Dovlecei pentru iarnă la borcan, cea mai simplă metodă de conservare. Rețeta de dovlecei conservați pentru iarnă sterilizați direct în borcan.
Nu prea sunt eu adepta conservelor de legume pentru iarnă. Prefer să le pun în pungi și să le congelez. Mi se pare că așa își păstrează cel mai bine aroma și culoarea, dar mai ales vitaminele.
Congelez ardei grași tăiați cubulețe pentru ciorbe și tocănițe sau întregi pentru umplut. Mai congelez roșii pasate pentru sosuri, mazăre, fasole verde, leuștean, pătrunjel, mărar, etc. Doar dovleceii congelați nu-mi plac. Am încercat să pun cuburi de dovlecei pentru ciorbă și după dezghețare și-au pierdut și textura, dar și gustul.
Dar norocoasă cum sunt eu, toamna trecută am primit de la sora mamei câteva borcane de dovlecei din gradina ei.
Mi-a plăcut cum s-au comportat dovleceii la borcan peste iarnă. Au rămas crocanți, aveau gust, aveau culoare, aveau textură.
Zilele trecute m-am trezit cu vreo 2 dovlecei cumpărați în exces de zel pentru care nu aveam niciun plan culinar apropiat. Ca să nu-i las să se usuce prin frigider, am sunat-o pe mătușa mea să mă învețe cum să-i pun. Notez rețeta aici și pentru voi, dar și pentru mine. Deocamdată am pus doar 2 borcane și din experiență știu că nu-mi ajung, că iarna-i lungă, cum zic bătrânii noștri!
Mod de preparare dovlecei pentru iarnă la borcan
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Dovlecei pentru iarnă la borcan
Ingrediente
- 2 dovlecei mari
- aprox. 1 litru de apă
- 2 lingurițe sare neiodată
- 1 tabletă aspirină de 500 mg (acid acetilsalicilic)
Instrucțiuni de preparare
- Se spală dovleceii și se curata de coajă, dacă îi preferați așa. Eu nu i-am curățat.
- Se taie dovleceii felii, cuburi sau rondele, după cum doriți. Eu am făcut un borcan cu dovlecei cuburi, pentru ciorbe și unul cu felii tăiate în sferturi, pentru tocănite.
- Se așează dovleceii frumos în borcane, să încapă cât mai mulți.
- Se pune câte o linguriță de sare neiodată și câte ½ de pastilă de aspirină zdrobită în fiecare borcan.
- Se toarnă apă peste dovlecei până se umplu borcanele și se înfiletează strâns capacele.
- Se așează borcanele într-o cratiță încăpătoare cu cârpe de bucătărie sau ziare între ele și se sterilizează borcanele la bain marie timp 15 minute. Timpul se măsoară de când începe să clocotească apa. Nu îi fierbeți mai mult pentru că se vor înmuia și nu mai rămân crocanți.
- Se lasă borcanele să se raceasca în apa în care au fiert, apoi se depozitează în cămară.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailIMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Spor la treabă vă doresc!
Iuliana a zis
Mulțumesc!
Mihaela a zis
Problema pe care o ai cu dovleceii congelati este ca ii decongelezi. Pune-i in ciorba sau tocana inghetati. Eu congelez ceapa verde, usturoi verde, ardei grasi tocati, rosii, dovlecei taiati cuburi sau felii, porumb dulce oparit si pe cocean si taiat de pe cocean, fasole verde si galbena oparita de 30 de ani si nu am avut niciodata probleme cu gustul nici cu textura dar niciodata nu las nimic la dezghetat. Sper sa incerci si tu.
Iuliana a zis
Nu ii decongelez. Ii pun in mancare congelati, asa cum procedez de altfel cu toate legumele. Dar dintre toate, mie mi se pare ca dovleceii isi pierd din calitati.
violetaca a zis
Spune-mi cum au stat dovleceii pusi in 2016?si-au schimbat gustul?Cu stima,Violeta
Iuliana a zis
Buna Violeta. Au stat foarte bine. I-am pus anul trecut in august si am desfacut ultimul borcan in ianuarie sau februarie cred. Nu si-au schimbat gustul si au ramas putin crocanti, nu s-au inmuiat cum fac cei pusi la congelator.
Dana a zis
Pane se pot folosi dovleceii tinuti la borcan?Multumesc!!
Iuliana a zis
Nu am încercat niciodată, dar fiind deja gătiți (fierți) nu cred că ies la fel de gustoși precum cei proaspeți.
Iuliana a zis
Adriana, imi pare rau... Pot fi cateva cauze. Poate ai folosit sare cu iod? Sau borcanele nu erau etanse, poate nu i-ai sterilizat suficient, sau apoi nu a fost suficient de racoare in incaperea unde i-ai depozitat?
Seicaru andreea a zis
Este probat! Multumesc pentru reteta. Andreea
Iuliana a zis
Cu drag!
violeta a zis
Eu folosesc numai dovlecel zuchini.Nu are seminte,nu este apos si este minunat.De cca 2 ani il cultiv in gradinita (am o gradinita de cca 30 mp unde am atat legume cat si flori) si-l congelez pt iarna.Are cu totul alta textura si gust.Incearca si cumpara un dovlecel verde si te convingi.Eu am uitat de un dovlecel sa-l culeg iar cand mi-am adus aminte ,l-am cantarit si avea 1.700 grame.Cand l-am taiat nu avea nici o samanta si era fraged de nu se poate.Eu nu curat nici de coaja.Acum e cam tarziu sa pun dupa reteta ta,de curiozitate.O sa fie pe lista la anul.Cu stima, Violeta
Iuliana a zis
Destul de rar gasesc zuchini la noi in piata, in general sunt dovlecei de-ai nostri, romanesti si aposi.
Nici eu nu curat dovleceii de coaja 🙂
o femeie a zis
foarte interesant! Mi s-ar parea mai ingenios sa pun un borcan mixt: dovlecei, mazare, fasole verde.
Cand le scoti, cum le folosesti? le pui la gatit ca de obicei sau ca pe muraturi?
Iuliana a zis
Nu ca pe muraturi. Fiind sterilizati nu apuca sa fermenteze saramura ca sa semene la gust cu muraturile. Le pun pur si simplu in ciorbe sau tocanite, asa cum as pune dovlecel proaspat. Daca nu consum un borcan intreg odata, 2-3 zile pana la urmatoarea folosire pastrez borcanul asa desfacut, in frigider.
Corina a zis
Pentru prima data aud o astfel de reteta. O sa incerc si eu ☺
Iuliana a zis
Matusa mea pune in acelasi mod si mazare, dar si fasole verde. Eu inca nu am incercat. De fapt cred ca asa se pun (dar industrial) conservele de mazare, fasole verde, spanac etc pe care le gasim noi in supermarketuri.
Cristina P. a zis
Foarte simplă reteta!
Week-end placut!
Iuliana a zis
Pai nu? :)))
Week-end frumos si tie!
Anca Pășcuță a zis
Dar câtă sare se pune?
Iuliana a zis
Câte 1 linguriță rasă la fiecare borcan. Sarea să fie neiodată.