Cum ar fi dacă ai găsi micul dejun așteptându-te gata pregătit dimineața când te trezești? Super, nu-i asa? Dar dacă acesta ar fi roz 🙂 cremos, dulce și aromat? Şi sănătos și delicios? Şi aș putea continua înșirând calități pentru că de câteva zile trăiesc cu certitudinea că am descoperit micul dejun perfect.
Totul a pornit de la faptul, îmbucurător de altfel, că îmi mai rămăsese niște sos de căpșuni de la tortul cu spumă de căpșuni cu care nu știam ce sa fac. L-as fi investit într-o înghețată dar era prea puțin, aşa că mi-a venit altă idee, una şi mai bună: să îl folosesc la micul dejun. Zis şi pus în practică cu bucurie!
Treaba e foarte simplă: iaurt, gras sau dietetic, de care doreşte fiecare, cerealele preferate, câteva seminţe de chia (eu le am de la Solaris, multumesc frumos! 🙂 ), sos de căpşuni turnat după dorinţă, poate şi câteva căpșuni proaspete. Totul amestecat de cu seara într-un borcan care va sta cuminte în frigider şi va aştepta să vă treziţi şi să îl savuraţi somnoroşi și ciufuliți a doua zi dimineaţa.
Vă las mai jos reţeta mea, mai bine zis proporţiile pe care le folosesc eu. Voi mai adăugaţi, mai scoateţi după cum vă place.
Mod de preparare mic dejun rapid cu iaurt, chia şi capşuni
- 300 g căpşuni
- 100 g zahăr
- 250 g iaurt
- 2 linguri de fulgi de ovăz
- 2 linguriţe de seminţe de chia
- 2-3 căpşuni proaspete
- miere de albine - opţional
- Puneţi căpşunile la fiert împreună cu zahărul. La început amestecaţi din când în când, până încep să îşi lase sirop şi nu mai e pericol să se prindă de fundul vasului.
- Lăsaţi sosul să dea câteva clocote, apoi daţi-l deoparte şi pasaţi-l cu un blenderul de mână.
- Treceţi sosul printr-o sită deasă ca să scăpaţi de seminţe şi lăsaţi-l să se răcească complet.
- Amestecaţi iaurtul cu cerealele şi seminţele de chia, adăugaţi sos de căpşuni cât vă place.
- Dacă mai e nevoie, mai îndulciţi cu 1-2 linguriţe de miere.
- Adăugaţi şi câteva căpşuni proaspete tăiate în bucătele mai mici, eventual şi frunzuliţe proaspete de mentă dacă vă place combinaţia.
Acum suntem în plin sezon al căpşunilor, dar variaţiuni pe aceeaşi reţetă se pot face cu aproape orice fructe vă plac: zmeură, mure, caise, afine, etc. E atât de bine să îţi începi ziua cu un mic dejun delicios şi aromat! Ca să nu mai spun, că dacă “nu aţi auzit când a sunat ceasul” şi sunteţi în mare grabă dimineaţa, puteţi lua pur şi simplu borcanul cu voi şi să îl savuraţi la birou 😉
O zi frumoasă vă doresc!
Yam, yam 🙂
La ceva de genul asta ma gandeam chiar acum sa imi fac doar ca in alta varianta, cu banana 🙂
Buuun si cu banane si cu un pic de scortisoara 🙂
Îi zice overnight oatmeal. 🙂 Americanii sunt fani. O infinitate de combinații, cu sau fără semințe, dar nelipsiții fulgi de ovăz. Eu am făcut anul trecut, în vară, mai multe borcănele. Cu dulceață de cireșe amare, cu fructe de pădure… S-a mâncat, nu zic nu, dar tot porridge-ul clasic are mai multă trecere la noi (fulgii fierți). Însă da, e fain că te scapă de pregătit micul-dejun. Și e bun vara, când sunt 30 de grade afară. 🙂
Americanii astia sunt fani tot ce cu munca putina si ne molipsesc si pe noi :)) In ultimele zile am renuntat la fulgi (se terminasera, nu de alta) si am pus numai iaurt, chia si fructe. E super si asa, chiar mai usor mi s-a parut si mai prietenos cu silueta mea. Daca ai probleme cu greutatea, cum am eu, totusi carbohidratii din cereale nu s-ar potrivi prea bine cu grasimea din iaurt si zaharul din sosul de caspuni.
Un mic dejun ideal.