O să vă spun sincer, din capul locului, că nu ştiu de ce le zice pârjoale moldoveneşti, căci şi la bunica mea în Muntenia se făceau exact la fel. Treaba era clară în mintea mea: dacă bunica avea timp să le facă mici şi rotunde zicea că-s chifteluţe. Dacă n-avea timp şi le făcea mai mari şi mai lunguieţe, erau pârjoale. Moldoveneşti, munteneşti, nu mi-a păsat niciodată. Important era să fie gata mai repede că miroseau de mă înnebuneau! Miroseau frumos de tot, a carne prăjită, a ceapă, a usturoi...cum să mai ai răbdare?
Deşi reţeta e cam aceeaşi, dintotdeauna preferatele mele au fost pârjoalele. Fiind mai mari, mai grosuţe, rămân moi, suculente în interior şi doar exteriorul e crocant. Când eram mică, îmi plăcea să le tai în două pe lungime şi să pun fiecare jumătate peste o felie de pâine proaspătă unsă cu unt. Îmi mai place şi acum să le mănânc aşa, dar metabolismul şi silueta nu-mi mai permit să fac orice combinaţii îmi plac. De fapt acum din ce în ce mai rar mai fac chifteluţe sau pârjoale din carne de porc, prăjite în ulei, deşi recunosc că astea sunt de departe cele mai gustoase.
De obicei fac chifteluţe dietetice de curcan pe care le coc la cuptor sau chifteluţe de pui tăvălite prin seminţe. Vedeţi voi ce variantă vă convinge, dar eu zic că măcar de vreo 2 ori pe an, ar trebui să facem şi pârjoale după reţeta tradiţională, din carne de porc, prăjte în tigaie. Măcar aşa, ca să ne mai aducem aminte de copilărie şi de bunici. În rest, avem timp tot anul să mâncăm dietetic 😀
Mod de preparare pârjoale moldovenești din carne de porc
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 500 g carne tocată de porc (poate fi și amestec)
- 1 cartof crud
- 1 ceapă
- 2-3 căței de usturoi
- 2 ouă
- aprox. ¼ de franzelă nu foarte proaspătă
- 100-120 ml de lapte (sau apă - pentru înmuiat franzela)
- sare (piper, cimbru uscat - după gust)
- faină albă (sau pesmet - pentru tăvălit pârjoalele)
- ulei pentru prăjit
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi carnea tocată într-un bol încăpător. Peste ea puneţi ouăle bătute, cimbrul, sare, piper şi usturoiul trecut prin presă.
- Puneţi pâinea la înmuiat în lapte. Când e bine îmbibată, o stoarceţi bine, mârunţiţi şi o puneţi peste carnea tocată.
- Daţi cartoful şi ceapa pe răzătoarea cu găuri mici, la chopper sau la robot, cum vă e mai uşor.
- Amestecaţi totul şi frământaţi compoziţia câteva minute până aveţi o pastă omogenă şi bine legată. Lăsaţi compoziţia să se odihnească 10-15 minute ca să se îmrietenească toate aromele.
- Cu palmele umede formaţi pârjoalele pe care apoi le tăvăliţi prin făină (sau pesmet). Aplatizaţi-le puţin. Oricum, datorită oului din compoziţie, ele vor creşte când le puneţi la prăjit.
- Prăjiţi pârjoalele pe ambele părţi în uleiul încins, până devin aurii.
- Scoateţi pârjoalele pe un platou acoperit cu un şervet de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Se servesc calde sau reci, cu muştar, murături, salată, etc. Pot fi păstrate până la 5-7 zile în frigider.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Claudia a zis
Foarte bune! Dar sa tai porcul mai intai :p Acum inlocuiesc carnea cu legume 😉
Cici a zis
Parjoalele moldovenesti sunt mai mari ,cat palma uneori.Ce este in poza sunt chiftele,rotunde....Probabil...muntenesti!