Nu ştiu voi cum sunteţi, dar eu de când au apărut căpşunile parcă nu mă mai satur de aroma şi de mirosul lor. Nu ne lipsesc din frigider în perioada asta şi le consumăm sub orice formă: proaspete, sub formă de piure în iaurtul de la micul dejun, gem aromat proaspăt făcut, sau sub forma celui mai simplu desert din lume: căpsuni cu frişcă.
În week-end, când am mai mult timp pentru gătit, mă relaxez meşterind şi câte un tort frumos care să le conţină. Primul tort din sezonul căpsunilor 2016 a fost tortul cu spumă de căpşuni, care ne-a plăcut foarte mult şi după numărul de accesări se pare că a fost şi pe gustul vostru, al cititorilor blogului.
Reţeta tortului de azi e oarecum asemănătoare, pentru că are un blat subţire şi e bogat în creme mătăsoase şi aromate. Ciocolata e foarte bună prietenă cu căpşunile, iar din combinaţia lor nu putea să iasă decât un tort delicios. Jeleul de căpşuni de deasupra îi dă un plus de aromă şi un aspect deosebit. În plus, se face foarte uşor. Mie mi se pare cel mai simplu element al torturilor de acest gen şi mereu zâmbesc când cei care le gustă mă întreabă încântaţi "wow, cum ai făcut asta? " 😀
Sper că v-am convins să încercaţi reţeta, iar acum să trecem la treabă ca să vedeţi cât de simplu se face. Nu e nimic complicat, trebuie doar puţină răbdare, pentru că e un tort care se lucrează strat după strat.
Cum se face tortul cu cremă de ciocolată şi căpşuni
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul
- 1 ou
- 20 g zahăr
- 60 g făină
- 20 g unt topit şi răcit
- ½ linguriţă de extract de vanilie
- un vârf de linguriţă de praf de copt
- un praf de sare
crema de ciocolată
- 200 ml de smântână pentru friscă (cu min. 32% grăsime)
- 125 g mascarpone - la temperatura camerei
- 70 g ciocolată neagră
- 60 g zahăr pudră
crema de căpşuni
- 200 ml de smântână pentru friscă (cu min. 32% grăsime)
- 125 g mascarpone - la temperatura camerei
- 350 g de căpşuni
- 2 linguri de suc de lămâie
- 150 g zahăr
- 7 g gelatină (cam ¾ de pliculeţ)
jeleu de căpşuni
- 150 g căpşuni
- 80 g zahăr
- 2 linguriţe de suc de lămâie
- 10 g gelatină granule (1 pliculeţ)
decor
- căpşuni
- frişcă
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o forma de tort de 18 cm cu inel detaşabil.
- Mixăm oul cu zahărul timp de 5-7 minute până îşi triplează volumul.
- Adăugăm untul topit şi răcit şi extractul de vanilie. apoi încorporăm făina cernută împreună cu sarea şi praful de copt.
- Turnăm compoziţia în forma pregătită.
- Coacem aproximativ 12 minute, până când blatul devine ferm şi trece testul scobitorii. Nu trebuie să se rumenească, ci trebuie să rămână deschis la culoare, galben frumos.
- Lăsăm blatul să se răcească complet, apoi îl aşezăm pe un platou şi montăm din nou inelul de tort în jurul lui.
crema de ciocolată
- Punem ciocolata la topit la bain marie sau la cuptorul cu microunde. O lăsăm să se răcorească.
- Batem smântâna împreună cu zahărul pudră mai întâi la viteză mică, apoi mărim viteza şi continuăm să mixăm până când frişca devine fermă şi nu mai cade de pe teluri.
- Adăugăm brânza mascarpone, treptat, câte o lingură şi o încorporăm în frişca bătută.
- Încorporăm şi ciocolata topită şi răcită şi omogenizăm crema.
- Turnăm crema peste blatul de tort şi dăm tortul la frigider cât timp ne ocupăm de crema de căpşuni.
crema de căpşuni
- Căpşunile spălate şi curăţate de codiţe le punem la fiert împreună cu zahărul şi sucul de lămâie, aşa cum procedăm pentru gemul de căpşuni. Păstrăm 4-5 căpşuni pe care le vom tăia cuburi şi le vom adăuga în cremă la final.
- Când căpşunile s-au înmuiat, lăsăm compoziţia la răcit, apoi o pasăm cu blenderul de mână şi o trecem printr-o sită deasă ca să scăpăm de seminţe.
- Batem smântâna până obţinem o frişcă fermă, în care încorporăm brânza mascarpone şi piureul de căpşuni obţinut mai sus.
- Hidratăm gelatina în 100 ml de apă şi o topim la bain marie aşa cum scrie pe pachet. O lăsăm să se răcorească, apoi o încorporăm în crema de căpşuni. Tot acum adăugăm şi căpsunile proaspete tăiate cuburi.
- Turnăm crema de căpşuni peste crema de ciocolată şi dăm din nou tortul la rece până când ne ocupăm de ultimul strat al tortului.
jeleul de căpşuni
- Punem căpşunile la fiert împreună cu zahărul şi sucul de lămâie. Nu trebuie să fiarbă prea mult, ci doar cât să se înmoaie căpsunile. Lăsăm compoziţia să se răcorească, apoi pasăm căpşunile cu blenderul de mână. Trecem piureul obţinut printr-o sită ca să îndepărtăm seminţele.
- Punem gelatina la hidratat în apropximativ 150 ml de piure de căpşuni, apoi îl încălzim 1 minut la microunde sau la bain marie ca sa se dizolve gelatina.
- Adăugăm gelatina în restul de piure şi omogenizăm. Turnăm jeleul peste crema de căpşuni şi dăm tortul la frigider pentru cel puţin 4 ore, dar şi mai sigur, de seara până dimineaţa.
decor
- Trecem cu grijă lama unui cuţit subţire de jur împrejurul tortului, ca să îl desprindem de formă, apoi putem scoate inelul de tort.
- Ornăm tortul după dorinţă şi inspiraţie, sau îl putem lăsa neornat, pentru că oricum arată frumos jeleul de deasupra. Eu am păstrat vreo 4 linguri de frişcă (2 de la crema de ciocolată şi 2 de la crema de căpşuni) şi am mai folosit câteva căpşuni proaspete cu tot cu codiţe, ca să se vadă mai frumos.
- Tortul se păstrează la rece şi se feliază folosind un cuţit cu lama subţire, pe care îl ştergem după fiecare folosire pentru a obţine felii curate şi frumoase.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ce ziceţi, nu-i aşa că e o reţetă uşoară, care nu cere cine ştie ce îndemânare de cofetar profesionist şi nici ingrediente sofisticate? Reţineţi reţeta, este perfectă pentru variaţiuni pe aceeaşi temă. Se vor coace în curând caisele, murele sau zmeura şi vom putea face acest tort cu noi arome 😉
Antonia a zis
A iesit foarte bun, ne-a placut mult!👏🏼😘
Iuliana a zis
Mă bucur mult că v-a plăcut! E un tort ușor, cred că a fost foarte potrivit în meniul de sărbători.
La mulți ani! Un 2021 cu sănătate îți doresc!
Claudia a zis
Trag o fuga pana la tine? Ca prea apetisant arata. Poate mai gasesc si eu o bucatica ramasa ca sa gust 😉
Iuliana a zis
Hehe, s-a terminat demult! Dar la cat de usor se face...il face si Cris al tau 🙂