Chifle de casă pufoase şi minunate, uşor de făcut, din făină albă şi aluat cu lapte şi unt.
Sunt foarte încântată de cum au ieşit chiflele mele de casă. Sunt pufoase şi minunate, exact aşa cum am scris în titlu. Mai bine de atât n-am ştiut să le descriu, dar pe cuvânt de bloggeriţă că nu am exagerat cu nimic.
Reţeta asta face parte din "maratonul" meu de 1 pâine pe săptămână, prin care mi-am propus să mă împrietenesc la cataramă cu aluaturile, să învăţ să le fac şi să le iubesc. Să le iubesc am reuşit deja. Abia aştept să vină sâmbăta să pun în practică o nouă reţetă şi toată săptămâna visez la mirosul de pâine proaspătă care îmi va umple bucătăria în week-end.
Pe cât de frică îmi era mie de aluaturi, pe atât de uşoare mi se par acum, cel puţin astea de pâine, cu care mă joc aşa de frumos în ultima vreme. Am ajuns să zic şi eu la fel ca Andie, că pâinea mea se face singură. E drept că mă ajută foarte mult robotul, dar acum şi fără robot, tot nu mi s-ar părea greu să fac pâine acasă. Atâta doar că mi-ar lua cu 10-15 minute mai mult dacă ar fi să frământ aluatul cu mâna, ceea ce la urma urmei e chiar plăcut.
După frământarea de care se ocupă robotul, uit de aluat aproape o oră, apoi mă joc puţin cu el cât dau o formă pâinii sau chiflelor din reţeta de azi şi iar uit de el încă vreo 20-30 de minute până intră la cuptor. Nu cred că "muncesc" concret mai mult de 10 minte la o pâine, iar la chifle poate am "muncit" vreo 15 minute pentru că a trebuit să le dau formă individual, să le ung cu ou şi să le presar cu seminţe. Mi se pare un târg cinstit: 10 minute de muncă care te răsplătesc cu miros de copilărie la bunici şi cu pâine cinstită şi sănătoasă pentru aproape toată săptămâna următoare.
Mod de preparare chifle de casă pufoase şi minunate
Am făcut chiflele de azi cu făină de patiserie, tip 000, nu cu făină tip 650 cum am folosit până acum la pâine. Aluatul mai are în compoziţie unt şi lapte. Le-am uns cu ou şi le-am presărat cu seminţe de mac şi de chimen înainte să le bag la cuptor. De data asta, pentru că îmi doream chifle moi, pufoase, cu coajă subţire şi lucioasă, nu le-am copt în baie de abur, aşa cum am procedat la pâinea de secară de exemplu, ci le-am copt normal, ca pe cozonac, la 180 de grade.
Din 600 de grame de făină mi-au ieşit 10 chifle măricele, dar aş fi putut face şi 12 un pic mai mici. Cred că data viitoare aş alege să le fac un pic mai mici. Sunt perfecte, minunate la pachet, la sandvişuri sau la orice masă a zilei. Cel puţin dimineaţa, când le vezi pe masă rumene şi lucioase, alături de o cană de lapte, unt şi dulceaţă, îţi dau aşa, o stare de confort, de "acasă" şi o nouă zi frumoasă poate începe 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 600 g făină tip 000
- 10 g drojdie uscată (1 pliculeţ)
- 250 ml de lapte la temperatura camerei
- 50 g unt moale (la temperatura camerei)
- 10 g sare
- 20 g zahăr
în plus
- 1 ou pentru uns deasupra
- seminţe de mac (susan, chimen, in, cânepă, etc.)
Instrucțiuni de preparare
- Cernem făina împreună cu drojdia uscată şi sarea.
- Dacă frământaţi la robot, puneţi zahărul, laptele şi untul moale în bol, peste făină şi lăsaţi-l să îşi facă treaba. Dacă frământaţi cu mâna , turnaţi laptele puţin câte puţin, până când este bine încorporat. În funcţie de făina folosită, poate fi nevoie de ceva mai mult sau mai puţin lapte.
- Când aluatul este omogen, elastic şi nu se lipeşte de pereţii vasului sau de mâini, ne oprim din frământat şi îl lăsăm la dospit.
- Eu am acoperit bolul robotului cu folie alimentară şi l-am băgat în cuptorul de la aragaz (cuptorul stins!!). În 40 de minute îşi dublase volumul.
- Ungem blatul de lucru cu foarte puţin ulei şi răsturnăm aluatul. Îl impărţim în 10-12 bucăţi egale.
- Formăm cu palmele bile cât de perfect rotunde reuşim.
- Aşezăm chiflele în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt, le acoperim cu un şervet curat şi le mai lăsăm la dospit încă 20 de minute.
- Între timp încingeţi cuptorul la 180 de grade.
- Înainte să daţi chiflele la cuptor, ungeţi-le cu ou bătut şi presăraţi-le cu seminţe.
- Coaceţi chiflele 30-35 de minute sau în funcţie de cuptor, până devin uşoare şi sunt rumenite frumos.
- Lăsaţi chiflele să se usuce liber, pe un grătar, apoi păstraţi-le în pungi de hârtie sau acoperite cu un şervet de bumbac.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu