Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete rapide

Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.

164 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Salata de dovlecei cruzi este o rețetă delicioasă și sănătoasă, ideală pentru zilele călduroase de vară. Această salată conține doar câteva ingrediente simple, dar combinația lor este perfectă pentru a crea o gustare răcoritoare și plină de savoare. Dacă ești în căutarea unei salate ușoare și rapide , aceasta este alegerea perfectă!

Salata de dovlecei cruzi este o alegere excelentă pentru cei care doresc să adauge mai multe legume în meniu. Rețeta este foarte simplă și se pregătește în doar câteva minute, iar faptul că dovleceii nu sunt supuși preparării termice ne asigură că nu pierdem deloc vitaminele și mineralele pe care le conțin.

salata de dovlecei cruzi

Salata de dovlecei cruzi nu e doar o rețetă simplă și rapidă, ci și una foarte ieftină! Cel puțin în perioada de vară, dovleceii sunt printre legumele cele mai ieftine și mai ușor de cultivat. De asemenea, se găsesc peste tot, în piețe sau în magazine, așa că o puteți face oricând!

Această salată de dovlecei cruzi este o alegere excelentă pentru o cină ușoară sau pentru a fi servită alături de alte feluri de mâncare. Veți găsi mai jos cea mai simplă rețetă, cu foarte puține ingrediente. Dar rețeta de bază poate fi adaptată ușor în funcție de preferințele personale, adăugându-i și alte legume sau condimente.

De exemplu, dacă doriți o salată mai complexă, puteți încerca rețeta de salata de dovlecei cu porumb și iaurt grecesc.

salata de dovlecei cruzi
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Variante ale rețetei
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Rețete asemănătoare
  • Cu ce poți servi această salată de dovlecei cruzi
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai simplă salată de dovlecei cruzi.

ingrediente reteta salata de dovlecei cruzi
  • dovlecei - puteți folosi orice soi de dovlecei. Alegeți dovlecei tineri, fragezi, cu coaja subțire, sănătoasă și cu puține semințe. Dacă sunt micuți, calculați 1 dovlecel/porție (de persoană)
  • condimente - sare, piper, usturoi
  • verdețuri - în această salată simplă merg de minune atât pătrunjelul, cât și mărarul
  • ulei de măsline - folosiți de preferat ulei extravirgin pentru a vă bucura atât de aroma, cât și de calitățile sale
  • sucul de lămâie - se poate înlocui cu oțet de mere, după gust
  • miere - se poate înlocui cu zahăr. Folosim o cantitate foarte mică și are rolul de a regla aciditatea din dressing.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Preparare

Ca orice altă rețetă de salată, și pentru aceasta modul de preparare este foarte simplu și intuitiv. Salata de dovlecei cruzi, are totuși câteva secrete de care trebuie să ținem cont dacă vrem să obținem cu adevărat o salată gustoasă și răcoritoare.

Iată mai jos rețeta pas cu pas, iar la final găsiți și varianta video!

felii de dovlecel

1.Spălați dovleceii. Nu este nevoie să îi curățați de coajă, dar dacă doriți, desigur că o puteți îndepărta. Tăiați dovleceii în felii cu grosimea de aproximativ 2 mm.

felii de dovlecel

2. Puneți feliile de dovlecel într-un castron încăpător, presărați sare și amestecați bine. Lăsați-i deoparte pentru 10-15 minute. Sarea îi va înmuia și va ajuta la eliminarea apei.

patrunjel tocat fin

3. Între timp tocați fin verdeața - pătrunjelul sau mărarul.

dressing pentru salata de dovlecei cruzi

4. Într-un vas amestecați ingredientele pentru dressing: ulei de măsline, piper măcinat, miere sau zahăr, usturoiul trecut prin presă și sucul de lămâie. Omogenizați cu un tel de mână.

scurgere felii de dovlecel

5. Puneți feliile de dovlecel într-o sită ca să se scurgă bine de apa pe care au lăsat-o.

6. Puneți din nou dovleceii în castron și peste ei turnați dressingul și verdeața tocată fin. Amestecați bine, acoperiți castronul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 30 de minute.

salata de dovlecei cruzi

7. După cele 30 de minute amestecați din nou și salata e gata de servit!

Variante ale rețetei

Ca la orice rețetă, vă încurajez să adaptați ingredientele după ceea ce aveți la îndemână la momentul respectiv sau după condimentele care vă plac. Iată ce puteți schimba sau adăuga în rețetă:

  • Dovlecei - puteți proceda exact în același mod folosind castraveți de grădină în loc de dovlecei.
  • Condimente - pentru rețeta de bază, eu m-am limitat doar la sare, piper și usturoi, dar voi puteți folosi orice altceva vă place, de exemplu câțiva fulgi de chilli dacă doriți o notă picantă.
  • Verdețuri- după cum vedeți în fotografii eu am folosit pătrunjel, dar la fel de bine merge și mărarul, cimbrișorul sau menta.
  • Nuci și semințe - pentru mai multe grăsimi sănătoase și pentru un plus de textură, înainte de servire puteți presăra în salată: câteva semințe de susan alb sau negru, migdale crude, fistic sau miez de nucă tocat grosier.
  • Legume - dacă doriți să îmbogățiți salata de dovlecei cruzi adăugându-i și mai multe vitamine, puteți să puneți: ceapă uscată sau ceapă verde, ridichi, boabe de porumb fiert, felii de gulie, frunze de baby spanac, etc.
  • Brânză - dacă vreți să adăugați ceva proteine în această salată, puteți adăuga brânză Feta sfărâmată sau parmezan ras la final, înainte de servire.

salata de dovlecei cruzi

Cum se păstrează

Pentru a vă bucura de textura legumelor proaspete, precum și de toate vitaminele pe care acestea le au de oferit, este de preferat să consumați salata de dovlecei cruzi în maxim o oră de la pregătire.

Dacă totuși ați făcut mai multă și nu s-a mâncat toată, păstrați-o la frigider, într-o caserolă cu capac până a doua zi.

Nu vă recomand să o păstrați mai mult de o zi și nici să o congelați pentru că își schimbă gustul și textura.

Extra-sfaturi

  • Coaja dovleceilor este o sursă excelentă de vitamine și minerale, este bogată în antioxidanți, fibre și carotenoide. În concluzie, consumul de coajă de dovlecei poate fi o modalitate excelentă de a obține o gamă largă de nutrienți benefici pentru sănătate, de aceea vă recomand să nu o îndepărtați!
  • Tăiați dovleceii în felii subțiri și egale, astfel încât să se înmoaie uniform.
  • Lăsați salata să stea timp de cel puțin 30 de minute înainte de a o servi, nu săriți peste acest pas! Astfel feliile de dovlecel au timp să se înmoaie și să se îmbibe cu aromele din dressing.

Rețete asemănătoare

V-a plăcut salata simplă de astăzi făcută doar cu dovlecei cruzi și încă câteva ingrediente simple? Pe blog găsiți și alte rețete asemănătoare, dietetice și ușor de făcut. Iată mai jos câteva sugestii:

  • Salată de crudități
    Salată de crudități - multe vitamine, puține calorii!
  • Salata de fasole verde cu usturoi si iaurt
    Salată de fasole verde cu iaurt și usturoi
  • Ardei copți cu usturoi și pătrunjel
    Ardei copți cu usturoi și pătrunjel
  • bol cu salata de linte înconjurat de legume
    Salată de linte cu legume proaspete

Cu ce poți servi această salată de dovlecei cruzi

Salata cu dovlecei cruzi se poate servi simplă, ca atare sau lângă o friptură sau o mâncare de post.

După ce am terminat de filmat și de fotografiat rețeta, eu am servit salata din fotografii alături de o porție mare de cartofi. Așa că vă las și vouă mai jos, pentru inspirație, tot câteva rețete cu cartofi:

  • cei mai buni cartofi la cuptor
    Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă
  • cartofi țărănești la tigaie
    Cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia
  • Cartofi noi la cuptor cu pesmet și usturoi
    Cartofi noi la cuptor cu pesmet și usturoi
  • Cartofi dulci la cuptor
    Cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

salata de dovlecei cruzi

Salată de dovlecei cruzi - cea mai simplă rețetă

Salata de dovlecei cruzi este delicioasă și sănătoasă, ideală pentru zilele de vară. Are ingrediente simple, este răcoritoare și gustoasă.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 5 minutes minutes
marinare: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 dovlecei (aprox. 500 g) (mici, fragezi)
  • 1 legătură mică de pătrunjel (sau mărar)
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline (extravirgin)
  • sucul de la ½ lămâie (sau 1-2 linguri oțet de mere)
  • 1 linguriță miere (sau zahăr)
  • 1 lingură sare
  • ½ linguriță piper

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați dovleceii. Nu este nevoie să îi curățați de coajă, dar dacă doriți, desigur că o puteți îndepărta. Tăiați dovleceii felii cu grosimea de aproximativ 2 mm.
    felii de dovlecel
  • Puneți feliile de dovlecel într-un castron încăpător, presărați sare și amestecați bine. Lăsați-i deoparte pentru 10-15 minute. Sarea îi va înmuia și va ajuta la eliminarea apei
    felii de dovlecel
  • Între timp tocați fin verdeața - pătrunjelul sau mărarul.
    patrunjel tocat fin
  • Într-un vas amestecați ingredientele pentru dressing: ulei de măsline, piper măcinat, miere sau zahăr, usturoiul trecut prin presă și sucul de lămâie. Omogenizați cu un tel de mână.
    dressing pentru salata de dovlecei cruzi
  • Puneți feliile de dovlecel într-o sită ca să se scurgă bine de apa pe care au lăsat-o.
    scurgere felii de dovlecel
  • Puneți din nou dovleceii în castron și peste ei turnați dressingul și verdeața tocată fin. Amestecați bine, acoperiți castronul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 30 de minute.
  • După cele 30 de minute amestecați din nou și salata e gata de servit!
    salata de dovlecei cruzi

Bine de știut:

  • Coaja dovleceilor este o sursă excelentă de vitamine și minerale, este bogată în antioxidanți, fibre și carotenoide. În concluzie, consumul de coajă de dovlecei poate fi o modalitate excelentă de a obține o gamă largă de nutrienți benefici pentru sănătate, de aceea vă recomand să nu o îndepărtați!
  • Tăiați dovleceii în felii subțiri și egale, astfel încât să se înmoaie uniform.
  • Lăsați salata să stea timp de cel puțin 30 de minute înainte de a o servi, nu săriți peste acest pas! Astfel feliile de dovlecel au timp să se înmoaie și să se îmbibe cu aromele din dressing.
Valori nutriționale
Salată de dovlecei cruzi - cea mai simplă rețetă
Valori per porție
Calorii
37
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
6
g
2
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
2
g
4
%
Vitamina A
 
362
IU
7
%
Calciu
 
29
mg
3
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
  • salata calda de legume coapte cu telemea
    Salată caldă de legume coapte cu brânză - rețeta ideală pentru o cină rapidă
  • ceafa de porc cu cartofi prajiti la air fryer
    Cum faci ceafă de porc fragedă și cartofi crocanți la air fryer, în același timp!
164 shares
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.