Terci de ovăz (porridge) , un mic dejun gustos şi hrănitor pe bază de lapte şi fulgi de ovăz, îndulcit cu miere, cu topping de banane şi nuci.
Vine o vreme când inevitabil se întoarce roata şi "oul ajunge să înveţe pe găină". Aşa se face că am învăţat să fac porridge de la copilul meu. Porridge e un mic dejun tradiţional englezesc, iar reţeta de bază conţine fulgi de ovăz, lapte şi un praf de sare.
Da, atât e de simplu! Englezii îşi iubesc atât de mult porridge-ul , încât de exemplu fiul meu îl primeşte gratuit la micul dejun la firma din Anglia unde lucrează. Li se serveşte varianta de bază şi fiecare adaugă topinguri după bunul plac: fructe de pădure sau de sezon, nuci, seminţe, miere, scorţişoară, fulgi de ciocolată, cocos, etc.
Auzisem de porridge, dar nu ştiam prea bine ce este. Îmi imaginam că e o reţetă mai elaborată, nu...un simplu terci 😀 Până la urmă însă, e atât de uşor de făcut, atât de bun şi de hrănitor încât mă şi mir cum de mi-a luat atâta timp să aflu de existenţa lui.
Despre fulgii de ovăz ştim că au indice glicemic mic, deci vestea bună e că nu îngraşă (depinde totuşi cu ce îi combini) şi în plus ţin de foame o perioadă lungă de timp. Mai ştim şi că stimulează digestia, deci uite-aşa începem să înţelegem ce mic dejun sănătos e terciul ăsta de ovăz. Nu ne mai rămâne decât să-i alegem toppingurile, iar partea cea mai frumoasă a unui mic dejun luat împreună cu familia reunită este că fiecare îşi poate pune în castron, peste ovăzul fiert în lapte, exact ceea ce îi place.
Eu m-am oprit azi la varianta cea mai simplă şi la îndemâna oricui: banane, nuci româneşti şi un pic de scorţişoară. Un fir de miere turnat peste toate astea mi-a desăvârşit capodopera culinară.
Şi mai am o veste bună: porridge este minunat de bun şi în varianta de post sau vegetariană, cum vreţi s-o numiţi. Ovăzul se poate fierbe în lapte vegetal (de cocos, de migdale, de soia, etc.) sau chiar în apă. De fapt pe vremuri, englezii în apă îl fierbeau, nu în lapte.
Sper că v-am convins să îi daţi porridge-ului o şansă la micul dejun. Acum rămâne doar să facem un concurs de toppinguri. Cine vine cu cea mai inedită şi mai delicioasă combinaţie? Eu între timp am descoperit cât de minunată este şi reţeta de porridge cu zmeură şi migdale 😉
Mod de preparare terci de ovăz (porridge) cu banane şi nuci
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Terci de ovăz (porridge) cu banane şi nuci
Ingrediente
- 500 ml de lapte (de vacă sau vegetal)
- 120 g de fulgi de ovăz fini
- un praf de sare
- 2 banane
- o mână de nuci
- 2-3 linguriţe de miere
- scorţişoară după gust
Instrucțiuni de preparare
- Se pune laptele la fiert împreuna cu sarea.
- Când laptele începe să se umfle, se adaugă fulgii de ovăz şi se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.
- Veţi simţi la mână că terciul începe să se îngroaşe. Când ajunge la consistenţa dorită, se ia de pe foc şi se repartizează în castroane.
- Se pun deasupra felii de banană, nuci tocate şi scorţişoară.
- Se îndulceşte cu miere după gust şi e gata de servit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dimineţi frumoase vă doresc, alături de o porţie de terci de ovăz (porridge) cu banane şi nuci!
Maria iovan a zis
Si eu mananc in fiecare dimineata acest terci de fulgi de ovaz, de grau, ce gasesc, fierb 2 linguri in putina apa si cat fierb cerealele eu macin cate o lingurita de in, canepa, kia, polen, seminte de bostan , le pun in bolul in care am fiert cereala si apoi pun o lingura sau 2 din un mix de afine, catina si miere si iaurt cau acum in post pun ceai verde. Este bun mic dejun super, imi da energie, nu simt foamea niciodata si fac asta de ani buni.
Iuliana a zis
Nu m-as fi gandit la ceaiul verde. Buna idee! Multumesc, Maria! 🙂
Bianca a zis
A iești foarte bună rețeta
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur tare mult!
maria a zis
Ma bucur ca ai scris aceasta postare, am in camara doua pungi de fulgi de ovaz (ii mananca sotul meu cu iaurt, din cand in cand, dar cred ca s-a cam saturat de combinatia asta).
O sa-i fac porridge-ul la micul dejun, sambata dimineata, abia astept sa vad ce iese!
N-am mancat niciodata, dar, citind reteta, imi imaginez ca e o mancare satioasa care tine bine de foame, pana dupa pranz.
Iuliana a zis
Asa este, e un mic dejun satioas si gustos. Si pentru ca ii poti pune orice topping, nici exista pericolul sa te saturi curand de el 🙂
doina a zis
Porridge la englezi , kasha la rusi, terci la noi . Indiferent cum se numeste e la fel de bun si sanatos . Prima data am mancat in 1982 intr-o excursie la Moscova . Tot acolo am mancat si o varianta facuta din amestec de ovaz , hrisca si mei. Pot sa spun ca-l mananc destul de des pentru ca -mi asigura energia necesara pentru o zi intreaga. Ma bucur ca te-ai gandit la aceasta postare. O idee de la mine ? Eu l-as amesteca cu putin unt de migdale , miere si as picura deasupra niste nuttela si fulgi de migdale sau fructe de sezon. Cu un asa mic dejun poti participa la maraton ! O zi frumoasa iti doresc.
Iuliana a zis
Si eu mananc cereale la micul dejun pentru ca imi tin de foame foarte bine pana pe la ora 13, dar nu fierbeam fulgii de ovaz, ii punem fie in laptele rece, fie in iaurt. Imi place ideea ta cu unt de migdale, nutella...nebunie! 🙂