Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Terci de ovăz (porridge) cu banane şi nuci

Publicat la 6 septembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

842 shares
Mergi la rețetă

Terci de ovăz (porridge) , un mic dejun gustos şi hrănitor pe bază de lapte şi fulgi de ovăz, îndulcit cu miere, cu topping de banane şi nuci.

Vine o vreme când inevitabil se întoarce roata şi "oul ajunge să înveţe pe găină". Aşa se face că am învăţat să fac porridge de la copilul meu. Porridge e un mic dejun tradiţional englezesc, iar reţeta de bază conţine fulgi de ovăz, lapte şi un praf de sare.

Da, atât e de simplu! Englezii îşi iubesc atât de mult porridge-ul , încât de exemplu fiul meu îl primeşte gratuit la micul dejun la firma din Anglia unde lucrează. Li se serveşte varianta de bază şi fiecare adaugă topinguri după bunul plac: fructe de pădure sau de sezon, nuci, seminţe, miere, scorţişoară, fulgi de ciocolată, cocos, etc.

Auzisem de porridge, dar nu ştiam prea bine ce este. Îmi imaginam că e o reţetă mai elaborată, nu...un simplu terci 😀 Până la urmă însă, e atât de uşor de făcut, atât de bun şi de hrănitor încât mă şi mir cum de mi-a luat atâta timp să aflu de existenţa lui.

terci de ovaz (porridge) cu banane si nuci

Despre fulgii de ovăz ştim că au indice glicemic mic, deci vestea bună e că nu îngraşă (depinde totuşi cu ce îi combini) şi în plus ţin de foame o perioadă lungă de timp. Mai ştim şi că stimulează digestia, deci uite-aşa începem să înţelegem ce mic dejun sănătos e terciul ăsta de ovăz. Nu ne mai rămâne decât să-i alegem toppingurile, iar partea cea mai frumoasă a unui mic dejun luat împreună cu familia reunită este că fiecare îşi poate pune în castron, peste ovăzul fiert în lapte, exact ceea ce îi place.

Eu m-am oprit azi la varianta cea mai simplă şi la îndemâna oricui: banane, nuci româneşti şi un pic de scorţişoară. Un fir de miere turnat peste toate astea mi-a desăvârşit capodopera culinară.

Şi mai am o veste bună: porridge este minunat de bun şi în varianta de post sau vegetariană, cum vreţi s-o numiţi. Ovăzul se poate fierbe în lapte vegetal (de cocos, de migdale, de soia, etc.) sau chiar în apă. De fapt pe vremuri, englezii în apă îl fierbeau, nu în lapte.

Sper că v-am convins să îi daţi porridge-ului o şansă la micul dejun. Acum rămâne doar să facem un concurs de toppinguri. Cine vine cu cea mai inedită şi mai delicioasă combinaţie? Eu între timp am descoperit cât de minunată este şi reţeta de porridge cu zmeură şi migdale 😉

terci de ovaz (porridge) cu banane si nuci

Mod de preparare terci de ovăz (porridge) cu banane şi nuci

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

terci de ovaz (porridge) cu banane si nuci

Terci de ovăz (porridge) cu banane şi nuci

Terci de ovăz (porridge) , un mic dejun gustos şi hrănitor pe bază de lapte şi fulgi de ovăz, îndulcit cu miere, cu topping de banane şi nuci.
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 15 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 ml de lapte (de vacă sau vegetal)
  • 120 g de fulgi de ovăz fini
  • un praf de sare
  • 2 banane
  • o mână de nuci
  • 2-3 linguriţe de miere
  • scorţişoară după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se pune laptele la fiert împreuna cu sarea.
  • Când laptele începe să se umfle, se adaugă fulgii de ovăz şi se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.
  • Veţi simţi la mână că terciul începe să se îngroaşe. Când ajunge la consistenţa dorită, se ia de pe foc şi se repartizează în castroane.
  • Se pun deasupra felii de banană, nuci tocate şi scorţişoară.
  • Se îndulceşte cu miere după gust şi e gata de servit.
Valori nutriționale
Terci de ovăz (porridge) cu banane şi nuci
Valori per porție
Calorii
485
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Colesterol
 
25
mg
8
%
Carbohidrați
 
81
g
27
%
Fibre
 
10
g
42
%
Zahăr
 
28
g
31
%
Proteine
 
16
g
32
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
terci de ovaz (porridge) cu banane si nuci

Dimineţi frumoase vă doresc, alături de o porţie de terci de ovăz (porridge) cu banane şi nuci!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
842 shares

Comentarii

  1. Maria iovan a zis

    februarie 21, 2018 at 9:08 am

    Si eu mananc in fiecare dimineata acest terci de fulgi de ovaz, de grau, ce gasesc, fierb 2 linguri in putina apa si cat fierb cerealele eu macin cate o lingurita de in, canepa, kia, polen, seminte de bostan , le pun in bolul in care am fiert cereala si apoi pun o lingura sau 2 din un mix de afine, catina si miere si iaurt cau acum in post pun ceai verde. Este bun mic dejun super, imi da energie, nu simt foamea niciodata si fac asta de ani buni.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 21, 2018 at 9:11 am

      Nu m-as fi gandit la ceaiul verde. Buna idee! Multumesc, Maria! 🙂

      Răspunde
      • Bianca a zis

        martie 21, 2023 at 4:38 pm

        A iești foarte bună rețeta

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          martie 21, 2023 at 5:28 pm

          Mă bucur tare mult!

          Răspunde
  2. maria a zis

    septembrie 06, 2016 at 1:05 pm

    Ma bucur ca ai scris aceasta postare, am in camara doua pungi de fulgi de ovaz (ii mananca sotul meu cu iaurt, din cand in cand, dar cred ca s-a cam saturat de combinatia asta).
    O sa-i fac porridge-ul la micul dejun, sambata dimineata, abia astept sa vad ce iese!
    N-am mancat niciodata, dar, citind reteta, imi imaginez ca e o mancare satioasa care tine bine de foame, pana dupa pranz.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 07, 2016 at 9:03 pm

      Asa este, e un mic dejun satioas si gustos. Si pentru ca ii poti pune orice topping, nici exista pericolul sa te saturi curand de el 🙂

      Răspunde
  3. doina a zis

    septembrie 06, 2016 at 11:09 am

    Porridge la englezi , kasha la rusi, terci la noi . Indiferent cum se numeste e la fel de bun si sanatos . Prima data am mancat in 1982 intr-o excursie la Moscova . Tot acolo am mancat si o varianta facuta din amestec de ovaz , hrisca si mei. Pot sa spun ca-l mananc destul de des pentru ca -mi asigura energia necesara pentru o zi intreaga. Ma bucur ca te-ai gandit la aceasta postare. O idee de la mine ? Eu l-as amesteca cu putin unt de migdale , miere si as picura deasupra niste nuttela si fulgi de migdale sau fructe de sezon. Cu un asa mic dejun poti participa la maraton ! O zi frumoasa iti doresc.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 07, 2016 at 9:00 pm

      Si eu mananc cereale la micul dejun pentru ca imi tin de foame foarte bine pana pe la ora 13, dar nu fierbeam fulgii de ovaz, ii punem fie in laptele rece, fie in iaurt. Imi place ideea ta cu unt de migdale, nutella...nebunie! 🙂

      Răspunde
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x