Un ștrudel cu caise este oricând o idee bună de desert! E greu de rezistat învelișului crocant care se desface în zeci de foițe și umpluturii moi și aromate! În plus, se face rapid, cu foi de plăcintă cumpărate și cu puține ingrediente.
Un ștrudel cu caise este desertul perfect în zile de vară, atunci când aveți musafiri sau când familia întreagă se reunește în jurul mesei. Este o rețetă care nu vă ține mult în bucătărie, așa că vă rămâne timp și energie să vă bucurați de cei dragi.
Dacă sunteți iubitori de caise, trebuie neapărat să încercați și rețeta mea de chec pufos cu caise, iar rețeta de chisăliță de caise îngroșată cu mălai cu siguranță vă va aminti de copilărie și de bunici Încercați-o neapărat!
Mergi direct la:
Ingrediente
Puține ingrediente ne sunt necesare pentru a face un ștrudel cu caise delicios, dar fiecare are rolul lui în rețetă.
- Caise - proaspete, bine coapte, dar ferme, sănătoase, fără urme le lovire
- Foi de plăcintă - pentru a obține un ștrudel crocant, folosiți foi de plăcintă subțiri (filo, phylo)
- Zahăr tos - cantitatea de zahăr folosită se poate adapta în funcție de preferințe și de cât de dulci sau acrișoare sunt caisele pe care le folosiți.
- Pesmet - are rolul de a absorbi sucul lăsat de fructe în timpul coacerii. Pentru a păstra o culoare vie și frumoasă a umpluturii, ar fi de preferat să folosiți un pesmet alb, făcut din felii de pâine albă fără coajă.
- Unt - folosiți doar unt gras, cu 82% grăsime. Untul mai slab (65% grăsime) nu este potrivit în această rețetă deoarece conține o fracție mai mare de apă care va umezi foile.
- Arome - zahăr vanilat
- Zahăr pudră - pentru servit
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Ce puteți schimba în rețetă
Iată ce modificări puteți aduce rețetei astfel încât să se adapteze perfect preferințelor voastre:
- Caise proaspete - cel mai bun ștrudel cu caise va fi cel făcut vara, cu caise proaspete, dulci și extraordinar de aromate. Totuși, puteți folosi și caise congelate sau puteți înlocui caisele cu alte fructe. Dacă folosiți fructe congelate, nu e nevoie să le decongelați înainte.
- Foi subțiri de plăcintă - desigur, nimic nu ne oprește să facem în casă foile pentru ștrudel, dar eu le prefer pe cele cumpărate, care sunt ușor de păstrat în congelator și cu are știu că obțin textura perfectă de fiecare dată. Dacă doriți, puteți folosi pentru ștrudel rețeta mea simplificată de foietaj făcut în casă.
- Zahăr - îl puteți înlocui cu alt îndulcitor pudră, dacă doriți, dar nu cu miere de albine.
- Unt - deși aroma untului face parte din farmecul acestui ștrudel cu caise, îl puteți înlocui, totuși cu ulei de floarea soarelui dacă nu doriți să consumați unt sau dacă doriți să pregătiți un desert de post.
- Arome - puteți folosi semințele unei păstăi de vanilie, scorțișoară măcinată, semințe de cardamon, etc.
- Pesmet - dacă nu aveți în casă clasicul pesmet din pâine uscată, îl puteți pregăti rapid, din câțiva biscuiți măcinați.
Cum se păstrează acest ștrudel cu caise
Ștrudelul este foarte bun și a doua zi, așa că dacă mai rămâne, păstrați-l pe blat, la temperatura camerei, nu la frigider!
Întrebări frecvente
Un ștrudel este un produs de patiserie de origine vieneză, servit adesea la desert.
Conține foi subțiri de patiserie înfășurate în jurul unei umpluturi de fructe precum: caise, mere, cireșe, prune și multe altele.
Dacă doriți să îl faceți în avans sau în cantitate mai mare, ștrudelul cu caise poate fi congelat înainte de coacere.
Pregătiți ștrudelul așa cum procedați de obicei (vezi rețeta mai jos) apoi înfășurați-l în hârtie de copt și puneți-l într-un recipient etanș cu capac sau într-o pungă de plastic.
Când doriți să îl coaceți, lăsați-l să se dezghețe peste noapte la frigider sau timp de 45 de minute la temperatura camerei
Alte rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ștrudel cu caise și foi subțiri, crocante
Rețeta Video
Ingrediente
- 400 g foi de plăcintă subțiri (12 foi)
- 750 g caise (fără sâmburi)
- 100 g zahăr (sau după gust)
- 10 g zahăr vanilat (optional - scorțișoară, cardamon, semințe de vanilie, etc.)
- 10 linguri pesmet (alb, fin)
- 100 g unt (82% grăsime)
- 10 g zahăr pudră (pentru servit)
- opțional, pentru servit - frișcă, înghețată, sos de vanilie, etc.
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați caisele cuburi. Puneți peste ele coaja de lămâie, zahărul tos, zahărul vanilat și 6 linguri de pesmet. Dacă doriți să folosiți arome (păstaie de vanilie, scorțișoară, etc) le puneți tot acum. Amestecați.
- Facem 4 ștrudele și la fiecare folosim câte 3 foi de plăcintă. Ungem prima foaie cu unt topit pe toată suprafața. Peste ea, așezăm a doua foaie. O ungem de asemenea cu unt.
- Așezăm a treia foaie de plăcintă peste primele două. La un capăt punem un sfert din amestecul de caise și pesmet pregătit la început. Pe restul foii presărăm o lingură rasă de pesmet.
- Îndoim foile de plăcintă pe laterale, apoi rulăm ștrudelul începând din capătul unde am pus umplutura.
- Rulăm strâns, ca la sarmale. Procedăm la fel și cu restul de foi și umplutura de caise rămasă.
- Punem cele patru ștrudele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le ungem bine cu unt topit. Înainte să băgăm tava în cuptor înțepăm ștrudelele cu o scobitoare ca să se poată evacua aburii din interior în timpul coacerii.
- Dăm tava la cuptor, la 180 de grade (cuptorul să fie preîncins!) pentru 35-45 de minute sau până când ștrudelele sunt aurii și rumenite frumos.
- Cât sunt încă fierbinți, presărăm ștrudelele cu zahăr pudră.
- Serviți ștrudelul cu caise numai după ce se răcește! Opțional, îl puteți servi cu frișcă, sos de vanilie, înghețată, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IULIU
Rețeta este excelent prezentată, cantitățile şi modul de preparare sunt corecte, insă aşa cum se vede in faza finală, rulourile au "explodat" datorita faptului că la finalul impachetarii nu au fost perforate pentru a crea un fel de mini supape de refulare a presiunii interioare creată de umputură in timpul coacerii...💕
Iuliana Sbîrnea
Aveți dreptate! Nici nu știu cum de am uitat, dar voi preciza în rețetă să nu pățească și alții ca mine 🙂