• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Torturi

    Tort cu cremă de ciocolată şi căpşuni

    Publicat la 31 mai 2016 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Nu ştiu voi cum sunteţi, dar eu de când au apărut căpşunile parcă nu mă mai satur de aroma şi de mirosul lor. Nu ne lipsesc din frigider în perioada asta şi le consumăm sub orice formă: proaspete, sub formă de piure în iaurtul de la micul dejun, gem aromat proaspăt făcut, sau sub forma celui mai simplu desert din lume: căpsuni cu frişcă.

    În week-end, când am mai mult timp pentru gătit, mă relaxez meşterind şi câte un tort frumos care să le conţină. Primul tort din sezonul căpsunilor 2016 a fost tortul cu spumă de căpşuni, care ne-a plăcut foarte mult şi după numărul de accesări se pare că a fost şi pe gustul vostru, al cititorilor blogului.

    Tort cu cremă de ciocolată şi căpşuni

    Reţeta tortului de azi e oarecum asemănătoare, pentru că are un blat subţire şi e bogat în creme mătăsoase şi aromate. Ciocolata e foarte bună prietenă cu căpşunile, iar din combinaţia lor nu putea să iasă decât un tort delicios. Jeleul de căpşuni de deasupra îi dă un plus de aromă şi un aspect deosebit. În plus, se face foarte uşor. Mie mi se pare cel mai simplu element al torturilor de acest gen şi mereu zâmbesc când cei care le gustă mă întreabă încântaţi "wow, cum ai făcut asta? " 😀

    Sper că v-am convins să încercaţi reţeta, iar acum să trecem la treabă ca să vedeţi cât de simplu se face. Nu e nimic complicat, trebuie doar puţină răbdare, pentru că e un tort care se lucrează strat după strat.

    Tort cu cremă de ciocolată şi căpşuni

    Cum se face tortul cu cremă de ciocolată şi căpşuni

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Tort cu cremă de ciocolată şi căpşuni

    Tort cu cremă de ciocolată şi căpşuni

    5 from 4 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 1 hour hour
    Gătire: 30 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour 30 minutes minutes
    Număr de porții: 10
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    blatul

    • 1 ou
    • 20 g zahăr
    • 60 g făină
    • 20 g unt topit şi răcit
    • ½ linguriţă de extract de vanilie
    • un vârf de linguriţă de praf de copt
    • un praf de sare

    crema de ciocolată

    • 200 ml de smântână pentru friscă (cu min. 32% grăsime)
    • 125 g mascarpone - la temperatura camerei
    • 70 g ciocolată neagră
    • 60 g zahăr pudră

    crema de căpşuni

    • 200 ml de smântână pentru friscă (cu min. 32% grăsime)
    • 125 g mascarpone - la temperatura camerei
    • 350 g de căpşuni
    • 2 linguri de suc de lămâie
    • 150 g zahăr
    • 7 g gelatină (cam ¾ de pliculeţ)

    jeleu de căpşuni

    • 150 g căpşuni
    • 80 g zahăr
    • 2 linguriţe de suc de lămâie
    • 10 g gelatină granule (1 pliculeţ)

    decor

    • căpşuni
    • frişcă

    Instrucțiuni de preparare
     

    blatul

    • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o forma de tort de 18 cm cu inel detaşabil.
    • Mixăm oul cu zahărul timp de 5-7 minute până îşi triplează volumul.
    • Adăugăm untul topit şi răcit şi extractul de vanilie. apoi încorporăm făina cernută împreună cu sarea şi praful de copt.
    • Turnăm compoziţia în forma pregătită.
    • Coacem aproximativ 12 minute, până când blatul devine ferm şi trece testul scobitorii. Nu trebuie să se rumenească, ci trebuie să rămână deschis la culoare, galben frumos.
    • Lăsăm blatul să se răcească complet, apoi îl aşezăm pe un platou şi montăm din nou inelul de tort în jurul lui.

    crema de ciocolată

    • Punem ciocolata la topit la bain marie sau la cuptorul cu microunde. O lăsăm să se răcorească.
    • Batem smântâna împreună cu zahărul pudră mai întâi la viteză mică, apoi mărim viteza şi continuăm să mixăm până când frişca devine fermă şi nu mai cade de pe teluri.
    • Adăugăm brânza mascarpone, treptat, câte o lingură şi o încorporăm în frişca bătută.
    • Încorporăm şi ciocolata topită şi răcită şi omogenizăm crema.
    • Turnăm crema peste blatul de tort şi dăm tortul la frigider cât timp ne ocupăm de crema de căpşuni.

    crema de căpşuni

    • Căpşunile spălate şi curăţate de codiţe le punem la fiert împreună cu zahărul şi sucul de lămâie, aşa cum procedăm pentru gemul de căpşuni. Păstrăm 4-5 căpşuni pe care le vom tăia cuburi şi le vom adăuga în cremă la final.
    • Când căpşunile s-au înmuiat, lăsăm compoziţia la răcit, apoi o pasăm cu blenderul de mână şi o trecem printr-o sită deasă ca să scăpăm de seminţe.
    • Batem smântâna până obţinem o frişcă fermă, în care încorporăm brânza mascarpone şi piureul de căpşuni obţinut mai sus.
    • Hidratăm gelatina în 100 ml de apă şi o topim la bain marie aşa cum scrie pe pachet. O lăsăm să se răcorească, apoi o încorporăm în crema de căpşuni. Tot acum adăugăm şi căpsunile proaspete tăiate cuburi.
    • Turnăm crema de căpşuni peste crema de ciocolată şi dăm din nou tortul la rece până când ne ocupăm de ultimul strat al tortului.

    jeleul de căpşuni

    • Punem căpşunile la fiert împreună cu zahărul şi sucul de lămâie. Nu trebuie să fiarbă prea mult, ci doar cât să se înmoaie căpsunile. Lăsăm compoziţia să se răcorească, apoi pasăm căpşunile cu blenderul de mână. Trecem piureul obţinut printr-o sită ca să îndepărtăm seminţele.
    • Punem gelatina la hidratat în apropximativ 150 ml de piure de căpşuni, apoi îl încălzim 1 minut la microunde sau la bain marie ca sa se dizolve gelatina.
    • Adăugăm gelatina în restul de piure şi omogenizăm. Turnăm jeleul peste crema de căpşuni şi dăm tortul la frigider pentru cel puţin 4 ore, dar şi mai sigur, de seara până dimineaţa.

    decor

    • Trecem cu grijă lama unui cuţit subţire de jur împrejurul tortului, ca să îl desprindem de formă, apoi putem scoate inelul de tort.
    • Ornăm tortul după dorinţă şi inspiraţie, sau îl putem lăsa neornat, pentru că oricum arată frumos jeleul de deasupra. Eu am păstrat vreo 4 linguri de frişcă (2 de la crema de ciocolată şi 2 de la crema de căpşuni) şi am mai folosit câteva căpşuni proaspete cu tot cu codiţe, ca să se vadă mai frumos.
    • Tortul se păstrează la rece şi se feliază folosind un cuţit cu lama subţire, pe care îl ştergem după fiecare folosire pentru a obţine felii curate şi frumoase.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Tort cu cremă de ciocolată şi căpşuni

    Ce ziceţi, nu-i aşa că e o reţetă uşoară, care nu cere cine ştie ce îndemânare de cofetar profesionist şi nici ingrediente sofisticate? Reţineţi reţeta, este perfectă pentru variaţiuni pe aceeaşi temă. Se vor coace în curând caisele, murele sau zmeura şi vom putea face acest tort cu noi arome 😉

    Tort cu cremă de ciocolată şi căpşuni

    Poftă bună la tort cu cremă de ciocolată şi căpşuni!

    Din aceeași categorie

    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Cel mai bun tort de ciocolată rețeta rusească de tort moale și umed
      Tort de ciocolată - rețeta rusească de tort moale și umed
    • castron cu cremă pentru prajituri cu cafea ness si nuci
      Cremă cu nuci opărite și cafea (ness) - rețeta simplă cu mascarpone
    • sfaturi pentru deserturi reusite
      30 de sfaturi pentru deserturi reușite. Aplică-le și vezi diferența!

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Antonia

      ianuarie 01, 2021 at 10:29 pm

      5 stars
      A iesit foarte bun, ne-a placut mult!???

      Răspunde
      • Iuliana

        ianuarie 02, 2021 at 9:11 am

        Mă bucur mult că v-a plăcut! E un tort ușor, cred că a fost foarte potrivit în meniul de sărbători.
        La mulți ani! Un 2021 cu sănătate îți doresc!

        Răspunde
    2. Claudia

      mai 31, 2016 at 9:14 am

      Trag o fuga pana la tine? Ca prea apetisant arata. Poate mai gasesc si eu o bucatica ramasa ca sa gust 😉

      Răspunde
      • Iuliana

        mai 31, 2016 at 1:40 pm

        Hehe, s-a terminat demult! Dar la cat de usor se face...il face si Cris al tau 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.