să punem toate aromele și să amestecăm cu ușurință coliva.

Proporția este: o măsură (cană) de arpacaș la 3 măsuri (căni) de apă. Chiar dacă e un desert, nu uitați să adăugați sare la fiert! Sarea potențează aromele, fără sare, coliva nu are gust.

Cât timp fierbe arpacașul, prăjiți nucile pentru câteva minute într-o tigaie, sau așezați-le într-o tavă și dați-le la cuptor până se rumenesc ușor. Vor deveni mai crocante și vor avea un gust mai bun în colivă. Măcinați nucile grosier folosind un chopper electric, sau tocați-le cu un cuțit.

Nucă rumenită pentru colivă

După ce a fiert arpacașul, adăugați zahărul și stafidele uscate și amestecați până se dizolvă zahărul. Lăsați arpacașul să se răcească timp de câteva ore bune, sau de seara până dimineața.

Ca să nu prindă pojghiță deasupra, presărați miezul de nucă măcinat, sau acoperiți cratița cu un capac.

Cum se face coliva

Cum se ornează coliva

Puteți așeza arpacașul pe o farfurie, ajutându-vă de un inel metalic de tort pentru a obține o formă frumoasă. Dar cel mai simplu, atât pentru ornat cât și pentru transport, este să puneți arpacașul într-un vas de plastic sau de sticlă cu capac.

În acest fel vă rămâne de ornat doar partea de deasupra, nu și lateralele, iar coliva va fi mai ușor de dus la biserică, fără riscul să se strice forma sau decorul.

Presărați coliva cu un strat de biscuiți măcinați fin, care va absorbi umiditatea de la suprafață. Stratul de zahăr pudră se presară peste cel de biscuiți. Dacă îl presărați direct peste arpacaș se va întări și se va crăpa.

Cum se face coliva

Dacă folosiți un șablon de plastic pentru cruce, așezați-l peste stratul de zahăr și presărați cacao folosind o strecurătoare pentru ceai. Aveți grijă să nu depășiți marginile.

Cum se face coliva

Amintiți-vă că facem coliva cu smerenie și cu rugăciune pentru sufletele celor dragi plecați de lângă noi, iar ăsta e cel mai important lucru. Păstrați lucrurile simple, folosiți ingrediente naturale și de calitate. Nu împopoțonați inutil coliva!

La biserică nu mergem să ne fălim cu ea și nici să ne luăm la întrecere cine are coliva mai dichisită. Nu folosiți la colivă trandafiri și alte decoruri din pastă de zahăr pe care știți bine că nu le mănâncă nimeni și ajung la gunoi!

Cum se face coliva

În ceea ce mă privește, eu sunt de modă veche și de obicei fac coliva simplu, presărată doar cu biscuiți și cu o cruce făcută din bomboane. Nu prea agreez ideea crucilor din cacao făcute cu șabloane de plastic.

E drept că sunt, parcă, mai frumoase colivele decorate cu ajutorul șabloanelor, dar e destul de dificil să faci stratul de cacao să stea frumos la locul lui. Trebuie să lucrezi cu atenție și cu răbdare. În al doilea rând pudra crudă de cacao e indigestă, chiar dacă e în strat subțire. Nu e nici o plăcere să mesteci o linguriță de cacao, prefer bomboanele 🙂

Coliva traditionala

Alături de colivă, veți mai duce la biserica și colăcei

Dacă ați ajuns să vă interesați cum se face coliva, atunci cu siguranță veți avea nevoie la biserică și de colăcei tradiționali, din aluat dospit. Eu îi fac foarte simplu și rapid, din aluat de pâine albă. Foarte pufoși, rumeniți frumos, au un model ușor de facut și sunt presarăți cu semințe de mac.

Vezi aici cum se fac colăceii de post pentru parastase, pomeni, sărindare.

Colivă cu biscuiți

Cum se face coliva din arpacaș de grâu pentru pomeni, parastase, sărindare

Vă las mai jos rețeta scrisă pas cu pas, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână sau să o păstrați la colecție.

Imediat sub rețeta scrisă veți găsi rețeta video unde veți putea vedea exact cum am făcut eu coliva, cum am decorat-o și cum o transport la biserică.

Dacă vă sunt utile rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube pentru că săptămânal postez acolo 2 sau 3 rețete noi. Ca să fiți siguri că nu le ratați, click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cum se decorează coliva

Cum se face coliva

Cum se face coliva tradițională din arpacaș cu nucă și biscuiți. Cum se fierbe grâul, ce arome folosim. Cum decorăm coliva.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Așteptare: 3 hours hours
Timp total: 1 hour hour 5 minutes minutes
Număr de porții: 1 colivă micuță
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru o colivă de aprox.18 cm diametru sau 20x20 cm

  • 1 cană de arpacaş
  • 3 căni de apă
  • 100 g de miez de nucă măcinat grosier
  • 90 g de zahăr
  • 50 g stafide
  • un praf de sare

arome, după gust

  • scorţişoară
  • vanilie
  • rom
  • coajă rasă de lămâie/ portocală

pentru ornat

  • 50 g biscuiţi simpli, măcinaţi
  • 50 g zahăr pudră
  • 3 linguri de cacao
  • bomboane
  • decoruri colorate din zahăr

Instrucțiuni de preparare
 

  • Alegem miezul de nucă şi îl prăjim câteva minute într-o tigaie amestecând continuu să nu se ardă, sau mai sigur şi mai comod, îl putem băga la cuptor 8-10 minute.
  • Lăsăm miezul de nucă să se răcească, apoi îl frecăm între palme ca să îndepărtăm cojile. Punem miezul de nucă într-o sită cu găuri mari (sita pentru paste) și îl cernem. Vor cădea doar cojile uscate și amare.
  • Măcinăm grosier 100 g de miez de nuca sau îl tăiem grosier cu cuţitul.
  • Este bine să fierbem arpacaşul cu o seară înainte şi să terminăm coliva a doua zi dimineaţa, înainte să plecăm la biserică.
  • Tradiţia spune că arpacaşul, ales de eventualele impurităţi, trebuie spălat în 9 ape, reprezentând cele 9 cete îngereşti. Eu l-am pus într-o strecurătoare de paste şi l-am spălat sub jetul de la robinet.
  • Se pune arpacaşul la fiert cu cantitatea corespunzătoare de apă (3 părţi de apă la o parte de arpacaş) și puțină sare, într-o cratiţă cu pereţi groşi.
  • Se fierbe arpacaşul la foc mic, mişcând din când în când cratiţa să nu se lipească. Este gata când a absorbit toată apa şi boabele s-au umflat (aprox. 30 de minute)
  • Se stinge focul, se adaugă zahărul şi stafidele spălate și se amestecă cu o lingură de lemn până când zahărul este complet dizolvat. Ca să nu facă pojghiță deasupra, se presară cu nuca pregătită mai sus. Se acoperă cu un capac şi se lasă să se răcească.
  • Amestecăm arpacașul cu nuca presărată deasupra. Adăugăm toate aromele pe care vrem să le folosim, după gustul fiecăruia şi omogenizăm. Vă recomand să nu exageraţi cu esenţele folosite, mai ales dacă sunt esențe chimice (rom, vanilie, lămâie, etc) pentru că unele pot da un gust amar în funcţie de calitatea acestora.
  • Dacă totuşi compoziţia vi se pare prea moale, adăugaţi câţiva biscuiţi măcinaţi care vor absorbi excesul de lichid. Dacă dimpotrivă, compoziția s-a închegat prea tare, adăugați puțină apă rece și amestecați.

Ornarea

  • Dacă aveţi un inel detaşabil de la o formă de tort, îl aşezaţi pe farfurie, răsturnaţi compoziţia în interior şi nivelaţi foarte bine.
  • Dacă nu aveţi inel detaşabil sau nu se potriveşte ca mărime, îmbrăcaţi cu folie alimentară o crăticioară, sau un castron potrivit ca mărime, răsturnaţi arpacaşul, presaţi şi nivelaţi, apoi răsturnaţi coliva pe platou şi îndepărtaţi folia. Veţi obţine astfel o formă dreaptă şi frumoasă.
  • O altă variantă, mult mai simplă și mai comodă, este să puneți coliva într-un vas adânc, gen castron sau vas de Jena, eventual cu capac ca sa fie mai ușor de transportat. În acest fel vă rămâne de ornat doar partea superioară, nu și lateralele.
  • Presărați biscuiţii măcinaţi folosind o sită pentru ceai şi îmbrăcați coliva cu acest amestec, inclusiv pe partea laterală. Dacă doriți să puneți și un strat de zahăr pudră sau nucă de cocos, acestea se pun peste stratul de biscuiți măcinați care are și rolul de a absorbi umiditatea.
  • Decoraţi cu bomboane după îndemânare şi imaginaţie.
  • Dacă folosiți un șablon pentru cruce, așezați șablonul peste stratul de zahăr și tot folosind o strecurătoare de ceai presărați cacao pentru a forma modelul. Ridicați cu grijă șablonul pentru a nu strica modelul. 
Nutrition Facts
Cum se face coliva
Amount per Serving
Calorii
2669
% Daily Value*
Grăsimi
 
82
g
126
%
Colesterol
 
10
mg
3
%
Carbohidrați
 
458
g
153
%
Fibre
 
63
g
263
%
Zahăr
 
151
g
168
%
Proteine
 
61
g
122
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă doriţi să împărţiti din colivă la biserică sau la cimitir, sau doriți să faceţi pachete pentru nevoiași, fierbeţi o cantitate mai mare de arpacaş, faceţi o colivă potrivită ca mărime pe un platou sau într-un vas, iar restul de compoziţie puneţi-o în cutiuţe mici de unică folosinţă pe care le decoraţi individual cu pudră de biscuiţi şi bomboane.

Cutiile le puteţi transporta la biserică într-un coş şi vor fi de asemenea binecuvântate de preot, apoi le puteţi împărţi.

colivă pentru împărțit la biserică
cum se face coliva

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
1129 shares

Comentarii

  1. Geta a zis

    mai 01, 2019 at 1:12 pm

    Crucea se face foarte ușor cernand printr-o sita mică putina cacao deasupra șablonului in strat subtire

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 01, 2019 at 1:49 pm

      Draga Geta, daca ai fi citit reteta, ai fi vazut ca exact asta am scris, ba mai mult, apare si in fotografii sablonul si crucea din cacao.

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    mai 28, 2015 at 8:50 am

    Sa stii ca noi in casa am mai facut coliva si fara legatura religioasa, ca sa zic asa. Adica am facut grau fiert si amestecat apoi cu nuca si ce am mai avut. Mai ales in post facem asa. Incerc sa nu asociez cu un eveniment negativ pentru ca de altfel e ca un desert delicios 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 28, 2015 at 5:12 pm

      Si mie mi-ar placea ca desert, dar nu reusesc sa scap de asocierea cu evenimentele triste 🙁

      Răspunde
      • Mihaela a zis

        ianuarie 06, 2017 at 3:31 pm

        Buna,
        Iuliana, incearca din compozitia de coliva sa formezi gramajoare mici(gen:perisoare) si sa le imbraci in ciocolata sau nuca pisata. Aspectul nu are nicio legatura cu coliva si sunt un desert minunat. Plus ca poti inlocuii orezul din orice reteta cu arpacas...face minuni.
        Exemplu: ardei umpluti de post
        Iti trebuie:
        •12 ardei mijlocii
        •2 cepe
        •1 ceasca arpacas
        •2 linguri ulei
        •1 legatura verdeata
        •sare
        •piper
        Pentru sos iti trebuie:
        •1 cana suc de rosii
        •1 ceapa
        •1 lingura ulei
        •1 lingurita faina (optional->eu am renuntat la faina in mancare)
        •1 lingurita zahar
        Pregatesti asa:
        1.Alegi arpacasul, il speli in mai multe ape si il pui la inmuiat de seara.
        2.A doua zi, il fierbi pana ce infloreste.
        3.Speli ardeii, le tai cate un capac in jurul coditei, ii speli in interior si ii lasi sa se scurga cu gura in jos.
        4.Cureti ceapa, o toci si o calesti in ulei incins.
        5.In arpacasul scurs, incorporezi verdeata tocata, 2/3 din ceapa, sare si piper dupa gust.
        6.Cu acest amestec umpli ardeii si ii asezi intr-o cratita.
        7.Pui pe foc tigaia cu ceapa, presari faina, zaharul si stingi cu sucul de rosii.
        8.Torni sosul peste ardei si ii introduci in cuptor, la foc mediu, pentru 25 de minute.

        P.S.: incearca orez cu lapte in care incorporezi "accidental" cateva boabe de arpacas..iese delicios (daca adaugi deasupra putina dulceata de ananas sau portocale iese divin)

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          ianuarie 07, 2017 at 8:04 pm

          Wow, coliva aia in ciocolata chiar m-a convins sa-i dau arpacasului o sansa si in afara colivei 🙂
          Orez cu lapte+arpacas as face chiar maine.
          Iar ardeii umpluti i-am notat pentru cand Postul Pastelui.
          Multumesc din suflet pentru idei, Mihaela! Sunt cu adevarat deosebite si foarte tentante.

          Răspunde
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.