Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi

Chifle de casă pufoase şi minunate

Publicat la 14 mai 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

887 shares
Mergi la rețetă

Chifle de casă pufoase şi minunate, uşor de făcut, din făină albă şi aluat cu lapte şi unt.

Sunt foarte încântată de cum au ieşit chiflele mele de casă. Sunt pufoase şi minunate, exact aşa cum am scris în titlu. Mai bine de atât n-am ştiut să le descriu, dar pe cuvânt de bloggeriţă că nu am exagerat cu nimic.

Reţeta asta face parte din "maratonul" meu de 1 pâine pe săptămână, prin care mi-am propus să mă împrietenesc la cataramă cu aluaturile, să învăţ să le fac şi să le iubesc. Să le iubesc am reuşit deja. Abia aştept să vină sâmbăta să pun în practică o nouă reţetă şi toată săptămâna visez la mirosul de pâine proaspătă care îmi va umple bucătăria în week-end.

Chifle de casă pufoase şi minunate

Pe cât de frică îmi era mie de aluaturi, pe atât de uşoare mi se par acum, cel puţin astea de pâine, cu care mă joc aşa de frumos în ultima vreme. Am ajuns să zic şi eu la fel ca Andie , că pâinea mea se face singură. E drept că mă ajută foarte mult robotul, dar acum şi fără robot, tot nu mi s-ar părea greu să fac pâine acasă. Atâta doar că mi-ar lua cu 10-15 minute mai mult dacă ar fi să frământ aluatul cu mâna, ceea ce la urma urmei e chiar plăcut.

După frământarea de care se ocupă robotul, uit de aluat aproape o oră, apoi mă joc puţin cu el cât dau o formă pâinii sau chiflelor din reţeta de azi şi iar uit de el încă vreo 20-30 de minute până intră la cuptor. Nu cred că "muncesc" concret mai mult de 10 minte la o pâine, iar la chifle poate am "muncit" vreo 15 minute pentru că a trebuit să le dau formă individual, să le ung cu ou şi să le presar cu seminţe. Mi se pare un târg cinstit: 10 minute de muncă care te răsplătesc cu miros de copilărie la bunici şi cu pâine cinstită şi sănătoasă pentru aproape toată săptămâna următoare.

Chifle de casă pufoase şi minunate

Mod de preparare chifle de casă pufoase şi minunate

Am făcut chiflele de azi cu făină de patiserie, tip 000, nu cu făină tip 650 cum am folosit până acum la pâine. Aluatul mai are în compoziţie unt şi lapte. Le-am uns cu ou şi le-am presărat cu seminţe de mac şi de chimen înainte să le bag la cuptor. De data asta, pentru că îmi doream chifle moi, pufoase, cu coajă subţire şi lucioasă, nu le-am copt în baie de abur, aşa cum am procedat la pâinea de secară de exemplu, ci le-am copt normal, ca pe cozonac, la 180 de grade.

Din 600 de grame de făină mi-au ieşit 10 chifle măricele, dar aş fi putut face şi 12 un pic mai mici. Cred că data viitoare aş alege să le fac un pic mai mici. Sunt perfecte, minunate la pachet, la sandvişuri sau la orice masă a zilei. Cel puţin dimineaţa, când le vezi pe masă rumene şi lucioase, alături de o cană de lapte, unt şi dulceaţă, îţi dau aşa, o stare de confort, de "acasă" şi o nouă zi frumoasă poate începe 🙂

Chifle de casă pufoase şi minunate

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chifle de casă pufoase şi minunate

Chifle de casă pufoase şi minunate

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 10 buc.
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 600 g făină tip 000
  • 10 g drojdie uscată (1 pliculeţ)
  • 250 ml de lapte la temperatura camerei
  • 50 g unt moale (la temperatura camerei)
  • 10 g sare
  • 20 g zahăr

în plus

  • 1 ou pentru uns deasupra
  • seminţe de mac (susan, chimen, in, cânepă, etc.)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cernem făina împreună cu drojdia uscată şi sarea.
  • Dacă frământaţi la robot, puneţi zahărul, laptele şi untul moale în bol, peste făină şi lăsaţi-l să îşi facă treaba. Dacă frământaţi cu mâna , turnaţi laptele puţin câte puţin, până când este bine încorporat. În funcţie de făina folosită, poate fi nevoie de ceva mai mult sau mai puţin lapte.
  • Când aluatul este omogen, elastic şi nu se lipeşte de pereţii vasului sau de mâini, ne oprim din frământat şi îl lăsăm la dospit.
  • Eu am acoperit bolul robotului cu folie alimentară şi l-am băgat în cuptorul de la aragaz (cuptorul stins!!). În 40 de minute îşi dublase volumul.
  • Ungem blatul de lucru cu foarte puţin ulei şi răsturnăm aluatul. Îl impărţim în 10-12 bucăţi egale.
  • Formăm cu palmele bile cât de perfect rotunde reuşim.
  • Aşezăm chiflele în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt, le acoperim cu un şervet curat şi le mai lăsăm la dospit încă 20 de minute.
  • Între timp încingeţi cuptorul la 180 de grade.
  • Înainte să daţi chiflele la cuptor, ungeţi-le cu ou bătut şi presăraţi-le cu seminţe.
  • Coaceţi chiflele 30-35 de minute sau în funcţie de cuptor, până devin uşoare şi sunt rumenite frumos.
  • Lăsaţi chiflele să se usuce liber, pe un grătar, apoi păstraţi-le în pungi de hârtie sau acoperite cu un şervet de bumbac.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Chifle de casă pufoase şi minunate

 

Vă doresc spor la meşterit şi poftă bună la chifle de casă pufoase şi minunate!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • Cozonac cu scorțișoară si migdale pudrat cu zahar.
    Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară. Rețeta Estonian Kringel.
887 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x