Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Dovlecei pentru iarnă la borcan - cea mai simplă metodă

Publicat la 29 iulie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 20 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

2686 shares
Mergi la rețetă

Dovlecei pentru iarnă la borcan, cea mai simplă metodă de conservare.  Rețeta de dovlecei conservați pentru iarnă sterilizați direct în borcan.

Nu prea sunt eu adepta conservelor de legume pentru iarnă . Prefer să le pun în pungi și să le congelez. Mi se pare că așa își păstrează cel mai bine aroma și culoarea, dar mai ales vitaminele.

Congelez ardei grași tăiați cubulețe pentru ciorbe și tocănițe sau întregi pentru umplut. Mai congelez roșii pasate pentru sosuri, mazăre, fasole verde, leuștean, pătrunjel, mărar, etc. Doar dovleceii congelați nu-mi plac. Am încercat să pun cuburi de dovlecei pentru ciorbă și după dezghețare și-au pierdut și textura, dar și gustul.

Dovlecei pentru iarnă la borcan

Dar norocoasă cum sunt eu, toamna trecută am primit de la sora mamei câteva borcane de dovlecei din gradina ei.

Mi-a plăcut cum s-au comportat dovleceii la borcan peste iarnă. Au rămas crocanți, aveau gust, aveau culoare, aveau textură.

Zilele trecute m-am trezit cu vreo 2 dovlecei cumpărați în exces de zel pentru care nu aveam niciun plan culinar apropiat. Ca să nu-i las să se usuce prin frigider, am sunat-o pe mătușa mea să mă învețe cum să-i pun. Notez rețeta aici și pentru voi, dar și pentru mine. Deocamdată am pus doar 2 borcane și din experiență știu că nu-mi ajung, că iarna-i lungă, cum zic bătrânii noștri!

Dovlecei

Mod de preparare dovlecei pentru iarnă la borcan

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Dovlecei pentru iarnă la borcan

Dovlecei pentru iarnă la borcan

O metodă simplă și eficientă pentru a conserva dovlecei la borcan pentru iarnă.
5 from 21 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 2 borcane mari de 800 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 2 dovlecei mari
  • aprox. 1 litru de apă
  • 2 lingurițe sare neiodată
  • 1 tabletă aspirină de 500 mg (acid acetilsalicilic)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se spală dovleceii și se curata de coajă, dacă îi preferați așa. Eu nu i-am curățat.
  • Se taie dovleceii felii, cuburi sau rondele, după cum doriți. Eu am făcut un borcan cu dovlecei cuburi, pentru ciorbe și unul cu felii tăiate în sferturi, pentru tocănite.
  • Se așează dovleceii frumos în borcane, să încapă cât mai mulți.
  • Se pune câte o linguriță de sare neiodată și câte ½ de pastilă de aspirină zdrobită în fiecare borcan.
  • Se toarnă apă peste dovlecei până se umplu borcanele și se înfiletează strâns capacele.
  • Se așează borcanele într-o cratiță încăpătoare cu cârpe de bucătărie sau ziare între ele și se sterilizează borcanele la bain marie timp 15 minute. Timpul se măsoară de când începe să clocotească apa. Nu îi fierbeți mai mult pentru că se vor înmuia și nu mai rămân crocanți.
  • Se lasă borcanele să se raceasca în apa în care au fiert, apoi se depozitează în cămară.

Bine de știut:

Dacă folosiți aspirină, cereți la farmacie aspirină simplă, netamponată.
Valori nutriționale
Dovlecei pentru iarnă la borcan
Valori per porție
Calorii
38
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
7
g
2
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
3
g
6
%
Vitamina A
 
450
IU
9
%
Calciu
 
36
mg
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

IMPORTANT:

Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

Dovlecei pentru iarnă la borcan

Spor la treabă vă doresc!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
2686 shares

Comentarii

  1. Iuliana a zis

    septembrie 07, 2020 at 11:30 am

    Mulțumesc!

    Răspunde
  2. Mihaela a zis

    septembrie 14, 2018 at 4:35 am

    Problema pe care o ai cu dovleceii congelati este ca ii decongelezi. Pune-i in ciorba sau tocana inghetati. Eu congelez ceapa verde, usturoi verde, ardei grasi tocati, rosii, dovlecei taiati cuburi sau felii, porumb dulce oparit si pe cocean si taiat de pe cocean, fasole verde si galbena oparita de 30 de ani si nu am avut niciodata probleme cu gustul nici cu textura dar niciodata nu las nimic la dezghetat. Sper sa incerci si tu.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 14, 2018 at 7:43 pm

      Nu ii decongelez. Ii pun in mancare congelati, asa cum procedez de altfel cu toate legumele. Dar dintre toate, mie mi se pare ca dovleceii isi pierd din calitati.

      Răspunde
  3. violetaca a zis

    august 16, 2017 at 6:29 pm

    Spune-mi cum au stat dovleceii pusi in 2016?si-au schimbat gustul?Cu stima,Violeta

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 17, 2017 at 7:07 am

      Buna Violeta. Au stat foarte bine. I-am pus anul trecut in august si am desfacut ultimul borcan in ianuarie sau februarie cred. Nu si-au schimbat gustul si au ramas putin crocanti, nu s-au inmuiat cum fac cei pusi la congelator.

      Răspunde
      • Dana a zis

        octombrie 13, 2017 at 6:04 pm

        Pane se pot folosi dovleceii tinuti la borcan?Multumesc!!

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          octombrie 15, 2017 at 5:37 pm

          Nu am încercat niciodată, dar fiind deja gătiți (fierți) nu cred că ies la fel de gustoși precum cei proaspeți.

          Răspunde
  4. Iuliana a zis

    august 11, 2017 at 7:02 am

    Adriana, imi pare rau... Pot fi cateva cauze. Poate ai folosit sare cu iod? Sau borcanele nu erau etanse, poate nu i-ai sterilizat suficient, sau apoi nu a fost suficient de racoare in incaperea unde i-ai depozitat?

    Răspunde
  5. Seicaru andreea a zis

    iulie 22, 2017 at 4:23 pm

    Este probat! Multumesc pentru reteta. Andreea

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 22, 2017 at 4:44 pm

      Cu drag!

      Răspunde
  6. violeta a zis

    septembrie 19, 2016 at 1:42 pm

    Eu folosesc numai dovlecel zuchini.Nu are seminte,nu este apos si este minunat.De cca 2 ani il cultiv in gradinita (am o gradinita de cca 30 mp unde am atat legume cat si flori) si-l congelez pt iarna.Are cu totul alta textura si gust.Incearca si cumpara un dovlecel verde si te convingi.Eu am uitat de un dovlecel sa-l culeg iar cand mi-am adus aminte ,l-am cantarit si avea 1.700 grame.Cand l-am taiat nu avea nici o samanta si era fraged de nu se poate.Eu nu curat nici de coaja.Acum e cam tarziu sa pun dupa reteta ta,de curiozitate.O sa fie pe lista la anul.Cu stima, Violeta

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 20, 2016 at 10:37 am

      Destul de rar gasesc zuchini la noi in piata, in general sunt dovlecei de-ai nostri, romanesti si aposi.
      Nici eu nu curat dovleceii de coaja 🙂

      Răspunde
  7. o femeie a zis

    august 04, 2016 at 10:29 am

    foarte interesant! Mi s-ar parea mai ingenios sa pun un borcan mixt: dovlecei, mazare, fasole verde.
    Cand le scoti, cum le folosesti? le pui la gatit ca de obicei sau ca pe muraturi?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 04, 2016 at 10:36 am

      Nu ca pe muraturi. Fiind sterilizati nu apuca sa fermenteze saramura ca sa semene la gust cu muraturile. Le pun pur si simplu in ciorbe sau tocanite, asa cum as pune dovlecel proaspat. Daca nu consum un borcan intreg odata, 2-3 zile pana la urmatoarea folosire pastrez borcanul asa desfacut, in frigider.

      Răspunde
  8. Corina a zis

    august 02, 2016 at 7:10 pm

    Pentru prima data aud o astfel de reteta. O sa incerc si eu ☺

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 02, 2016 at 9:03 pm

      Matusa mea pune in acelasi mod si mazare, dar si fasole verde. Eu inca nu am incercat. De fapt cred ca asa se pun (dar industrial) conservele de mazare, fasole verde, spanac etc pe care le gasim noi in supermarketuri.

      Răspunde
  9. Cristina P. a zis

    iulie 29, 2016 at 12:35 pm

    Foarte simplă reteta!
    Week-end placut!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 29, 2016 at 2:40 pm

      Pai nu? :)))
      Week-end frumos si tie!

      Răspunde
      • Anca Pășcuță a zis

        iulie 22, 2021 at 11:12 am

        Dar câtă sare se pune?

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          iulie 22, 2021 at 12:17 pm

          Câte 1 linguriță rasă la fiecare borcan. Sarea să fie neiodată.

          Răspunde
5 from 21 votes (21 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x