• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete rapide

    Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.

    Publicat la 18 iunie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 9 minute

    Salata de dovlecei cruzi este o rețetă delicioasă și sănătoasă, ideală pentru zilele călduroase de vară. Această salată conține doar câteva ingrediente simple, dar combinația lor este perfectă pentru a crea o gustare răcoritoare și plină de savoare. Dacă ești în căutarea unei salate ușoare și rapide, aceasta este alegerea perfectă!

    Salata de dovlecei cruzi este o alegere excelentă pentru cei care doresc să adauge mai multe legume în meniu. Rețeta este foarte simplă și se pregătește în doar câteva minute, iar faptul că dovleceii nu sunt supuși preparării termice ne asigură că nu pierdem deloc vitaminele și mineralele pe care le conțin.

    salata de dovlecei cruzi

    Salata de dovlecei cruzi nu e doar o rețetă simplă și rapidă, ci și una foarte ieftină! Cel puțin în perioada de vară, dovleceii sunt printre legumele cele mai ieftine și mai ușor de cultivat. De asemenea, se găsesc peste tot, în piețe sau în magazine, așa că o puteți face oricând!

    Această salată de dovlecei cruzi este o alegere excelentă pentru o cină ușoară sau pentru a fi servită alături de alte feluri de mâncare. Veți găsi mai jos cea mai simplă rețetă, cu foarte puține ingrediente. Dar rețeta de bază poate fi adaptată ușor în funcție de preferințele personale, adăugându-i și alte legume sau condimente.

    De exemplu, dacă doriți o salată mai complexă, puteți încerca rețeta de salata de dovlecei cu porumb și iaurt grecesc.

    salata de dovlecei cruzi
    Mergi direct la:
    • Ingrediente
    • Preparare
    • Variante ale rețetei
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi
    • Rețete asemănătoare
    • Cu ce poți servi această salată de dovlecei cruzi
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente

    Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai simplă salată de dovlecei cruzi.

    ingrediente reteta salata de dovlecei cruzi
    • dovlecei - puteți folosi orice soi de dovlecei. Alegeți dovlecei tineri, fragezi, cu coaja subțire, sănătoasă și cu puține semințe. Dacă sunt micuți, calculați 1 dovlecel/porție (de persoană)
    • condimente - sare, piper, usturoi
    • verdețuri - în această salată simplă merg de minune atât pătrunjelul, cât și mărarul
    • ulei de măsline - folosiți de preferat ulei extravirgin pentru a vă bucura atât de aroma, cât și de calitățile sale
    • sucul de lămâie - se poate înlocui cu oțet de mere, după gust
    • miere - se poate înlocui cu zahăr. Folosim o cantitate foarte mică și are rolul de a regla aciditatea din dressing.

    Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

    Preparare

    Ca orice altă rețetă de salată, și pentru aceasta modul de preparare este foarte simplu și intuitiv. Salata de dovlecei cruzi, are totuși câteva secrete de care trebuie să ținem cont dacă vrem să obținem cu adevărat o salată gustoasă și răcoritoare.

    Iată mai jos rețeta pas cu pas, iar la final găsiți și varianta video!

    felii de dovlecel

    1.Spălați dovleceii. Nu este nevoie să îi curățați de coajă, dar dacă doriți, desigur că o puteți îndepărta. Tăiați dovleceii în felii cu grosimea de aproximativ 2 mm.

    felii de dovlecel

    2. Puneți feliile de dovlecel într-un castron încăpător, presărați sare și amestecați bine. Lăsați-i deoparte pentru 10-15 minute. Sarea îi va înmuia și va ajuta la eliminarea apei.

    patrunjel tocat fin

    3. Între timp tocați fin verdeața - pătrunjelul sau mărarul.

    dressing pentru salata de dovlecei cruzi

    4. Într-un vas amestecați ingredientele pentru dressing: ulei de măsline, piper măcinat, miere sau zahăr, usturoiul trecut prin presă și sucul de lămâie. Omogenizați cu un tel de mână.

    scurgere felii de dovlecel

    5. Puneți feliile de dovlecel într-o sită ca să se scurgă bine de apa pe care au lăsat-o.

    6. Puneți din nou dovleceii în castron și peste ei turnați dressingul și verdeața tocată fin. Amestecați bine, acoperiți castronul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 30 de minute.

    salata de dovlecei cruzi

    7. După cele 30 de minute amestecați din nou și salata e gata de servit!

    Variante ale rețetei

    Ca la orice rețetă, vă încurajez să adaptați ingredientele după ceea ce aveți la îndemână la momentul respectiv sau după condimentele care vă plac. Iată ce puteți schimba sau adăuga în rețetă:

    • Dovlecei - puteți proceda exact în același mod folosind castraveți de grădină în loc de dovlecei.
    • Condimente - pentru rețeta de bază, eu m-am limitat doar la sare, piper și usturoi, dar voi puteți folosi orice altceva vă place, de exemplu câțiva fulgi de chilli dacă doriți o notă picantă.
    • Verdețuri- după cum vedeți în fotografii eu am folosit pătrunjel, dar la fel de bine merge și mărarul, cimbrișorul sau menta.
    • Nuci și semințe - pentru mai multe grăsimi sănătoase și pentru un plus de textură, înainte de servire puteți presăra în salată: câteva semințe de susan alb sau negru, migdale crude, fistic sau miez de nucă tocat grosier.
    • Legume - dacă doriți să îmbogățiți salata de dovlecei cruzi adăugându-i și mai multe vitamine, puteți să puneți: ceapă uscată sau ceapă verde, ridichi, boabe de porumb fiert, felii de gulie, frunze de baby spanac, etc.
    • Brânză - dacă vreți să adăugați ceva proteine în această salată, puteți adăuga brânză Feta sfărâmată sau parmezan ras la final, înainte de servire.

    salata de dovlecei cruzi

    Cum se păstrează

    Pentru a vă bucura de textura legumelor proaspete, precum și de toate vitaminele pe care acestea le au de oferit, este de preferat să consumați salata de dovlecei cruzi în maxim o oră de la pregătire.

    Dacă totuși ați făcut mai multă și nu s-a mâncat toată, păstrați-o la frigider, într-o caserolă cu capac până a doua zi.

    Nu vă recomand să o păstrați mai mult de o zi și nici să o congelați pentru că își schimbă gustul și textura.

    Extra-sfaturi

    • Coaja dovleceilor este o sursă excelentă de vitamine și minerale, este bogată în antioxidanți, fibre și carotenoide. În concluzie, consumul de coajă de dovlecei poate fi o modalitate excelentă de a obține o gamă largă de nutrienți benefici pentru sănătate, de aceea vă recomand să nu o îndepărtați!
    • Tăiați dovleceii în felii subțiri și egale, astfel încât să se înmoaie uniform.
    • Lăsați salata să stea timp de cel puțin 30 de minute înainte de a o servi, nu săriți peste acest pas! Astfel feliile de dovlecel au timp să se înmoaie și să se îmbibe cu aromele din dressing.

    Rețete asemănătoare

    V-a plăcut salata simplă de astăzi făcută doar cu dovlecei cruzi și încă câteva ingrediente simple? Pe blog găsiți și alte rețete asemănătoare, dietetice și ușor de făcut. Iată mai jos câteva sugestii:

    • Salată de crudități
      Salată de crudități - multe vitamine, puține calorii!
    • Salata de fasole verde cu usturoi si iaurt
      Salată de fasole verde cu iaurt și usturoi
    • Ardei copți cu usturoi și pătrunjel
      Ardei copți cu usturoi și pătrunjel
    • bol cu salata de linte înconjurat de legume
      Salată de linte cu legume proaspete

    Cu ce poți servi această salată de dovlecei cruzi

    Salata cu dovlecei cruzi se poate servi simplă, ca atare sau lângă o friptură sau o mâncare de post.

    După ce am terminat de filmat și de fotografiat rețeta, eu am servit salata din fotografii alături de o porție mare de cartofi. Așa că vă las și vouă mai jos, pentru inspirație, tot câteva rețete cu cartofi:

    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă
    • cartofi țărănești la tigaie
      Cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia
    • Cartofi noi la cuptor cu pesmet și usturoi
      Cartofi noi la cuptor cu pesmet și usturoi
    • Cartofi dulci la cuptor
      Cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    salata de dovlecei cruzi

    Salată de dovlecei cruzi - cea mai simplă rețetă

    Salata de dovlecei cruzi este delicioasă și sănătoasă, ideală pentru zilele de vară. Are ingrediente simple, este răcoritoare și gustoasă.
    5 from 6 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 5 minutes minutes
    Gătire: 5 minutes minutes
    marinare: 30 minutes minutes
    Timp total: 40 minutes minutes
    Număr de porții: 3
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 2 dovlecei (aprox. 500 g) (mici, fragezi)
    • 1 legătură mică de pătrunjel (sau mărar)
    • 2 căței de usturoi
    • 2 linguri ulei de măsline (extravirgin)
    • sucul de la ½ lămâie (sau 1-2 linguri oțet de mere)
    • 1 linguriță miere (sau zahăr)
    • 1 lingură sare
    • ½ linguriță piper

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Spălați dovleceii. Nu este nevoie să îi curățați de coajă, dar dacă doriți, desigur că o puteți îndepărta. Tăiați dovleceii felii cu grosimea de aproximativ 2 mm.
      felii de dovlecel
    • Puneți feliile de dovlecel într-un castron încăpător, presărați sare și amestecați bine. Lăsați-i deoparte pentru 10-15 minute. Sarea îi va înmuia și va ajuta la eliminarea apei
      felii de dovlecel
    • Între timp tocați fin verdeața - pătrunjelul sau mărarul.
      patrunjel tocat fin
    • Într-un vas amestecați ingredientele pentru dressing: ulei de măsline, piper măcinat, miere sau zahăr, usturoiul trecut prin presă și sucul de lămâie. Omogenizați cu un tel de mână.
      dressing pentru salata de dovlecei cruzi
    • Puneți feliile de dovlecel într-o sită ca să se scurgă bine de apa pe care au lăsat-o.
      scurgere felii de dovlecel
    • Puneți din nou dovleceii în castron și peste ei turnați dressingul și verdeața tocată fin. Amestecați bine, acoperiți castronul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 30 de minute.
    • După cele 30 de minute amestecați din nou și salata e gata de servit!
      salata de dovlecei cruzi

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • Coaja dovleceilor este o sursă excelentă de vitamine și minerale, este bogată în antioxidanți, fibre și carotenoide. În concluzie, consumul de coajă de dovlecei poate fi o modalitate excelentă de a obține o gamă largă de nutrienți benefici pentru sănătate, de aceea vă recomand să nu o îndepărtați!
    • Tăiați dovleceii în felii subțiri și egale, astfel încât să se înmoaie uniform.
    • Lăsați salata să stea timp de cel puțin 30 de minute înainte de a o servi, nu săriți peste acest pas! Astfel feliile de dovlecel au timp să se înmoaie și să se îmbibe cu aromele din dressing.
    Valori nutriționale
    Salată de dovlecei cruzi - cea mai simplă rețetă
    Valori per porție
    Calorii
    37
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    1
    g
    2
    %
    Carbohidrați
     
    6
    g
    2
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    4
    g
    4
    %
    Proteine
     
    2
    g
    4
    %
    Vitamina A
     
    362
    IU
    7
    %
    Calciu
     
    29
    mg
    3
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • paste cu dovlecei, smantana si parmezan
      Paste cu dovlecei, smântână și parmezan - rețeta simplă și rapida
    • supa de dovlecei a la grec
      Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
    • pastrav somonat la cuptor cu legume
      Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor
    • 3 retete de salate cu oua fierte
      3 rețete de salată cu ouă fierte - simple, delicioase, gata în 15 minute

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.