S-ar putea crede că săptămâna asta mi-am pus în gând să-mi oripilez cititorii. Mai întâi v-am povestit despre coaja de lămâie păstrată la borcan, care s-a dovedit a fi ceva de neînghiţit neconceput pentru multe gospodine, iar acum, culmea culmilor, vin cu şodoul ăsta făcut cu ou crud! 😀
Dar ce să fac dacă asta mi-a recomandat prietena mea cea mai bună, care e farmacistă? Eu o sunasem de fapt să o întreb dacă pastilele de supt cu albastru de metilen sunt mai bune decât alea cu miere, ca să ştiu ce să cumpăr, iar ea mi-a retezat-o sec: ţi-a dat mamaia ta vreodată Strepsils când te durea în gât? Ce-i drept, mda...mamaia nu-mi dădea Strepsils. Şi mamaia, dar şi mama îmi făceau câte un şodou dulce şi bun, emolient pentru iritaţia de pe amigdalele mele şi care-mi lua durerea cu mâna. Al mamei era mai bun, că îi punea şi vanilie. Mai mare dragul să te doară gâtul în condiţiile astea!
N-au inventat bunicile noastre şodoul. El vine din franţuzescul chaudeau, semn că îl practică şi alte popoare, considerate mai elevate, deh!
De fapt, cel puţin în cazul şodoului reticenţa faţă de gălbenuşul crud nu este deloc justificată. Gălbenuşul bătut spumă, se va găti imediat în contact cu laptele cald. La urma urmei e ca atunci când mâncăm oul fiert cu gălbenuşul moale, nu-i aşa? Desigur, e preferabil să avem o sursă sigură de ouă sănătoase, de la găini de ţară.
Şodoul e un produs foarte perisabil, de aceea se bea imediat, cât este încă foarte cald. Dacă s-a răcit sau din cine ştie ce motive nu l-aţi băut la timp, cam în 15 minute, e de preferat să îl aruncaţi şi să faceţi altul.
Dacă beţi şodoul pentru calmarea durerilor de gât, vă recomand să îl faceţi simplu, doar cu ou, lapte şi miere. Orice alt adaos poate fi iritant pentru gât. Dar dacă luaţi şodoul ca pe un mic răsfăţ după o zi obositoare, atunci îi puteţi adăuga câteva seminţe dintr-o păstaie de vanilie, sau puţină scorţişoară, nucşoară, chiar şi puţin cardamon merge foarte bine dacă vă place aroma lui.
Cum se prepară un şodou
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 gălbenuş de ou crud (din sursă sigură, preferabil ou de ţară)
- 200 ml de lapte cald
- 2 linguri de miere
- câteva seminţe de vanilie - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi gălbenuşul într-o cană şi îl bateţi cu o furculiţă să se desfacă şi să facă puţină spumă.
- Adăugati mierea (şi vanilia - opţional) şi omogenizaţi.
- Încălziţi laptele, dar nu trebuie să ajungă la temperatura de fierbere, ci doar să fie cald bine.
- Turnaţi laptele peste gălbenuşul frecat cu miere amestecând continuu.
- Se bea imediat, încet, cu înghiţituri mici.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pentru că de obicei durerile în gât sunt inevitabil urmate de tuse, nu daţi fuga la farmacie după pastile! Faceţi acasă un sirop de ridiche neagră cu miere şi o să vedeţi ce rezultate bune are. Testat de mine cu succes!
Neculae Marin a zis
Il voi prepara chiar maine!!!
Nicky Marin
Iuliana Sbîrnea a zis
Sănătate multă!
Dinu a zis
Doamnelor,
NICIODATA sa nu puneti miere intr-un preparat fierbinte. Distrugeti acest miraculos aliment-medicament -mierea. La mai mult de 40*C mierea devine otrava pentru organism.
La chaudeau frecati galbenusul doar cu putin zahar brut. Daca vreti sa va prieasca mierea consumati-o ca atare -rece. Itrebati-i pe cel care produc miere si o comercializeaza daca pentru a ”stoarce” toata mierea din fagure o incalzesc la peste 40*C. O miere corect ”mulsa” se zahariseste dupa cel mult 1 an daca a fost scoasa din fagure.
Deci, nu indulciti bauturile calde cu miere!
Iuliana Sbîrnea a zis
Haideți să ne mai informăm puțin și să nu mai scriem prostii pe unde apucăm!
Mierea nu devine otravă în nicio situație. E drept că le temperaturi mari își pierde din proprietățile benefice, dar în niciun caz nu omoară oameni!
Vlad Angela a zis
Mulțumesc frumos pentru rețetă! Si eu am trecut de durerile de gât din copilarie, cu shodou. Nu mai știam exact cum se prepară si am gasit rețeta ta!
Iuliana Sbîrnea a zis
Multă sănătate vă doresc și numai bine!
Miri a zis
Aveți dreptate, doamna Iuliana. Soțul este apicultor, mierea își pierde din proprietățile benefice la peste 40 de grade, dar nu devine toxică. În plus, sunt prăjituri cu miere coapte la 180 de grade și nu sunt toxice, doar că mierea respectivă își pierde toate proprietățile benefice după coacere.
Șodoul cu miere merge făcut cu lapte la 40 de grade și atunci sunt active toate proprietățile benefice și din miere și din ou.
Când eram mică , doamna de la cor ne punea să bem ou crud când făceam roșu în gât, cu tot cu albuș, deci sigur gălbenușul crud nu dăunează nici el. ????
Georgeta a zis
Iuliana așa e lumea de când e ea!...Nu te întrista ! Fiecare apreciază ce-l interesează în fapt chiar el să transmită!...Dar să ignori măcar o parte din leacurile care în urmă cu foarte mulți ani au rezolvat problemele sănătății , mi se pare ....,, discutabil "... ! Măcar admițând că până la medicină nu se coafau viruși, bacterii și alte chimii pe post de tratamente. Atunci mama natură oferea soluții. E adevărat că multe sunt depășite , însă tot din vina omului ....De la mine vei avea mereu o floare !
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc frumos, Georgeta, dragă! <3
Henea elena a zis
Eu folosesc această retete si este un miracol va recomand
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc! Multă sănătate!
Andreea a zis
Superb
Iuliana Sbîrnea a zis
Multumesc frumos!
Florentina a zis
Foarte bun, Testat. Imi plac povestile foarte mult!
Felicitari!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc mult! Mă bucur că v-a fost de folos.
Madalin a zis
Îmi amintesc ca mama îmi făcea mereu minunăția asta când răceam. Am recurs și eu acum,după 20 de ani,la aceasta metoda. După ceai de ceapa,usturoi crud și alte leacuri băbești încercate in lupta cu acest virus nou care ne bântuie,am recurs la aceasta rețeta. Sper sa fie cu succes. Eu am fiert laptele,pentru ca ouăle erau din comerț și n-am vrut să-i dau salmonelei vreo șansă
Chloe a zis
Eu cautam sa-mi amintesc cum se numeste preparatul, asa am nimerit aici si mi-a placut mult povestea 🙂
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc frumos pentru vizită! <3
LARRY FREDDY a zis
BUNA SEARA .
LARRY FREDDY a zis
TOCMAI AM FACUT SODOUL SI ESTE FOARTE BUN . RECOMAND .
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur că v-a fost de folos rețeta.
Denis a zis
Referitor la comemtariul cu laptele contrazis la dureri de git. Se zice ca laptele formeaza o pielita la incalzire, si aceasta pielita acopera glandele si sub pielita microbii se inmultesc si mai rapid. Oricum si eu folosesc acest remediu in special la bronsite dar mai adauc in cana o lingurita de untura de bursuc. Foarte bine ajuta la curatirea plamanilor si ameliorarea tusei.
Stefan a zis
Foarte buna rețetă, mulțumim. Dar apropo de comentariul lui Denis, câteva fibre de coadă de veverită africana adăugate la rețetă te fac sa auzi chiar și șoaptele de la marginea orașului. Trece orice durere de urechi. E ok cu untura de bursuc, dar pune și coada de veve, musai 🤣🤗👍
Covrig Madalina a zis
Doar bun?! Delicios!!! Acum ca sunt mare si il beau imediat ce ma doare gatul. Cea mai buna metoda de a te trata de durere in gat! Mama imi facea sodouri cand eram mica si ii multumesc ca nu m-a tratat cu medicamente si antibiotice, leacurile bunicilor sunt cele mai bune!
Iuliana Sbîrnea a zis
Așa este! Mulțumesc frumos pentru comentariu.
Stela a zis
Bun...testat
Iuliana a zis
Sănătate! 🙂
Nicolae a zis
Cata rautate, Doamne!!! -_- Daca nu va intereseaza astfel de postari, nu le cautati, mergeti la farmacie unde nu va spune nimeni nicio poveste, va ia banii si-ati plecat, ce-i asa greu ?!
Iuliana a zis
🙂
Ovidiu a zis
Laptele nu e recomandat la dureri de gat.
Iuliana a zis
Poți să ne și argumentezi sau trebuie să ne mulțumim cu atât?
Floricelerozsielefanteipufosi a zis
Ce imi place este ca toate retetele incep cu o poveste...cand mama mea intra in camera si simteam cum mirosul umplea toata colturile incaperii eu eram, la fel ca si acum, intr-o stare de bucurie sa vad cum...si scrieti o gramada de tampenii despre cum preferati sa stati pe scaun cand mancati. Pe bune e o pierdere de timp sa dau scroll pana la partea care ma intereseaza: incrediente, cum se prepara si atat. Viata voastra nu ma intereseaza. Nu va mai comportati ca niste romantici incurabili...
Iuliana a zis
Comentariul dumneavoastra e o mare pierdere de vreme. In timpul asta puteati da scroll sa aflati ce va intereseaza si erati mai castigat. Pentru mine nu e nici o pierdere daca apasati cruciulita din dreapta sus si mergeti pe alte site-uri cu mai putine povesti. In rest, numai bine va doresc!
Sorin Pascu a zis
Se poate ca ești genul de persoana care se ghidează în viata după "reperul": ce bagi în gura și ce tragi în p...lă.
In viata este despre mai mult de atât!
Trist...
Claudia a zis
Ooo, da pot confirma ca asta eera leacul pe care il foloseam cand eram copil. Singura problema e ca oua ala trebuie sa fii sigur ca e proaspat. In rest nu ai alte griji.
Iuliana a zis
Mie mi-l dadea mama si inainte de serbare ca "sa am voce". Uitasem, acum mi-am amintit 🙂