Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Pâine cu drojdie

Franzelă albă de casă. Cea mai ușoară rețetă, fără zahăr, fără ulei!

Publicat la 22 ianuarie 2025 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

4 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Cine ar putea rezista mirosului de pâine proaspătă, scoasă din cuptor? Această rețetă de franzelă albă de casă este cea mai simplă, iar rezultatul e uimitor: pâine cu coajă crocantă, miez pufos și un gust autentic, fără niciun adaos de zahăr sau ulei. Este pâinea de casă ideală pentru oricine dorește un produs sănătos, obținut rapid și fără complicații.

Franzelă albă de casă - fără zahăr sau ulei

Franzelele de casă sunt ideale atât pentru mic-dejunuri rapide cu unt și gem, cât și pentru sandvișuri delicioase. Este o rețetă fără compromisuri, cu doar câteva ingrediente de bază, dar cu un rezultat incredibil de bun.

Mergi direct la:
  • De ce să faceți această franzelă acasă?
  • Ingrediente pentru 4 franzele albe de casă
  • Mod de preparare franzele de casă - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce să faceți această franzelă acasă?

Dacă nu ați încercat până acum să faceți pâine acasă, aceasta e rețeta cu care să începeți! Fără tehnici complicate, fără frământare excesivă și fără ingrediente inutile. În plus, e mult mai sănătoasă decât cea din comerț, perfectă mai ales pentru cei care vor să evite aditivii din pâinea cumpărată. Iar faptul că nu conține zahăr sau ulei, o face perfectă și pentru cei care își doresc o dietă mai echilibrată. Rețeta este simplă și prietenoasă chiar și pentru cei care n-au mai lucrat cu drojdia până acum.

Dacă vă place să experimentați în bucătărie, vă recomand și pâinea mea de secară fără frământare, o rețetă la fel de simplă, dar cu un gust aparte datorită dospirii lente sau pâinea albă la tavă care se păstrează proaspătă câteva zile.

Miez pufos de franzelă de casă din faină albă

Ingrediente pentru 4 franzele albe de casă

  • 1 kg făină albă tip 650 – Alegeți făină cu un conținut de proteină de minimum 12%, pentru o textură mai elastică și un miez pufos. Făina tip 650 este ideală pentru pâine.
  • 540 ml apă călduță – Apa ar trebui să fie ușor călduță, nu fierbinte, pentru a activa drojdia corect. Dacă mai este nevoie, mai puteți adăuga câteva linguri de apă, în funcție de consistența aluatului.
  • 14 g drojdie uscată instant – Dacă preferați drojdia proaspătă, folosiți 50 g și dizolvați-o în apă înainte de a o încorpora.
  • 15 g sare – O cantitate echilibrată pentru a accentua gustul pâinii. Adăugați sarea la finalul frământării pentru a nu afecta activitatea drojdiei.

Mod de preparare franzele de casă - rețeta pas cu pas

framantare aluat de paine la robot

1. În bolul robotului combinați făina, drojdia și sarea. Turnați apa călduță și începeți să frământați la viteză mică pentru 10 minute. Dacă frământați la mână, cam 15-20 de minute.

aluat pentru franzela de casa framantat si pregatit pentru dospire

2. Pulverizați 2-3 puf-uri de apă peste aluat, acoperiți bolul cu o folie de plastic și lăsați-l să dospească până când își dublează volumul. În funcție de temperatura din bucătărie, poate dura 60-90 de minute.

impartire aluat de paine in 4 bucati egale pentru 4 franzele de casa

3. Scoateți aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 4 bucăți egale. Modelați fiecare bucată de aluat în formă de bilă, apoi lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute acoperite cu un șervet de bumbac.

modelare aluat pentru paine-franzela de casa

4. Întindeți fiecare bucată de aluat cu sucitorul sau cu palmele într-o foaie de aprox 30x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă a foii.

Cum se modelează franzelele de casă

cum se modeleaza franzela de casa in forma specifica

5. Sigilați marginea și capetele, apoi rulați aluatul apăsând cu palmele pe capete pentru a le subția.

a doua dospire franzele de casa in tava inainte de coacere

6. Așezați franzelele în tavă, acoperiți-le cu un șervet și lăsați-le să dospească încă 45-60 de minute, până își dublează din nou volumul.

crestare franzele cu lama inainte de coacere

7. Înainte de coacere presărați puțină făină pe fiecare franzelă și faceți o tăietură longitudinală folosind o lamă sau un cuțit foarte bine ascuțit.

patru franzele de casa in tava, abia scoase din cuptor

8. Preîncălziți cuptorul la 220°C și puneți o tavă pe fundul cuptorului. Când băgați tava cu pâine, puneți în tava fierbinte câteva cuburi de gheață pentru a crea abur. Coaceți franzelele timp de aprox. 30 de minute sau până când se rumenesc.

Ce puteți înlocui în rețetă

  • Făină albă tip 650 – puteți folosi și făină integrală, sau o combinație cu făină de secară pentru un gust mai rustic sau chiar făină fără gluten, dar veți avea nevoie de mai multă apă, deoarece acestea sunt făinuri care absorb mai mult lichid.
  • Drojdia uscată – dacă preferați, înlocuiți drojdia uscată cu drojdie proaspătă, respectând proporțiile corecte (14 g uscată = 50 g proaspătă).
  • Sare – puteți reduce cantitatea la 10 g dacă doriți o pâine mai puțin sărată sau puteți renunța complet la sare dacă urmați un regim hiposodat.
patru paini pufoase de casa pe gratar de racire

Cum se păstrează

Franzelele se păstrează moi 1-2 zile, la temperatura camerei, învelite într-un prosop curat sau într-o pungă de hârtie.

Dacă doriți să le păstrați mai mult timp, le puteți congela pentru 1-2 luni, întregi sau feliate, în pungi de plastic sigilate. Dezghețați-le la temperatura camerei și încălziți-le câteva minute în cuptor sau la microunde.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Temperatura apei – ssigurați-vă că apa este doar călduță, la maxim 40 de grade și nu fierbinte, pentru a nu distruge drojdia.
  • Frământați aluatul suficient, pentru a dezvolta rețeaua de gluten care dă pâinii miez pufos și formă frumoasă.
  • Lăsați pâinea să dospească cât are nevoie – procesul de dospire este esențial pentru ca aluatul să crească și să devină pufos și este direct influențat de temperatura și umiditatea din cameră. Nu există un timp standard, cel mai bun indicator este dublarea volumului.
  • Crestarea franzelelor înainte de coacere – nu oferă doar un aspect frumos, ci ajută la controlarea expansiunii în timpul coacerii.
  • Cuptorul preîncălzit – introduceți pâinea doar în cuptorul bine încins, altfel nu va avea crustă frumoasă.
  • Pentru coajă crocantă și rumenită frumos, nu uitați să coaceți pâinea cu abur.

Întrebări frecvente

Pot folosi alt tip de făină?

Da, puteți folosi făină integrală, de secară sau făină fără gluten, dar va trebui să ajustați cantitatea de apă.

Pot să adaug semințe?

Sigur! Presărați semințe de susan, mac sau in pe franzele înainte de coacere.

Cum știu dacă pâinea e coaptă?

Bateți ușor cu degetele pe fundul franzelei – dacă sună a gol, e gata!

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Paine toast
    Pâine toast moale și pufoasă, ideală pentru mic dejun și sandvișuri
  • Pâine de secară cu fulgi de ovăz
    Pâine de secară cu fulgi de ovăz şi mix de seminţe
  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • Japoneze coapte în tavă.
    Chifle împletite cu lapte - rețeta de japoneze pufoase

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Franzelă albă de casă - fără zahăr sau ulei

Franzelă albă de casă. Cea mai ușoară rețetă, fără zahăr, fără ulei!

Franzelă albă de casă – rețetă simplă, fără zahăr, fără ulei. Doar 4 ingrediente de bază pentru 4 franzele pufoase și sănătoase! Află cum se face!
No ratings yet
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
dospire: 1 hour hour 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 franzele
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Ingrediente
 

  • 1 kg făină albă tip 650 (cu minim 12% proteină)
  • 540 ml apă ușor călduță (poate puțin mai mult, dacă mai cere aluatul)
  • 14 g drojdie uscată instant (sau 50 g drojdie proaspătă)
  • 15 g sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • În bolul robotului combinați făina, drojdia și sarea. Turnați apa călduță și începeți să frământați la viteză mică pentru 10 minute. Dacă frământați la mână, cam 15-20 de minute.
    framantare aluat de paine la robot
  • Pulverizați 2-3 puf-uri de apă peste aluat, acoperiți bolul cu o folie de plastic și lăsați-l să dospească până când își dublează volumul. În funcție de temperatura din bucătărie, poate dura 60-90 de minute.
    aluat pentru franzela de casa framantat si pregatit pentru dospire
  • Scoateți aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 4 bucăți egale. Modelați fiecare bucată de aluat în formă de bilă, apoi lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute acoperite cu un șervet de bumbac.
    impartire aluat de paine in 4 bucati egale pentru 4 franzele de casa
  • Întindeți fiecare bucată de aluat cu sucitorul sau cu palmele într-o foaie de aprox 30x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă a foii.
    modelare aluat pentru paine-franzela de casa
  • Sigilați marginea și capetele, apoi rulați aluatul apăsând cu palmele pe capete pentru a le subția.
    cum se modeleaza franzela de casa in forma specifica
  • Așezați franzelele în tavă, acoperiți-le cu un șervet și lăsați-le să dospească încă 45-60 de minute, până își dublează din nou volumul.
    a doua dospire franzele de casa in tava inainte de coacere
  •  Înainte de coacere presărați puțină făină pe fiecare franzelă și faceți o tăietură longitudinală folosind o lamă sau un cuțit foarte bine ascuțit.
    crestare franzele cu lama inainte de coacere
  • Preîncălziți cuptorul la 220°C și puneți o tavă pe fundul cuptorului. Când băgați tava cu pâine, puneți în tava fierbinte câteva cuburi de gheață pentru a crea abur. Coaceți franzelele timp de aprox. 30 de minute sau până când se rumenesc.
    patru franzele de casa in tava, abia scoase din cuptor

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • paine cu lapte si iaurt văzută de sus
    Pâine pufoasă de casă - rețeta de pâine XXL cu lapte și iaurt
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
  • Pâine cu maia rapidă şi seminţe de tot felul
    Pâine cu maia rapidă şi seminţe de tot felul
4 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required
x