Timp estimat pentru citit: 9 minute
Astăzi vreau să împărtășesc cu voi o rețetă delicioasă de chifle împletite cu lapte, cunoscute și sub numele de "japoneze". Aceste chifle sunt extrem de moi și pufoase, și sunt perfecte pentru a fi savurate la micul dejun sau ca gustare în timpul zilei.
Pentru că are lapte și unt în compoziție, aluatul pentru aceste chifle pufoase este moale și se frământă ușor, chiar și fără robot. Japonezele se păstrează proaspete timp de 2-3 zile. Le puteți mânca la orice masă sau le puteți lua la pachet sau la picnic.
De asemenea, pentru că seamănă foarte bine cu niște colăcei împletiți sau cu niște covrigi, aceste chifle sunt ideale de împărțit de sărbători la biserică, alături de colivă sau de Crăciun, colindătorilor.
Dacă vă plac aluaturile moi și pufoase, încercați și rețeta mea de pâine împletită la tavă care se păstrează proaspătă până la o săptămână!
Mergi direct la:
Ingrediente pentru chifle împletite cu lapte
Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru această rețetă de chifle împletite, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării, pe care o puteți tipări sau o puteți salva în telefon, ca să o aveți la îndemână atunci când preparați minciunelele. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.
- făină - tip 000 sau făină de cozonac
- lapte călduț - la max. 40 grade!
- zahăr tos
- sare
- drojdie uscată - sau drojdie proaspătă
- unt 82% grăsime - foarte moale
- ou pentru uns deasupra
- semințe de susan sau de mac
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem chifle împletite cu lapte - rețeta pas cu pas
Aluatul pentru chifle cu unt și lapte este moale, fin și catifelat. Chiar dacă nu aveți robot, nu vă faceți probleme, se frământă foarte ușor.
Împletirea chiflelor nu e deloc complicată, chiar și un copil le poate modela. Veți mai jos instrucțiuni pas cu pas pentru a obține un model simetric de cinci segmente, frumos separate și pliate ca petalele unei flori.
Într-un castron puneți toate ingredientele pentru aluat. Mai întâi cele uscate: făina, zahărul, sarea și drojdia. Amestecați puțin, apoi puneți untul tăiat cuburi și turnați laptele călduț. Amestecați cu o spatulă până se leagă aluatul.
Transferați aluatul pe o blatul de lucru și frământați la mână timp de 10 minute sau la robot 5 minute. Aluatul poate părea lipicios în primele 3 minute, dar nu mai adăugați făină! Pe măsură ce frământați își va schimba textura iar la final va fi moale și neted.
Puneți aluatul într-un castron uns cu ulei și lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul. Poate dura între 40-60 de minute, depinde de temperatura din cameră.
Împărțiți aluatul în 8-10 părți egale. Modelați fiecare bucată de aluat într-o bilă rotundă. Acoperiți bilele de aluat și lăsați-le să se odinească timp de 10 minute.
Modelați fiecare bilă de aluat într-o coardă lungă de aprox. 15 cm. Așezați-le una lângă alta pe măsură ce le modelați și păstrați-le acoperite să nu se usuce.
Luați prima coardă și întindeți-o din nou la o lungime de aproximativ 35 cm. Faceți un nod nu foarte strâns la mijlocul corzii.
Luați partea liberă de jos a aluatului și înfășurați-o peste nod, apoi împingeți-o prin gaura din mijloc.
Aduceți partea de sus în jos și lipiți-o dedesubt, cu capătul celeilalte părți, ca să se desfacă la copt.
Pe măsură ce le modelați, așezați chiflele în tavă, peste hârtia de copt. Acoperiți tava cu un prosop și lăsați japonezele să dospească încă 30 de minute.
Ungeți chiflele împletite cu un ou bătut și presărați semințe de mac sau de susan. Coaceți chiflele în cuptorul preîncălzit la 180 C timp de 25-30 de minute sau până când devin aurii.
Cum se păstrează
Aceste chifle împletite cu lapte sunt foarte bune atât calde, cât și reci. Se păstrează proaspete 2-3 zile, la temperatura camerei, în pungi de hârtie sau acoperite cu un șervet de bumbac, ca să nu se usuce.
De asemenea puteți congela chiflele pentru 3-4 luni. Când vreți să le serviți,, lăsați-le să se dezghețe la temperatura camerei.
Se pot încălzi ușor în cuptorul cu microunde.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- În funcție de făina folosită, e posibil să aveți nevoie de puțină făină în plus. Dacă după 4-5 minute de frământare aluatul e prea moale și lipicios, mai adăugați o lingură rasă de făină și continuați să frământați.
- Din cantitățile specificate în această rețetă puteți face 8-10 chifle, după dorință. Japonezele mai mari or fi mai pufoase și mai moi în comparație cele mai mici.
- Folosiți un cântar de bucătărie ca să împărțiți aluatul. În acest fel veți avea chifle egale.
- Nu coaceți prea mult chiflele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi.
Întrebări frecvente
Motiv cel mai probabil pentru care un aluat nu e pufos este că nu a crescut suficient. Dacă timpul de creștere este prea scurt (a doua dospire, în tavă), drojdia nu va avea șansa de a crea bule și dioxid de carbon care face ca bulele să se extindă.
Un alt motiv posibil poate fi faptul că drojdia nu este activă.
Se poate întâmpla ca drojdia să fie expirată, iar în acest caz mare parte din celulele de drojdie nu sunt vii.
De asemenea sigurați-vă că laptele nu este fierbinte, ci doar ușor călduț, până la maxim 40 de grade. Lichidul fierbinte poate ucide celulele vii de drojdie.
Cel mai probabil nu s-a respectat temperatura de coacere sau aveți un cuptor foarte puternic. Chiflele au fost coapte la temperatură prea mare, permițând exteriorului să se coacă înainte ca interiorul să fie complet gătit.
Data viitoare folosiți un termometru pentru cuptor sau reduceți temperatura cu aproximativ 10 C.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chifle împletite cu lapte - rețeta de japoneze pufoase
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 550 g făină tip 000
- 300 ml lapte călduț (max. 40 grade!)
- 15 g zahăr tos
- 11 g sare
- 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 50 g unt 82% grăsime (foarte moale)
- 1 ou pentru uns deasupra
- 2 linguri semințe de susan (sau de mac)
Instrucțiuni de preparare
Pregătiți aluatul
- Într-un castron puneți toate ingredientele pentru aluat. Mai întâi cele uscate: făina, zahărul, sarea și drojdia. Amestecați puțin, apoi puneți untul tăiat cuburi și turnați laptele călduț. Amestecați cu o spatulă până se leagă aluatul.
- Transferați aluatul pe o blatul de lucru și frământați la mână timp de 10 minute sau la robot 5 minute. Aluatul poate părea lipicios în primele 3 minute, dar nu mai adăugați făină! Pe măsură ce frământați își va schimba textura iar la final va fi moale și neted.
- Puneți aluatul într-un castron uns cu ulei și lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul. Poate dura între 40-60 de minute, depinde de temperatura din cameră..
Cum se împletesc chiflele
- Împărțiți aluatul în 8-10 părți egale. Modelați fiecare bucată de aluat într-o bilă rotundă. Acoperiți bilele de aluat și lăsați-le să se odinească timp de 10 minute.
- Modelați fiecare bilă de aluat într-o coardă lungă de aprox. 15 cm. Așezați-le una lângă alta pe măsură ce le modelați și păstrați-le acoperite să nu se usuce.
- Luați prima coardă și întindeți-o din nou la o lungime de aproximativ 35 cm. Faceți un nod nu foarte strâns la mijlocul corzii.
- Luați partea liberă de jos a aluatului și înfășurați-o peste nod, apoi împingeți-o prin gaura din mijloc.
- Aduceți partea de sus în jos și lipiți-o dedesubt, cu capătul celeilalte părți, ca să se desfacă la copt.
- Pe măsură ce le modelați, așezați chiflele în tavă, peste hârtia de copt. Acoperiți tava cu un prosop și lăsați japonezele să dospească încă 30 de minute.
Cum se coc chiflele pufoase cu lapte
- Ungeți chiflele împletite cu un ou bătut și presărați semințe de mac sau de susan. Coaceți chiflele în cuptorul preîncălzit la 180 C timp de 25-30 de minute sau până când devin aurii.
Bine de știut:
- În funcție de făina folosită, e posibil să aveți nevoie de puțină făină în plus. Dacă după 4-5 minute de frământare aluatul e prea moale și lipicios, mai adăugați o lingură rasă de făină și continuați să frământați.
- Din cantitățile specificate în această rețetă puteți face 8-10 chifle, după dorință. Japonezele mai mari or fi mai pufoase și mai moi în comparație cele mai mici.
- Folosiți un cântar de bucătărie ca să împărțiți aluatul. În acest fel veți avea chifle egale.
- Nu coaceți prea mult chiflele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu